tatlidede

Arap Alfabesi Nedir, Kaç Harf ve Özellikleri Nelerdir? Kur'an Alfabesi Olarak da Bilinen Arap Alfabesi Yazılışı, Okunuşu ve Sırası

Arap Alfabesi, 7. yüzyılın sonlarına kadar Orta Doğu merkezli geniş bir alanda kullanılmış bir dildir. İslam dininin ilk benimsendiği ve yayıldığı bölgelerde kabul görmüş bir alfabedir. Zamanla dünyada en çok kullanılan 2. alfabe sistemi olmuştur. Kur'an Alfabesi olarak da bilinen Arapça dili, günümüzde pek çok yerde kullanılmaktadır.
  • 28.04.2021 14:16
Arap Alfabesi Nedir, Kaç Harf ve Özellikleri Nelerdir? Kur'an Alfabesi Olarak da Bilinen Arap Alfabesi Yazılışı, Okunuşu ve Sırası

Kur'an Alfabesi olarak da bilinen Arapça dili, günümüzde pek çok yerde kullanılmaktadır. Bunlar; Orta Doğu ve Orta Asya, Doğu Asya, Güney Asya, Güney Doğu Asya, Afrika olarak sıralanabilir. Osmanlı Devleti de içinde olmak üzere İslam'ın yaygınlaştığı her yerde bu alfabenin kullanımını görmek büyük olasılıktır.

Arap Alfabesi, milattan sonra 2-4. yüzyıl aralığında Fenike Alfabesinden türemiş bir dildir. Sağdan sola olarak yazılan bu alfabe 28 harften oluşmaktadır.

Arap Alfabesi Nedir ve Arap Alfabesi Kaç Harften Oluşur?

İslamiyet'in yayılması ile daha çok yayılma fırsatı bulan Arap Alfabesi, 28 harften oluşmaktadır. Bu harflerin şekillerinin sayısı ise 17'dir. Arap Alfabesi sağdan sola şeklindedir. Bu sebepten dolayı Arapça dilini yazılı hale getirmek için bu Arap Alfabesindeki harflerin hemen hemen hepsi sessiz harflerdir. Harfler hareke denilen işaretler ile birlikte seslendirilir. Ancak bu işaretler dini metin ve dini şiirler dışında kullanılmamaktadır.

28 harf içerisinden 22 tanesi Sami Alfabesinden değişikliğe uğrayarak Ara Alfabesine geçmiştir. Kalan 6 harf ise Arap diline ait sesleri vermek amacıyla eklenmiştir. Türkler, İranlılar, Pakistanlılar gibi Arap olmayan uygarlıklar da bu alfabeyi 7. yüzyıldan sonra kullanmışlardır. Arapça dili, dünyadaki 22 ülkenin Resmi dili haline gelmiştir. Birleşmiş Milletler ise 1974 yılında bu dili Resmi kabul etmiştir. 7. yüzyıla kadar ise yalnızca Arap Yarımadası'nda kullanılmıştır.

Arap alfabesi, Kur'an-ı Kerim öğrenirken oldukça önemli bir yere sahip bir alfabedir. Arap Alfabesinde harfler dört kısım mertebeden oluşmaktadır. Birinci kısım; Elif, Ze ve Lâm; ikinci kısım; Nun, Sad ve Dat; üçüncü kısım, Ayn, Gayn, Sin ve Şın; dördüncü kısım ise mertebeleri 10 felek olan harflerdir ki bunlar da geri kalan on sekiz harftir.

Arap Alfabesi'nin tarihsel serüveni

Milattan Sonra 2-4. yüzyıllar arasında aslen Fenike alfabesinden türemiş olan Arap alfabesi Nebati yazısından gelişmiştir. Günümüze kadar gelen en eski Arap yazı örnekleri Milattan Sonra 6. yüzyıla ait olduğu bilinmektedir. Arapça, sadece Arabistan'da konuşulan bir dil değildir. Bazı ülkelerde konuşulan Arapça'yı yazmak da öğrenmek de o kadar zor değildir. Sadece planlı ve programlı şekilde öğrenmeye çalışmak gerekir.

Arapça öğrenmek isteyenler için Arap Alfabesi'nin detaylarını açıklıyoruz. Arap Alfabesinin kaç harften oluştuğu, Arap Alfabesi'ndeki harflerin nasıl okunduğu ile ilgili bilgiler haberimizde.

Arap alfabesi, 11. yüzyılda temel harf sistemiyle Türkler tarafından kullanılmaya başlanmışmıştır. Kimi kişilerce öğrenilmesi zor olsa da er alfabe gibi Arap Alfabesi'ni de kolay şekilde öğrenmek mümkün.

Arapça öğrenmek isteyenlerin ilk yapması gereken Arap Alfabesi'ni öğrenmek olmalıdır. Çünkü Arap Alfabesi öğrenilmeden konunun derinlerine inmek imkansızdır.

Arap alfabesi, 7. yüzyılın üçüncü çeyreğinden itibaren Emevi ve Abbasi imparatorlukları aracılığıyla Orta Doğu merkezli geniş bir alana yayılma olanağı bulmuş İslam dininin benimsendiği coğrafyalarda kabul gören alfabedir. Arap Alfabesi, toplam 28 harften oluşmaktadır.

Arapça öğrenmek isteyenler, ilk önce arap harflerinden başlamalıdır. Türkçe dili gibi Arap Dili'nin de kendine özgü bir alfabesi vardır. Arap Alfabesinin kaç harften oluştuğu, nasıl okunduğu merak edilen konular arasında.

 
Arap alfabesine harf eklemeleri yapılmış, böylece günümüze en yeni haliyle gelmiştir. Farslar, arap alfabesinde düzenleme yaparken  /ç/, /ş/ ve /j/ sesleri için ayırıcı işaretler geliştirmiştir. Türkçedeki /g/ sesi için kullanılan kef, aynı zamanda nazal n sesi için kullanılmıştır. 
 
Sağdan sola yazılan Arap alfabesinde bulunan 28 ünsüzün 22 tanesi Nebati alfabesinden geçerken şekil değişikliğine uğrayan sesler olup geri kalan altı ses Arapçaya özgüdür. Arap Alfabesi'ni merak edenler için eşsiz bir bilgidir.
 
Arap Alfabesi
ﺍ Elif ض‎ Dad
ب Be ط Tı
ت Te ظ Zı
ث Se ع Ayn
ج Cim غ Ğayn
ح Ha ف Fe
خ Hı ق Kaf
د Dal ك Kef
ذ Zel ل Lam
ر Ra م Mim
ز Ze ن Nun
س Sin ه He
ش Şin و Vav
ص Sad ي Ye
(ء Hemze)




Editör: Mustafa Kardaş

Yorumlar

Image
sinan YİĞİTÇE
29.06.2022 / 20:56

sağol

Image
Allah
08.03.2022 / 13:27

Sağol

Image
Allah
07.03.2022 / 15:11

Sağol

Image
Hz. Şaban
30.03.2022 / 14:56

önemli dğeil

Yorum Yaz