tatlidede

Mesire alanı yetkililerden ilgi bekliyor

Mardin'in Yeşilli ilçesine bağlı kırsal Kütüklü Mahallesi'nde bulunan Pîrmem türbesi ve çevresinde bulunan mesire alanı için yetkililere çağrıda bulunan vatandaşlar, bir an önce çevre düzenlemesi yapılması gerektiğini dile getirdi.
  • 22.04.2024 14:02
Mesire alanı yetkililerden ilgi bekliyor

İlçeye bağlı kırsal Kütüklü Mahallesi'nde (Kurûman) bulunan Pîrmem türbesine hem ziyaret hem de çevresindeki mesire alanına her yıl bahar aylarında insanlar adeta akın ediyor.

Uğrak bir yer olan Pîrmem türbesine ziyaret için gelen insanların türbe çevresinde hiçbir ıslah çalışmasının yapılmadığını belirterek, gelen insanların rahat edemediğine dikkat çekti.

Türbe çevresinde bulunan mesire alanında insanların dinlenmek ve ziyaret için gelmişken piknik yapmak isteyenler için uygun ortamların oluşturulmadığından şikayetçi olan vatandaşlar, bölgede hiçbir ağaçlandırmanın yapılmadığını, su ihtiyacının karşılanamadığını ve çöp konteynerlerinin dahi bulunmadığını belirttiler.

Yetkililere seslenen vatandaşlar, çevrenin bakımsızlıktan geçilemediğini, uygun bir çevre düzenlemesinin mutlaka yapılması gerektiğini belirterek hizmet beklediklerini dile getirdi.

Mahalle sakinlerinden Abdülkerim Çur, Pîrmem türbesinin yanındaki caminin yapımı dahil, çevredeki tek tük ağaçların da kendileri tarafından dikildiğini belirterek, ziyaret için çevre ilçelerden gelen insanların aynı zamanda piknik yaptıklarına dikkat çekerek belediye yetkililerinin bu konuya çözüm bulmaları gerektiğini söyledi.

Ziyaret alanı ve çevresinde bakım yapılmadığına vurgu yapan Çur, "Buranın birçok eksik alanı vardır. Yapılması gereken birçok ihtiyacı vardır. Caminin kubbesi, çevre düzenlemesi, ağaçlandırılması, piknik alanının yapılması, türbe bakımının acilen yapılması lazım. Sadece birkaç yıl buranın belediyesi ilgilendi ancak çok eksiği var daha. Bu eksikleri bizler tek başımıza yapamıyoruz. Dolayısıyla buranın daha çok ıslah edilmesi, çevre düzenlemesinin yapılmasını talep ediyoruz. Bu düzenlemeler de ancak belediye tarafından yapılabilir. Aileler buraya hem türbe ziyaretine hem de piknik yapmaya geldiklerinde çöp konteynerleri olmadığından çevre bayağı kötü durumda. Bunun yanında en çok da su eksikliği var. Halk ellerinden gelen çevre düzenlemesini yapıyor ancak çok eksik kalıyor. Ayrıca buraya personelin görevlendirilmesi lazım." şeklinde konuştu.

Havaların ısınmasıyla birlikte insanların piknik yapma ihtiyacının da arttığına vurgu yapan Mehmet Ata Akan ise piknikçilerin de dikkat etmesi gereken hususlara işaret etti.

Çevre temizliği konusunda vatandaşların duyarlı olmaları gerektiğini ifade eden Akan, "Şu an Mardin'e yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta Pîrmem mesire alanındayız. Yüce Allah'ın veli kullarından olan Pîrmem denilen zatın mezarı olan bir ziyaretteyiz. Manevi bir yer olmasından dolayı çoğu insanın özellikle yılın nisan ve mayıs aylarında akın ettiği mekânlardan biridir. Gelen insanlar hem türbeyi ziyaret ediyor hem de buralarda güzelce vakit geçirmek istiyorlar. Ayrıca burası bir mesire alanı olup eskiden burandan kervanlar göç etmekteydi. Malum yeşillik alanlarda kene vakaları baş göstermektedir. Ailelerin bu konuda dikkat etmesi elzemdir. Zira birçok insan kene vakalarıyla karşı karşıya gelmiştir. Ayrıca çevre temizlemesine de çok dikkat etmesi gerekmektedir. Her insanın pikniğini yaptıktan sonra etrafındaki çöpleri toplaması, olabildiğince ağaçlara zarar vermemesi lazım. Ailelerin bunlara karşı tedbir alması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Ailesiyle beraber mesire alanına gelen Mehmet Becet adlı vatandaş, piknik alanındaki eksikliklere dikkat çekerek, "Ailelerimizle beraber ziyarete geldik. Ayrıca pikniğimizi yapmaktayız. Burada gözlemlediğimiz ortamda yetkililere bir an önce piknik alanı oluşturulması talebinde bulunuyoruz. Çevre köylerden gelen çoğu insan hafta sonu buraya akın ediyor. Ancak burada herhangi bir market, düzgün lavabolar ve su yok. Birçok sorunla karşı karşıyayız. Bu ihtiyaçların giderilmesini istiyoruz. Ayrıca buraya gelen insanların çöplerini atmaması konusunda dikkatli olmasını rica ediyoruz. Çünkü çevre düzeni çok önemlidir. Etrafımızda birçok tarım arazisi var. Etrafa şişeler atılıyor. Belli bir zaman sonra onlardan kaynaklı yangın çıkabiliyor. Bu tarım arazilerinde çoğu insanın emeği var, yazık günahtır. Herkes bu konuda ehemmiyetli davranırsa daha güzel olur." dedi.

Ömer Becet ise pikniğe gelen insanların doğayla içi içe olduklarını belirterek, "Aile dostlarımızla beraber mesire alanına geldik. Bu ziyaretin adı Pîrmem olarak geçiyor. Yıllardan beri insanlar bahar aylarında buraya akın etmektedirler. İnsanlar hem ziyaret hem piknik yapmaya hem de doğayla iç içe olmaya geliyorlar. Malum piknik sezonu olduğundan ailelerin bazı hususlara dikkat etmeleri gerekiyor. Özellikle çevre düzenine dikkat etmeleri, yerlere çöp atmamaları lazım. Çünkü burada herhangi bir yetkili olmadığı gibi fazla buraya bakılmıyor. Burada tarım arazileri olduğundan 15-20 gün sonra sararmaya başlayacaklardır. Özellikle sigara içenler bu konuda çok dikkatli davranmaları gerekiyor." şeklinde konuştu.

Yetkililere de çağrıda bulunan Becet, "Şu an mesire alanına baktığımızda herhangi bir ağaç yok. Sadece türbe alanında birkaç ağaç var. Çoğu insan güneş altında kalıyor. Herkes kendi imkânlarıyla gölge yaparak oturmak zorunda kalıyorlar. Yetililerin bir an önce buraya ağaçlandırma yapması ve kamelya konulması lazım. Ayrıca insanlar su ihtiyacını karşılayamıyor. Çöp konteynerleri de acilen konulmalıdır." dedi.

Editör: Beşir Şavur

Yorumlar

Image
Ziyaretçi
22.04.2024 / 23:12

Yetkililer öyle mi yahu mardinde bu tür işlerle uğraşan yetkili var mı sizce değerli Mardin life Mardin sahipsiz kimsesiz ve bahtı kara gelen gelen cep’e çalışıyor gidenin de umrunda olmayan bahtı kara Mardin

Yorum Yaz