tatlidede

Ailede Ahlak Eğitimi - Mehmet Zeki Aydın Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ailede Ahlak Eğitimi kimin eseri? Ailede Ahlak Eğitimi kitabının yazarı kimdir? Ailede Ahlak Eğitimi konusu ve anafikri nedir? Ailede Ahlak Eğitimi kitabı ne anlatıyor? Ailede Ahlak Eğitimi PDF indirme linki var mı? Ailede Ahlak Eğitimi kitabının yazarı Mehmet Zeki Aydın kimdir? İşte Ailede Ahlak Eğitimi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 28.01.2023 03:00
Ailede Ahlak Eğitimi - Mehmet Zeki Aydın Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Mehmet Zeki Aydın

Yayın Evi: Timaş Yayınları

İSBN: 9789752637764

Sayfa Sayısı: 456

Ailede Ahlak Eğitimi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Çocuğunuz sizin umudunuz, evinizin neşesi ve en değerli varlığınız. Onun iyi ahlaklı ve güçlü kişilikli bir birey olması için her şeyi yapmaya hazırsınız. Ama çocuğunuz büyüdükçe sorunlar da büyüyor ve siz bu sorunlarla nasıl başa çıkacağınızı bilmiyorsunuz.

"Disiplin ve hoşgörü arasındaki dengeyi nasıl sağlarım?

Hangi durumlarda çocuğumu cezalandıracağım?

TV ya da bilgisayar başından kalkmayan çocuğu bunlardan

nasıl uzaklaştırırım?

Çocuğuma kitabı nasıl sevdireceğim?

Çocuğumun beni terleten sorularına nasıl cevap vereceğim?

Hikaye, masal ve atasözlerini çocuk eğitiminde nasıl

kullanırım?

Çocuğum kardeşini kıskanıyor, nasıl davranmalıyım?

Öfkeli ve huysuz bir çocukla nasıl başa çıkarım?

Çocuğum ders çalışmıyor ne yapmalıyım?

Çocuğuma nasıl özgüven kazandırırım?

Ödül verirken nelere dikkat etmeliyim?

Çocuğu kendimden uzaklaştırmadan evde disiplini nasıl

sağlarım?"

Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın'ın kaleme aldığı "Ailede Ahlak Eğitimi"tüm bu sorulara ve çok daha fazlasına güvenilir ve uygulanabilir cevaplar veriyor.

Ailede Ahlak Eğitimi Alıntıları - Sözleri

  • Orta çocukluk dönemindeki çocuklar davranışlarında anne babalarının isteklerine karşı gelirken , onların duygularını ve tutumlarını özümserler. Anne babanın da değer ölçüleri ve dünyaya bakış açıları, çocuklara bu çağda aşılanır. Yine bu yıllarda, çocuğunuzun vicdanı gelişir. Vicdanın oluşması demek, ona nasıl davranmissaniz, o da size aynı şekilde davranacaktır.
  • Bilinçli anne babalar, her şeyden önce çok iyi rehberdirler. Çocuklarına yol gösterirler, alternatifler sunar, fakat alacağı kararlar konusunda onları serbest bırakırlar.
  • Çocuklara yüksek fikirler verilmeli ki yüksek duygular meydana gelsin. Doğrunun öğretilmesi ile yüksek fikirler oluşur.
  • Duygusal öğrenme çağı olan yedi-dokuz yaş, düşüncenin uyandığı dönemdir. Yedinci yaşta çocuklar, ahlâki kavramları anlamaya başlar. Bir anlamda, yedinci ayırt etme (temyiz) yaşıdır. Çocuk yedi yaşından itibaren konuşma, anlatım yeteneği, hüküm verme ve sonuç çıkarmada oldukça ilerlemeler gösterir. Özellikle dokuz-on yaşlarından itibaren çocuk artık iyi- kötü, haklı-haksız kavramlarını ayırabilecek bir durumdadır. Çocuk bu yaşlarda kendine ideal bir insan tipi seçme ihtiyacını şiddetle hissedeceği için yetişkinlerin bu konuda dikkatli davranması ve ihtiyaca cevap vermesi gerekmektedir.
  • Çocuğun eğitimi her şeyden önce temel ruhî ihtiyaçlarının karşılanmasına bağlıdır. Bunlar sevgi, disiplin ve özgürlüktür. Bu üç ihtiyaç birbiriyle sıkı sıkıya bağlantılıdır ve birlikte karşılanır.
  • Bir dine bağlı ahlâkçılar, ahlâkın değişebileceğine inanırlar. Eğer ahlâkın değişmesi ve olgunlaşması mümkün olmasaydı, peygamberler gönderilmezdi, derler.
  • Gazali' ye göre bilgi, beceri ve kişilik kazanmada çevrenin rolü büyüktür. Gazali "İnsan bulunduğu kabın şeklini alan sıvı gibidir." benzetmesiyle kişiliğin oluşmasında çevrenin önemine dikkat çeker.
  • Ahlakın değişip değişmeyeceğinin konusunda bir takım düşünce ayrılıkları olmuştur. Bu konuda üç görüş ortaya çıkmıştır: Birinci görüşü savunanlar, huyu bütün insan davranışlarının kaynağı saymışlardır. Bu görüş sahipleri, "Huyun değişmesi mümkün değildir. Zira huy doğal bir şeydir. Doğal olan bir şey ise dış etkenlerden etkilenmez ve ne kadar çalışılırsa çalışılsın değişmez." demişler ve bunu da soya çekime baglamislardir. Yani insan eğer iyi ahlaklı ise onun bozulması da mümkün değildir. Bu görüşü benimseyenler arasında Yusuf Has Hacib, Sadi-i Şirazi, Nasreddin-i Tusi ve Katip Çelebi gibi ahlakçıları sayabiliriz. Batı' da Romalı Quintilian, Schopencuer vd. karakterin doğuştan olduğunu, her şeyde yaratılışın esas olduğunu, bunun eğitim yoluyla değiştirilmesinin imkansız olduğunu iddia ederler.
  • Çocuk, her gelişim döneminin kendi özelliklerini yaşar. Her dönemin ihtiyaçları, ilgi ve arzuları anne baba tarafından karşılanmalıdır. Gelişim çağlarını ve gelişim özelliklerini bilmek, diğer eğitim alanlarında olduğu gibi ahlâk eğitiminde de çok önemlidir. Bu çağlarda bulunan çocukların gelişim özelliklerinin bilinmesi, verilecek olan ahlâk eğitimini başarılı kılacaktır.
  • İnsanın sahip olduğu fiziksel yapı, ilgi, tutum, yetenek, duygu, istek, alışkanlık vs. ( bedensel ve ruhsal) tüm davranış özelliklerinin tamamına kişilik denir.

Ailede Ahlak Eğitimi İncelemesi - Şahsi Yorumlar

cok jdiwjkzoamewomxsixncncnke8kwmloxnfnnvj m n mf rskxow,kfofmrmfci,dws mzod fk dmdidkendidjneeock (medine gümüş)

Ailede Ahlak Eğitimi PDF indirme linki var mı?

Mehmet Zeki Aydın - Ailede Ahlak Eğitimi kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Ailede Ahlak Eğitimi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Mehmet Zeki Aydın Kimdir?

1979'da Ortaöğrenimini Manisa İmam Hatip Lisesi'nde tamamlandı. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden 1985'te mezun oldu. 1993'de AÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Din Eğitimi Anabilim Dalı'nda doktorasını tamamlandı. 3 yıl Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'nde Eğitim Uzmanı olarak görev yaptı. 1994'de Cumhuriyet Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi, Din Eğitimi Anabilim Dalında Yardımcı Doçent olarak atandı. Tunus, Belçika, Fransa ve Almanya'da araştırmalarda bulundu. 1998'de doçent ve 2004'de profesör oldu. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Eğitimi Ana Bilim Dalı'nda profesör ve Felsefe ve Din Bilimleri Bölüm Başkanı olarak görev yaptı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi'ne geçti. Halen İlahiyat Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Mehmet Zeki Aydın Kitapları - Eserleri

  • Ailede Ahlak Eğitimi
  • Din Öğretiminde Yöntemler
  • Yardımseverlik
  • Sorumluluk
  • Büyüklere Saygı
  • Tutumluluk
  • Aile Eğitimi
  • Okulda Ahlak Eğitimi ve Ahlak Öğretiminde Örnek Olay İncelemesi Yöntemi

Mehmet Zeki Aydın Alıntıları - Sözleri

  • Çocuklara yüksek fikirler verilmeli ki yüksek duygular meydana gelsin. Doğrunun öğretilmesi ile yüksek fikirler oluşur. (Ailede Ahlak Eğitimi)
  • Herkesin bütün yaptıklarını ya da yapmayı tasarladıklarını adalet terazisine koyup tartabilseydik , hayatında on defa asılmayı hak etmeyecek kadar dürüst kimse kalmazdı . (Aile Eğitimi)
  • Sevgi ölüm kadar güçlü (Aile Eğitimi)
  • Hiçbir ilişki kusursuz değildir , çünkü insanlar kusurludur . (Aile Eğitimi)
  • Kral olsun , köylü olsun bu dünyada en mutlu insan evinde huzuru bulan insandır . (Aile Eğitimi)
  • İlişkiler zordur , çünkü insan olmak zordur . İlişkilerin nasıl yaşandığı sorusu , hayatın nasıl yaşandığı sorusundan hiç de farklı değildir. (Aile Eğitimi)
  • Çocuğun eğitimi her şeyden önce temel ruhî ihtiyaçlarının karşılanmasına bağlıdır. Bunlar sevgi, disiplin ve özgürlüktür. Bu üç ihtiyaç birbiriyle sıkı sıkıya bağlantılıdır ve birlikte karşılanır. (Ailede Ahlak Eğitimi)
  • Değerler yaşantıyla öğrenilir (Aile Eğitimi)
  • İnsanın sahip olduğu fiziksel yapı, ilgi, tutum, yetenek, duygu, istek, alışkanlık vs. ( bedensel ve ruhsal) tüm davranış özelliklerinin tamamına kişilik denir. (Ailede Ahlak Eğitimi)
  • Değer ; Felsefenin ilgi alanına giren üç sorundan biri olup diğer ikisi varlık ve bilgidir . Ahlâk ; Felsefenin , iyilik , doğruluk , adalet , güzellik ve insanla ilişkili değerlerden oluşan önemli bir alanıdır . İnsan , bir değer olarak , değerlerin aynı zamanda öznesidir. (Aile Eğitimi)
  • Gazali' ye göre bilgi, beceri ve kişilik kazanmada çevrenin rolü büyüktür. Gazali "İnsan bulunduğu kabın şeklini alan sıvı gibidir." benzetmesiyle kişiliğin oluşmasında çevrenin önemine dikkat çeker. (Ailede Ahlak Eğitimi)
  • İyiyi - kötüyü , doğruyu - yanlışı , güzeli - çirkini teorik olarak öğrenip kuralları , kanunları ezberlediği hâlde , Yalan söylemeyi , rüşvet almayı , çalmayı , kişisel çıkarını her şeyden üstün tutmayı , başkalarını bertaraf etmek için onlara iftiralar atmayı , ayıplarını araştırarak , hilelerle onlara zarar vermeyi sürdüren , hatta bunları başarı sayan kimselerin varlığına zaman zaman tanık oluruz . (Aile Eğitimi)
  • Ahlakın değişip değişmeyeceğinin konusunda bir takım düşünce ayrılıkları olmuştur. Bu konuda üç görüş ortaya çıkmıştır: Birinci görüşü savunanlar, huyu bütün insan davranışlarının kaynağı saymışlardır. Bu görüş sahipleri, "Huyun değişmesi mümkün değildir. Zira huy doğal bir şeydir. Doğal olan bir şey ise dış etkenlerden etkilenmez ve ne kadar çalışılırsa çalışılsın değişmez." demişler ve bunu da soya çekime baglamislardir. Yani insan eğer iyi ahlaklı ise onun bozulması da mümkün değildir. Bu görüşü benimseyenler arasında Yusuf Has Hacib, Sadi-i Şirazi, Nasreddin-i Tusi ve Katip Çelebi gibi ahlakçıları sayabiliriz. Batı' da Romalı Quintilian, Schopencuer vd. karakterin doğuştan olduğunu, her şeyde yaratılışın esas olduğunu, bunun eğitim yoluyla değiştirilmesinin imkansız olduğunu iddia ederler. (Ailede Ahlak Eğitimi)
  • Duygusal öğrenme çağı olan yedi-dokuz yaş, düşüncenin uyandığı dönemdir. Yedinci yaşta çocuklar, ahlâki kavramları anlamaya başlar. Bir anlamda, yedinci ayırt etme (temyiz) yaşıdır. Çocuk yedi yaşından itibaren konuşma, anlatım yeteneği, hüküm verme ve sonuç çıkarmada oldukça ilerlemeler gösterir. Özellikle dokuz-on yaşlarından itibaren çocuk artık iyi- kötü, haklı-haksız kavramlarını ayırabilecek bir durumdadır. Çocuk bu yaşlarda kendine ideal bir insan tipi seçme ihtiyacını şiddetle hissedeceği için yetişkinlerin bu konuda dikkatli davranması ve ihtiyaca cevap vermesi gerekmektedir. (Ailede Ahlak Eğitimi)
  • Orta çocukluk dönemindeki çocuklar davranışlarında anne babalarının isteklerine karşı gelirken , onların duygularını ve tutumlarını özümserler. Anne babanın da değer ölçüleri ve dünyaya bakış açıları, çocuklara bu çağda aşılanır. Yine bu yıllarda, çocuğunuzun vicdanı gelişir. Vicdanın oluşması demek, ona nasıl davranmissaniz, o da size aynı şekilde davranacaktır. (Ailede Ahlak Eğitimi)
  • Size şunu sorayım ; siz her istediğinizde zihninizden düşüncelerinizden kurtulabilir mısınız ? " Kapatma " düğmesini buldunuz mu ? (Aile Eğitimi)
  • Bilinçli anne babalar, her şeyden önce çok iyi rehberdirler. Çocuklarına yol gösterirler, alternatifler sunar, fakat alacağı kararlar konusunda onları serbest bırakırlar. (Ailede Ahlak Eğitimi)
  • Bu dünyada mükemmel hiçbir insan yoktur yalnızca mükemmel niyetler vardır. (Aile Eğitimi)
  • Bir dine bağlı ahlâkçılar, ahlâkın değişebileceğine inanırlar. Eğer ahlâkın değişmesi ve olgunlaşması mümkün olmasaydı, peygamberler gönderilmezdi, derler. (Ailede Ahlak Eğitimi)
  • Çocuk, her gelişim döneminin kendi özelliklerini yaşar. Her dönemin ihtiyaçları, ilgi ve arzuları anne baba tarafından karşılanmalıdır. Gelişim çağlarını ve gelişim özelliklerini bilmek, diğer eğitim alanlarında olduğu gibi ahlâk eğitiminde de çok önemlidir. Bu çağlarda bulunan çocukların gelişim özelliklerinin bilinmesi, verilecek olan ahlâk eğitimini başarılı kılacaktır. (Ailede Ahlak Eğitimi)

Yorum Yaz