tatlidede

Özgür İnsanlar - Halldor Laxness Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Özgür İnsanlar kimin eseri? Özgür İnsanlar kitabının yazarı kimdir? Özgür İnsanlar konusu ve anafikri nedir? Özgür İnsanlar kitabı ne anlatıyor? Özgür İnsanlar PDF indirme linki var mı? Özgür İnsanlar kitabının yazarı Halldor Laxness kimdir? İşte Özgür İnsanlar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 02.02.2023 15:00
Özgür İnsanlar - Halldor Laxness Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Halldor Laxness

Çevirmen: Osman Yener

Yayın Evi: İletişim Yayınları

İSBN: 9789750518690

Sayfa Sayısı: 511

Özgür İnsanlar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Nobel edebiyat ödüllü İzlandalı şair ve romancı Halldór Laxness, Özgür İnsanlar’da, bağımsızlığına düşkün bir halkı, bir çiftçinin destansı hayat mücadelesi üzerinden anlatıyor.

Bjartur, on sekiz yıl boğaz tokluğuna çalıştığı toprak ağasından satın aldığı çiftliğinde, karısı, çocukları, köpeği ve koyunlarıyla doğaya, tacirlere ve hurafelere meydan okuyan, adeta kendi dünya savaşını veren yoksul bir çiftçidir. İşler bir türlü istediği gibi gitmez ama her defasında ayağa kalkmayı, mücadeleye bıraktığı yerden devam etmeyi başarır.

Laxness’in, başına buyruk, inatçı Bjartur’a ve çevresindekilere duyarlı, sevecen bir dille hayat verdiği satırlar, Jomsviking baladlarından Eddalara, kadim İzlanda sagalarının izinden yürüyor. Özgür İnsanlar, her çeşit tahakküme başkaldıran, her zorluğu yenmeye kararlı bir insanın epik, kimi zaman da komik sergüzeştini anlatan, çağların ve mekânların ötesine uzanan, büyüleyici bir klasik.

“Laxness’ın hayalgücü, sembol ve anlatım konusundaki yeteneği büyük şairleri akla getiriyor… Bjartur, köylülerin özgürlüğünün karmaşık ve büyüleyici bir sembolü.”

The New York Tımes Book Revıew

Özgür İnsanlar Alıntıları - Sözleri

  • ...insan hep 1teselli peşindedir; tüm umutlar tükendiğinde, insana hala canlı olduğunu hissettiren şey, bu teselli arayışıdır...
  • ...Bağımsızlık hayattaki en önemli şeydir. Kendi payıma konuşayım, bağımsızlığına sahip olana dek insan boşuna yaşar. Bağımsız olmayan insan, insan bile değildir...
  • Büyük adamlar böyledir; hem hırsız hem sahtekar
  • Genelde şöyle oluyor: bir beyefendiye aşık oluyorsunuz, adam sıkılınca kıçınıza tekmeyi basıyor ve gidip hor gördüğünüz biriyle evleniyorsunuz.
  • Ölüm, er geç hepimizin ödeyeceği bir bedel; sizleri de aynı akıbet bekliyor, beğenseniz de beğenmeseniz de.
  • "Bir düşünün, mucizevi bir şey bu; yeni bir beden ve yeni bir ruh bir anda sahneye çıkıyor. Nereden geliyorlar ve neden hiç durmadan geliyorlar? Evet, bu soruyu kendime çok sordum, gece gündüz bunu düşündüm. Aynı insanların dünyada hep yaşaması doğaya daha uygun olmaz mıydı; en azından senin, Benim gibi sıradan insanlar, zaman içinde, daha rahat yaşayacağımız yerlere gelebilirdik."
  • Ben özgür bir insanım.
  • Soyguncuların birbirinden farkı yokmuş meğer; kıyıda da yaşasalar yukarılarda da yaşasalar, hep aynı bokun soyuymuş.
  • Hiçbir şey olmaz; insan sadece yaşar, nefes alıp verir ve canı başka hiçbir şey ama hiçbir şey istemez.
  • İnsanın çocuklarına inanması, ülkesine inanmasıyla aynı şeydir.

Özgür İnsanlar İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Muhteşem bir kitap! Nobel Edebiyat ödüllü İzlandalı yazar Laxness’in Özgür İnsanlar’nı çok severek ve etkilenerek okudum. Kitap, 1900’lerin başından 1.Dünya Savaşı’nın sonuna kadar olan dönemde İzlanda’nın fiyortlarında bir köyde yaşayan bir ailenin hikayesini, bir ağanın yanında çalışan bir işçiyken kendi çiftliğini kurmaya çalışan Bjartur’a odaklanarak anlatıyor. Bir yandan da alt metinde çok güzel bir sistem eleştirisi var. Kitabın özellikle iki yönüne bayıldım: birincisi, sistem eleştirisi yanında kitap Edebi açıdan çok tatmin edici, pastoral bir masal okuyorsunuz adeta. İkincisi, köylülerin, çiftçilerin durumu dramatize etmeden ve çok objektif bir şekilde anlatılmış. Buna rağmen, kitapta birkaç yerde ağlamamak için kendimi zor tuttum. Asta Sollilja unutamayacağım bir karakter oldu. Okumayanlara tavsiye ederim. (İpek Dadakçı)

Özgür İnsanlar; yalnız işçinin, özgür insanın hayatı, esasen onu öldürmeye kararlı insanlardan kaçışının hikâyesidir. Bir köylü ailesi, harap bir evden daha kötüsüne taşınır, bu ülkede bin yıldır hayata ve ölüme yön veren otuz kuşağın dördünün temsilcisidir bu aile ve bunu kimin için yaptılar? Kendileri ya da yakınları için değil, kuşkusuz. Yıllar boyunca, birbiri üstüne gelen harplerle savaştıkları, kanun kaçaklarını avladıkları topraklarda mülteci gibi yaşadılar — kimin topraklarında? Kendi toprakları olmadığı kesin. Yabancıların kitaplarında, bir gece düşmanının tarlasına ekerek hidayete eren bir adamı anlatan bir mesel vardır. Yazevi'nin Bjarturu'nun hikâyesidir. Ülkenin en özgür insanın hikâyesidir bu. Halldór Laxness; bir çiftçinin destansı hayat mücadelesini, sistem eleştirisini ve çiftçilerin yaşamını edebi bir dille anlatmış. Karakterlerden çok doğa betimlemeleri oldukça başarılıydı. Çok sürükleyici bir kitap değil. Yer yer bunaldığım yerler oldu. Yine de iyi ki okudum dedim. Sonunda gözyaşlarımı tutamadım. Asta Sollilja ve şahsına münhasır Bjartur unutamayacağım karakterler arasında yerlerini aldılar. Yazarın Salka Valka kitabı da okunmak için sırasını bekliyor. En kısa zamanda onu da okumak istiyorum. (Göknur)

#özgürinsanlar Yazevinin Bjartur'unun bağımsızlık savaşını anlatıyor. On sekiz yıl hizmetinde çalıştığı Mal müdürünün yanından ayrılırken taksitle kendisine bir çiftlik satın alır. Tek isteği bu çiftlikte karısı Rosa, olacak çocukları ve hayvanlarıyla kimseye muhtaç olmadan yaşamaktır. Fakat bu topraklarda yaşadığı ve öldükten sonra da hayaletinin insanlara musallat olduğuna inanılan Kolumkilli , ekonomik sarsıntılar ve doğal afetler bunu hiç kolaylaştırmaz. Bjartur özgürlük savaşında çok kayıplar verdi.  Yıkıldı ama o mücadelesinden hiçbir zaman vazgeçmedi. Yine iyi ki okudum dediğim bir kitapla geldim arkadaşlar. İzlanda'nın kırsal kesiminde geçen bu hikaye beni çok etkiledi. Film tadındaydı. Tarzı sevenlere mutlaka okuyun derim. (İlkay Çağlıyan)

Özgür İnsanlar PDF indirme linki var mı?

Halldor Laxness - Özgür İnsanlar kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Özgür İnsanlar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Halldor Laxness Kimdir?

(Doğum 23 Nisan 1902 - Ölüm. 8 Şubat 1998)

HALLDÓR KILJAN LAXNESS 23 Nisan 1902’de Reykjavik civarındaki bir kasabada doğdu. Gerçek adı Halldór Gudjonsson’dur. Yazmaya olan tutkusu daha çocukluk yıllarında, çiftliklerinde ailesinden geleneksel halk masallarını ve eski destanları dinleyerek gelişti. İlk makalesi on dört yaşındayken bir ulusal gazetede yayımlandı. İlk romanı Barn náttúrunnar: astarsaga’yı (Doğanın Çocuğu: Bir Romans) on yedi yaşında yazdı. İlahiyat ve felsefe öğrenimi gördüğü sırada Fransızca ve Latince öğrendi. Avrupa seyahatine çıkan Laxness Katolikliğe yöneldi ve Luxemburg’daki Saint-Maurice-et-Saint-Maur Manastırı’nda Benedikten rahibi oldu. 1927’de ABD’ye gitti ve burada Upton Sinclair ile tanıştı, sosyalizm etkisindeki ilk eserlerini vermeye başladı. 1930’da ülkesine dönen Laxness, Ingibjörg Einarsdóttir’le evlendi ancak 1936’da ayrıldılar. Sovyetler Birliği’ne sık sık seyahat etti. 1936’da 21 yaşındaki Auður Sveinsdóttir’le evlendi. 1940’larda desteklediği Sovyet rejimini Macaristan’ın işgalinden sonra eleştirdi. Yeniden ülkesine dönen Laxness’in, Keflavík’te kurulan Amerikan askerî üssü hakkında yazdığı hiciv Atómstöðin (Atom İstasyonu, 1948), Amerikan hükümeti tarafından kara listeye alınmasına yol açtı. Eşiyle birlikte çıktığı dünya turunda New York, San Francisco, Pekin, Bombay, Kahire gibi kentlerde bulunan Laxness roman, kısa öykü, deneme, şiir, eleştiri türlerinde altmıştan fazla eser verdi. Undir Helgahnúk (Kutsal Dağın Altında, 1924), Kaþólsk viðhorf (Katolik Gö- rüşü, 1925), Fuglinn í fjörunni (Kumsaldaki Kuş, 1932), Salka Valka (1932), Özgür İnsanlar (1934-1935), Ljós heimsins (Dünyanın Işığı, 1937), Höll sumarlandsins (Yaz Sarayı, 1938), Hús skáldsins (Şairin Evi, 1939), Gerpla (Mutlu Savaşçılar, 1953), Paradísarheimt (Geri Gelen Cennet, 1960) gibi yapıtları İzlanda ve Avrupa’da büyük ilgi topladı. 1953’te Dünya Barış Konseyi Edebiyat Ödülü’nü, 1955’te Nobel Edebiyat Ödülü’nü, 1969’da Sonning Ödülü’nü kazanan Laxness, 1998’de hayata veda e

Halldor Laxness Kitapları - Eserleri

  • Salka Valka
  • Özgür İnsanlar
  • İzlanda’nın Çanı
  • Atom Durağı

Halldor Laxness Alıntıları - Sözleri

  • İnsanın çocuklarına inanması, ülkesine inanmasıyla aynı şeydir. (Özgür İnsanlar)
  • İnsan, sevgilisinin sadakati hakkında, şüpheyle umut arasında kararsızlık çekiyorsa, kıskançlık çok acı verir (Salka Valka)
  • Savaşmak için kuşanmış efendilerin Kalplerini delmek için hedef alıyoruz mızraklarla Oklarımıza direnip direnmeyeceği pelerinlerin İyice anlaşılacaktır yakında. (İzlanda’nın Çanı)
  • Gençlik çağı dışında birinin candan ya da masum bir kahkaha atmasına sebep olan çok az şey vardır. (İzlanda’nın Çanı)
  • Genelde şöyle oluyor: bir beyefendiye aşık oluyorsunuz, adam sıkılınca kıçınıza tekmeyi basıyor ve gidip hor gördüğünüz biriyle evleniyorsunuz. (Özgür İnsanlar)
  • "Biliyorum,"dedi Arnaldur kapının önünde, "insan olmak çok zor. Ama en zoru da, bir birey gibi düşünüp hissetmekten vazgeçmek..." (Salka Valka)
  • ...At böyle kusursuz olduğu için, nal, mutluluğun, verimliliğin, kadının sembolü ve haçın karşıtı olarak bütün kapılarda asılı duruyor. (Atom Durağı)
  • Ben özgür bir insanım. (Özgür İnsanlar)
  • ...Genç, zayıf bir çalı, gerim ve özden ibaret. Su perisi vücutlu, oda havasında yetişmiş, çekici bir dişicik. Buna karşılık ben, uzak vadilerden gelmiş bu kaba yaratık, onun yanındayken rahatsız olmama şaşmamalı. (Atom Durağı)
  • "Bir düşünün, mucizevi bir şey bu; yeni bir beden ve yeni bir ruh bir anda sahneye çıkıyor. Nereden geliyorlar ve neden hiç durmadan geliyorlar? Evet, bu soruyu kendime çok sordum, gece gündüz bunu düşündüm. Aynı insanların dünyada hep yaşaması doğaya daha uygun olmaz mıydı; en azından senin, Benim gibi sıradan insanlar, zaman içinde, daha rahat yaşayacağımız yerlere gelebilirdik." (Özgür İnsanlar)
  • Hiçbir şey olmaz; insan sadece yaşar, nefes alıp verir ve canı başka hiçbir şey ama hiçbir şey istemez. (Özgür İnsanlar)
  • İşin aslı, her insanın kendine göre bir amacı vardır ve bütün o sevgi sözleri, sadece gerçek gibi algılanan şeylerdir. (Salka Valka)
  • Ölüm, er geç hepimizin ödeyeceği bir bedel; sizleri de aynı akıbet bekliyor, beğenseniz de beğenmeseniz de. (Özgür İnsanlar)
  • ...Bağımsızlık hayattaki en önemli şeydir. Kendi payıma konuşayım, bağımsızlığına sahip olana dek insan boşuna yaşar. Bağımsız olmayan insan, insan bile değildir... (Özgür İnsanlar)
  • Bizim tek basiretimiz, beceriksizliğimiz. (Salka Valka)
  • Soyguncuların birbirinden farkı yokmuş meğer; kıyıda da yaşasalar yukarılarda da yaşasalar, hep aynı bokun soyuymuş. (Özgür İnsanlar)
  • "Fakirlerin yapacak hiçbir işleri yok ki, doğurdukları çocukları bile besleyemiyorlar"diyerek konuya döndü tekrar. Üzerine basa basa, "Bu yüzden hapse atmalılar bizi, dünyadaki en korkunç suç bu..." (Salka Valka)
  • İnsan her zaman yaslanacak bir omza ihtiyaç duyar, yoksa ölür. (İzlanda’nın Çanı)
  • Bu ülkeyi bize veren ve ona sahip çıkmamızı isteyen yaratıcımız Tanrı adına, başka halkların elinden almamış olduğumuz bu ülkeyi satmayın!Bu bizim ülkemiz, Tanrı onun bizim olmasını istiyor, bizim ülkemiz. (Atom Durağı)
  • ...insan hep 1teselli peşindedir; tüm umutlar tükendiğinde, insana hala canlı olduğunu hissettiren şey, bu teselli arayışıdır... (Özgür İnsanlar)

Yorum Yaz