matesis
dedas

Mardin'de barışa açılan modern kapı

Nusaybin ilçesi ile Suriye arasındaki gümrük kapısının modernizasyonu konusunda TOBB’un önderliğinde yapılan modernizasyon çalışması ile iki ülke arasındaki ticari ilişkiler daha da gelişecek.
  • 02.03.2011 09:57
Mardin'de barışa açılan modern kapı

Dört yanımızın düşmanlarla çevrili olduğu günlerden, dört yanımızdaki ülkelerle iyi ilişkilerin geliştirildiği şu günlerde, vizeler kalkarken, gelişen ticaret ve turizmi kaldıracak gümrük kapılarına da ihtiyaç var. İyi ilişkilerin getirdiği bu ihtiyacı karşılamak üzere hafta sonu Suriye-Türkiye ortak sınır kapısının modernizasyonunu temel atma töreni gerçekleşti.

Temel atma töreni ve kısa bir Mardin turunu sizler için derledik. Havaalanına indiğimizde toz ve sis bulutuyla karşılaştık. Sınır kapısının açılışı için kente giden heyetten basın mensupları ayrılarak bizim için hazırlanan kısa bir Mardin turuna çıktık. Barış kenti Mardin’de camiyi, kiliseyi ve havrayı yan yana görüyorsunuz. Mezepotamya’yı dik kesen kayalıklara kurulu şehir tam bir antik dönem kenti havasında.

MİSTİK ŞEHİR MARDİN

Yolculuğumuz süresince Arkeolog Nizamettin Oran şehrin tarihi mekanları hakkında bilgiler sundu. Mardin eski şehir ve yeni şehir olarak ikiye ayrılmış. Eski şehir taş evlerin bulunduğu gece gerdanlık gibi görünen mistik bir havaya sahip. Eski şehrin sokakları dar olduğu için temizlik işlerinde kadrolu merkeplerin çalıştığı bilgisi de bizimle paylaşıldı.

DEYRULZAFARAN MANASTIRI

Basın heyeti Deyrulzafaran Manastırı’nda kısa bir geziye katıldı. Ziyaret sırasında Manastır Müdürü İsak Bayyiğit, Deyrulzafaran’ın tarihi hakkında bilgiler verdi. Hz. İsa’dan sonra 5’nici yüzyılda inşa edilen Süryani Kilisesi’nin önemli merkezlerinden biri olarak görülüyor.

3200 YILLIK SÜRYANİ SANATI

Bayyiğit manastırın en önemli özelliklerinden birinin tavan yapıtaşları olduğunu belirterek, hiçbir harç ve dolgu malzemesi kullanılmadığını söyledi. “Bir metre yükseklikte, yarın ton ağırlıktaki taşlar sağa paralel uzanan, soldakiler de  sola paralel bir doğru izliyor. Ortadakiler de kilit görevi görüyor. V şeklinde geometrik bir yapı çiziyor.  3200 yıllık bir Süryani sanatıdır.” dedi.  İsak Bayyiğit daha sonra nasıl ibadet edildiği hakkında da bilgiler verdi.

Manastırda gelişigüzel yapılan onarım ve restorasyon ise hem ziyaretçileri hem de manastırda ibadet edenleri rahatsız eden noktalardan biri.

TADILMASI GEREKEN LEZZETLER

Deyrulzafaran’ın tarihi bölgedeki kültürel zenginlikler hakkında alığımız bilgilerin ardından Kaburgacı Selim Amca’da öğle yemeği için mola veriyoruz. Fotoğrafını burada yayınladığım kaburga dolmasının tarifini sizler için istedim. Tarif elimize ulaştığı gün yemek sayfamızda sizlerle paylaşacağız. Mardin’e uğrayacakların kaburganın yanı sıra özellikle yoğurt ve nar ekşili salatasını tatmadan geçmemeleri gereken bir mekan.

Öğle yemeğinin ardından yaklaşık 1 saat süren bir yolculuk yaptık. Arapça müzik, sağımızda Suriye, iki yanımız yemyeşil düz bir ovada seyahat ederek Nusaybin’e ulaştık. Yol boyunca sağ tarafımızda sınır ve mayınlı arazi yer alıyordu.

ORTAK SINIR KAPISI

Nusaybin sınır kapısının modernizasyonu konusunda yapılan temel atma törenine Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye Maliye Bakanı Muhammed, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve iki ülkeden protokol ile bölge halkı katıldı.

Türk ve Suriyeli yetkililer barış ve kardeşliğe vurgu yaparken son dönemde iki ülke arasında geliştirilen sıcak ilişkilere dikkat çekildi.

SURİYE İLE SICAK İŞİKLİLER

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ilişkilere değinerek, ''Nereden nereye...'' dedi. Bu sözün boşuna söylenmediğini, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın ziyaretiyle Suriye tarafının 58 yıl aradan sonra Türkiye'ye ziyaret gerçekleştirdiğini anlatan Yazıcı, bunun AK Parti iktidarında olduğunu belirtti.

Ticari ilişkiler dışındaki ilişkilere de değinen Yazıcı, sürecin bundan sonra da böyle devam edeceğini vurguladı.

DİĞER KOMŞULARLA DA ORTAK KAPI PROJESİ

Bakan Yazıcı, Türkiye'nin sadece Suriye ile değil yöredeki diğer komşular İran, Gürcistan, Azerbaycan, Nahçıvan ile de ortak gümrük kapısı yapma konusundaki çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

6 AYDA BİTİRME SÖZÜ

Nusaybin Gümrük Kapısı modernizasyonu konusunda müteahhitle görüştüğünü, yükleniciye sözleşmede bu ünitenin yapımı için bir yıl süre öngörüldüğünü, müteahhidin 30 Ağustos 2011'de bitireceğini söylediğini aktaran Yazıcı, ''6 ayda bitirecek'' dedi.

16 BİNDEN 500 BİNE ÇIKACAK

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bu yıl içinde bitmesi planlanan Nusaybin yeni gümrük kapısı için 31 milyon lira yatırım yapılacağını, yıllık 16 bin araç ve 200 bin yolcuya hizmet verilirken, modernizasyon sonrasındaki kapasitenin 500 bin araç ve 2,5 milyon yolcuya çıkacağını bildirdi.

 SURİYE MALİYE BAKANI: TİCARET HACMİ BÜYÜYECEK

Suriye Maliye Bakanı Muhammed El Hüseyin ise ''ortak sınır kapısı'' ile çok önemli bir projeye imza atıldığını vurgulayarak, bu proje sayesinde iki ülke arasındaki ticari ve kültürel bağların daha da güçleneceğini vurguladı.

El Hüseyin, Suriye ile Türkiye arasındaki vizelerin kalkmasıyla hem araç hem de yolcu geçişlerinin ciddi oranda arttığının altını çizerek, son yıllarda gerçekleştirilen çalışmalar ile ticaret hacminin önümüzdeki dönemlerde daha da büyüyeceğini ifade etti.

TOBB, ŞİMDİYE KADAR 6 SINIR KAPISINI MODERNİZE ETTİ

Verilen bilgiye göre, Türkiye'nin kara sınır kapıları aracılığıyla, ihracatın yüzde 53'ü, dış ticaret hacminin de yüzde 40'ı gerçekleştiriliyor.

TOBB, bugüne kadar İpsala, Habur, Cilvegözlü, Sarp, Kapıkule ve Hamzabeyli olmak üzere 6 sınır kapısını modernize etti.

Nusaybin Gümrük Kapısı'nın yap-işlet-devret modeliyle yeniden inşası ve işletmesine ilişkin uygulama sözleşmesi 2 Eylül 2010'da imzalandı ve Aralık 2010 itibarıyla inşaat çalışmalarına başlandı.

Nusaybin Sınır Kapısı'nda yatırımların 1 yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Toplam 77.834 metrekare gümrüklü alan, 6.310 metrekare kapalı alanı ve 11 yapı grubunu içeren projenin, 31 milyon liraya mal olması bekleniyor.

Yorum Yaz