tatlidede
tatlidede

Roboski: Gençler Öldü - Frederike Geerdink Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Roboski: Gençler Öldü kimin eseri? Roboski: Gençler Öldü kitabının yazarı kimdir? Roboski: Gençler Öldü konusu ve anafikri nedir? Roboski: Gençler Öldü kitabı ne anlatıyor? Roboski: Gençler Öldü PDF indirme linki var mı? Roboski: Gençler Öldü kitabının yazarı Frederike Geerdink kimdir? İşte Roboski: Gençler Öldü kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 26.11.2022 05:00
Roboski: Gençler Öldü - Frederike Geerdink Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Frederike Geerdink

Çevirmen: Nurşen Kaya

Orijinal Adı: De Jongens Zijn Dood

Yayın Evi: İletişim Yayıncılık

İSBN: 9789750517242

Sayfa Sayısı: 263

Roboski: Gençler Öldü Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Roboskî'de 28 Aralık 2011 akşamı daha çok gençlerden ve çocuklardan oluşan 34 kişi bombalanarak öldürüldü. Katliama yönelik eksiksiz ve adil bir soruşturma yürütüldüğüne dair ciddi şüpheler doğdu, siyasi ve askerî sorumlular bir türlü ortaya çıkarılamadı, olay âdeta unutulmaya bırakıldı. Yakınlarının mezarları başından ayrılmayan Roboskî halkı ise sadece "adalet" istiyor...

Fréderike Geerdink, gerçek bir araştırmacı gazetecilik örneği sunuyor Roboskî: Gençler Öldü'de: Olay yerinde aylarca kalarak ölenlerin yakınlarıyla, akrabalarıyla konuşuyor; uzmanlarla, akademisyenlerle ve Meclis Araştırma Komisyonu üyesi milletvekilleriyle görüşüyor; tarihi etraflıca ele alıyor. Türkiye'ye, Türklere ve Kürtlere dair tarafsız gözlem ve değerlendirmeleriyle, yaptığı mülakatlarla Geerdink, sadece Roboskî olayının değil Kürt sorununun, Türkiye'deki insan hakları meselesinin derinliklerine de inmeye çalışıyor: Cumartesi Anneleri, faili meçhuller, KCK davaları, anadilde eğitim, kaçakçılığa göz yumulması, PKK, ordu, siyasetin işleyişi, Barış Süreci…

Gerçeğin peşindeki bir gazeteciden, gerçeklerle yüzleşmekten korkmayanlar için sarsıcı bir kitap…

Roboski: Gençler Öldü Alıntıları - Sözleri

  • Ji bo jiyаnê ketime rêyаn Bаrê min girаn, jiyаn perîşаn Ji bo pаrîke nаn, xаtirê xeyаlаn Ketim kemînа gur û hoviyаn Hêsirên çаvа di nаvа xwîn û xirаrê de mаn Qêrînа dаyîkаn çiyаyên bilind û berfê diqelаşt û digihîşte ‘erşên Xwedê Hestên bêxwedîbûnê dikete nаvа dilê Kurdа Dîrok bi hêsirên çаvên dаyikаn dinivîsаnd çаrenûsа me Û Ew roj li erdnîgаriyа bi xwîn, Dunyа bû weke аgir xwe cih kir di nаvа dilê dаyikên Kurdаn de Stêrkên şevê ezmаn reş û tаrî Xwînа sor herikî ser berfа sipî Pêxаs û tаzî lаşê min cemidî Jiyаn ji dest çû bê wаr û bê xwedî Türkçe Yаşаmаk için yollаrа düştüm Yüküm аğır, hаyаtım perişаn Bir lokmа ekmek için, hаyаllerimin hаtırı için Düştüm kurtlаrın ve vаhşilerin kаpаnınа Anаlаrın gözyаşlаrı kаn revаn içinde kаldı. Anаlаrın feryаtlаrı yüce dаğlаrın kаrlаrını yırtаrаk, Arşı Alаyа ulаştı. Sаhipsizlik hissi Kürtlerin kаlbine işledi Tаrih, аnаlаrın gözyаşlаrıylа yаzdı аlın yаzımızı Ve o gün kаnlı coğrаfyаdа, Dünyа bir аteş gibi olup Kürt аnаlаrının kаlbinde yurt edindi. Gecelerin yıldızlаrı, gökyüzünde kаrа ve kаrаnlık, Kızıl kаnlаr аktı bembeyаz kаrlаrın üzerine Yаlınаyаk ve çıplаk cesedim üşüdü Hаyаtım elimden kаyıp gitti, yersiz ve yurtsuzum.
  • Türkiye'de insanların zihinlerine çocukluktan itibaren "Türk kanı"nın kutsiyeti işleniyor. 1933 yılında, "Andımız" (öğrenci andı) ortaya çıktı. Her öğrenci, dersler baş­lamadan önce, okul bahçelerinde bulunması zorunlu olan Atatürk büstü önünde toplanıp hep bir ağızdan bu andı okuyordu. Bir sabah Esra, Sinem ve Hülya Kaplan'la okullarına kadar gitmiş, mavi okul üniformaları içindeki çocukların bu andı nasıl okuduklarına tanık olmuştum: Türküm, doğruyum, çalışkanım. llkem, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yur­dumu, milletimi, özümden çok sevmektir. Ülküm, yükselmek, ileri gitmektir. Ey büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim. Varlığım Türk varlığına armağan olsun. Ne mutlu Tür­küm diyene! (Andımız'ın son iki cümlesi 1970'lerde eklenmiş. Bu uy­gulama, Başbakan Erdoğan'ın ani kararıyla, 2013 yılı sonbaharından itibaren zorunlu olmaktan çıkarıldı.)
  • Bu arada "standardize edilmiş basın" da Erdoğan'ın istediği yere gelmişti. Olayı kaza olarak sunuyor, köylülerin kendilerinin de kabul ettiği gibi, "Orası PKK bölgesiydi, köylülerin orada ne işi vardı?" sorusunu soruyorlardı. Bazı Türk gazeteleri okurlarına, ölenlerin kaçakçı değil, PKK'ye silah taşıyan destekçiler olduğunu söylüyordu. Dolayısıyla, "ne ekersen onu biçerdin!"
  • JİTEM, PKK ile ilişkisi olan ya da ona yardım ve yataklık yaptığın­dan şüphe duyulan Kürtlere yöneliyordu. Kürt hareketi­ne sempati duyanları (genellikle sıradan vatandaşlar), Kürt aydınlarını ve bazen rastgele insanlan kendine hedef seçi­yordu. JITEM'in en ünlü cinayetlerinden biri, Kürt siyasi hare­ketinin emektarı olan yazar ve aydın Musa Anter cinayeti. Musa Anter, ilk kez 1959'da Kürtçe yazdığı bir şiir yüzün­den yargılanmış. Toplamda yaklaşık 12 yılını cezaevinde ge­çirmiş. 20 Eylül 1992'de Diyarbakır'da bir konferansa katıl­mış, ardından güya bir toprak anlaşmazlığını çözmek üzere bir yere davet edilmiş ve daveti yapan kişiler tarafından ora­da öldürülmüş.
  • Kürt sorunu öncelikle bir kimlik sorunudur. Bu sorun gerçekten çözülürse Kürtler, Türkler, Ermeniler, eşcinsel­ler, heteroseksüeller, Romanlar, Müslümanlar, Hıristiyanlar, ateistler ya da kim olursa olsun herkes kendini en azından resmi olarak ifade etme olanağı bulur.
  • NEDEN? SİVİLLER NEDEN BOMBALANARAK ÖLDÜRÜLDÜ?

Roboski: Gençler Öldü İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Türkiye'deki kürt sorununu enine boyuna işleyen bir kitap.Uludere'ye giden gazeteci Frederike Geerdink katliamdan sağ kurtulmuş olanlara misafir oluyor ve görüşmeler yapıyor.Roboski katliamından çok özgürleşme çabası içindeki kürtlerin sorunlarını yazmış. (Erhan K.)

Roboski: Gençler Öldü PDF indirme linki var mı?

Frederike Geerdink - Roboski: Gençler Öldü kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Roboski: Gençler Öldü PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Frederike Geerdink Kimdir?

Hollandalı gazteci.Geerdink 1988'den 1992'ye kadar Christian University Windesheim'de gazatecilik okudu.

Frederike Geerdink Kitapları - Eserleri

  • Roboski: Gençler Öldü

Frederike Geerdink Alıntıları - Sözleri

  • Kürt sorunu öncelikle bir kimlik sorunudur. Bu sorun gerçekten çözülürse Kürtler, Türkler, Ermeniler, eşcinsel­ler, heteroseksüeller, Romanlar, Müslümanlar, Hıristiyanlar, ateistler ya da kim olursa olsun herkes kendini en azından resmi olarak ifade etme olanağı bulur. (Roboski: Gençler Öldü)
  • JİTEM, PKK ile ilişkisi olan ya da ona yardım ve yataklık yaptığın­dan şüphe duyulan Kürtlere yöneliyordu. Kürt hareketi­ne sempati duyanları (genellikle sıradan vatandaşlar), Kürt aydınlarını ve bazen rastgele insanlan kendine hedef seçi­yordu. JITEM'in en ünlü cinayetlerinden biri, Kürt siyasi hare­ketinin emektarı olan yazar ve aydın Musa Anter cinayeti. Musa Anter, ilk kez 1959'da Kürtçe yazdığı bir şiir yüzün­den yargılanmış. Toplamda yaklaşık 12 yılını cezaevinde ge­çirmiş. 20 Eylül 1992'de Diyarbakır'da bir konferansa katıl­mış, ardından güya bir toprak anlaşmazlığını çözmek üzere bir yere davet edilmiş ve daveti yapan kişiler tarafından ora­da öldürülmüş. (Roboski: Gençler Öldü)
  • Bu arada "standardize edilmiş basın" da Erdoğan'ın istediği yere gelmişti. Olayı kaza olarak sunuyor, köylülerin kendilerinin de kabul ettiği gibi, "Orası PKK bölgesiydi, köylülerin orada ne işi vardı?" sorusunu soruyorlardı. Bazı Türk gazeteleri okurlarına, ölenlerin kaçakçı değil, PKK'ye silah taşıyan destekçiler olduğunu söylüyordu. Dolayısıyla, "ne ekersen onu biçerdin!" (Roboski: Gençler Öldü)
  • Ji bo jiyаnê ketime rêyаn Bаrê min girаn, jiyаn perîşаn Ji bo pаrîke nаn, xаtirê xeyаlаn Ketim kemînа gur û hoviyаn Hêsirên çаvа di nаvа xwîn û xirаrê de mаn Qêrînа dаyîkаn çiyаyên bilind û berfê diqelаşt û digihîşte ‘erşên Xwedê Hestên bêxwedîbûnê dikete nаvа dilê Kurdа Dîrok bi hêsirên çаvên dаyikаn dinivîsаnd çаrenûsа me Û Ew roj li erdnîgаriyа bi xwîn, Dunyа bû weke аgir xwe cih kir di nаvа dilê dаyikên Kurdаn de Stêrkên şevê ezmаn reş û tаrî Xwînа sor herikî ser berfа sipî Pêxаs û tаzî lаşê min cemidî Jiyаn ji dest çû bê wаr û bê xwedî Türkçe Yаşаmаk için yollаrа düştüm Yüküm аğır, hаyаtım perişаn Bir lokmа ekmek için, hаyаllerimin hаtırı için Düştüm kurtlаrın ve vаhşilerin kаpаnınа Anаlаrın gözyаşlаrı kаn revаn içinde kаldı. Anаlаrın feryаtlаrı yüce dаğlаrın kаrlаrını yırtаrаk, Arşı Alаyа ulаştı. Sаhipsizlik hissi Kürtlerin kаlbine işledi Tаrih, аnаlаrın gözyаşlаrıylа yаzdı аlın yаzımızı Ve o gün kаnlı coğrаfyаdа, Dünyа bir аteş gibi olup Kürt аnаlаrının kаlbinde yurt edindi. Gecelerin yıldızlаrı, gökyüzünde kаrа ve kаrаnlık, Kızıl kаnlаr аktı bembeyаz kаrlаrın üzerine Yаlınаyаk ve çıplаk cesedim üşüdü Hаyаtım elimden kаyıp gitti, yersiz ve yurtsuzum. (Roboski: Gençler Öldü)
  • Türkiye'de insanların zihinlerine çocukluktan itibaren "Türk kanı"nın kutsiyeti işleniyor. 1933 yılında, "Andımız" (öğrenci andı) ortaya çıktı. Her öğrenci, dersler baş­lamadan önce, okul bahçelerinde bulunması zorunlu olan Atatürk büstü önünde toplanıp hep bir ağızdan bu andı okuyordu. Bir sabah Esra, Sinem ve Hülya Kaplan'la okullarına kadar gitmiş, mavi okul üniformaları içindeki çocukların bu andı nasıl okuduklarına tanık olmuştum: Türküm, doğruyum, çalışkanım. llkem, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yur­dumu, milletimi, özümden çok sevmektir. Ülküm, yükselmek, ileri gitmektir. Ey büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim. Varlığım Türk varlığına armağan olsun. Ne mutlu Tür­küm diyene! (Andımız'ın son iki cümlesi 1970'lerde eklenmiş. Bu uy­gulama, Başbakan Erdoğan'ın ani kararıyla, 2013 yılı sonbaharından itibaren zorunlu olmaktan çıkarıldı.) (Roboski: Gençler Öldü)
  • NEDEN? SİVİLLER NEDEN BOMBALANARAK ÖLDÜRÜLDÜ? (Roboski: Gençler Öldü)

Yorum Yaz