diorex
sampiyon

Osman Keskioğlu kimdir? Osman Keskioğlu kitapları ve sözleri

din adamı, akademisyen, yazar Osman Keskioğlu hayatı araştırılıyor. Peki Osman Keskioğlu kimdir? Osman Keskioğlu aslen nerelidir? Osman Keskioğlu ne zaman, nerede doğdu? Osman Keskioğlu hayatta mı? İşte Osman Keskioğlu hayatı...

  • 08.12.2022 01:00
Osman Keskioğlu kimdir? Osman Keskioğlu kitapları ve sözleri
din adamı, akademisyen, yazar Osman Keskioğlu edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Osman Keskioğlu hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Osman Keskioğlu hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Osman Keskioğlu hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi:

Doğum Yeri: Bulgaristan'ın Burgaz ilinin Karınobat kasabasına bağlı Rupça köyü

Osman Keskioğlu kimdir?

Bulgaristan'ın Burgaz ilinin Karınobat kasabasına bağlı Rupça köyünde doğdu. Şumnu'da Medrese-i Aliyye'de okudu. Sonra aynı şehirde Nüvvab'ın lise düzeyindeki bölümünü tamamlayarak âlî kısmına devam edip buradan mezun oldu. Başmüftülük ve Vakıflar İdaresi tarafından Mısır'a öğrenime gönderildi. Mısır'da Cami'u'l-Ezher'de okudu. 1940 yılında öğrenimini tamamlayarak Bulgaristan'a döndü.

Şumnu'da Nüvvab'ın lise bölümünde Türk edebiyatı, âli bölümünde de İslam diniyle ilgili dersler verdi. Ders kitapları yazdı ve bunlarda yeni terimler kullandı.

1943'te Sofya'da Milli Kütüphaneye bağlı Şumnu Şerif Paşa Kütüphanesindeki eserleri tanzime memur edildi. 1950 tarihinde Türkiye'ye göç etti. Anavatanda Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde mütercim olarak çalıştı. Ankara İlahiyat Fakültesi'nde öğretim görevlisi oldu. Diyanet İşleri'nde görev aldı.

Anayurt gazetesinde, Vakıflar ve İlahiyat dergileriyle Diyanet İşleri gazete ve dergisinde yüzden fazla makalesi basıldı. 66 eseri vardır. Bulgaristan Türkleri hakkında makaleler yazdı ve onların halk edebiyatıyla ilgili araştırmalar yaptı. Dilde sadeliği savunan Osman Keskioğlu, Türk Dil Kurumu üyesiydi.

Eserlerinin listesi Balkanlar'ın Sesi dergisinin 1989 tarihli (Sayı-4, Sf.; 33-34) sayısında verilmiştir. En önemli eserlerinden biri Bulgaristan'da Türkler-Tarih ve Kültür başlıklı eseridir. Ankara'da 1985 yılında basılmıştır.

1989 yılında Ankara'da vefat etti.

Osman Keskioğlu Kitapları - Eserleri

  • Hazret-i Peygamberin Hayatı Siyer-i Nebi
  • Hatemü'l Enbiya
  • İmam Şâfiî
  • Fıkıh Tarihi ve İslam Hukuku
  • Kur'an-ı Kerim Bilgileri
  • İslam'da Eğitim ve Öğretim
  • Fakih Sahabiler ve Mezhep İmamları
  • Bulgaristan'da Türkler
  • Hz. Muhammed (A.S.)
  • Müslümanların İlim ve Medeniyete Hizmetleri

Osman Keskioğlu Alıntıları - Sözleri

  • "Yaratan Rabbi'nin ismiyle oku. O, insanı yapışkan madden yarattı. Oku! O, çok kerim olan Rabb'inin hakkı için ki, O, kalemle tâlim etti, insana bilmediklerini öğretti." (Hazret-i Peygamberin Hayatı Siyer-i Nebi)
  • Hazret-i Abdullah İbn-i Ömer (R.A) (Doğum: Bi’sette- Vefat: Hicrî 73, Mîlâdî 610-692) Hazret-i Ömer İbn-i Hattab’ın büyük oğlu, Ümmü’l Mü’minin Hazreti Hafsa ile ana-baba bir kardeştir. Kendisinden 2630 hadisi şerif rivayet olunmuştur, müksirîn’dendir. Fukahâ-i Seb’a’dandır. Aynı zamanda Abâdile-i Erbaa’dandır.(s:33-38) Hazret-i Abdullah İbn-i Abbas (R.A) (Doğum: Hicret Öncesi 3- Vefat: Hicrî 68, Mîlâdî 619-687) Hazret-i Peygamberimizin amcası Hz. Abbas’ın oğludur. Hz. Peygamber: “ALLAH’ım, bu çocuğu dinde bilgi sâhibi yap. O’na Kur’an’ın tefsirini öğret” diye hakkında dua etmiştir. 1660 hadisi şerif rivayet etmiştir. Müksirîn’dendir. Fukahâ-i Seb’a’dandır. Aynı zamanda Abâdile-i Erbaa’dandır. Bah’r, Hibru’l Ümme, Tercümân’ül Kur’ân’dır. (s:39-43) (Fakih Sahabiler ve Mezhep İmamları)
  • Zafer daima hak uğrunda savaşanlarındır. (Hazret-i Peygamberin Hayatı Siyer-i Nebi)
  • Sakın bir ilimle kalma keselden. Kamu ezhâra konmağıyle arı, iki cevher verir sem’u aselden. Birisi bir nurdur verir ziyayı, Halas eyler biri nice ilelden. Yani: Bütün ilimleri öğren, tembellik gösterip biriyle yetinme. Arı, bütün çiçeklere konup bal toplar ve iki cevher verir: Biri mum olup ısık saçar, biri de nice dertlere deva olan baldır. Sayfa 5 (İslam'da Eğitim ve Öğretim)
  • Hakikaten insanlık için en büyük nimet aralarındaki sevgidir . (Hatemü'l Enbiya)
  • “Avrupalılar kimyâyı, Müslümanların eseri olarak tanırlar. Bugün sanayide kullanılan birçok maddeleri onlar hazırlamışlardır. Sabun, kâğıt, ipek, boya, sunî gübre ve sâire hazırlanmakta kullanılan maddelerionlar bulmuşlardır. Kimyâ ilmi Avrupa’ya Arapça adlarıyla girmiştir. Avrupa lisanlarının çoğunda kâli, burk, talk, imbik, iksir, alkol kelimeleri kullanılır. Müslümanlar kimya ilminden tıp ve sanayide faydalanmasını bilmişleridr. İlâç hazırlamakta, medenleri temizlemekte, koku hazırlamakta, kumaş boyamakta, deri tabaklamakta kimyâdan çok istifâde etmişlerdir. Camcılık ve kâğıt îmâlini çok ileri götürmüşlerdir…” s:52 Mağlûp olanlar dâimâ galip olanları taklide özenir… İlim sahiplerinin çoğunun Arap olmayan İran’lı ve Türk Müslümanlar arasından yetiştiğini ve İslâm ilimlerinin onların sayesinde geliştiğini ve bunun nedenlerini anlatır. (ibn-i Haldûn) s:71-72 (İslam'da Eğitim ve Öğretim)
  • İMAM MUHAMMED İBN-İ HASANŞEYBÂNÎ (Doğum: Hicri- 132 Vefat: Hicrî 189, Mîlâdî 749-804) İmam-ı Âzam’ın en genç ve en değerli bir talebesidir. Irak’ta Vâsıt Kasabasında doğdu. Kûfe’de büyüdü. Hanefi mezhebinin fıkıh meselerini bir araya toplayarak büyük hizmette bulunmuştur. Bu yüzden O’na “Muharrir-i Mezheb denir. Hanefi fıkhının ana kaynağı olan kitapları yazmıştır. Sîyer-i Kebîr adlı eserinde; harp hukukunu, devletler münasebetlerini ve bu münasebetle insan haklarını geniş ölçüde işemiş bulunmaktadır. Avrupa ilim çevreleri, adına ilim kürsüsü tesis etmişlerdir. Kitapları; Mebsût, Câmiu’s Saîr, Câmiu’l Kebir, Siyer-i Sağîr, Sîyer-i Kebîr, Ziyadat. Bu altı kitap fıkıhta esas olduğundan bunlara “usul” denir. (Fakih Sahabiler ve Mezhep İmamları)
  • "Ya Rab! Ölüm şiddetine karşı bana kolaylık ver, canımı tatlılıkla al" (Hazret-i Peygamberin Hayatı Siyer-i Nebi)
  • “Cennetin anahtarı: Allah’a iman etmek ve salih amellerde bulunan faydalı ve iyi işler yapmaktır.” (Hatemü'l Enbiya)
  • İmam Şafii, yaranmak suretiyle kendisini alet etmek isteyenlerin yüzüne karşı yaranma kapısını kapamıştır. Bu öyle bir kapıdır ki, kendileri küçük olanlar, büyüklerin kalbine bu kapıdan sızarak onları adaletten ve hak yolundan çevirmeye çalışırlar. (İmam Şâfiî)
  • Hazret-i Zeyd İbn-i Sâbit (R.A) (Doğum: ?- Vefat: Hicrî 45, Mîlâdî ?-665) Neccar Oğullarından olup, ensar’dandır. Kur’an-ı Kerîmin Hz. Ebubekir döneminde Mushaf halinde cem edilmesinde ve Hz. Osman döneminde çoğaltılmasında vazife aldı. Fıkıhta re’y sahibidir. (s:44-49) (Fakih Sahabiler ve Mezhep İmamları)
  • Yaşayan ölür , ölen fena bulur , olacak olur . (Hatemü'l Enbiya)
  • " Allah nezdinde en iyiniz ve en şerefliniz , en takva sahibi olanınızdır . ( Hucurat Sûresi 13. ayet ) (Hatemü'l Enbiya)
  • Hakikati aramada ihlas üzere olmak, insanın kalbine marifet nuru kor, ruha öyle bir sâfiyet verir ki hakikatleri anlamaya başlar, akla idrak kapısı açılır, fikir doğru istikâmete yönelir. (İmam Şâfiî)
  • Bir kimse Kur’an’ı öğrenirse değeri artar, bir kimse hadis yazarsa hücceti kuvvetlenir. Bir kimse fıkıhla meşgul olursa derecesi artar, bir kimse edebiyat bilirse tabiatı nazikleşir, hesap bilirse görüşü genişler. Bir kimse kendi şerefini korumazsa ilmi ona fayda vermez. İmam Şafiî (İmam Şâfiî)
  • İMAM EBU YÛSUF YÂKUP BİN İBRÂHİM (Doğum: Hicri- 113 Vefat: Hicrî 182, Mîlâdî 731-798) Kûfe’de doğdu. Hanefi fakihlerinin en meşhurlarından biridir. İmam-ı Âzam’ın en büyük ve en kuvvetli talebesidir. imAm’ın ictihadlarını toplayan ve yayan, O’nun mezhebini işleyen O’dur. Kit’abü’l Harâc adlı eseri, zamanından bugüne kadar İslam ülkelerinde maliye işlerinde, devlet gelirlerini düzenlemede esas tutulmuştur. Eser, Fransızcaya tercüme edilip basılmıştır. (s.82-86) (Fakih Sahabiler ve Mezhep İmamları)
  • "Fakat hayat düz bir yoldan ibaret değil ki, beklenmedik nice şeyler oluyor!" (Hatemü'l Enbiya)
  • “Şafiî, dört şeyde feylesoftur: Lisanda, insanların ahlakını bilmede, manalara vukufta ve fıkıhta.” Ahmed b. Hanbel (İmam Şâfiî)
  • İnsan aklının verdiği eserlere yeni yeni şeyler katan feylesofların çoğu yeryüzünde seyahat edenler, arzın sırtlarında dolaşanlar olmuştur. (İmam Şâfiî)
  • "Faydası da yoktur, zararı da. Fakat diriyi tatmin eder." (Hatemü'l Enbiya)

Yorum Yaz