tatlidede

Çelik: Bir tek hedefimiz var, bu şehre değer katmak!

Mardin Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığına adayı İşadamı Hatip Çelik, Ticaret ve Sanayi Odaları bulundukları yerlerde sadece üye aidatları ve işlem ücretleri ile çalışan kurumlar olmamalıdır. Faaliyet gösterdikleri şehirlere; Avrupa Birliği fonları başta olmak üzere kamu finansmanı ve yatırımları çekip şehre katma değer sağlayan kurumlar olarak öne çıkmalıdırlar.
  • 30.09.2022 14:10
Çelik: Bir tek hedefimiz var, bu şehre değer katmak!

"Gelişim İçin, Değişim Şart!" Sloganıyla saha çalışmalarını sürdüren Mardin Ticaret ve Sanayi Odası başkan adayı İşadamı Hatip Çelik, 16 Ekim Pazar Günü Yay Grand Oteli'nde Kırmızı Listeyle Mardin'in sosyal ve ekonomik gelişiminide önemli bir milat olacağını söyledi.

Üyeleri hazırladığı beyanname ile ulaşan ve seçildiği taktirde izleyeceği yönetim tarzı ve şehrin gelişimine ön ayak olacak atılım ve projeleri anlatan Çelik, Mardin'de 400'e aşkın tekstil işletmesinde 20 bine yakın insanın istihdam edildiğine işaret ederek tekstil kentleriye Mardin'i bir tekstil üssü haline getireceklerini kaydetti.

Çelik, sektörlere yönelik planlanan çalışmaları konu başlıklarıyla şu ifadelerle irdeledi:

Mardin Tekstil Üssü olacak!
Son 10 yılda tekstil sektörü Mardin’in en önemli sektörlerinden biri haline gelmiş durumdadır. Mevcut durumda 400’e yakın işyerinde 20.000’e yakın istihdam sağlanmaktadır. Sektör mevcut durumda ağırlıklı fason üretim yapmakta yeterli altyapının olmamasından kaynaklı olarak işletmelerin büyük bir kısmı merdiven altı çalışmak zorunda kalmaktadır. Tekstil sektörün gelişebilmesi ve daha katma değerli hale gelebilmesi için mevcut durumda kümeleşme gerçekleşen Artuklu, Midyat, Nusaybin ve Derik’te tekstil kentlerin kurulması gerekmektedir. Göreve gelmemiz durumunda tekstil kent projelerinin yakın takipçisi olacak ve projelerin dönemimizde tamamlanması ile Mardin’in tekstil üssüne dönüşmesine katkı sağlayacağız.

Turizmi vizyoner projelerle geliştireceğiz 
Mardin 12.000 yıllık geçmişi farklı din ve dillere sahip halkları ve bu halkların oluşturduğu kadim kültürü ile Türkiye’deki en önemli inanç ve kültür turizmi potansiyeline sahip dünya kentlerinden biridir. Turizm yaklaşık 50 farklı alt sektör ile katma değer yaratan en önemli sektörlerden biri konumundadır. Mardin ve Turizm sektörünün bu derecede önemli olması sivil toplum kuruluşlarının katılım gösterdiği vizyoner projeler ile mümkündür. Hali hazırda sektör dağınık bir durumda ve Mardin potansiyelinin sadece bir kısmını kullanabilmektedir. İlk olarak Ticaret ve Sanayi Odasının liderliğinde turizm sektörünün koordinasyonu ve bir üst lige çıkabilmesi için gerekli Mardin Turizm A.Ş.’nin kuruluşunu gerçekleştireceğiz. Böylelikle sektör dağınıklıktan kurtularak yekpare hareket edecektir.

Mardin UNESCO Dünya Kültür Mirasına girebilecek birçok anıtsal yapı ve yapı topluluğuna sahiptir. Mardin’in UNESCO payesi alması turizm sektörünün yurtdışından çok daha fazla ziyaretçi çekmesini ve döviz gelirimizin artmasını sağlayacaktır. Mevcut durumda geçici listede yer alan yapıların ana listeye girmesi için kamu ve yerel yönetimlerle koordineli olarak ve canla başla çalışacağımıza söz veriyorum. Mardin’in Malatya, Diyarbakır ve Şanlıurfa’dan hiçbir eksiği yok.

Mardin’de turizm sektöründe markalaşma potansiyeli olan Eski Mardin, Boncuklu Tarla, Dara, Midyat, Savur gibi ana destinasyonların altyapı problemlerinin çözülmesi ve yurtiçi ve yurtdışında tanıtılması için tüm sektör temsilcileri ve paydaşları ile birlikte en iyi şekilde çalışmayı taahhüt eder bunun için iyi bir ekip kurmayı planlamaktayız. Turizm sektörünün ana problemlerinden biri olan nitelikli insan kaynağı problemini Üniversite ve meslek edindirme kuruluşları ile sıkı bir biçimde çalışarak çözmeyi planlamaktayız.

Tarım ve Gıda için GAP sulama kanalları hızlandırılmalı
Mardin tarımın başladığı Mezopotamya’da yer almaktadır. Tarımsal üretim ilimizde 12.000 yıllık bir geçmişe sahiptir. Bu nedenle en stratejik sektörlerden biri halindedir. Tarımın gelişebilmesi için sulama ve tarımsal bilgi altyapısının geliştirilmesi gerekmektedir. Uzun yıllardır gelmesi beklenen GAP suyunun gecikmesi tarımsal üretimimizi kuyulara ve bu hasletle elektrik enerjisine bağımlı kılmıştır. GAP Sulama kanal kullanımına Gıda ürünlerinin üretilmesi tarıma bağlıdır. GAP suyunun bir an önce hızlandırılarak Mardin’e gelmesi için elimizden geleni ve sıkı bir takip sağlayacağız.


Mardin’de gıda sektörü en yüksek ihracat kapasitesine sahiptir. Mardin Un, Bulgur ve Makarna üretiminde Türkiye’deki lider illerden biridir. Gıda sektörünün daha katma değerli ürün üretmesi ve coğrafi işaretli ürünlerin markalaşarak yurtdışına ulaştırılması için sektöre gerekli teknik desteğin sağlanması ve altyapı yatırımları gerekmektedir. Bu kapsamda Mardin’in diğer illerdeki gibi Gıda İhtisas OSB ihtiyacı bulunmaktadır. Sizlerin oylarınızla göreve gelmemiz durumunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı nezdinde
Gıda ihtisas OSB’nin kuruluşu için gerekli girişimleri gerçekleştirerek görev süremizde bu yatırımın başlatılmasını sağlamayı planlıyoruz.

Mardin kabuğuna sığmıyor!

Saygıdeğer üyelerimizin bizi seçmesi durumunda Ticaret ve Sanayi Odaları sadece üye aidatları ve işlem ücretleri ile çalışan kurumlar olmamalıdır. Faaliyet gösterdikleri ile Avrupa Birliği fonları, kamu finansmanının çekilmesini sağlayarak ile en yüksek katma değeri sağlamalıdır. Bu kapsamda seçilmemiz durumunda daha kurumsal bir altyapı ile fonların ilimize çekilmesi için gerekli ekibi kurarak Mardin’ine büyük katma değer yaratmayı planlamaktayız.

Genç Nüfusu ile Türkiye’nin geleceğini sırtlanan bu ilin vizyona ve bu vizyonu gerçekleştirecek yönetimlere ve kurumlara ihtiyacı bulunmaktadır. İlin en önemli meslek kuruluşu olan Mardin Ticaret ve Sanayi Odası bu misyonu yüklenebilir. Sizlerin desteğini gelişim için şart olan değişim için istiyorum. Gelin hep beraber Mardin’i ileriye taşıyalım!

Resim

 

Editör: Kadir Üründü

Yorum Yaz