matesis
dedas

İşaret Dili Eğitmeni nedir, ne iş yapar? İşaret Dili Eğitmeni olma şartları, 2022 maaşları ne kadar, nasıl olunur?

İşaret Dili Eğitmeni nasıl olunur? 2022 İşaret Dili Eğitmeni maaşı ne kadar? İşaret Dili Eğitmeni olmanın şartları nelerdir? İşaret Dili Eğitmeni görev tanımı ve sorumlulukları nedir? İşaret Dili Eğitmeni olmak için ne yapılmalı? İşaret Dili Eğitmeni sınavı var mı? İşte İşaret Dili Eğitmeni için merak ettiğiniz bütün detaylar...
  • 21.02.2022 03:00
İşaret Dili Eğitmeni nedir, ne iş yapar? İşaret Dili Eğitmeni olma şartları, 2022 maaşları ne kadar, nasıl olunur?

İşaret Dili Eğitmeni Nasıl Olur? İşaret Dili Eğitmeni maaşları ne kadar? İşaret Dili Eğitmeni görev, yetki ve sorumlulukları nelerdir? İşaret Dili Eğitmeni nasıl olunur? İşaret Dili Eğitmeni olmak için gerek şartlar nelerdir? İşaret Dili Eğitmeni mesleği ile ilgili detaylar haberimizde.

İşaret Dili Eğitmeni nedir, kime denir?

İşitme ve konuşma yeteneğine sahip olmayan kişilerin iletişim kurması için işaret dilini öğreten kişiye işaret dili eğitmeni denir. İşitme engelli kişilerin kendi aralarında anlaşmasını sağlamanın yanı sıra işitme engelli bireyler ile toplumdaki diğer bireylerin iletişim kurmasına işaret dili eğitmeni yardımcı olur. İşitme kaybı yaşayan kişiler kendine özgü jest ve mimiklerin yanı sıra el hareketlerini kullanarak günlük hayata rahatlıkla katılabilir. Kullanılan jest ve mimikler ise dünya çapında kabul görür. İşaret dili eğitmeni ise işaret dili öğrenmek isteyen kursiyerlerin hızlı ve etkin biçimde işin tekniklerini öğretir.

İşaret Dili Eğitmeni ne iş yapar? Görevleri nedir?

İşitme engeli olan bireylerin pek çok yerde mağdur olmaması için özellikle iş dünyasında pek çok kurum işaret dili bilen yetkin kişileri bünyesinde çalıştırmayı tercih eder. İşin uzmanı olan işaret dili eğitmeninde bulunması gereken bazı özellikler ise şöyledir:

  • İşitme engeli bulunmayan bireyler ile işitme engeli olan bireyler arasında etkili iletişim kurmayı sağlamak,
  • Mesleki ve etik kurallarına uygun eğitim sürecini öğrencileri ile geçirmek,
  • Öğrencilerine işin sadece teori kısmını anlatmakla kalmamak,
  • Öğrenilenleri pratikte nasıl kullanması gerektiğini anlatmak,
  • Öğrencilerinin anlama kapasitesine göre bir eğitim planı hazırlamak,
  • Öğrencilerin verimli bir eğitim süreci geçirmesi için gerekli ek desteği verebilmek.

İşaret Dili Eğitmenliği olma şartları nedir?

İşaret dili eğitmenliği yapabilmeniz için ilki 120 ve ikincisi 200 saat olan bir sertifika programına başvurmanız gerekir. Eğitmenlik için 120 saatlik MEB işaret dili sertifikasına sahip olmanın yanı sıra en az ön lisans düzeyinde de eğitim almış olmanız istenir. Özel eğitim bölümü okuyanlar ise sertifika programlarına katılmadan işaret dili eğitmenliği yapabilir. Özel eğitim bölümlerinde ve sertifika programlarında işaret dili ve çevre, zaman ve zaman dilimleri, meslekler, karşılıklı konuşma, dil bilgisi kavramları, işitme ve görme yetersizliği, zihin yetersizliği, öğrenme güçlüğü gibi dersler verilir.

İşaret Dili Eğitmeni maaşları ne kadar?

İşaret Dili Eğitmeni mesleği ile ilgili en çok merak edilen konulardan birisi de "İşaret Dili Eğitmeni maaşı ne kadar?" sorusunun cevabıdır. 2022 yılında İşaret Dili Eğitmeni maaşları özel ve kamuda değişiklik göstermektedir. Özellikle özel sektörde İşaret Dili Eğitmeni maaşları farklılık arz etmektedir. İşaret Dili Eğitmeni maaşı ile ile ilgili bilgi bulunamadı.

Yorum Yaz