tatlidede

Yalnızlık Psikolojisi - Zehra Erol Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yalnızlık Psikolojisi kimin eseri? Yalnızlık Psikolojisi kitabının yazarı kimdir? Yalnızlık Psikolojisi konusu ve anafikri nedir? Yalnızlık Psikolojisi kitabı ne anlatıyor? Yalnızlık Psikolojisi PDF indirme linki var mı? Yalnızlık Psikolojisi kitabının yazarı Zehra Erol kimdir? İşte Yalnızlık Psikolojisi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 02.02.2023 22:00
Yalnızlık Psikolojisi - Zehra Erol Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Zehra Erol

Yayın Evi: Timaş Yayınları

İSBN: 9786050828740

Sayfa Sayısı: 144

Yalnızlık Psikolojisi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Büyük bir oranda yalnızlığımızı en çok hissettiğimiz anlar yakın ilişkilerin yokluğu ve yakın ilişkilerdeki sorunların açığa çıktığı zamanlardır. Yaşadığımız yakın ilişkilerdeki hayal kırıklıkları bize yalnızlığımızı hatırlatan deneyimlerdir.

Çocuklukta tekrar eden hayal kırıklıkları ve yeterli desteği görememek, kişinin ileride yalnızlıkla ilgili yaşayacağı sorunlara da zemin hazırlar.

Toplumumuzda yaygın bir tutum olan “iyi çocuk gibi davran” yaklaşımı çocukların duygularını geri plana iten, “doğru” davranmanın ne hissettiğinden önemli olduğunu vurgulayan bir yaklaşımdır. Bu yaklaşımla büyümek, duygularınızla olan temasınızı zayıflatacağı, bunun sonucunda da çocuk yakın ilişki kurma konusu zorluk yaşamaya başlar.

Yalnızlık kişinin bireysel özelliklerine, sosyal yaşamına, bulunduğu ortam veya kültürün etkisine göre şekillense de aslında “en çok yaşamınızdan memnuniyetinizle bağlantılıdır”.

Yaşamınızdan genel anlamda memnunsanız; olayların yarattığı üzüntü, mutsuzluk, sıkıntı veya zaman zaman hissedilen yalnızlık sizi çok fazla örselemez.

Hayattaki en büyük yalnızlık, yaşamla aranızda bir anlamlı bir bağın olmaması, yaşamınızdan ve kendinizden memnun olmamanızdır.

Sosyal izolasyon, kişinin tek başına geçirdiği zamanın artmasıyla birlikte anlamlı, derin ilişkilerden uzaklaşma, yüzeysel, kısa süreli temasların olmasıyla gerçekleşir.

Sosyal izolasyon tek başına olmaktan farklıdır. Tek başına olma durumunda bir seçim vardır. Kişinin kendine zaman ayırması, hedefleri için çaba harcaması, isteklerini gerçekleştirmesi gibi olumlu süreçler işin içine girer. Oysa sosyal izolasyonda kişi günlerce evde kalır, tanıdık ve arkadaşlarıyla temas etmekten kaçınır. Tek başına olmasının getirdiği üretkenlikten, sosyal ilişkilerden tecrit edilmeyle birlikte zarar görmeye başlar. Sürecin uzamasıyla birlikte insanlarla olan duygusal temas azalır, bir süre sonra tekrar insanların arasına girildiğinde kişi nasıl tepki vereceğini bilemez hale gelir.

Özellikle yeterli ilgi gösterilmeyen bir ailede büyüyen kişilerde değersizlik, önemsizlik ve ilişkinin bir parçası gibi hissetmeme duyguları gelişebilir.

İlgi yoksunluğu nedeniyle, ileriki yaşlarda kendisine gösterilen ilgiyi kabul edebilmekle ilgili zorluklar açığa çıkar. Kişi, kendisine ilgi gösterildiğinde, bu alışık olmadığı bir yoğunluk ve sıklıkta ise kafa karışıklığı yaşar, nasıl tepki göstereceğini bilemeyebilir ve kaygılanır. Bu da olağan tepkiler göstermesini engeller. Örneğin, bazı kişilere gösterilen ilgi o kadar ağır gelir ki, hemen kendisi de bir şeyler yaparak karşılık vermek ister.

Yalnızlık Psikolojisi Alıntıları - Sözleri

  • Sürekli olumsuzluklardan bahsetmek bir sorunsa, sürekli iyi hissetme çabası da bir sorundur.
  • Oysaki güçlü olmak, duygularını yaşayabilme cesareti gösterebilmektir.
  • Yaşamınızdan genel anlamda memnunsanız; olayların yarattığı üzüntü, mutsuzluk, sıkıntı ve zaman zaman hissedilen yalnızlık sizi çok fazla örselemez.
  • Anlamlı ilişkiler kurabilmek, varlığımızın birileri için önemli olduğunu hissetmek, bizim için önemli olan insanlarla birlikte olmak yaşadığımız zamanı daha anlamlı kılar. Yaşamda anlamlı gerçek bir ilişkinin yerini, maddesel hiçbir şey dolduramaz
  • İyi olmanın ilk adımı, ne yaşarsanız yaşayın önce açık olan yaralarınızın iyileşmesi için kendinizi sarıp sarmalamak, sonra da bu yaraya sebep olan olayları anlayıp adım adım ilerlemektir.
  • Yaşamımızdaki ilk hayal kırıklıkları en önemli ve sarsıcı olanlarıdır.
  • Ancak yaşamınızdaki anlamlı ilişkilerin sayısı azsa, araya giren mesafenin size etkisi de o kadar büyük olur.
  • Hayattaki en büyük yalnızlık, yaşamla aranızda bir anlamlı bağın olmaması, yaşamınızdan ve kendinizden memnun olmamanızdır.
  • Yalnızlık kişinin bireysel özelliklerine, sosyal yaşamına, bulunduğu ortam veya kültürün etkisine göre şekillense de aslında "en çok yaşamınızdan memnuniyetinizle bağlantılıdır."
  • Öfke, diğer duyguların üstünü örten bir duygudur.

Yalnızlık Psikolojisi İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Herkese Selammmm Psikoloji kitapları okumayı sever misiniz ? Ben gerçekten çok severim. Bu kitapta sevdiğim kitaplardan biri oldu. #yalnizlikpsikolojisi uzman psikolog #zehraerol tarafından yazılmış. İşinin ehli biri olunca bence gözü kapalı alınmalı. Kitap yedi bölümden oluşuyor. Bu bölümlerden yalnızlığın tanımından, nedenlerinden, kişinin tercihlerinden, ailede yaşanan sorunların ilerki dönemlerde çocuklar üzerindeki etkisinden danışmanlarının ismini vermeden bir kaç örnek ile konuları pekiştirmiş. Yalnızlığı her boyutu ile ele alan psikolog, kişinin yalnızlığı nasıl dönüştüreceğinden ve diğer duygular ile birlikte kullanılınca insan ne gibi hünerler katacağından da dem vuruyor. Sorumluluk nedir bilmeyen anne ve babalar.. Çocuklarıyla küçük yaşta ilgilenmeyen anne baba, kendi yanlış düşüncelerinden etkilenerek çocuklara uyguladıkları ceza biçimleri ilerleyen dönemlerde çocuğu kendi iç dünyasında yalnızlığa sürüklüyor. Bu da geri kalan hayatında hep bir eksiklik hissetmesine neden oluyor. Kitap benim nezdimde başucu kitabı olma özelliği taşıyor. Herkese tavsiye ediyorum. Elinizden düşürmeden, not alarak keyif içinde okuyacağınız güzel bir eser. (Türkan Kılıç)

uzman psikolog tarafindan yazilmis cok guzel bir kitap,yalnizlik ve ozellikle duygusal ihmal hakkinda egitici bilgiler ve ornekler verilmis.tavsiye ederim. (Adam Woods)

Uzman Psikolog olan yazar hemen hepimizin sıklıkla yaşadığı 'Yalnızlık' duygusunu incelemeye çalışmış. Psikoloji öğrencilerine ve bu alanda kaynak arayan kitap severlere önerilebilir. Psikoloji ve yalnızlık konusu öncelik alanınıza girmiyorsa kitap ilginizi çekmeyebilir. (Kitap okumak)

Yalnızlık Psikolojisi PDF indirme linki var mı?

Zehra Erol - Yalnızlık Psikolojisi kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Yalnızlık Psikolojisi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Zehra Erol Kimdir?

1971 yılında doğdu, ilköğretim, lise ve üniversite yaşantısını İstanbul’da tamamladı.

Lisans Eğitimini İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümünde 1990-1994 yıllarında, yüksek lisans eğitimini 1998-2000 yıllarında Marmara Üniversitesinde tamamladı.

Çocuk ve ergen psikoloğu olarak başladığı meslek yaşamına yetişkinlerle devam etti.

2004-2014 yılları arasında Üsküdar Üniversitesi Feneryolu Polikliniğinde yetişkin psikoloğu ve öğretim görevlisi olarak çalışmış, çeşitli projelerde yer almıştır.

Ağustos 2014-Mayıs 2015 arasında Gelişim Psikiyatride çalışmıştır. 2015 Mayıs ayından itibaren kendi merkezinde çalışmalarına devam etmektedir.

Zehra Erol Kitapları - Eserleri

  • Mükemmeliyetçi Kişilik
  • Yalnızlık Psikolojisi
  • Takıntılı Aşklar
  • Aşk Psikolojisi

Zehra Erol Alıntıları - Sözleri

  • Anne baba, çocuğu bulundukları ortamdaki olumsuzluklardan ve tehlikelerden korumak için onun adına karar verir. Çocuğun yapması gerekenleri onlar yapar. Yemeğini bitirmedi diye, elinde tabakla çocuğunun peşinde dolaşan anneler, çocuk arkadaşlarıyla sorun yaşadığı zaman onunla her gün okula giden babalar aşırı koruyucu ebeveynlerdir. Ebeveynlerin böyle davranmalarının nedeni çocuklarını çok sevmeleridir. Çocuk bu kadar üzerine düşülmesinden sıkıldığını ifade ettiğinde "Seni çok seviyoruz. Zarar görmeni istemiyoruz” gibi açıklamalar yaparlar. Bazı çocuklar, anne babalarının böylesi tutumları kendi yetersizliklerini vurguladığı için tepki gösterir ve kendilerini güçlü kılmaya çalışırlar. Hata yapmamak ve sorun yaşamamak için çabalarlar ki aileleri onları korumak için harekete geçmesin. Hissettikleri yetersizlik duygusunu aşmak için her şeyi mükemmelen yapmaya çalışırlar. (Mükemmeliyetçi Kişilik)
  • Tek bir şeye odaklanarak yaşamaya ça­lışmak, kendinize olanaksız standartlar koymaktır. Bu da en hızlı şekilde dibe vurmaya yol açar. (Mükemmeliyetçi Kişilik)
  • Yaşamınızdan genel anlamda memnunsanız; olayların yarattığı üzüntü, mutsuzluk, sıkıntı ve zaman zaman hissedilen yalnızlık sizi çok fazla örselemez. (Yalnızlık Psikolojisi)
  • Hayattaki en büyük yalnızlık, yaşamla aranızda bir anlamlı bağın olmaması, yaşamınızdan ve kendinizden memnun olmamanızdır. (Yalnızlık Psikolojisi)
  • Ben-merkezli mükemmeliyetçilik de kişi "Aslında ben mükemmel olmak istemiyorum ama ... " ile başlayan cüm­leleri çok kullanır. İstediklerinin ne olduğunu sıralar. Bunu mükemmeliyetçilik olarak görmez. Sonra da kendisine koy­duğu standartları gerçekleştirmek için çabalar. Bu aslında, kişinin farkına varmadan mükemmel olmak için çabaladı­ğının bir göstergesidir. Bu nedenle eksik bulduğu, beğen­mediği davranışlarını ve yönlerini değiştirmek ister. Yapa­madığında kendine kızar, mutsuz olur. Nerede hata yaptı­ğını anlamaya çalışır. (Mükemmeliyetçi Kişilik)
  • Sürekli olumsuzluklardan bahsetmek bir sorunsa, sürekli iyi hissetme çabası da bir sorundur. (Yalnızlık Psikolojisi)
  • Kusurlarını kabullenen kişi, "Bu sefer olmadı, bir dahakinde daha iyisini yapabilirim" diyebilir. Ancak mükemmeliyetçi kişi için "olmadı" yoktur. Her şey olabilir; olmamasının mutlaka bir nedeni vardır. Bunu bulup sorunu çözümlemek gereklidir. Bu kişilerin en büyük sıkıntı­sı, hata ve kusurlarıyla kabul edilemeyecekleri endişesidir. Sadece kendilerinden değil, çevredeki kişilerden de kendi limitleri içinde kusursuz davranmalarını beklerler. (Mükemmeliyetçi Kişilik)
  • Tek bir şeye odaklanarak yaşamaya çalışmak, kendinize olanaksız standartlar koymaktır. Bu da en hızlı şekilde dibe vurmaya yol açar. (Mükemmeliyetçi Kişilik)
  • Oysaki güçlü olmak, duygularını yaşayabilme cesareti gösterebilmektir. (Yalnızlık Psikolojisi)
  • Anlamlı ilişkiler kurabilmek, varlığımızın birileri için önemli olduğunu hissetmek, bizim için önemli olan insanlarla birlikte olmak yaşadığımız zamanı daha anlamlı kılar. Yaşamda anlamlı gerçek bir ilişkinin yerini, maddesel hiçbir şey dolduramaz (Yalnızlık Psikolojisi)
  • Yalnızlık kişinin bireysel özelliklerine, sosyal yaşamına, bulunduğu ortam veya kültürün etkisine göre şekillense de aslında "en çok yaşamınızdan memnuniyetinizle bağlantılıdır." (Yalnızlık Psikolojisi)
  • Yaşamımızdaki ilk hayal kırıklıkları en önemli ve sarsıcı olanlarıdır. (Yalnızlık Psikolojisi)
  • İyi olmanın ilk adımı, ne yaşarsanız yaşayın önce açık olan yaralarınızın iyileşmesi için kendinizi sarıp sarmalamak, sonra da bu yaraya sebep olan olayları anlayıp adım adım ilerlemektir. (Yalnızlık Psikolojisi)
  • Öfke, diğer duyguların üstünü örten bir duygudur. (Yalnızlık Psikolojisi)
  • Farklılık, tehdit olarak görülmeye başlandığında ondan uzak durulur. Oysa farklılıklar, insanların iç dünyalarını zenginleştirir. “Başka" olmanın ilişkileri bitireceğine, bitmek tükenmek bilmeyen sorunlar doğuracağına ve duygusal açıdan zarar vereceğine inanmak ondan kaçınmaya sebep olur. Bu nedenle kişi, diğerlerinden "başka” olan yönlerini ortaya koymak istemez, farklılığını göstermekten kaçındıkça konuşmalar sığlaşır, bir süre sonra da ilişkiler kopar. (Mükemmeliyetçi Kişilik)
  • Dışarıdan bakıldığında gözlemci, detaycı, yardımsever, çevresindekilere değer veren biri olarak görünür. (Mükemmeliyetçi Kişilik)
  • Kadınlar için aranmak, sevdiğinin sesini duymak, özlendiğini bilmek önemlidir. (Takıntılı Aşklar)
  • Yeterli olmak, karşılaşılan her sorunu çözmek ve belirlediğimiz her hedefe ulaşmak değildir. Yeterli olmak, kendi sınırlarımızı bilmek ve bu sınırlara uygun hedefler belirlemektir. (Mükemmeliyetçi Kişilik)
  • Ancak yaşamınızdaki anlamlı ilişkilerin sayısı azsa, araya giren mesafenin size etkisi de o kadar büyük olur. (Yalnızlık Psikolojisi)
  • Patolojik mükemmeliyetçilikte kişiler, belirgin bir bi­çimde hatadan, başarısızlıktan kaçınmaya çalışırlar. Ne ya­parlarsa yapsınlar hiçbir şey gözlerine yeterince iyi görünmez. Hep bir eksik vardır. Özgüven problemi nedeniyle sürekli kendileriyle uğraşırlar. Yaşadıkları güvensizliğin ver­diği rahatsızlığı, başarının getirdiği anlık hazlarla ortadan kaldırmaya çalışırlar. Yaptıkları her işte kendilerinden üs­tün başarı beklerler. (Mükemmeliyetçi Kişilik)

Yorum Yaz