tatlidede

Ulrich Bröckling kimdir? Ulrich Bröckling kitapları ve sözleri

Alman Sosyolog, Yazar Ulrich Bröckling hayatı araştırılıyor. Peki Ulrich Bröckling kimdir? Ulrich Bröckling aslen nerelidir? Ulrich Bröckling ne zaman, nerede doğdu? Ulrich Bröckling hayatta mı? İşte Ulrich Bröckling hayatı...
  • 23.01.2023 19:00
Ulrich Bröckling kimdir? Ulrich Bröckling kitapları ve sözleri
Alman Sosyolog, Yazar Ulrich Bröckling edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Ulrich Bröckling hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Ulrich Bröckling hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Ulrich Bröckling hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Tam / Gerçek Adı: Dr. Ulrich Brockling, U. Bröckling

Doğum Tarihi: 21 Nisan 1959

Doğum Yeri: Paderborn, Almanya

Ulrich Bröckling kimdir?

1959’da Paderborn’da doğdu. 1979-1984 arasında bedensel ve zihinsel engellilere yönelik pedagoji öğrenimi gördü. 1985-1991 arasında, Freiburg Üniversitesi’nde sosyoloji, tarih ve felsefe okudu. 1991’den 1999’a kadar bir yayınevinde editörlük yaptı. Sosyal teknolojilerin tarihi ve sosyolojisi, askerlik ve savaş sosyolojisi, antimilitarizmin tarihi özel uzmanlık alanları arasındadır. 2003-2007 arasında Üniversitede “Ötekinin Figürü” adlı bitirme tezi çalışmalarının yöneticiliğini yaptı. Berlin’de yayımlanan “Leviathan” adlı sosyoloji dergisinin yayıncıları arasında yer alan Bröckling, 2007’de, etik, politika ve retorik profesörü unvanını almıştır. Ulrich Bröckling, Disiplin’in dışında, ikisi ortak çalışma olan üç önemli kitapla günümüz toplumunda insanın kendiliği ile toplumun beklentileri ve dayatmaları arasındaki bağdaşmaz ilişkiye dikkat çeken sosyolojik incelemeler kaleme almıştır. Das Unternehmerische Selbst’te günümüz toplumunda kategorik imperatifin, öteki deyişle tartışılmaz buyruğun, kişiyi “girişimci” gibi davranma baskısı altına aldığını anlatır. ‹nsan girişimci bir “kendilik” (benlik) olmadığı halde hayatının bütün alanlarında yaratıcı, esnek, uyumlu, sorumluluğunu bilen, rizikoların farkında olan ve “müşteriye göre” davranmayı beceren bir kişilik geliştirmeye çağrılmaktadır. Ama insanı girişimci kişiliğe yönelten bu toplumsal talep aynı zamanda tedirginlik verici bir modeldir. Toplumda, herkesin olması beklenen o “şey”, aynı zamanda herkesi tehdit eden “şey”dir de. Ulrich Bröckling’in bu incelemesinde belirtilen optimal verimliliğe mecbur edilen “girişimci” kimlik ile korku ve endişe arasındaki gel-git, neoliberal toplumların en önemli karakteristik özelliklerinden biridir.

Bröckling’in, Suzanne Krasmann ve Thomas Lemke ile birlikte yayımladığı çalışmada, assesement center, biopolitik, coaching, cool, empire, synergie, riziko, wellnes gibi, günümüzün bazı yaygın kavramları irdeleniyor. ‹nsanların içinde yaşadıkları dünyayı anlamlandırmak için dillerinden düşürmedikleri bu “araçlar”, aynı zamanda kendilerini anlamanın da anahtar sözcükleri olarak anlaşılır kılınıyor. Yazarlar, “Gouvernementalität der Gegenwart. Studien zur Ökonomisierung des Sozialen” adlı bu çalışmalarında “gouvernalite/yönetilebilirlik” kavramının izini sürerek, hükümet etme, yönetme, idare etme bağlamında çeşitli düşünürleri değerlendiriyor ve kendi özgün görüşleriyle konuyu destekliyorlar.

YAYIMLADIĞI YAPITLAR: Disziplin. Soziologie und Geschichte militärischer Gehorsamsproduktion; Münih, Wilhelm Fink Verlag, 1997 [Disiplin. Askeri ‹taat Üretiminin Sosyolojisi ve Tarihi, çev.: Veysel Atayman, Ayrıntı Yayınları, 2001]; Armeen und ihre Desserture. Vernächlassigte Kapitel einer Militärgeschichte der Neuzeit, Michael Sikora ile birlikte, Göttingen, Verlag Vandenhoeck and Ruprecht, 1998 [Ordular ve Firarileri; Yeniçağ Askeri Tarihinin ‹hmal edilmiş bir Bölümü]; Gouvernementalität der Gegenwart. Studien zur Ökonomisierung des Sozialen, Thomas Lemke ve Suzanne Krasmann ile birlikte, Frankfurt/M: Suhrkamp Verlag, 2000 [Günümüzde Yönetilebilirlik. Sosyal Olanın Ekonomikleştirilmesi Üzerine Çalışmalar]; Das Unternehmerische Selbst - Soziologie einer Subjektivi- erungsform: Suhrkampf Verlag, 2007 [Girişimci Kendilik - Bir Öznelleştirilme Biçiminin Sosyolojisi]

Ulrich Bröckling Kitapları - Eserleri

  • Disiplin

Ulrich Bröckling Alıntıları - Sözleri

  • "Ateş hattında kalmak demek, uykusuz geceler geçirmek; rutubetin, börtü böceğin, açlığın ve susuzluğun etkilerine katlanmak; ama asıl, hayatını sürekli tehdit altında hissetmek demekti." (Disiplin)
  • " Doğal olmayan doğal olanı hiçbir zaman yenemez , kötülük erdemden asla güçlü olamaz ! " (Disiplin)
  • Osmanlı İmparatorluğu' nun yıkılmasından sonra da ordunun politik etkisinin sürüp gitme nedenlerinden biri, modern Türk ulus-devletinin önder kişilerinin subay kökenli olmalarıdır. (Disiplin)
  • Aklın, mantığın gerektirdiği katılığı ve sertliği temsil etmek, insana en az acı verici yoldur. (Disiplin)
  • " Sezgilerime göre bu işte bir sorun var: Askerlikte, en kusursuz düzene ulaştığımız bu kurumda nasıl oluyor da her an can vermeye hazır olmak zorunda oluşumuzu normal karşılıyoruz? Nedenini niçinini ifade edemiyorum. Düzen, bir biçimde ölme ve öldürme ihtiyacına dönüşüyor." (Disiplin)
  • Askeri disiplin, generallerden başlayıp trampetçilere kadar uzanır. Disiplinin temelini itaat oluşturur. Boyun eğmek zorunda olanların, astların, üstler karşısında akıl yürütme, mantık arama gibi bir hakları yoktur. Şef emredince ötekiler itaat etmek zorundadır. (Disiplin)
  • Her şeyi kendine boyun eğdirmek istiyorsan , kendin akla boyun eğ. Akıl seni yönetirse , sen de kitleleri yönetirsin. (Disiplin)

Yorum Yaz