tatlidede

Göbek fıtığı nedir, neden olur? Göbek fıtığı tanısı nasıl konulur, tedavisi nedir?

Göbek fıtığı; fazla kilolu insanlarda, hamilelik dönemindeki kadınlarda ve bebeklerde yaygın olarak görülebilen göbek deliğinin etrafında oluşan dışarı çıkma halidir. Eğer bu durum süreklilik arz ediyorsa tedavisi için mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Peki Göbek fıtığı neden olur, belirtileri nelerdir? Göbek fıtığı tedavisi nasıl yapılır? İşte Göbek Fıtığı ile ilgili önemli bilgileri sizler için derledik...
  • 15.02.2022 01:39
Göbek fıtığı nedir, neden olur? Göbek fıtığı tanısı nasıl konulur, tedavisi nedir?

Göbek Fıtığı Nedir?

Göbek fıtığı, genelde göbek çukurunun içinde ya da yakınındaki bir bölgede ortaya çıkar. Bunun sebebi ise karın duvarındaki katmanların tamamen birleşmemesi ya da karna yakın bölgede bulunan yağ dokularının göbek deliği bölgesinden çıkıntı yapmasıdır. Böylelikle kişide göbek fıtığı olarak adlandırılan sağlık sorunu meydana gelir. Oluşan göbek fıtığının içerisinde ince bağırsak dokusu ve karnın içine ait olan bir yağ dokusu bulunmaktadır.

Göbek Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Göbek fıtığı olan kişilerde gözle görülebilen en önemli belirti, göbek bölgesinde dış tarafa doğru bir şişlik oluşumu ve bunu takip eden şekil bozukluğudur. Bebeklerde göbek fıtığı belirtisi ise bebek ağlıyorken göbek deliğinin dışarıya doğru büyümesidir. Fıtığın göbek bölgesinde yarattığı baskının sonucu olarak kişi yürümekte zorluk çekebilir. Genellikle fiziksel aktivite yapmak birçok durumda vücuda iyi gelirken göbek fıtığı olan kişiler fiziksel işler yaptıklarında göbek bölgelerinde daha fazla ağrı ve baskı hissederler. Bu sebeple göbek fıtığı olan kişiler aşırı ağır kaldırmaktan kaçınmalıdır. 

Kimi hastalarda göbek fıtığı çıplak gözle fark edilebilecek boyuttadır ve dayanılmaz ölçüde rahatsızlık verir. Ancak kimi hastalarda ise göbek fıtığı kişide pek bir hastalık belirtisi oluşturmaz ve fıtık kendisine göbekteki boşluğun içerisinde yer bulabilir. Bu durumda gözle görülebilir bir şişlik olmasa da kişi karın bölgesinde ağrı hissedebilir. Bazı ileri durumlarda ise fıtık boğulması gibi hastanın hayatını tehdit eden sorunlar ortaya çıkabilir. 

Göbek fıtığının boyutu arttıkça fıtık boğulması gibi durumların yaşanma olasılığı da artmaktadır. Bu sebeple göbek fıtığı, başta küçük ve ağrı vermeyen bir hastalık gibi görünse de mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunudur. Göbek fıtığı olan kişilerde kusma, tuvalete çıkarken zorlanma, mide bulantısı ve göbekte oluşan şişliğin içeriye doğru ittirilememesi gibi belirtiler çok önemli belirtilerdir. 

Bu belirtiler fıtığın dokularda oluşturduğu yıkımın ve fıtık deliğindeki organların sıkışmasının bir sonucu olabilir. Bu sebeple göbek fıtığı olan kişiler bu tür belirtileri düzenli olarak yaşıyorlarsa hastalık daha da fazla ilerlemeden tedavi edilmelidir.  Hastalığın tedavi edilmeden bu belirtilerle ilerlediği durumlarda ise fıtık bölgesine sıkışan organda büyük tahribat meydana gelebilir. Dolaşımda bozulmalar ve dokusal olarak büyük hasarlar oluşabilir. Görülen diğer belirtileri ise şu şekilde sıralayabiliriz;

  • İleri seviyede kanlı büyük abdest, 
  • Boşaltım sırasında ağrı hissi,
  • Ikınma,
  • Öksürüğü takip eden ağrı 
  • İç organlarda işlev bozukluğu. 

Göbek Fıtığı Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde göbek fıtığının görülme olasılığını arttıran birtakım risk faktörleri söz konusudur. Prematüre ve düşük doğum ağırlığı ile doğum, karın kasları arasında göbek kordonunun geçtiği açıklığın tam olarak kapanmaması gibi durumlar bunlardan en önemlileridir. Yetişkinlerde ise göbek fıtığının en önemli nedeni karın kaslarının zayıf olduğu bölgeye çok fazla baskı yapılmasıdır. Bu baskıya neden olan etmenler fazla kilolu olmak, karın cerrahisi geçirmiş olmak, sık hamilelik, çoğul gebelik, karın boşluğunda aşırı sıvı birikimi, kalıcı ve şiddetli öksürüklerdir. Aynı zamanda ani eğilip kalkmak, ağır sporlar yapmak, hızlı kilo alıp vermek ve kronik kabızlık da karın içi basıncını arttırdığından göbek fıtığına neden olan faktörler arasında sayılabilir. Kadınlarda hamileliğe bağlı olarak erkeklere oranla çok daha sık şekilde göbek fıtığına rastlanmaktadır.

Göbek Fıtığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Göbek deliğinde veya çevresinde şişlik sorunu bulunan kişilerin başvurması gereken tıbbi birim genel cerrahi poliklinikleridir. Bebek ve çocuklardaki fıtık sorunu için ise çocuk cerrahisi uzmanları tarafından takip ve tedavi edilmelidir. Karında ağrı, şişlik gibi sorunlar farklı birçok hastalıkla da ilişkili olabildiğinden yaşadıkları sorunun göbek fıtığı olup olmadığını bilmeyen kişiler için öncelikle iç hastalıkları bölümüne başvurmakta yarar vardır.

Burada yapılacak araştırmalar sonrasında göbek fıtığı teşhisi alan hastalar ise bu aşamadan sonra tedavi için genel cerrahi kliniklerine yönlendirilir ve tedavi planlaması genel cerrahi uzmanları tarafından yapılır.

Editör: Meliha Güneş

Yorum Yaz