tatlidede

ÇEVDER: “Dünya Sulak Alanlar Günü Kutlu Olsun”

Mardin ÇEVDER Yönetim Kurulu Başkanı Aslan Başboğa, her yıl 2 Şubat tarihinde kutlanan “Dünya Sulak Alanlar Günü” nedeniyle bir mesaj yayınladı.
  • 02.02.2023 14:24
ÇEVDER: “Dünya Sulak Alanlar Günü Kutlu Olsun”

Aslan mesajında, Sulak alanların yeryüzündeki tatlı suyun birçoğunu bünyelerinde tutmakta ve bizlere içerisinde bulunan canlı türleri ile suyu filtre ederek temiz su sağladığını belirterek şunları söyledi.

“Dünya Sulak Alanlar Günü” sulak alanların önemi, korunması ve akılcı kullanımı konularında kamuoyu bilincini geliştirmek maksadıyla 1997 yılından bu yana her yıl 2 Şubat tarihinde kutlanmaktadır.

Ülkemizde dâhil olmak üzere, Ramsar Sözleşmesine üye 171 ülkede kutlanan ve her yıl sulak alanların bir işlevinin tema olarak kullanıldığı etkinlikler için 2021 yılının teması “Su, Sulak Alanlar ve Hayat Birbirinden Ayrılamazlar” olarak belirlenmiştir.

Sulak alanlar, yeryüzündeki tatlı suyun birçoğunu bünyelerinde tutmakta ve bizlere sunmaktadır. Ayrıca içerisinde bulunan canlı türleri ile suyu filtre ederek bizlere temiz su sağlamaktadır. Bulundukları ortamda bir sünger gibi suyu emerek toplama özellikleri, yeraltı suyunu beslemeleri ve yüzey akışa geçen suyun hızını azaltma özellikleri ile taşkınları ciddi ölçüde azaltırlar. Yine baraj ve gölet gibi suni sulak alanlar da afet risklerinin azaltılmasının yanı sıra özellikle kış aylarında olmak üzere su kuşları için önemli bir beslenme, konaklama ve üreme alanı olarak hizmet vermektedir. Sulak alanlardan sağlanan balık, pirinç, vb. kaynaklar bütün canlılar için yaşam kaynağıdır. Bu nedenle su, sulak alanlar ve hayat birbirinden ayrılamaz.

Günümüzde tabiî kaynakların sürdürülebilir gelişmesi, bu kaynaklara yönelik ihtiyaçların belirlenmesi ve plânlanması, rasyonel su kullanımı, gözlem, etkin kullanma ve koruma için gerekli şartların sağlanarak bütünleşmiş bir yaklaşımla geliştirilmesi ve yönetilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu yaklaşım doğrultusunda su ve toprak kaynaklarının çeşitli maksatlara yönelik kullanımlarında teknoloji, ekonomi ve çevre konularında bir dengenin kurulması gerekmektedir.

featured

Editör: Kadir Üründü

Yorum Yaz