tatlidede

Şaman Masalları - Timur Davletov Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Şaman Masalları kimin eseri? Şaman Masalları kitabının yazarı kimdir? Şaman Masalları konusu ve anafikri nedir? Şaman Masalları kitabı ne anlatıyor? Şaman Masalları PDF indirme linki var mı? Şaman Masalları kitabının yazarı Timur Davletov kimdir? İşte Şaman Masalları kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 03.02.2023 02:00
Şaman Masalları - Timur Davletov Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Timur Davletov

Yayın Evi: Asi Kitap

İSBN: 9786057941015

Sayfa Sayısı: 123

Şaman Masalları Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

En az 40.000 yıllık geçmişe sahip, kadim bir inanç sistemi olan Şamanizmde, Türk halklarının Kam, Tunguz-Mançuların ise Şaman olarak adlandırdığı figürün yeri oldukça önemlidir. Söz konusu bu adlandırmalar, farklılıklar söz konusu olsa da, hem Türk, hem Moğol, hem de Tunguz-Mançu dilleri, birçok araştırmacının bilinçsizce veya bilinçli olarak; ama ısrarla üzerinde durmaktan kaçındığı üzere “Altay dil ailesi”ne mensuptur.

Şaman masalları ve efsaneleri deyip de geçmemek lazımdır; çünkü bu söylenceler kadimliği kadar zenginliğiyle de bilinen Sibirya mitolojisi dünyasının ve daha önce Şaman: Doğa’nın Şifası Uyanınca adlı çalışmamızda da ifade edildiği gibi, hakkında ne kadar fazla şey yazılsa da, asla tam olarak ele alınamayan ve dolayısıyla büyük oranda gizemini korumaya devam eden Türk mitolojisinin kapılarını bizler için aralamakta, bu sihirli âleme bizleri adeta çağırmaktadır. Geleneksel söylencelere boşuna halk bilgeliği ansiklopedisi denmemektedir; çünkü insanlar varoluşları boyunca en içten duygularını, gerçek beklentilerini, esas düşüncelerini, inanış ve algılarını, hayal ettikleri dünyayı ve arzuladıkları toplumsal ilişkileri zamana karşı bilgileri koruyan bir data bankasıymış gibi masallar, efsaneler ve destanlara yüklemişlerdir. Bu nedenle bu engin deryalar mutlaka keşfedilmeli, okunmalı, araştırılmalı ve bilinmeli, ayrıca gelecek kuşaklara anlatılarak aktarılmalı, kısaca yaşanmalı ve yaşatılmalıdır.

Şaman Masalları Alıntıları - Sözleri

  • Yaşlı şamanlar der ki, eğer kadınlar olmasaymış ay ve güneşin altında, dünya üzerinde insan soyu diye bir şey olmazmış. Aynı şekilde tüm kadınların ve erkeklerin anası olan Toprak Ana olmasaymış yer üstünde hiç bir yaşam başlayıp süremezmiş.
  • Çok kadim zamanlarda, henüz yazı daha ortaya çıkmamışken; ama sözün üstünlüğünün kesin olduğu dönemlerde evrenin ilk şamanı olan bir kadın kişi yaşarmış.
  • Dünyanın yaratılmasının ardından Tanrı Erlik Han Aşağı Dünya'nın efendisi olurken Tanrı Ülgen Yukarı Dünya'nın hakimiyetini sürmeye başlamış.
  • O kadim zamandan beri Hakaslar "Başına dert gelmeden dostunu tanıyamazsın, sıkıntıya düşmeden komşunu bilemezsin" anlamına gelen Obal çohta nancını pil polbassın hıyal çohta honcıhtı pil polbassın atasözünü söylerlermiş.
  • İnsan son anlarında bile umut etmeye devam eder.
  • " İnsan aleminin dışında her şeyin saf ve aptal olduğunun düşünülmesi, insanların hep en üstün olduklarının zannedilmesi çok yaygındır biliyor musun balıkçı kişi? Bu konuda seni suçlamıyorum; ama üstün gelmek için başvurduğun hileleri kimsenin fark etmediğini düşünme! Yine de sana kızgın değilim, bu yüzden balık avlanmani engelleyecek degilim . Yeter ki ölçüyü kaçırma, sağ duyudan kopma!"
  • Denizlerdeki çocuklarıma karşı daha anlayışlı olun, kutsal Doğa'daki dengeleri koruyun, etrafınızdakileri bozmayın
  • Soğuktan cok mustaribim. Cehennem diye bir yer varsa orası sıcak değil soğuk olmalıdır

Şaman Masalları İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Betik Yorumum: "Uçsuz bucaksız bir okyanusa benzeyen ertekilerimize bir yerden başlamalıyım okumaya. Kırgız Türkü Timur Devlet'in derlediği Kam Ertekileri, okuma yolumun bir başlangıcı oldu. Eski inancımızın esintilerini taşıyan bu ertekilerimizin dili akıcı, sürükleyici ve meraklandırıcı olduğu için bıkmadan usanmadan okudum. Tanrı, Timur Hoca'nın derlemesine dert vermesin. Ertekileri okuyunca özümü Sibirya taygalarında yaşayan ve soğuk iklime rağmen sıcak bir kalbi olan Göktanrıcı Sibirya Türkü olarak his ettim. Doğanın iyeleri etrafımızda dans ederken ben de neşeli yırları yırlıyordum. Bunları his etmemin nedeni başarılı bir şekilde Türkiye Türkçesi'ne aktarılmış bir erteki derlemesi olduğu içindir. Ayrıca İki avcı ve ayı ertekisi daha önce okumuştu. Bu derleme betik sayesinde iki avcının adı ve Hakas Türkü olduklarını öğrendim. Şiddetle okumanızı tavsiye ediyorum." #BetikEli #KamErtekileri #ÜçYerGezgini #TimurDevlet #Kam #Göktanrıcılık #Sibirya #Taygalar #AkKöbek #ÜlkerTakımyıldızı #KayraHan #UmayAna #Çazah #Adıcah #Kecök #AsiKitap (Bleda Gəncay SÖNMƏZ)

Bu kitaptaki masallar pek alışık olmadığım türde (Muhtemelen Grimm kardeşlerin masallarına alıştığımız için) Ayrıca Dede Korkut destanlarına da pek benzemiyor. Yazarın Şaman kitabını okuyanlar belki bağlam bulabilirler. Yine de İslamiyet öncesi kültür hakkında birkaç bilgi almak için iyi bi çalışma diyebilirim. (Erol Ş.)

Eser tabiat iyelerine ve Türk mitolojisinde yer alan kavramlara bolca yer verilen kısa hikayelerden oluşuyor. Şamanizm ve Türk mitolojisi hakkında fikir edinebileceğiniz, akıcı bir eser. (Tuub)

Şaman Masalları PDF indirme linki var mı?

Timur Davletov - Şaman Masalları kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Şaman Masalları PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Timur Davletov Kimdir?

1974’te Kırgız Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin Issık-Köl Bölgesinde doğan Timur B. Davletov, 1990’da Leningrad (şimdiki St. Petersburg) Olimpiyat Rezervleri Spor Lisesi’nden mezun oldu. 1993’te girdiği İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü 1997’de tamamladı. 2006’da Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Sosyoloji Anabilim Dalında “Din ve Milliyetçilik Etkileşimi Bağlamında Güney Sibirya Türklüğü” konulu yüksek lisans (M.A.) tezini savunduktan sonra halen aynı okulda Doktora (Ph.D.) tezi üzerine çalışmaktadır. 1999’dan beri Genel Sekreterliğinde çalıştığı Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY)’da Sibirya Uzmanı olarak çalışmaktadır. Hakasça, Türkçe, Rusça ve İngilizce bilmekte ve uluslararası ilişkiler, enerji güvenliği, eski Türklerin sosyal siyaseti, günümüzde Türklerin inanç sistemleri ve sosyo-kültürel değişimi konularında araştırmalar yapmakta olup 105’i aşkın çeşitli yazı ve makale, 60 üzeri çeviri makale, ayrıca Türkiye’de yayınlanmış iki romanlaştırılmış destan ve Hakas Türkçesinden Anadolu Türkçesine akademik olarak aktarılan iki kahramanlık destan sahibidir.

Timur Davletov Kitapları - Eserleri

  • Şaman
  • Şaman Masalları
  • Huban Arığ
  • Han Mirgen
  • Bilgeler Sözü: Hakas Türklerinin Atasözleri ve Deyimleri
  • Sibirya'dan Anadolu'ya Türk Şamanizmi’nin Sosyolojisi

Timur Davletov Alıntıları - Sözleri

  • Kısaca Şamanizme mütevazı bir inançsal kültür de diyebiliriz. (Şaman)
  • Şamanizmin kutsal kitabı Doğa'dır. (Şaman)
  • Her parlayan şey altın değildir. (Bilgeler Sözü: Hakas Türklerinin Atasözleri ve Deyimleri)
  • Soğuktan cok mustaribim. Cehennem diye bir yer varsa orası sıcak değil soğuk olmalıdır (Şaman Masalları)
  • Kara Han ile Huban Arığ çatal kamçılarını kara uzaya kadar kaldırıp atlarına vurdular. Kara yer değirmen gibi döndü, beşik gibi sallanmaya başladı. Atları ok gibi ileri atıldı, kuş gibi uçtu. Atlar dağdan dağa atladılar, dağ sırtından başka dağ sırtına geçtiler. Dağ sırtlarının başlarını bu yıldırım gibi hızlı koşu esnasında ayaklarıyla teperek kırdılar. Aya kadar yüksek ak karlı bir dağ doruğuna çıktıktan sonra yiğitler atlarını durdurdu. Kırk kat yerin altına gidilen yere ualşmışlardı. Ancak buralarda felaketlerin yaşandığı anlaşılıyordu. Yolları tüy kadar yumuşak otlar kaplamıştı. Atların ayaklarının teptiği yerlerde çiçekler büyümüştü. Kara doru atın ön ayağının değdiği yerlerde, altın göller duruyordu. İçlerinde altın tüylü ördekler yüzüyordu. Gümüş tüylü ördekler, o göllerde yüzmekteydiler. (Huban Arığ)
  • "Bu memleket, dünyanın beklemediği, asla ümit etmediği bir müstesna mevcudiyetin yüksek tecellisine, yüksek sahne oldu. Bu sahne 7 bin senelik, en aşağı bir Türk beşiğidir. Beşik tabiatın rüzgarları ile sallandı; beşiğin içindeki çocuk tabiatın yağmurları ile yıkandı, o çocuk tabiatın şimseklerinden, yıldırımlarından, kasırgalarından evvala korkar gibi oldu; sonra onlara alıştı; onları Tabiatın babası tanıdı. Onların oğlu oldu. Bir gün o Tabiat çocuğu Tabiat oldu; şimşek, yıldırım, güneş oldu; Türk oldu. Türk budur. Yıldırımdır, kasırgadır, dünyayı aydınlatan güneştir." (Şaman)
  • "Türk dilinde Tanrı sözcüğünün cinsiyeti bile yoktur, oysa örneğin Rusça tanrı anlamına gelen "bog" kelimesi erkek cinsiyetlidir. Buna karşılık ise Türkçede Tanrı kelimesinin ne erkek ne kadın ne de orta cinsiyete mensup olduğu söylenebilir. Anlayış olarak Türk dillerinin kadın ve erkek ayrımcılığını zaten kökünden reddettiğini bu örnekte çok bariz bir biçimde görebilmek olanaklıdır. (Şaman)
  • Denizlerdeki çocuklarıma karşı daha anlayışlı olun, kutsal Doğa'daki dengeleri koruyun, etrafınızdakileri bozmayın (Şaman Masalları)
  • Kara Han'ın, gözbebeği gibi üzerinde titrediği, sevdiği, halkının giyili, atlı, huzurlu yaşamasını istediği ve uğruna bu yaşına kadar nice savaşa canını, kanını acımadan, tereddüt etmeden döktüğü, güneş ve ay kadar değerli, bir öz balası gibi yakın, evren gibi engin öz yurdu yad güçlerin saldırıları karşısında düşmüş, düşmanlar tarafından ele geçirilmişti. Yurdunun her köşesine yabancılar dolmuş, düşmanlar konumlanmıştı. Öz yüreği gibi yakın olan onurlu halkı ise tutsak olmuş, insandan boşalmış, tamamen ıssız, kimsesiz kalmıştı. İnek güdülecek çayırlarda, hiçbir işe yaramayan esnek başlı ot bitmişti. Yılkı otlatılacak çayırlarda ise malın yemediği kaygan başlı ot bitmişti. (Huban Arığ)
  • O kadim zamandan beri Hakaslar "Başına dert gelmeden dostunu tanıyamazsın, sıkıntıya düşmeden komşunu bilemezsin" anlamına gelen Obal çohta nancını pil polbassın hıyal çohta honcıhtı pil polbassın atasözünü söylerlermiş. (Şaman Masalları)
  • Yapamam deme İstemiyorum de (Bilgeler Sözü: Hakas Türklerinin Atasözleri ve Deyimleri)
  • Öksüz olana göğsü acımaz, Zayıf olana sırtı acımaz. (Bilgeler Sözü: Hakas Türklerinin Atasözleri ve Deyimleri)
  • " İnsan aleminin dışında her şeyin saf ve aptal olduğunun düşünülmesi, insanların hep en üstün olduklarının zannedilmesi çok yaygındır biliyor musun balıkçı kişi? Bu konuda seni suçlamıyorum; ama üstün gelmek için başvurduğun hileleri kimsenin fark etmediğini düşünme! Yine de sana kızgın değilim, bu yüzden balık avlanmani engelleyecek degilim . Yeter ki ölçüyü kaçırma, sağ duyudan kopma!" (Şaman Masalları)
  • "bunlar neden sürekli benim başıma geliyor?" diyorsan bir şaman öğretisi şöyle der : "Ders, sen öğrenene kadar devam eder" .. (Şaman)
  • Üzerinde yaşadığımız dünyanın damarlarını ilk kez oluşturduğu, büyük ağaçlarını köklerini toğrağın derinliklerine doğru uzattığı, yüksek dağlarda demirin ilk kez işlenmeye başladığı zamanlardı. Dağlarda karla kaplı ve erimeyen dorukların alışması, ak denizlerin akmaya başlaması, ak dumanların ayın gözlerini bile kaplayacak biçimde dünyanın dört bir yanına doğru yayılması, güneşin yeryüzünü ısıtarak aydınlatmaya, ayın geceleri gümüşi ışıklara boğmaya başlaması işte bu zamanlara denk gelmişti. O uzak günlerde insanlar burunlarıyla nefes almaya, ayağa kalkıp yürümeye başlamış, ilk toplumlar ortaya çıkmıştı. Güneş yoğun sis perdesi gibi dünyayı örten bulutların arkasından insanlara gülümsediğinde kalın buz yığınları erimeye, bu buzların altından ırmaklar akmaya başlamıştı. (Huban Arığ)
  • "Çünkü atalarının öğrettiği gibi en etkili gülümseme, ölümle yüz yüze gelindiği zaman yapılanıdır." (Han Mirgen)
  • İnsan son anlarında bile umut etmeye devam eder. (Şaman Masalları)
  • Baş yarılsa da börkün içinde, Kol kırılsa da yenin içinde olsun. (Bilgeler Sözü: Hakas Türklerinin Atasözleri ve Deyimleri)
  • Aralık bir yere çıkıp atlarını durdurdular. Baktıkları yönde kara yer kazılmış ve içinden kara balçığı çıkarılmış, toz toprak birbirine karışmıştı. Yeşil ot koparılırcasına tepilmiş, en verimli toprağın gevrek balçığı çıkarılmıştı. Ulu gürültü yayılıyor, yatan ağaç yatay, duran ağaç dikey kırılıyordu. Ayın gözü ağararak ölüyordu, güneşin gözü ise göğererek ölüyordu. Ağaçların kurumuş ve güçsüz kalan yaprakları esen sert yelle sevişir gibi dallarından kopuyordu, tos evler ise kişi saçından bin kat ince ve keskin kılıcın darbesine dayanamadan yarılan ince kağıt gibi yırtılıyordu. (Huban Arığ)
  • Çok kadim zamanlarda, henüz yazı daha ortaya çıkmamışken; ama sözün üstünlüğünün kesin olduğu dönemlerde evrenin ilk şamanı olan bir kadın kişi yaşarmış. (Şaman Masalları)

Yorum Yaz