tatlidede

Ancak!...

Ancak!...

        Mardinimizin tarihsel ve kültürel potansiyel olarak kesinlikle hakkettiği turizm kenti olma hedefini yaşama geçirecek olan senaryonun sahneye taşınması ile ilgili çalışmalar, Mustafa Temel Koçaklar’ın valiliği döneminde hız kazanmaya başlamıştı. Yediden yetmişe tüm Mardinlilerin turizm rüyasını gerçeğe dönüştürmek için çekimi yapılan bu dizi filmde en önemli baş rollerden biri de biz gazetecilere düşmüştü. Gerek siyasiler, gerek icra makamları, gerek belediyeler ve gerekse başını MAREV’in çektiği sivil toplum örgütlerimiz de bu filmdeki rollerini almış ve herkes bu konuda üzerine düşeni layığıyla yerine getirmişti.     

         Gelelim bugüne;

         Turizm için hazırlanan bu dizi filmdeki birçok bölümün gösterimi tamamlanmış durumda olup geleceğin bölümleriyle ilgili çekimler de hala devam ediyor. Gösterimi tamamlanmış olan bölümlerin sonuçlarını Mardinimize gelen yerli-yabancı turist sayısına bakarak görebiliyoruz. Mardinimize gelen turist sayısındaki yükseliş, bu dizi filmde rol alan herkesi aynı hazla memnun etti ve etmeye de devam ediyor.

          İşin bu kısmına kadar olan taraf çok güzel görünüyor.

          ANCAK:

          Kocaman harflerle yazdığım bu “ANCAK” kelimesinin arkasında söylemem gerekenleri bana hatırlatanlar, Artuklu Üniversitesinin öğrencileri oldu. Turizm için sarfedilen çabaların aynısını üniversitemiz için de sarfetmiş ve bu gençlerin Mardinimize gelmelerini de adeta dört gözle beklemiştik.

          Geldiler!..

          Gelmesine geldiler ANCAK malesefki oturacak bir ev bulamadılar.     

          Bulamadılar çünkü;

          Rektörümüz Serdar Bedii Omay’ın da sıkıntısını çektiği yurt inşaatının bürokratik engellere takılmış olmasını sanki fırsat biliyormuş gibi  halk olarak bizler de bekara ev vermem mantığını gütmenin yanı sıra  yine rektörümüzün de muzdarip olduğu astronomik kira rakamlarını bu çocukların önüne aşılmaz bir set olarak koyduk.

          Uzun zamandır beklediğimiz ve ama ANCAK evsiz bıraktığımız bu gençlerin ortaya koydukları tepki sitemizde haber değeri bulurken benim şahsımda da buz gibi soğuk bir duş etkisi yaptı.

           İşte bu etkiyle Mardinimizdeki emlak piyasasını irdelemeye başladım ANCAK, Dar gelirli vatandaşlarımız, (öğretmenler başta olmak üzere) Mardinimize atanan memurlarımız ve özellikle özlemle bekleyip kavuştuğumuz üniversiteli gençler adına karşılaştığım manzaranın pek de iştah açıcı olmadığını gördüm.

           Emlak fiyatlarındaki astronomik rakamlar bir yana dursun ANCAK, ev kiralarında karşılaştığım rakamlar, maalesef ki memur, öğrenci ve dar gelirli vatandaşlar için ulaşılması zor bir yüksekliğe tırmanmış durumda.

           Değerli okurlarım, bu “ANCAK” ların ardından söylemek zorunda kaldığım mevcut olumsuzluklar, Mardinimizin yükselişi için ortaya konan filmin senaryosunda unutulan noktalar olarak karşıma çıktı. 

          Mevcut durum maalesef ki bu!..

          Başlarken düşünemediğimiz ve uygulamada göremediğimiz bu olumsuz durumun düzeltilmesinin bir gereklilik olduğunu sanırım ki başta belediyemiz olmak üzere herkes kabul edecektir.

          Biz gazeteciler başta olmak üzere, gerek icra makamlarımız, gerek siyasilerimiz,gerek belediyemiz ve gerekse sivil toplum örgütlerimizin rol aldığı dizi filmin senaryosunda bir değişikliğin yapılması gerektiğini de hep birlikte algılamamız gerektiği kanısındayım.

          Mevcut duruma gösterdikleri tepkiyle bende soğuk duş etkisi yaratarak dikkatimi bu konuya çeken Artuklu Üniversitesi gençliğine teşekkür ederken, başta MAREV olmak üzere tüm sivil toplum örgütlerini, siyasileri, belediyemizi ve icra makamlarını yeni bir senaryoda rol almaya davet ediyorum.

           Bu senaryoda turizm olsun, üniversite olsun ANCAK, özlemle bekleyerek kavuştuğumuz Artuklu Üniversitesinin gözbebeğimiz olan genç öğrencileri başta olmak üzere dar gelirli vatandaşlarımız ile memurlarımızın barınma sorunu olmasın…

            Saygılarımla…

           

Yorumlar

Image
mamoste
05.10.2011 / 13:04

Üniversiteler bir şehrin kültürel hayatını etkilediği kadar ekonomik hayatını da etkilemektedirler. Hata sadece üniversite öğrencilerinin sırtından ekonomik düzenini döndüren illerimiz var. Ve bu barınma sorunu sadece Mardininimize özgü değil. Bütün Türkiye geneli olan sorundur. <br>Ancak, konut sahiplerinin çoğunluğu daha önce Üniversite okudukları dönemlerde aynı ızdırabı yaşamış olmalarına rağmen, empati yapmamaları ancak ve ancak vahşi kapitalizmin bütün yürekleri teslim almasından kaynaklanmaktadır. Hata, öğrencilik yıllarında bu barınma sorunundan dolayı İnşaat Fakültesinde okuyan arkadaşlarımızın çoğu ilk inşaatlarını öğrenciler için yapacaklarına dair söz verince bir büyüğümüz o arkadaşlardan yazılı kâğıt almıştı. <br>Şimdi, o arkadaşların çoğu mücahitlikten büyük müttehitliğe terfi ettikleri halde o sözlerini yerine getiremediler. Bugün bu sorundan muzdarip olanları beş yıl sonra göreceksiniz. Ve bu tür sorunların neden çözülmediğini o zaman daha iyi anlayacaksınız. Kiralar ve ev vermeme konusunda Mardinimizi eleştirmeyi doğru bulmuyorum. Anlayacağınız, ancağınıza karşılık Ancak ve ancak diyorum.<br>Saygılar

Image
metin solhan
03.10.2011 / 00:55

Üniversite de okuyan gençlerin nerede kalırsa kalsın, aylık en yüksek masrafları barınmaya yönelik yaptıkları harcamalardır. Bu çerçevede Türkiye'de barınmayla ilgili bir alt ekonominin oluşmadığını söylemek uygun olacaktır. Bu ekonominin salt matematiksel bir veriden öte, hayatın içinde toplumsal bağları da bulunan bir yaşam alanı olarak düşünülmesi, barınmanın gençlerin önemli sorunlarından biri olarak üzerinde daha çok tartışılması gereken bir sorun olduğu ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır. Bir başka gerçek te Üniversiteye giden gençlerin en az yarısının finansal açıdan ailelerine bağımlı olarak hayatlarını devam ettirmeye çalıştıkları yönündedir. “Gençlerin özerkliği” kavramı her ne kadar sadece finansal bir bağımlılık ilişkisine indirgenemeyecek kadar çok katmanlı bir ilişki biçiminin sonucunu içerse de, finansal açıdan kendi ayakları üzerinde duramayan üniversite öğrencileri ve geleneksel aile yapısı arasındaki gerilimli ilişki de üzerinde en fazla düşünülmesi gereken konu başlıklarından biridir. Mevcut burs sisteminin tüm ihtiyaç sahiplerine ulaşamadığı ve ulaşanların ne kadar yeterli olduğu gibi sorular cevap beklemektedir. Buna ek olarak okurken çalışan gençlerin mevcut sosyal sigorta sisteminin ne kadar içinde olduğu ve çalışma saatleri, şartları, aldıkları ücret, üniversite hayatı arasındaki ilişkinin niteliği de araştırılması gereken bir başka devasa soru(n) olarak görülmelidir..

Image
ali yılmaz
02.10.2011 / 22:42

merhaba Kadir bey.. teşekkür ederim iyi bir konuya temas etmişsin.. yalnız bir şeyi unutuyorsun.... siz gazeteciler değilmiydi ki konut fiatlarını'Mardin de konutlar milyon dolara ulaştı' diye haber yapanlar....yanılıyorsam.. mardin life olarak iletişim başta olmak üzere sizin muhabirlik yaptığınız ulusal gazeteleri bir kontrol edin.. Birde siz değilmidiniz mi rektörü göklere çıkaran hala görüyorum ki rektörü göklere çıkarmaktan vaz geçmediniz.. rektör pahalıya lojman alacağına gelecek olan öğrencilerin hazırlığını daha evvel yapsaydıya.. sözde geleceğimiz aydınları yarını düşünemiyorsa öğrencilerimiz ne yapsın...... ama yinede yiğidi öldür ama hakkını ver ..... tekrardan teşekkür ederim öğrencilerin sıkıntılarını dile getirdiniz için...

Image
İBRAHİM BİTER BAKIRKÖY-MAREV
02.10.2011 / 19:30

SEVGİLİ DOSTUM,<br>ÖNCELİKLE GÜNDEME TAŞIDIĞIN KONU O KADAR ÖNEMLİ Kİ, MARDİN'İN TURİZM ŞEHRİ OLMASININ YANINDA ÜNİVERSİTE KURULMASI MARDİN'İN SOSYAL KÜLTÜREL EKONOMİK YÖNDEN KALKINMASI ADINA ÇOK ÖNEMSEDİĞİMİZ BİR KONUDUR.<br>MAREV OLARAK ÖNESEDİĞİMİZ BU KONUDA HASSASİYETİMİZİ SADECE MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ'NE MADDİ VE MANEVİ DESTEK SAĞLAMAK ADINA MARSEV VAKFINI KURDUK. 196 KURUCU ÜYEDEN 1.250.000 TL CİVARINDA BİR BÜTÇE SAĞLADIK BU PARAYLA BİR YURT YAPILMASI İÇİN EN SON ANKARA TOPLANTISINDA KARAR ALINDI. İNŞALLAH PROJELER HAZIR OLUNCA İNŞAATA BAŞLANACAKTIR. BU YETERLİMİ, ELBETTEKİ HAYIR. MARDİN'DE YAŞAYAN HEMŞERİLERİMİZİN ÖZEL YURTLAR YAPMAK SURETİYLE HEM EKONOMİK HEMDE SOSYAL OLGUYA KATKI SAĞLAMALARININ YANINNDA MEVCUT EVLERİNİ ÖĞRENCİLERE UYGUN HALE GETİRMELERİ BUNUN YANINDA TURİZM İÇİNDE PANSİYON OLACAK ŞEKİLDE DÜZENLEMELERİ GEREKECEKTİR BU KONUDA DA TIPKI SENİN DEDİĞİN GİBİ HERKESE GÖREVLER DÜŞÜYOR!

Image
YUSUF UYAROĞLU
02.10.2011 / 18:41

bi öğrenci olarak ve öğrenciliğimin büyük kısmını diğer şehirlerdeki öğrenci arkadaşlarımın yanına giderek geçirdiğim için gördüklerimden yola çıkacam. bu konuda karnı tok olan mütahitler yüksek fiyata ev satıp vatandaşta zorlanarak bu evleri alıyorlar ve ev fiyatları yüksek oluncada haklı olarak kiralarda yüksek oluyor....ve yeni olan bir üniversitede halk öğrenciyi hep yanlış yapan çalan zarar veren biri olarak görüyor bu tabuyu yıkmak tabiki zaman alacak ama burada bürokratlara ve mardindeki iş adamlarına (zenginlere) büyük rol düşüyor başka şehir ve ülkelere nereye gitti belli olmayan birilerinin cebine giren milyon dolarlık yardımlar ediliyor ve sırf reklam olsun diye ama bence birleşip öğrencilere güzel binalar yaparak sadece öğrencilerin oturacağı bir semt oluşturarak kiraya verilmesi ve öğrencilere uygun yapılmasıdır.vere bileceğim çok şehir örnekleri vardır sadece öğrencilerin oturduğu sadece okullara ve şehrin merkezine giden dolmuş,belediye otobüslerinin olduğu güvenlik açısındanda önlem alınmış çok örnekler vardır. saygılarımla.

Image
fırtına (itfaiye)
02.10.2011 / 18:40

Kadircim iyi bi konuya el atmışsın gerçekten ev bulmak zor dışardan gelenlere ama biz buralı olduğumuzdan dolayı ev hemen bulabiliriz sana bir örnek vereyim 25 gun önce kızıltepe 112 ye atanmış ama kızıltepe belediyesi basın mudürluğune mail atarak yardım istemişti. ev konusunda ona yardımcı olduk ev kiraladık içine eşya dahi aldık ve şuan işine gidip geliyo peki biz aracı olmasaydık kız perişan olurdu herkes bunu duşunurmu duşunmezz konu ile iygilendiğin için sanaa çook teşekur ederim saygılarımı sunarım.

Image
öğrenci velisi
02.10.2011 / 17:00

benim çocuğum mardin dışında bir ilde öğrenci ve maalesef bizde yüksek kira fiyatları ile uğraştık.devlet yurdu çıkmadı, özel öğrenci yurtları da var ama bunlar da ne yazıkki her biri belirli bir siyasi görüşe sahip oldukları için ev tutmak zorunda kaldık. ben daha önce marev'e burs için başvurdum ama ne hikmetse çeşitli zorluklarla karşılaştım.marev'in hangi kriterlere sahip öğrencilere burs verdiğini bilen varsa açıklasın ben de merakımı gidermiş olurum.

Image
Serhat Güler
02.10.2011 / 12:40

kiraların yüksek olması saçmalık.bizler batıda okuduğumuz zaman ailelerimiz "ah vahlar" edip kiralar çok yüksek nasıl öderiz falan filan şimdi sizler aynı şeyi yapıp fırsattan pay almaya çalışıyorsunuz.yakışır mı size bir de hoşgörü kenti mediniyetler beşiği cart curt... bunu lafta değil hareketlerinizde göstermeniz gerekir.evet öğrenci kardeşlerim biraz hareketlerine dikkat edecek ama yerinden yurdundan gelmiş kardeşlerimize de kucak açmalıyız.Unutmayın evlatlarınız da aynI durumdan geçiyor Lütfen biraz EMPATİ..

Image
M.A
02.10.2011 / 12:23

Ha şöyle günah çıkarın kadir bey; <br>Siz gazeteciler ve televizyoncular bizim dökene dediğimiz Mardini başımıza Parıs yaptınız. Millet oturduğu evleri hazine sandı. Mardinde turizim üzerinden geçen kaç kişi var. Mardinin turiziminin patlayacağı günü belkemekten neredeyse biz patlayacaz. Ben hala tornacı olarak çalışıyorum. Ne öğrenciye kiralayacak ikinci bir evim oldu ne de turistlerin uğradığı bir mekanım. Hangisi gerçek Mardin sizin ve arkadaşlarınızın göklere çıkardığı Mardin mi yoksa babadan kalma evinde günlük geçimini zor yapabilen benim gibi yaşayan çoğunluğun mardinimi?

Image
Ercan Hacımustafaoğlu
02.10.2011 / 11:38

Üniversite şehrin anahtarıdır..Geleceğidir, kalitesidir, ekonomisidir. Şehir,organizma ise; üniversite kalbidir. Öğrenciler damarıdır, kanıdır, hücreleridir. Barınma konusu her öğrencinin ilk düşündüğü, şehir seçiminde hesaba kattığı en önemli kriterlerdendir. Bir şehir,turizm kenti olmayı ve bunu yaşama geçirmeyi gerçekten hedefliyorsa ne bürokratik, ne siyasi, ne de ekonomik engellere takılmalı. Böyle bir sorunda, iş biraz da diğer başroller olan girişimci iş adamlarına düşer.Özel Öğrenci evleri açılmalı !

Image
M.Nazım Güler
02.10.2011 / 01:01

Kadir kardeşim, <br>Ellerine, yüreğine sağlık. Çok önemli bir konuya değinmişsiniz.<br>Meğer ki, geleceğimiz diye ve bin bir ümitle, bel bağlamamız gereken öğrencilerimize verdiğimiz değer bu kadarmış. Bu mudur hoş görü şehri Mardinimize layık görülen yaklaşım?! <br><br>Öğrencilerimize birer meta gözüyle nasıl bakarız? Evlerini kiraya verenlerin okuyan çocukları yok mudur? Yarın kendi çocuklarının başına böyle sıkıntılar gelirse kendileri ne düşünür acaba?<br><br>Öğrencilerimize, derslerine iyi çalışmalarını sağlamak için, rahat bir ortam sağlamamız gerekirken; fahiş ev kiralarıyla onları boğuntuya sürüklemek, Mardin imize yakışır mı?<br>Her şey para mıdır? Değerlerimize ne oldu; misafirperverliğimize ne oldu.<br>Lütfen öğrencilerimize bu tür sıkıntıları ve acıları yaşatmayalım. Onlar, bizim geleceğimizdir unutmayalım. <br>El insaf yani, el insaf!..

Image
KARALI
01.10.2011 / 22:45

Geçtiğimiz aylarda Hasan Duruer Mardin'de yüksek katlı binalar yapılıyor diye belediyeyi mahkemeye verdi. Bu sitede herkesin ağzında bir sakız" dolanıyordu "Mardin'de neden yüksek binalar var" diye. Mardin'in konut açığını kapatacak olan belediyenin imar uygulamalarını bilen bilmeyen herkes yerden yere vurdu. Şimdi de ev fiyatları ve kiralar neden astronomik rakamlara ulaştı diye herkes soruyor. Belediye yönetimi demek ki ileriyi görüyor Mardin'in önünü açmaya çalışıyormuş.Sığ beyinlerle dar ufuklarla ve kişsel hırslarla yorum yapmak boşmuş.<br>Kadir Bey haklısın bu konut fiyatlarıyla ilgili herkes üzerine düşeni yapmalı. Ama nasıl yapmalı. Serbest piyasa sonuçta arz talep dengesiyle oluşuyor. Şimdi belediye çıkıp ta kiralara rayiç mi koyacak !. Demek ki kurumları eleştirirken ezbere eleştirmeyeceğiz. Ne de olsa bekarı karı boşamak kolay...Sonuç ortada Mardin'de evler ateş pahası.

Yorum Yaz