tatlidede

Ticaret ve Milli Savunma bakanlıklarından işgal rejimiyle işbirliği iddialarına açıklama

Ticaret Bakanlığı, işgal rejimiyle silah ticareti yapıldığına ilişkin haberlerin manipülasyon olduğunu belirtirken, Milli Savunma Bakanlığı, Siyonistlerle askeri eğitim, tatbikat ve savunma sanayi işbirliği dahil hiçbir faaliyette bulunmadıklarını kaydetti.
  • 26.03.2024 22:06
Ticaret ve Milli Savunma bakanlıklarından işgal rejimiyle işbirliği iddialarına açıklama

Ticaret ve Milli Savunma bakanlıkları, işgal rejimiyle ticaret ve işbirliği yapıldığı iddialarına ilişkin ayrı ayrı yazılı açıklamalarda bulundu.

Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, işgal rejimi ile silah ticareti yapıldığına ilişkin haberlerin yurt dışı kaynaklı internet siteleri tarafından yapıldığı ve bunların manipülasyon amaçlı olduğu ifade edildi.

Bu haberlerin, gerçeği yansıtmadığını savunulan açıklamada, bazı internet sitelerinde, TÜİK'in resmi verileri baz alınarak Ocak 2024 itibarıyla "Türkiye'den israile 'barut, patlayıcı maddeler, ateş alıcı maddeler, mühimmat, silah ve parçaları ihraç edilmeye devam edildiği ortaya çıktı" haberlerinin yayımlandığı belirtildi.

Haberlerin içeriğine yönelik incelemeler yapıldığı belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"36.⁠ ⁠fasıl, Barut ve patlayıcı maddeler, pirotekni mamulleri, kibritler, piroforik alaşımlar, ateş alıcı maddeler başlığı altında 'Jel yakıt ve çakmak gazı', 93.⁠ ⁠fasılda ise Silahlar ve mühimmat, bunların aksam parça ve aksesuarları başlığı altında 'yivsiz av tüfeği yedek parça ve aksesuarları ile balıkçılık malzemeleri (zıpkın vb)' ihraç edildiği anlaşılmıştır.

Böylece, Gümrük Tarife Cetveli'nin fasıl başlıklarında yer alan ifadeler manipüle edilerek kamuoyunun yönlendirilmeye çalışıldığı anlaşılmaktadır. Söz konusu yurt dışı kaynaklı internet sitelerinin yapmış olduğu bu haberler, manipülasyon amaçlı yapılmış olup gerçeği yansıtmamaktadır."

MSB: "Filistinlilere zarar verecek bir faaliyet icra edilmesi mümkün değildir"

Milli Savunma Bakanlığı ise söz konusu iddialara ilişkin şunları kaydetti:

"israilin Gazze'de ayrım gözetmeksizin, hastaneleri, okulları, ibadethaneleri, mülteci kamplarını ve sivilleri hedef alan şiddet eylemleri devam etmektedir. Filistin'in her zaman yanında olan Türkiye Cumhuriyetinin Filistinlilere zarar verecek bir faaliyet icra etmesi veya bu yönde bir faaliyetin içinde olması mümkün değildir. Bu çerçevede Milli Savunma Bakanlığı'nın İsrail ile askeri eğitim, tatbikat ve savunma sanayi işbirliği dahil hiçbir faaliyeti bulunmamaktadır."

İLKHA

Yorum Yaz