tatlidede

Kaos - James Gleick Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kaos kimin eseri? Kaos kitabının yazarı kimdir? Kaos konusu ve anafikri nedir? Kaos kitabı ne anlatıyor? Kaos PDF indirme linki var mı? Kaos kitabının yazarı James Gleick kimdir? İşte Kaos kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 04.02.2023 23:00
Kaos - James Gleick Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: James Gleick

Çevirmen: İlkay A. Demir

Editör: Kerem Cankoçak

Tasarımcı: Aslı Sezer

Yayın Evi: Alfa Yayınları

İSBN: 9786051067360

Sayfa Sayısı: 390

Kaos Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Kaos her yerde karşımıza çıkar. Sigara dumanı bir takım düzensiz helezonlar çizerek yükselir. Musluktan akan su önce düzenli aralıklarla düşerken bir süre sonra düzeni bozulur. Havanın davranışında, otoyolda birbiri peşi sıra giden arabalarda, borsada ve aklınıza gelebilecek her türlü çoklu sistemlerde kaos ortaya çıkar. Çin’de bir kelebeğin kanat çırpışı Atlantik okyanusunda fırtınaya neden olur. Peki bütün bu kaosun içinden düzenlilik nasıl ortaya çıkar? Bu anlamda artık kaos bir durumun veya sürecin bilimi değil, varoluşun bilimidir. James Gleick bu yeni bilimi halka tanıtan ilk bilim insanlarından biridir. Uluslararası çok satan bu ödüllü kitabın genişletilmiş baskısını yeni çeviriyle okurlarımıza sunarak Kaos biliminin başvuru kitabını yeniden Türkçeye kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz...

“Müthiş ilham verici bir kitap...”

—Douglas Adams, Otostopçunun Galaksi Rehberi’nin yazarı

“Hayranlık verici ... her satırında hazine var.”

—The New York Times

“Hem bilgilendirici hem zevkli … bilimin değişim sürecini gözler önüne seriyor.”

—The New York Times Book Review

Kaos Alıntıları - Sözleri

  • Ama geleceği kabul etmek için , önce geçmişin büyük bir bölümünden vazgeçmeyi bilmek gerekiyor.
  • Bir değişkeni ele aldığınızda, o değişkenin evrimi etkileşimde bulunduğu diğer bütün değişkenlerden etkilenmiş olmalıdır. Bu diğerlerine ait değerler şu ya da bu şekilde o değişkenin öyküsünde dahil olmuştur. Bir şekilde oraya izlerini bırakmışlardır.
  • Fizik yasaları görüntüdeki küçülmeyi kolayca açıklayabiliyordu . Ama durup üzerinde düşününce , küçülmeyle anlam yitirme arasındaki bağın hiç de öyle aşikar olmadığı görülüyordu. Şeyler küçülünce neden anlaşılmaz hale geliyordu ?
  • Belirgin düzen kalıntılarıyla karışmış tam bir düzensizliğe işaret eden bu kanıtlar ...
  • " İnsan, müzikti; statik olan doğaydı "
  • Her yeni keşfin ver yeni fikrin bir öncekine eklendiği düşünülür. Bilim bir bina gibi tuğla üzerine tuğla yerleştirilerek yükselir .
  • Yeni bilimler eskilerin çıkmaza girmesinden doğar .
  • "Evrim, feedbackli kaostur."
  • "..biyolojidebir dengeye ulaşırsanız ölürsünüz."
  • "..oysa fizikçiler bundan daha fazlasını bilmek istiyorlardı.Nedeni bilmek istiyorlardı.Doğada açığa çıkarılmayı bekleyen biçimler vardı; bunlar görünür biçimler değildi, hareketin dokusuna gömülü şekillerdi."

Kaos İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Kitabı alırken bukadar bilimsel bir kitap beklemiyordum açıkçası. Matematik ve fiziğe bayılma rağmen biraz sıkıldım çünkü çok fazla referans ve bu alanda yapılmış çalışmaların tarihi süreci var. Mandelbrot ve fraktallar ilginizi çekiyorsa mesela okuyabilirsiniz. Rastgele meydana geldiğini düşündüğümüz şeyler (örneğin bir nehir akıntısı) ya bir periyot içerisinde tahmin edilebilir şekilde gerçekleşiyorsa gibi şüpheci bir yaklaşım var. Rastgele gerçekleştiğini düşündüğümüz bir akışkanın hareketi içerisinde oluşan bir türbülans da bir periyot dahilinde mi gerçekleşiyor peki? Peki o türbülansın hareketi neye bağlı? İçinde bulunduğu akıntının sırrını çözmek onun da sırrını çözmek demek mi? Ya türbülans içerisinde de bir akış varsa bu aynı dinamiklere mi sahil olur? Şimdi sanırım kafamızda Mandelbrot fraktalı resmi oluştu. İç içe, sürekli, aynı, kendinden doğan ve aynı formüle bağlı. Bu alanda yapılan çalışmaları fizikçilerin ve matematikçilerin çekişmelerini okuyabilirsiniz ama keşke biraz da günümüzdeki gelişmeleri ağırlıklı olarak yazsaydı yazar. (TOLGA YILMAZ)

Bilimin de bilinemez oldugunu orneklerle, bilim adamlariyla yasadiklari sureclerle son derece yalin bir sekilde anlatmis. Nasil tesaduflerin nelere sebep oldugunu keyifle okudum. (Ynji)

Kaos: James Gleick kitabında düşünme eylemini ve diğer araştırmacıların kaos sorunu ile mücadele etmek için geliştirdikleri yöntemleri ele alır. Bunları açıklarken Julia kümeleri, Lorenz attractors ya da Mandelbrot kümesi gibi karmaşık yöntemler yerine basit skeç, resim ve kendi yalın görüşlerinden yararlanır. Kaos'u açıklarken oldukça etkili bir dil kullanan yazar, ayrıca okuyucuyu gerçek hayatında farkına varmadığı Kaotik Davranışlar hakkında şaşırtmayı başarabiliyor.Yazara göre Kaos Düzensizliğin düzenidir . Ayrıca son kütle çekim dalgaları ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen arkadaşlar için de iyi bir kaynak. Teorik fizik den hoşlanmayanlar için pek okunası değildir. kitap/kitap--45704 yazar/i17226 (Seçkin Erkan)

Kaos PDF indirme linki var mı?

James Gleick - Kaos kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Kaos PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı James Gleick Kimdir?

James Gleick Kitapları - Eserleri

  • Kaos
  • Zaman Yolculuğu
  • Isaac Newton
  • Enformasyon

James Gleick Alıntıları - Sözleri

  • Her yeni keşfin ver yeni fikrin bir öncekine eklendiği düşünülür. Bilim bir bina gibi tuğla üzerine tuğla yerleştirilerek yükselir . (Kaos)
  • Hayal edebilir ve bir çırpıda gelecektedir, bütün olası geleceklerden hangisini isterse. Zihnim zamanda yolculuk edebilir! (Zaman Yolculuğu)
  • Tanrıyla ya da Tanrısız, kusursuz bir dil yok. (Enformasyon)
  • "..biyolojidebir dengeye ulaşırsanız ölürsünüz." (Kaos)
  • “Anlamak istemiyorsan, okuma daha iyi.” (Enformasyon)
  • 2008 yılında Google sadece web’de yapılan grip sözcüğüyle ilgili arama sayısından yola çıkarak, bölgesel grip vakalarıyla ilgili bir erken uyarı sistemi oluşturdu; sistem net bir şekilde, hastalık salgınlarını Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nden bir hafta önce saptamayı başardı. (Enformasyon)
  • Belirgin düzen kalıntılarıyla karışmış tam bir düzensizliğe işaret eden bu kanıtlar ... (Kaos)
  • Zaman yolculuğuna neden ihtiyacımız var? Bütün cevaplar tek cümlede toplanır: Ölümden kaçmak için. Zaman katildir. Bunu herkes bilir. Zaman bizi gömer. Zamanımı boşa harcadım, zaman da beni boşluyor şimdi. Zaman her şeyi toza çevirir. Zamanın kanatlı arabası bizi hayırlı bir yere götürmez. (Zaman Yolculuğu)
  • “O halde zaman ne? Hiç kimse bana sormazsa biliyorum da, biri bana sorup da açıklama yapmam gerektiğinde bilmiyorum.” (Zaman Yolculuğu)
  • Yaygın basının dediği gibi, dolayısıyla bu makinelere beyin demek ve beynimizin hesap makinesinden başka bir şey olmadığını iddia etmek haddini bilmezlik olur. O zaman teleskopa göz, buldozere de kas demek gerekir. (Enformasyon)
  • Ama geleceği kabul etmek için , önce geçmişin büyük bir bölümünden vazgeçmeyi bilmek gerekiyor. (Kaos)
  • "..oysa fizikçiler bundan daha fazlasını bilmek istiyorlardı.Nedeni bilmek istiyorlardı.Doğada açığa çıkarılmayı bekleyen biçimler vardı; bunlar görünür biçimler değildi, hareketin dokusuna gömülü şekillerdi." (Kaos)
  • Newton, zamanının çoğunu sessiz ve yalnız geçirmişti. Düşünerek. Sürekli düşünerek. (Isaac Newton)
  • "Evrim, feedbackli kaostur." (Kaos)
  • Epistemolojide şöyle bir ortak görüş vardır: “uyarıcılara biz anlam yükleriz, bu yükleme olmasa, enformasyon açısından çıplak kalırlar.” (Enformasyon)
  • Baştan ayağa modern bir insandır,sosyalizme özgür aşka ve bisikletlere inanır. (Zaman Yolculuğu)
  • Geleceğe uyanmak zaten her gün yaptığımız bir şey. (Zaman Yolculuğu)
  • Zamanın en güzel yanı devam etmesidir. Ama bu fizikçilerin bazen gözardı etme eğiliminde olduğu bir özelliktir. Arthur Eddington (Zaman Yolculuğu)
  • I Numaralı Tanıtım Yazısı: Işık hakkında yazılan ve bundan sonra gelen bilimsel yazının bir kısmı 1675 yılında Kraliyet Bilim Derneği’ndeki (Royal Society) Saygıdeğer Beyler’in isteği üzerine yazılmış, Derneğin Sekreterliği’ne gönderilmiş, toplantılarında okunmuştur; yazının geri kalanıysa Teori’yi tamamlamak amacıyla 12 yıl sonra eklenmiştir, bunun istisnası ise 3. Kitap ve 2. Kitap’ın son savıdır ki bunlar dağınık yazıların bir araya getirilmesinden oluşmuştur. Bunlar hakkındaki ihtilaflardan sakınmak amacıyla, şimdiye dek yazıları bastırmayı erteledim ve eğer dostların sürekli ısrarları olmasaydı daha da erteleyebilirdim. Eğer bu konuda yazdığım ve kalemimden çıkmış olan diğer yazılar kusurluysa, bunlar muhtemelen bu çalışmada belirtilen deneylerin tümünü yapıp Işığın Kırılımı ve Renklerin Kompozisyonu Teorisi ile ilgili görüşlerimden tamamen emin olmamdan önce yazılmış olabilir. Benim burada yayınladıklarım yurtdışına çıkarılıp yayınlanması için uygun olduğunu düşündüklerimdir, ancak benim onayım olmaksızın başka bir dile çevrilmemelidir. (Isaac Newton)
  • Ve yarın Gelir. Bu da bir dünya. Bu da bir yol. -W.H.Auden(1936) (Zaman Yolculuğu)

Yorum Yaz