tatlidede

Tanrı'yı Hatırlamak - Gai Eaton Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Tanrı'yı Hatırlamak kimin eseri? Tanrı'yı Hatırlamak kitabının yazarı kimdir? Tanrı'yı Hatırlamak konusu ve anafikri nedir? Tanrı'yı Hatırlamak kitabı ne anlatıyor? Tanrı'yı Hatırlamak PDF indirme linki var mı? Tanrı'yı Hatırlamak kitabının yazarı Gai Eaton kimdir? İşte Tanrı'yı Hatırlamak kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 01.02.2023 22:00
Tanrı'yı Hatırlamak - Gai Eaton Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Gai Eaton

Çevirmen: Salime Leyla Gürkan

Orijinal Adı: Remembering God

Yayın Evi: İnsan Yayınları

İSBN: 9789755744735

Sayfa Sayısı: 304

Tanrı'yı Hatırlamak Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bu harikulade kitap, Batı'yı ve İslam Dünyası'nı birbirinden ayıran sınırların ve duvarların ötesindeki okuyucuların kalplerine ulaşmak için yapılmış bir gönül çağrısıdır. İmanın sıcaklığı ve bilgeliğin hafifliği ile vücut bulan bu eser, şüphecilik, izafilik ve inançsızlık ilkelerinin hakim olduğu bir çağda yaşamış bir inananın kaleminden çıkmıştır. O yüzden de, modern Batı ile İslam Dünyası arasında kurulmuş madide ve eşsiz bir köprüye benzemektedir ve her iki dünyaya, imanla beslenmiş bir güven, hikmete dayanan bir düşünce berraklığı ve diğer dinlerin yanı sıra, hem modern dünyayı hem de geleneksel İslam Dünyası'nı kuşatan bir hayat tecrübesinin gerektirdiği bir isabetle seslenebilmektedir."

Tanrı'yı Hatırlamak Alıntıları - Sözleri

  • Bütün yalancı tanrılar içinde en baskın olanı ise insan egosu dediğimiz şey, yani kendisini yaratıcısından bağımsız kabul eden ve kendi kendisinin efendisi gibi hareket eden benliktir. Bu benliğin, rehber edinmeyi reddettiğinde verdiği emirler, Kur'ân'da "hevâ ve heves" olarak isimlendirilir ki Arapçada rüzgâr manasına gelen “hevâ" kelimesiyle aynı kökten gelmektedir. Bu noktada Kur'ân, "hevâ ve hevesini tanrı edinen kişi" yi, kuşların kaçırdığı veya rüzgârın aniden alıp uzağa götürdüğü şeye benzetir.
  • Görmek istersen, bir kum tanesinde dünyayı Ve cenneti bir dağ lalesinde... Tutmayı dene, sonsuzluğu avuçlarının içinde Ve ebediyeti sığdırmayı tek bir saate...
  • Şimdilerde sanatçıların yaptığı şey, bir heykeltıraşın, bir güzellik abidesi yaratmak adına elindeki şekilsiz taşı yonttuğu gibi ruhundaki karanlık ve karmaşık unsurları çıkarıp atmak yerine, içindeki karanlık noktaları ortaya koymasından ibaret.
  • Bütün dünya bir sahne Ve tüm erkekler ve kadınlar birer oyuncu sadece; Girişlerini ve çıkışlarını yaparlar hepsi de...
  • ... her şey Tanrı'nın Eli'nin izini taşıdığından dolayı, O'nun yaratmış olduğu tüm mahlukata karşı iyi davranmak imanın bir parçasıdır.
  • Hak geldi, batıl yıkılıp gitti.
  • "Hakikat insanda mündemiçtir." Yani o, ta en başında fıtratımıza yerleştirilmiştir; fakat yığınla hata ve yanılgılarla zaman içerisinde üzeri örtülmüştür.
  • "Gözler kör olmaz; lakin göğüslerin içindeki kalpler kör olur"
  • Güzellik bakan gözdedir.
  • Bu dünyada bir asker, aldığı emirlere göre hareket eder, bir memur amirine itaat eder ve bir isyankâr dâhil olduğu öfkeli kalabalığa uyar. O gün gelip çattığında ise hiçbir mazeretimiz kalmaz. Her erkek ve kadın yaptıklarından tek başına sorumludur.

Tanrı'yı Hatırlamak İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Unutursam beni cehennete ışınla !: Beklentimi karşılamaya yetmedi. Ne diye okudum hâlâ sorguluyorum . Böyle beklemiyordum. Yine de farklı bir türde de kitap okumak adına bir pişmanlığım yok. Ama yine de tavsiye eder miyim? Buna da cevap veremem. YAZAR DEMOKRASİ VE LAİKLİK DÜŞMANI VE ARAP SEVİCİSİ VE CİNSİYETÇİ VE HOMOFOBİK KADINI YERİN DİBİNE SOKMUŞ! Okuyup okumamak size kalmış. Ama okurken yanınıza bir zikirmatik alın. Bol bol 'Ya Sabır' çekeceksiniz. :)) (Radikalizmin Mistik Önderi)

Kitap bana bilgiler verecek ufkumu genişletecek diye kitaba başladım. 70 sayfasına zor geldim geldiğim yeri, okuyunca ben ne okuyorum ya dedim bıraktım. Çünkü en iyi yönetim biçimi şeriat diyordu! Hangi şeriatla yönetilen ülkelerde en iyi yönetiliyorsa... Yazarın tek beğendiğim yönü zaten işte burada biraz o yüzden sabrettim, doğa ve hayvan sevgisi yani onların da bizle beraber yaşadıklarını belirtiyor buna katıldım ve çok katlıyorum. Yine bir deneyeyim dersem okumayı bu sebepten olabilir ama şu an okumayacağım. (Mukaddes Yıldırım)

Orta Yol veya Aşırılıklar...: “Tanrı'yı Hatırlamak”, Tanrının unutulduğu modern dünyada, insanlığın geldiği noktayı, İslam perspektifinden gözler önüne sermekte ve bunu yaparken de İslam dünyası ve "Modern Batı" anlayışı üzerine tuttuğu eşsiz meşale ile ister inanan olsun ister inanmayan, insanların zihinlerini aydınlatmak ve gönüllerini ısıtmak gibi harikulade güzel ve hayli zor bir işi başarmıştır. Gai Eaton Tanrı'yı ararken bir sistematikten ziyade, her şeyde O'nu aramış, her şeyin Tanrı'dan geldiğine inanarak, her şeyde O'nu bulmaya çalışmıştır. Kitapta bu arayış esnasındaki duraklardan sadece bir kaçına temas etmektedir. Şehrin kent haline gelmesinden, sanat ve zanaatın artık birbirinden ayrılmasına; zulmün artmasından cemiyet hayatındaki ahlakî çöküşe kadar bir sorunun ana kaynağını Tanrı'nın unutulmak istenmesi, unutulması ve ölçü olarak insanın kendi zevk ve ihtiraslarının kabul edilmesine bağlamıştır. Şunu açık yüreklilikle söyleyebiliriz ki, yazarımız Batı dünyası ile Müslüman dünya arasındaki setleri kırmış, insanlığa bir çağrıda bulunmuştur. Şahsiyeti gibi fikirleri de dengeli, orta yolludur... Fakat bu çok zor ve dikkat gerektiren bir iş olduğundandır ki Müslümanların bazıları, Hz. Peygamberin açıkça uyardığı aşırılığa düşmekten kendilerini kurtaramamaktadırlar...“Tanrı'yı Hatırlamak” bir çağrıdır, bir susamışlığın getirdiği arayıştır... İyi Okumalar... (Vakur Akıncı)

Tanrı'yı Hatırlamak PDF indirme linki var mı?

Gai Eaton - Tanrı'yı Hatırlamak kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Tanrı'yı Hatırlamak PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Gai Eaton Kimdir?

Gai Eaton, Britanyalı yazar ve diplomat. Müslüman olduktan sonra ismini Sidi Hasan Abdullah Abdülhamid olarak değiştirdi. 29 yaşında Müslüman oldu. 18 yıl Britanya Dışişleri'nde diplomat olarak görev yaptı. 26 Şubat 2010 tarihinde yaşamını yitirdi

Gai Eaton Kitapları - Eserleri

  • Tanrı'yı Hatırlamak
  • İslam Ve İnsanlığın Kaderi
  • Beşerin Kumdan Kaleleri
  • Kalenin Kralı

Gai Eaton Alıntıları - Sözleri

  • Şimdilerde sanatçıların yaptığı şey, bir heykeltıraşın, bir güzellik abidesi yaratmak adına elindeki şekilsiz taşı yonttuğu gibi ruhundaki karanlık ve karmaşık unsurları çıkarıp atmak yerine, içindeki karanlık noktaları ortaya koymasından ibaret. (Tanrı'yı Hatırlamak)
  • Her manevi merkez insanoğlunun varlığının merkezi olan Kalb'in bir sembolüdür. (İslam Ve İnsanlığın Kaderi)
  • “Maddenin de düşüncenin de zamana bir realitivitesi vardır ve bu ikisini asla ama asla katıştırmamak gerekir. Bu bir hata olur.” (Beşerin Kumdan Kaleleri)
  • Kötüler ve aptallar terbiyeye uygun giyindiklerinde Caddelerde kendilerinden daha emin bir şekilde yürürler. (İslam Ve İnsanlığın Kaderi)
  • Ansiklopedik İnsan Yoksa Gerçek İnsan Mı? (Beşerin Kumdan Kaleleri)
  • Görmek istersen, bir kum tanesinde dünyayı Ve cenneti bir dağ lalesinde... Tutmayı dene, sonsuzluğu avuçlarının içinde Ve ebediyeti sığdırmayı tek bir saate... (Tanrı'yı Hatırlamak)
  • Bütün yalancı tanrılar içinde en baskın olanı ise insan egosu dediğimiz şey, yani kendisini yaratıcısından bağımsız kabul eden ve kendi kendisinin efendisi gibi hareket eden benliktir. Bu benliğin, rehber edinmeyi reddettiğinde verdiği emirler, Kur'ân'da "hevâ ve heves" olarak isimlendirilir ki Arapçada rüzgâr manasına gelen “hevâ" kelimesiyle aynı kökten gelmektedir. Bu noktada Kur'ân, "hevâ ve hevesini tanrı edinen kişi" yi, kuşların kaçırdığı veya rüzgârın aniden alıp uzağa götürdüğü şeye benzetir. (Tanrı'yı Hatırlamak)
  • Tartışırken bile iki din birbiriyle konuşur. Oysa inancı olmayak kişi dilsizdir. (İslam Ve İnsanlığın Kaderi)
  • "Hakikat insanda mündemiçtir." Yani o, ta en başında fıtratımıza yerleştirilmiştir; fakat yığınla hata ve yanılgılarla zaman içerisinde üzeri örtülmüştür. (Tanrı'yı Hatırlamak)
  • Gün olur, zehir panzehirle aynı yerdedir, içiçedir. (Beşerin Kumdan Kaleleri)
  • Bilindiği gibi, sanayi kendi ihtiyacına uygun insanı yaratmıştır: Toplumdan kopuk ve kendine de, malına da sahip olamayan proleter. (Beşerin Kumdan Kaleleri)
  • Hak geldi, batıl yıkılıp gitti. (Tanrı'yı Hatırlamak)
  • Bütün dünya bir sahne Ve tüm erkekler ve kadınlar birer oyuncu sadece; Girişlerini ve çıkışlarını yaparlar hepsi de... (Tanrı'yı Hatırlamak)
  • Güzellik bakan gözdedir. (Tanrı'yı Hatırlamak)
  • Kibarca aşağılayış, köklü bir gelenek ya da inanç için işkenceden daha öldürücüdür. (İslam Ve İnsanlığın Kaderi)
  • “Bu şema, yoğundur, direkt ve açık özlüdür.” (Beşerin Kumdan Kaleleri)
  • “…Parçayı yapan sanatkâr olamaz ancak parça olur.” (Beşerin Kumdan Kaleleri)
  • "Gözler kör olmaz; lakin göğüslerin içindeki kalpler kör olur" (Tanrı'yı Hatırlamak)
  • Din, başka konulara benzemez. Diğer konular üzerinde objektif çalışma yapmak değişen ölçülerde mümkün olmakla birlikte, kişisel bağlanma bazı durumlarda net ve dengeli olması gereken görüntüyü bozmaktan başka bir işe yaramaz. Din başka konulara benzemez; çünkü söz konusu olan dinse objektiflik sadece sathı kavramamıza, fakat meselenin özünü gözden kaçırmamıza neden olacaktır. Gözlemcinin bizzat kendisi ve deneyimi anlamanın anahtarlarıdır. Bu anahtarlar olmadan hiçbir kapı açılmaz. Bu, iman ile küfür arasındaki ayrımı kör ile gören arasındaki fizikî farklılık gibi yapılması mümkün en kökten ayrım kabul eden İslam dini için son derece doğrudur. inanma ve anlama birbirini tamamlar ve destekler. Bitki yapısı ve kayalarını analiz etmiş, topografyası üzerine bilimsel bir çalışma yapmış olsa dahi kör bir insandan herhangi bir manzaranın kusursuz bir tasvirini yapmasını bekleyemeyiz. İslam'da, insan hayatının tüm cepheleri ile insan düşünce ve davranışlarının tamamı, dinin temeli olan imanın ışığında değerlendirilir ve şekillendirilir. Bu temel şartı yerinden oynattığızda bütün yapı çöker. (İslam Ve İnsanlığın Kaderi)
  • Hitler de, “Ben sosyalistlerin ilkiyim” demekteydi ve bireycilik planda kullandığı kapitalizmden gene de nefret ederdi. (Beşerin Kumdan Kaleleri)

Yorum Yaz