tatlidede

Kardeşlik Platformundan Yardım Çağrısı

Mardin STK Platformu bünyesinde kurulan Kardeşlik ve Dayanışma Platformu İçgöçle birlikte ilimize sığınan vatandaşlara yardım elini uzatmaya devam ediyor. Operasyonlar sonucunda başta Cizre ve Nusaybin'den Mardin'e göç eden ailelere destek ve yardımda bulunmak üzere kurulan Mardin Kardeşlik ve Dayanışma Platformu yetkilileri ile yaptıkları çalışmalar hakkında bir röportaj gerçekleştirdik.
  • 14.03.2016 14:05
Kardeşlik Platformundan Yardım Çağrısı
Mardin STK Platformu Bünyesi'n-deki 55 STK temsilcinin ortak kararından müteşekkil “Kardeşlik ve Dayanışma Platformu” adıyla oluşturulan platformda; Abdulsamet Yılmaz, Mehmet Şirin Ersan, Mahmut Yiğit, Şükrü Asan, Mehmet Ata Erkar, Ayşe Nur Günel, Abdusselam Demir, Muhammed Cevat Acar, Abdullah Sungor ve Mustafa Aydın görev yapıyor.
Platform Başkanı Abdulsamet Yılmaz ve üyesi Mehmet Şirin Ersan ile Kardeşlik ve Dayanışma Platformu'nun çalışmalarını, son günlerde yaşanan gelişmeleri ve mağdur ailelere yaptıkları yardımla hakkında konuştuk. Bir birinden çarpıcı mesajlar veren Başkan Yılmaz, Mardinlileri Ensar olmaya davet ederek mağdur olan ailelerin için de acil olarak ev eşyası ve gıda yardımı talebinde bulundu. Bölgedeki gelişmeler hakkında da görüşlerini dile getiren Yılmaz, “Bugün konuşamadıkları için bu aileler göç etmek zorunda kaldı. Her sorunumuzu çözmek içi konuşmamız lazım. Konuşarak çözemeyeceğimiz sorun yoktur! Farklı düşünebiliriz farkı fikirlerimiz olabilir. Ama bunlar bizim aynı masada buluşturmaya engel değildir. Ortada şiddet olduğu müddetçe ne bir sorunumuz çözülebilir ne de bir sonuca varabiliriz.”dedi.
Kendisi ile yaptığımız görüşmede Yılmaz, ilk olarak "İlimize adeta can havliyle sığınan insanlarımızın beraberinde hiçbir eşya alamadan gelmeleri nedeniyle çok geniş yelpazede ihtiyaçları bulunmakta ve durumun aciliyeti nedeniyle en kısa vadede ihtiyaçlarının karşılanması gerekmektedir."çağrısında bulundu.

İşte kendileri ile yaptığımız röportajımızda sorduğumuz sorulara verdikleri cevaplar

MİLLETİN VİCDANINI HAREKETE GEÇİRDİK
Platformu niçin kurdunuz?
Sokakların, yolların ve meskun mahallelerin barikat ve çukurlarla yaşanamaz hale getirilmesi, bir çok yere patlayıcıların döşenmesi ve bu nedenle sürdürülen operasyonlar sonucunda başta Şırnak, Cizre, Silopi, Sur, İdil ve Nusaybin başta olmak üzere farklı ilçelerimizden ilimize yoğun göç yaşanmaktadır. İlimize sığınan insanlarımızın -adeta can havliyle- beraberinde hiçbir eşya alamadan gelmeleri nedeniyle çok geniş yelpazede ihtiyaçları bulunmakta ve durumun aciliyeti nedeniyle en kısa vadede ihtiyaçlarının karşılanması gerekmektedir. Bu nedenle Mardin'de hizmet veren Sivil Toplum Kuruluşları olarak Millet Vicdanını harekete geçirerek sosyal sorumluluğumuzu ifa etmek ve ilimize sığınan insanlarımıza yardımcı olabilmek için 'Mardin Kardeşlik ve Dayanışma Platformu' kurduk

ENSAR OLMAK İÇİN PLATFORM KURULDU
Platformu kurmadaki amacınız?
Yaşanan iç göç nedeniyle; Kamu kurum ve kuruluşlarına düşen sorumlulukların yanında biz sivil toplum kuruluşlarında görev yapanlara da iş düşüyor. Bu kardeşlerimizin mağduriyetlerini bir nebze de olsa giderebilmek için yeni bir oluşum oluşturma kararına vardık. Platformu kurmakla amacımız her türlü şaibe ve ithamdan uzak durarak yasal, meşru, şeffaf ve hesap verebilirlik içinde mağdur kardeşlerimize yardım elini uzatmaktır. Mardin olarak da ticaret, turizm ve sanayi alanında çevrede olup bitenler nedeniyle olumsuz etkilenmekteyiz. İlimize sığınmak zorunda kalan mağdur kardeşlerimizin acil ihtiyaçlarının karşılanması ve sıkıntılarının azaltılması için yapacağınız yardımların çok değerli olduğunu ve mutlaka sahibine ulaştırılacağını bilmenizi istiyoruz. Olayların dineceği, huzur, güven ve sükûnun kısa sürede sağlanacağı ümidimizi koruyor; milletçe elbirliği ve dayanışma ruhu içinde sorunlarımızı aşacağımıza inanıyoruz. Mardin'in güvenlik, huzur ve sosyal dokusuyla derin medeniyetimizin birikimini taşımakta ve sürdürmekte olan nadide bir şehir olduğunu, farklılıklarıyla bir arada yaşama, tahammül, anlayış ve kucaklayıcı yapısıyla da bir cazibe merkezidir. Yakın bölgemizde Nusaybin, Cizre, İdil, Sur, Silopi, Derik ve Dargeçit ilçelerinde meydana gelen şiddet olayları ve operasyonlar neticesinde yüzbinlerce insanımız evini-barkını terk ederek daha güvenli bulduğu şehirlere sığınmakta olup büyük bir kısmı da ilimizde misafir edilmektedir. Başta Valilik olmak üzere Kamu kurumları eğitim, Sağlık, Diyanet ve Aile Sosyal Politikalar kendi imkanları ölçüsünde hizmet vermektedir. Ancak daha fazla imkânın oluşması durumunda gelen mağdur vatandaşlarımıza da daha çok katkı sunulabilecektir.

BATTANİYE YARDIMI
Yardım için platforma başvuran ailelere bugüne kadar hangi yardımlarda bulundunuz?
Bugüne kadar platforma başvurarak yardım talebinde bulunan ailelerin genellikle bize gelerek bizden öncelikli ihtiyaçların başında kira yardımı, ev eşyası ve gıdaya ihtiyaçlarının olduğunu belirtiyorlar. Bugüne kadar platform olarak 2 bin adet battaniye, bin 500 kişilik giyim yardımı, 1.050 koli gıda paketi, çok sayıda çocuk bezi, un çuvalı gibi farklı yardımlarda bulunduk. Kısa bir süre olmasına rağmen gelen vatandaşlara bugüne kadar yaptığımız yardımlar bunlar.

640 AİLENİN KAYDINI ALDIK
Peki bu kısa sürede sizlere kaç aile başvurdu?
Bugüne kadar bizlere yardım talebinde bulunmak üzere başvuran aile sayısı 640'ı buldu. burada bizlere başvuran bütün ailelerin kaydını alarak bir veri tabanı hazırlıyoruz. bu ailede kaç kişinin olduğu nerede kaldıkları, öncelikli olarak hangi yardım ihtiyaç oldukları ve iletişim bilgilerini bir bir kaydederek, bu şekilde kendilerine yardımda bulunuyoruz. Artuklu Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına ise bugüne kadar binin üzerinde başvuru olmuş. Bize göre iç göçten dolayı sadece Mardin'e gelen aile sayısı bin 500 civarında. Biz de bir de bu ilçelerden göç eden Suriyeli aileler de var. Bize onlar da başvuruyorlar. Onlardan da yaklaşık 500'e yakın bir aile var.

VALİLİĞE DE BAŞVURSUNLAR
Mardin'e göç edenlerin öncelikli olarak ne yapması gerekiyor?
Öncelikli olarak Mardin Artuklu Kaymakamlığı Artuklu Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfına mutlaka başvuru yapsınlar. Bizlere de yani Kardeşlik ve Dayanışma Platformuna kayıtlarını yapmayı unutmasınlar.
Valilik aracılığı ile onlara yapılan yardımların yanında bizler de bizdeki kayıtlara göre onları telefonla bilgilendirerek gelecek yardımlar konusunda bilgilendirip dağıtıyoruz.

KARDEŞLERİMİZİN DERTLERİYLE HEMHAL OLACAĞIZ
Mardinlilere bir çağrınız var mı?
Mardin'e göç eden kardeşlerimizin temel ihtiyaçlarının karşılanması ve insani yardımların kendilerine ulaştırılması amacıyla her türlü desteği bekliyoruz. Bu konuda yardımların toplanması ve ihtiyaçların tespit ve karşılanması için tüm hayırsever Mardinlileri katkıda bulunmaya çağırıyoruz. Bu zor günlerin geçeceğine ve kardeşlerimizin huzur ve güven içerisinde evlerine döneceklerine inanıyoruz. Ancak bu önemli zamanda hepimizin büyük bir sınavdan geçtiğimizi ve üstümüze düşen sorumlulukların bilincinde olduğumuzu ifade etmekte yarar görüyoruz. İnsani yardımların kimsenin tekelinde olmadığı gibi; kimseden de esirgemeyeceğine inananlardan olarak, tıpkı geçmişte bir ara Mardin'de sayıları 120 bine ulaşan Suriyeli kardeşlerimiz için nasıl bir seferberlik ruhuyla organize olup, hizmetlerde bulunmuş isek bu defa da içinde bulundukları iç göç sıkıntıları nedeniyle kardeşlerimizin dertleriyle hemhal olacağız ve bu sınavı da alnımızın akıyla geçeceğiz.

EVSAHİPLERİNE ÇAĞRI
Başvuran ailelerden sizlere en çok hangi konuda şikayet geliyor?
Bu göç olaylarında özellikle barınma konusunda sorunlar yaşanıyor. Yaşanan terör olaylarından ötürü Mardin'deki emlak piyasasının durma noktasına geldiği bir sırada göç ile birlikte bir çok ev sahibi durumu fırsatçılığa götürdü. Evlerinizi kiraya vermek isteyen Mardinlilere lütfen evlerinizi kısa süreliğine ve kısa vadeli de olsa evlerinizi kiraya versinler. Bu konuda bize çok şikayet geliyor. İlimizde gayrimenkul kiralamalarında belirlenen rayiç bedellerinin üzerinde spekülatif artışların gerçekleşmesi bizleri derinden üzüyor. Takdir edileceği üzere zorunlu ya da isteğe bağlı olarak gerçekleşen göç hareketlerinde büyük mağduriyet ve travmalar yaşanıyor. Bu göç hareketlerini fırsat bilerek göç eden ailelere yönelik uygulanacak yüksek kiralama ve satış işlemleri ticari ahlakla bağdaşmayacağı gibi geleneksel ev sahipliğimize de yakışmıyor. Göç meselesi toplumsal bir vakıadır. Bu vakıa içinde yer alan insanlarımızı kucaklamamız gerekmektedir.

Bu ailelerden siz gelen talepler içinde en çok hangi ihtiyaçları var?
Durumu iyi olan aileler metropollere yani çoğu Mersin, Adana, Antep, Ankara İzmir gibi illere giderken maddi durumu iyi olmayanlar ise hem güvenli buldukları için hem de ekonomik açıdan buldukları için Mardin'e evlerinden kendi üzerlerindeki elbiseleri alarak gelmişler. Bu açıdan öncelikli olarak ev eşyası ve çocuk bezi konusunda bizden çok talepte bulunuyorlar. Mardinlilere sizin aracılığınızla çağrım lütfen kullanılabilir fazla bir ev eşyası, çay bardağından buzdolabına kadar evde kullanılabilir ne varsa halıdan yastığa, yorgandan gıda paketlerine kadar hem ayni hem nakdi yardımları kabul ediyoruz. Platforma merkezine getirip bırakırlarsa bizler buradan kendilerine ulaştırabiliriz.

İHH’DAN YARDIM ALDIK
Sizlere nerelerden yardımlar geliyor?
Bizlere bugüne kadar dışarıdan sadece İHH'dan yardım geldi. AK Parti'nin yanında Mardin'den ise MÜSİAD ve Organize Sanayi Bölgesindeki işadamlarından bizlere dağıtılmak üzere yardımlar geldi. Bizlerde burada bizlerde kayıtlı olan ailelere sırayla dağıtımını yapıyoruz.

Kardeş aile uygulamanız var mı?
Mardin'deki bütün hayırseverleri platformumuza bekleyip bizleri hem ziyaret etmelerini hem de yardım etmelerini istiyoruz. Bize yapacakları en anlamlı yardım bir aileye kardeş olabilmektir. Bir ailenin kirasını üstlenebilirler veya gıda ile giysi ihtiyaçlarını karşılayarak kardeş aile olabilirler. Platformumuz bünyesinde şuan iki tane sosyolog görev yapmaktadır. Gelen ailelere aynı zamanda psikolojik destek de vermekteyiz. Bu şekilde de yardımcı olmaya çalışıyoruz. Gelen ailelerin çoğu buraya geldiklerin gözyaşı dökerek biz bu hale gelecek değildik. Bizi bu hale sokan insanlara beddua etmektirler. Şikayet mercii olmamamıza rağmen çok sayıda şikayet alıyoruz.

Gelen aileler dönüp dönmeyecekleri konusunda ne düşünüyorlar?
Bizden yardım talebinde bulunan ailelerin çoğu geri döneceklerini söylüyorlar. İnşallah bu sıkıntılar aşılır, memleketimize, doğup büyüdüğümüz yerlere, işimize barkımıza geri döneceğiz diyorlar. Zaten buraya gelen insanların çoğu kendilerine kısa süreliğine kalacakları gözle bakıyorlar. Sıkıntılar çözüldüğünde operasyonlar bittiğinde hepsi geri dönecekler.

EN ÇOK NUSYABİN’DEN GELMİŞLER
En çok hangi ilçeden gelen aileler var?
Bu son süreçle birlikte Mardin'e gelen aileler arasında Nusaybinli ailelerin fazla olması dikkat çekiyor. Bu da Nusaybin ilçemizde yaşayan ailelerimizin burada bir sokağa çıkma yasak ilan edeceği ihtimali olması ve birçok mahallesinde örgüt mensupları tarafından kazılan çukur ve barikatlarla giriş çıkışların kapalı olmasından kaynaklanıyor. Bütün ilçelerden gelen ailelerin çoğu kazılan hendek ve çukurlar ile kurulan barikatlardan dolayı hiçbir eşyasını yanına almadan sadece üzerindeki elbiseleriyle çoluk çocuğunu alarak göç ederek buraya gelmişler. Burada eğer birinci dereceden akrabaları yoksa ilk önce ev kiralamaları gerekiyor.Yokluk için de başını sokacak bir ev arıyorlar.

Platforma yardım yapmak isteyenler için hesap numaranız var mı?
Mardin Kardeşlik ve Dayanışma Platformuna yardım etmek isteyen vatandaşlar, platformumuzun Vakıf Bank'ta açtığı TR03 0001 5001 5800 7304 4298 82 İBAN numaralı hesaba yardımda bulunabilirler. Ayrıca ev eşyası veya birebir bizlere elden teslim etmek isteyen hayırseverleri de platformumuzun hizmet verdiği eski Farabi Eczanesinin yerine bekliyoruz.

Yorum Yaz