matesis
dedas

A'dan Z'ye Sabancı Ailesi, Sabancı Grubu ve Sabancı Holding

Sabancı Topluluğu’nun temel ilgi alanları Türkiye’nin hızla büyüyen sektörleri olan finansal hizmetler, enerji, çimento, perakende ve sigorta ve sanayidir.
  • 28.08.2023 13:31
A'dan Z'ye Sabancı Ailesi,  Sabancı Grubu ve Sabancı Holding

Sabancı Holding’in kendi hisselerinin yanı sıra 10 iştirakinin hisseleri de İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) işlem görmektedir. Sabancı Topluluğu’na bağlı şirketler 18 ülkede faaliyetlerini sürdürmekte ve ürünlerini Avrupa, Orta Doğu, Asya, Kuzey Afrika, Kuzey ve Güney Amerika’nın çeşitli bölgelerinde pazarlamaktadır.

Kısaca Sabancı Topluluğu

Sabancı Topluluğu sürdürülebilir bir yaşam için öncü girişimlerle Türkiye ile dünyayı birleştirirken, performans kültürü, dinamik portföy yönetimi ve veri merkezli ekosistemiyle değer yaratmaktadır.

Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş. (Sabancı Holding), Türkiye’nin önde gelen holding şirketlerinden olup, bağlı ortaklıkları ve iştirakleri aracılığıyla başta bankacılık, finansal hizmetler, enerji, sanayi, yapı malzemeleri ve perakende sektörleri olmak üzere çeşitli sektörlerde faaliyette bulunmaktadır. Sabancı Holding Türkiye’de tescil edilmiş olup merkezi İstanbul’dur.

Sabancı Holding, Topluluk şirketlerinin uygun rekabet koşullarıyla kârlı ve sürdürülebilir bir şekilde faaliyet göstermelerini teminen finans, strateji, iş geliştirme, hukuk, insan kaynakları ve sürdürülebilirlik fonksiyonlarını koordine etmek ve desteklemektedir. Holding, ayrıca, Sabancı Topluluğu genelinde geçerli olan kurumsal yönetim uygulamalarını belirlemekte ve takip etmektedir.

Sabancı Holding; İcra Kurulu Başkanı (CEO), Finans Grup Başkanı (CFO), Stratejik İş Kolu Başkanları ve fonksiyonel Grup Başkanlarının yer aldığı üst düzey yöneticilerden oluşan bir Yürütme Kurulu tarafından yönetilmektedir. Yürütme Kurulu temel olarak önemli sermaye dağılımı kararlarından sorumludur ve Holding’in nihai karar verici organı olan Yönetim Kurulu’na raporlanmaktadır.

Yönetim Kurulu’nun dört alt komitesi bulunmaktadır. Bunlar, görev alanlarıyla ilgili olarak doğrudan Yönetim Kurulu’na raporlayan Denetim Komitesi, Kurumsal Yönetim, Atama ve Ücretlendirme Komitesi, Riskin Erken Saptanması Komitesi ve Sürdürülebilirlik Komitesi’dir.

Sabancı Holding, holding katma değerini 3 ana başlıkta tanımlamaktadır: Performans kültürü, dinamik portföy yönetimi ve veri merkezli ekosistemden değer yaratma. Performans kültürüne ilişkin olarak, organizasyon genelinde kısa ve uzun vadeli bir prim sistemi benimsenmektedir. Performans değerlendirmesi, çeşitli finansal ve finansal olmayan kriterler doğrultusunda yıllık bazda gerçekleştirilmektedir. Temel finansal performans göstergeleri olarak; gelir, FAVÖK, serbest nakit akışı ve borsada işlem gören şirketlerin göreceli toplam hissedar getirisi değerlendirmeye alınmaktadır.* Çevresel, sosyal ve yönetişim derecelendirmelerindeki iyileşme ve Topluluğun 2050 yılına kadar Net Sıfır Emisyon ve Sıfır Atık hedefine ulaşma eylemleri finansal olmayan performans göstergeleridir.* Net aktif değeri (NAD) büyümesi ve göreceli toplam hissedar getirisi ise uzun vadeli primlerin belirlenmesinde kullanılan performans göstergeleri arasındadır.*

Dinamik portföy yönetimi alanında Sabancı Topluluğu, ana iş kollarında büyümeye, faaliyet gösterdiği sektörlerdeki pazar lideri konumunu güçlendirmeye ve başta enerji ve iklim teknolojileri, ileri malzeme teknolojileri, dijital teknolojiler ve sağlık ekosistemi olmak üzere yeni büyüme platformlarına yatırım yapmaya odaklanmaktadır. Dinamik portföy yönetimi yaklaşımındaki temel hedef, Topluluk genelinde sağlıklı bilanço yapısını korumak ve hissedar getirisini en üst düzeye çıkarmaktır.

Topluluk genelinde yeniliği ve dönüşümü desteklemek için değer odaklı ve veri tabanlı bir ekosistem olarak faaliyet gösteren Sabancı Topluluğu şirketleri, 14 ülkedeki yatırımlarıyla ürün ve hizmetlerini dünyanın dört bir yanına ulaştırmaktadır. Sabancı Holding’in uluslararası iş ortakları arasında Ageas, Bridgestone, Carrefour, E.ON, Heidelberg Materials ve Skoda gibi dünyanın önde gelen şirketleri yer almaktadır.

Sabancı Holding, Türkiye’de menkul kıymetler piyasasının düzenleyici kuruluşu olan Sermaye Piyasası Kurulu’na kayıtlı olup payları 1997 yılından bu yana Borsa İstanbul’da işlem görmektedir. Sabancı Ailesi, Sabancı Holding’in en büyük hissedar grubunu oluşturmakta iken, Holding’in sermayesini oluşturan paylarının %49,61’i halka açıktır. 2022 yıl sonu itibarıyla, Sabancı Holding ve halka açık 11 bağlı ortaklığının payları Borsa İstanbul’un toplam piyasa değerinin %6’sını oluşturmaktadır. 2022 yılında Sabancı Topluluğu 404 milyar TL kombine net gelir ve 44 milyar TL konsolide net kâr açıklamıştır.

Sakıp Sabancı ve Sabancı Grubu

1948 Sakıp Sabancı Akbank’ta stajyer memur olarak iş hayatına atıldı.
1955 Sakıp Sabancı Veznedar olarak çalışmaya başladığı BOSSA Un Fabrikası’nda Ticaret Müdürü oldu.
1957 Sakıp Sabancı BOSSA Tekstil Fabrikası’nda Genel Müdür Yardımcı’lığına yükseldi.
1964 Adana Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı oldu.
1966 Türkiye’de ilk polyester iplik ve elyaf fabrikası SASA’nın kurulması ile Türkiye’deki sanayileşme sürecinde büyük bir adım atıldı.
1967 1966’da vefat eden Hacı Ömer Sabancı adına birlikte Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş kuruldu ve Sakıp Sabancı Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlendi.
1973 Türkiye’deki ilk kordbezi fabrikası KORDSA, % 100Türk sermayesi ile kuruldu.
1974 Bugün Sabancı Vakfı olarak anılan Hacı Ömer Sabancı Vakfı (VAKSA) kuru
1981 Londra’da, Türk sermayesi ile yurtdışındaki ilk banka olan Ak International Bank (Sabancı Bank PLC) kuruldu.
1986 Sakıp Sabancı TÜSİAD’ın Yönetim Kurulu Başkanı oldu.
1988 Sabancı Center açıldı.
1988 1974 yılından beri faaliyette olan LASSA, Japon Bridgestone ve Sabancı’nın % 50-50 ortaklığıyla BRISA adını aldı. Böylece ilk yabancı ortaklı yüzde 50-50 ortak teşebbüs anlaşması gerçekleşmiş oldu.
1994 TOYOTASA fabrikası açıldı.
1994 Dünyaca ünlü gıda devi Fransız Danone ile %50-&%50 ortaklıkla DANONESA kuruldu.
1994 Fransız Hipermarket zinciri Carrefour ve Sabancı ortaklığı ile CARREFOURSA Hipermarket Zinciri kuruldu.
1996 BRİSA iş mükemmelliği konusunda gösterdiği üstün performansı sonucu Avrupa Kalite Büyük Ödülü’nü kazanan ilk Türk şirketi oldu.
1997 İşçi, işveren ve sendikanın ortaklığı ile Türkiye’de ilk kez Karabük’te Karçimsa çimento fabrikası kuruldu.
1999 Sabancı Üniversitesi ilk akademik yılına başladı.
2000 Amerikan DuPont firması ile imzalanan % 50-50 ortak teşebbüs anlaşması bağlamında 2000 yılında DuPontsa BV hizmete girdi.
2001 DuPont’un yüzde 50-50 ortaklığıyla 4 kıtada toplam 16 fabrika ile faaliyet gösteren DUPONTSA ve DUSA INTERNATIONAL şirketleri kuruldu.
2002 Sakıp Sabancı Müzesi kuruldu.

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz