matesis
dedas

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası ne zaman çıkacak, hangi modeller ele alınacak, kimleri kapsayacak? EYT bu yıl çıkacak mı?

EYT konusunda vatandaşların araştırmaları devam ediyor. Prim gün sayısını doldurmalarına rağmen yaş nedeniyle emekli olamayan ve yaşının dolmasını bekleyen kişiler EYT'li olarak tanımlanıyor. EYT konusunda Almanya ve Finlandiya modelleri üzerinde çalışmalar devam ediyor. Son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin kendisine yöneltilen soru üzerine EYT açıklamasında bulundu. Peki EYT kimleri kapsayacak?
  • 09.11.2021 17:36
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası ne zaman çıkacak, hangi modeller ele alınacak, kimleri kapsayacak? EYT bu yıl çıkacak mı?

EYT kimleri kapsayacak sorusu araştırma konusu olmaya devam ediyor.

Son günlerde yeniden gündeme gelen hükümetin bu konuda çalışmalarına hız kazandırması ve Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin başta olmak üzere siyasilerden yapılan açıklamaların ardından EYT ne zaman çıkacak, kimleri kapsayacak sorusu yeniden gündeme geldi.

Prim gün sayısını doldurmalarına rağmen yaşa takılan binlerce EYT'linin gözü çıkarılacak olan yasaya çevrildi.

Peki EYT kimleri kapsayacak? Son durum nedir?

EYT İÇİN HANGİ MODELLER MASADA?

EYT için Almanya ve Finlandiya modelleri de inceleniyor. Almanya ve Finlandiya modelinde uygulanan formüle göre Belli bir yaş kriterini sağlayan sigortalıya emekliliğine kaç yıl kalmışsa her yıl belli oranda kesinti yapılarak emekli olma imkanı sunuluyor.

Emekli yaşına gelindiğinde ise vatandaş maaşını tam alıyor. Almanya'da kesinti oranı yıllık yüzde 2. EYT'liler prim ve sigortalık sürelerini tamamlayan ancak yaş kriterini nedeniyle emekli olamayanlardan oluşuyor.

2008 yılında yapılan yeni düzenleme ile kadınların ve erkekler arasında prim gün sayısı 7200'e yükseltilirken, emeklilik yaşın erkeklerde 60, kadınlarda ise 58 oldu.

EYT kavramı ile 8 Eylül 1999 tarihinde yürürlüğe giren düzenleme ile Türkiye'nin gündemi girdi. Yasa çıkmadan önce bu tarihten önce sigorta koşullarını yerine getiren, prim günü kriterini ve ödemesini sağlayanlar yaşa takılmaksınız emekli olabiliyordu. Bu tarihten sonra ise emekli olmak için şartlar değişmiş, sigortalılık süresi, pirim ödeme ve yaş şartının sağlama koşulu getirilmişti.

Yine bu yasa kapsamında emekli olmak için aranan sigortalılık süresi erkekler için 25, kadınlar için 20 yıl, prim ödeme hem kadın hem de erkekler için 5000 bin yaş ise kadın için 58, erkek için 60 idi. Yaş kriteri getirilmeden önce 20 yaşında sigortalı olan bir kadın 40 yaşında bir erkek ise 45 yaşında emekli olabiliyordu.

EYT KİMLERİ KAPSAYACAK?

8 Eylül 1999’da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) getirildi.

8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak sağlandı.

Sonuç olarak, emekli olmak için üç şartın (sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının) birlikte sağlanması aranmaya başladı.

BAKAN BİLGİN'NDEN EYT AÇIKLAMASI!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT), 3600 ek gösterge ve Asgari Ücret düzenlemesine ilişkin sorulara,

"Kapsamlı bir çalışma yapıyoruz. Maliyetleri ve diğer detayları çalışıp diğer bakanlıklarla ve sendikalarla bir araya gelip görüşeceğiz. Karar aşamasına gelince paylaşırız." yanıtını verdi.

Yorum Yaz