Depresyon - M. Hakan Türkçapar Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Depresyon kimin eseri? Depresyon kitabının yazarı kimdir? Depresyon konusu ve anafikri nedir? Depresyon kitabı ne anlatıyor? Depresyon PDF indirme linki var mı? Depresyon kitabının yazarı M. Hakan Türkçapar kimdir? İşte Depresyon kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: M. Hakan Türkçapar
Yayın Evi: Epsilon Yayınları
İSBN: 9786051733869
Sayfa Sayısı: 568
Depresyon Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Arka Kapak Yazısı (Tanıtım Bülteninden)
“Bilişsel Terapi’nin depresyon tedavisine entegresini anlaşılır bir dille ve detaylı bir şekilde açıklayan bu kitap ruh sağlığı bilimi adına büyük bir değer arz etmektedir. Hayat akışında birçoğumuzun geçirebileceği bu sürece yardımcı, depresyon yaşamamış kişiler içinse bilgilendirici niteliktedir. Sadece klinisyenlerin değil, hastaların da rehberi olabilecek bu kitap, başucumuzda bir terapist. Bilim dünyasına kazandırılan bu kitap için Dr. Hakan Türkçapar’a teşekkür ederim.”
DR. EMEL STROUP, ABPP, ACT, CBT İstanbul
“Bilişsel-Davranışçı Terapi, depresyon için oldukça etkili bir tedavi olarak dünya çapında tanınmış bir ampirik psikoterapidir. Ancak, birçok psikoterapist, teorik ve araştırma temellerinin yetersizliği nedeniyle bu konuda başarıya ulaşamamaktadır. Bu kitapta Dr. Türkçapar, alanda çalışan uzmanları hedef alan, depresyon için kapsamlı bir Bilişsel-Davranışçı Terapi raporu sunuyor. Philadelphia’da Bilişsel Terapi Akademisi’nden sertifikalı bir eğitmen olan Dr. Türkçapar, uluslararası alanda tanınmış bir uzmandır. Kitap, bu alanda çalışanların depresyon için BDT’nin yeterliliğini arttırmaya önemli bir katkıda bulunup, BDT’nin teori ve araştırma temellerini bir araya getirirken, aynı zamanda okurlara etkin BDT sunmak için gerekli temel terapi becerilerini kazandıracaktır. Türk akademisyen ve terapistleri tarafından temel psikoterapi metni olarak kabul göreceğinden eminim.”
David Clark
Emeritus Profesör
Psikoloji Anabilim Dalı
New Brunswick Üniversitesi
“Profesör Hakan Türkçapar’ın Depresyon kitabının yeni baskısı, klinisyenlere bilişsel model ve bunun uygulanışını kavramaya yönelik mükemmel bir rehber sunuyor. Açıklayıcı ve yalın haliyle; klinisyenlere değerlendirme, vaka kavramlaştırması ve çok çeşitli güçlü müdahaleler hakkında bilmeleri gereken her şeyi sağlıyor. Depresyondaki hastalarla terapi yapan her klinisyene yönelik önemli bir kitap olacağından eminim. Kesinlikle tavsiye ediyorum!”
Robert L. Leahy, Ph.D.
Yönetici, American Institute for Cognitive Therapy Eski Başkanı, Association for Behavioral and Cognitive Therapies Eski Başkanı, International Association for Cognitive Psychotherapy Eski Başkanı, Academy of Cognitive Therapy
“Hakan Türkçapar’ın yeni baskısıyla çıkacak olan Klinik Uygulamada Bilişsel- Davranışçı Terapi: Depresyon kitabını önermekten memnuniyet duyuyorum. Türkçapar, Bilişsel-Davranışçı Terapi ve Akılcı Duygusal Davranışçı Terapi’nin yayılması konusunda uluslararası deneyime sahip, uzman bir klinik hekim, eğitimci ve yazardır. Kitabın bu alanda temel bir metin özelliği taşımasının yanı sıra, ayrıntılı klinik örnekler ve terapi kayıtları ile depresyon tedavisi üzerine kapsamlı bir çalışma olduğunu da eklemeliyim. Bu kitap, stajyerlere Bilişsel -Davranışçı Terapi’ye daha kapsamlı bir bakış açısı geliştirmeleri yönünden yardımcı olacaktır.”
Donna M. Sudak MD,
Psikiyatri Profesörü
Eğitim Yönetici Yardımcısı
Psikoterapi Eğitimi Yöneticisi
Drexel Üniversitesi
“Klinik Uygulamada Bilişsel-Davranışçı Terapi: Depresyon” adını taşıyan bu kitap Bilişsel Terapi alanında temel bilgilere sahip ve bu terapiyi uygulamaya çalışan profesyonellere yardımcı olmayı amaçlıyor. Kitabın içeriğini, klinisyenlerin en çok karşılaştıkları rahatsızlıklardan olan depresyonun Bilişsel-Davranışçı tedavisi oluşturuyor. Kitap, depresyonun genel tanımı, klinik özellikleri, Bilişsel-Davranışçı modeli, Bilişsel-Davranışçı Terapi’nin depresyon tedavisinde kullanımına ilişkin klinik çalışmalar ve ardından depresyona özgü Bilişsel-Davranışçı Tedavi protokolünün detaylı ve uygulamaya dönük biçimde aktarılması ve uygulamayı örnekleyen terapi görüşmelerinden oluşuyor. Örnek görüşmelerin büyük çoğunluğu gerçek hastalarla yapılan görüşmelerin kişisel detaylar değiştirilerek dönüştürülmesiyle oluşurken, bazıları da bu konudaki klasik uygulama ve görüşme örneklerinden yararlanarak hazırlanmış kurgusal metinlerdir. Kitap, Bilişçi-Davranışçı Terapi’nin depresyona ilişkin uygulamalarının zeminini oluşturan kuramsal bilgileri de içeriyor. Bu bölümde klinisyenlerin depresyona ilişkin önemli ilke ve kavramlarını tekrar gözden geçirmeleri amaçlanıyor. Psikoterapi alanı ne yazık ki bilim dışı uygulamaların içine sızmasına oldukça elverişli bir alandır. Oysa Bilişsel-Davranışçı Terapi tamamıyla deneysel bir bilim olan bilişsel psikoloji ve davranış bilimi ilkelerine dayanır. Bu temel bilgilerin üzerine kapsamlı bir psikopatoloji bilgisinin eklenmesiyle iyi bir Bilişsel-Davranışçı Terapist’in sahip olması gereken kuramsal zemin oluşur. Bütün kitap boyunca ana hedef, Bilişsel-Davranışçı Terapi’nin yalın, açık, anlaşılır, bilimsel verilere dayanan biçemini buna uygun biçimde aktarmaya çalışmak olmuştur.
Elinizde tuttuğunuz bu yenilenmiş baskıda hemen bütün bölümler gözden geçirilerek yeniden yazıldı. Kitapta 2009’dan bu yana ortaya çıkan yeni gelişmeleri yansıtan yenilikler ve tamamıyla yeni yazılmış bir bölüm mevcut. Bu yeni bölüm depresyon tedavisinde karşılaşılan zorluklar, dirençli depresyonun özellikleri ve bu tür depresyonların tedavisinde kullanılabilecek ek teknikleri içeriyor.
Depresyon Alıntıları - Sözleri
- İntihar girişiminde bulunmuş ya da intiharı düşünen hastalarla çalışırken ilk yapılacak şey intiharın neyi çözeceğini bulmaktır. Hasta için bu kadar kötü olan sorun nedir ki kendilerini öldürerek bu sorundan kaçmayı amaçlamaktadır.
- İşte fiziksel yükler gibi, Ruhsal yükler de bizim taşıyamayacağımızdan fazla olursa bizi ruhsal olarak çökertir. Zaten İngilizce bir sözcük olan depresyonun sözcük anlamı da ÇÖKKÜNLÜKTÜR.
- Eğer iyi, nazik ve dürüst olursam ödüllendirilim. Başkalarının benim hakkımdaki düşünceleri bir insan olarak değerimi büyük ölçüde belirler. Sevdiğim insan beni sevmediği sürece hiç sayılırım. Beğenilmemek başarısızlık demektir. Çok çalışırsam kazanırım. Eğer mükemmel olursam değerli biri olurum.
- Melankoli, ölümlülüğün karakteridir.
- Dünya çeşitli renkler ve onların tonlarında oluşur.Yaşam, olaylar ve sosyal ilişkilerde. Değişik renklere ve onların tonlarına bakın, arayın. Çoğunlukla olaylar hep ya da hiç değil bazı zamanlar, bazı insanlar ve bazı şeylerdir.
- Yaşamak şakaya gelmez, Büyük bir ciddiyetle yaşayacaksın bir sincap gibi mesela, yani, yaşamanın dışında ve ötesinde hiçbir şey beklemeden, yani bütün işin gücün yaşamak olacak Nazım Hikmet Ran
- Depresyonun en tipik ve açık belirtisi kederli duygu halidir: hüzün, mutsuzluk, yalnızlık, heves kaybı. Çökkün kişi ortada hiçbir şey yokken kendini ağlar vaziyette bulabilir veya gerçekten hüzün verici bir olay olduğunda ağlayamaz. Uykuya dalmada sorunu vardır veya sabahları erken uyanıp bir daha uyuyamaz.
- Söylediklerinize dikkat edin; düşüncelere dönüşür. Düşüncelerinize dikkat edin; duygularınıza dönüşür. Duygularınıza dikkat edin; davranışlarınıza dönüşür. Alışkanlıklarınıza dikkat edin; değerlerinize dönüşür. Değerlerinize dikkat edin; karakterinize dönüşür. Karakterinize dikkat edin; kaderinize dönüşür... Mahatma Gandhi
- Sıkılgan katillerdir intihar edenler. Sadizm yerine mazoşizm...
Depresyon İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Depresyon nedir,depresyonun duygu ve düşüncelere etkisi,tedavisi,depresyonda neler olduğu ve daha fazlası anlatılmakta.Meslektaşlarıma ve psikolog adaylarına tavsiyemdir. Keyifli okumalar. (Yağmur Önal)
Bilişsel Davranışçı Terapi’nin uygulamada nasıl kullanıldığına dair bir kılavuz niteliğinde bu kitap. İçerisinde BDT’nin teorik temelleri, etkinliğine dair araştırmalar ve özellikle depresyon tedavisinde nasıl uygulandığına yönelik bölümler var. Bir vakanın değerlendirme görüşmelerinden formülasyonuna, tedavi planlamasından kullanılacak tekniklere ve tedavi sürecinin sonlandırılmasına kadar her bölüm detaylıca incelenmiş. Psikoterapistlerin, teorik bilgileri terapi seanslarında nasıl kullanacağını daha iyi aktarabilmek için sık sık seanslardan konuşmalara yer verilmiş. Hatta diğer bilişsel terapilerin bakış açısına da kısa kısa değiniliyor kitap boyunca. En sonunda yer alan danışanlara yardım kılavuzu, depresyonu ve tedavi sürecini danışanın yaşadığı problemi ve terapi sürecini daha iyi anlayabilmesi için kullanılabilecek bir kaynak niteliğinde. Kendi dilimizde yazılmış çok iyi bir kaynak. Alanda BDT ekolü ile çalışan meslektaşlarıma öneridir (Deniz Sinanoğlu)
Hakan hoca yine çok güzel bir çalışma ortaya koymuş. Depresyonu çok detaylıca ele almış. Özellikle teknikler konusunda çok başarılı buldum, her şey en ince ayrıntısına kadar açıklanmış, konuların sonunda bolca örneklere yer verilmiş. Terapist-hasta diyalogları o kadar sağlam ki konu kafanıza kazınıyor resmen. Ancak DSM 5 kriterleri daha detaylıca işlenebilirdi, alandaki uzmanlara tavsiye ediyorum. (Sinem Ö.)
Depresyon PDF indirme linki var mı?
M. Hakan Türkçapar - Depresyon kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Depresyon PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı M. Hakan Türkçapar Kimdir?
1966 yılında Kahramanmaraş’ta doğdu. 1983 yılında Ankara Mimar Kemal Lisesini bitirdi. 1990 yılında Hacettepe Üniversitesinden Tip Doktoru olarak mezun oldu.1995'de Psikiyatri uzmanı 2000 yılında da Psikiyatri alanında Doçent unvanı aldı. Doç. Dr. TÜRKÇAPAR 1997 yılında Amerika Birleşik Devletleri Philadelphia’daki Beck Enstitusunde gördüğü Bilişsel Terapi eğitiminin ardından, 1999 yılında New York’taki Ellik Enstitüsüne devam ederek Düşünsel Duygulanımcı Davranış Terapisi alanında eğitime katılıp bunu basarıyla tamamlayarak Primary Certificate aldı.2002 yılında başvurduğu Academy of Cognitive Therapy (ACT) tarafından Bilişsel Terapist olarak sertifikalandırılan Dr. TÜRKÇAPAR, alanda yaptığı çalışma ve katkılar nedeniyle ayni yıl Akademinin fellowlari arasına seçildi ve 2005 yılında Akademinin sertifikasyon değerlendirme komitesine alındı. 2002 yılında Sosyal Antropoloji alanında Bilim Uzmanı, 2009 yılında Doktor unvanını alan Doç. Dr. Hakan TÜRKÇAPAR halen Ankara Dışkapı Hastanesi 2. Psikiyatri Klinik Şefliği, Ankara Compos Mentis Psikiyatrik Eğitim ve Araştırma Merkezi Bilişsel Terapi Eğitim Yöneticiliği görevlerini yürütmektedir.
M. Hakan Türkçapar Kitapları - Eserleri
- Fark Et Düşün Hisset Yaşa
- Bilişsel Davranışçı Terapi
- Depresyondan Çıkış Yolu
- Bilişsel Terapi
- Depresyon
- Klinik Uygulamada Bilişsel-Davranışçı Terapi: Depresyon
- Psikoterapi Yöntemleri
- Depresyon
M. Hakan Türkçapar Alıntıları - Sözleri
- Ruhsal rahatsızlık durumlarında ortam ve durumla duygusal tepkilerin orantısızlaştığı göz önüne alındığında bilişsel (algı, tanımlama, anlamlandırma, yorumlama, değerlendirme, vb.) etkenlerin ne kadar güçlü etkilerinin olduğu anlaşılabilir. (Bilişsel Davranışçı Terapi)
- "Akılcı duygulanım kuramının temel ilkesi, insanların duygularının en önemli belirleyicisinin biliş, diğer bir deyişle düşünce olduğunu savunur. Yalın bir deyişle 'Ne düşünüyorsak onu hissederiz'. " (Psikoterapi Yöntemleri)
- Doğası gereği yaşamda saf, yüzde yüz olumlu ya da yüzde yüz olumsuz bir şey olmadığı için, olumsuzluğa odaklandığınızda hemen her şeyde olumsuzluğu bulursunuz. (Depresyondan Çıkış Yolu)
- "Her duygu, yerinde ve orantılı olmak kaydıyla sağlıklı, gerekli ve uyumsaldır." (Bilişsel Davranışçı Terapi)
- " Yani kişi önyargılarına uyan verileri kabul eder , önem verir ve sayarken, önyargılarına uymayanları ya görmezlikten gelir ya da önyargısına uygun hale getirerek görür." (Bilişsel Davranışçı Terapi)
- Gidecek yolunuzun çok olması, sizin bir günde alabileceğiniz en fazla yol miktarını değiştirmez. Bir günde ancak gidebileceğiniz kadar yol gidersiniz. (Bilişsel Terapi)
- İyi bir haritaya sahip olmak, yolculuğun hedefe dönük olabilmesinin de ilk şartıdır. (Fark Et Düşün Hisset Yaşa)
- "..Terapideki sanat, kazanılmış bilgi ve becerinin, hastanın özellikleri ve gereksinimlerine uygun bir biçimde uyarlanabilmesiyle ilgilidir." (Psikoterapi Yöntemleri)
- Fakat yataktan özellikle kaçının; yatak, içinde yatmak içindir, gün içinde saklanılacak bir yer değildir. (Depresyondan Çıkış Yolu)
- Depresyonda kişi kendisini negatif görürken diğer insanı böyle görmez; anksiyetede de aynı şekilde kişi kendisini zayıf ve dayanıksız görürken diğerlerini güçlü görür. Kendini olumsuz görme durumunun istinası öfke duygusudur. Öfke duygusunda ise kişi diğerini olumsuz bir şekilde çarpıtarak görür. Öfkede karşıdaki kişinin niyetini kötü görürüz, kendimizi ise oldukça iyi, esnek ve haklı görürüz. (Klinik Uygulamada Bilişsel-Davranışçı Terapi: Depresyon)
- Yaşamdaki her değişiklik ve seçim, içinde bir kaybı da barındırır. (Depresyondan Çıkış Yolu)
- Özgürlük neyi kontrol edip neyi kontrol edemeyeceğinizi anlamanıza bağlıdır. Yaşamın bizim kontrolümüzde olan, olmayan öğelerden oluştuğunu kabul ettiğinde ve ikisini birbirinden ayırmayı becerdiğinde hem iç huzura hem de iyi bir yaşama sahip olur.Epiktetos'a göre insanlara dış nesneler ve diğer insanlara zarar veremezler; ancak bizim kendi tutumlarımız veya inançlarımız bize zarar verme gücüne sahiptir. Koşullar bizim arzu ve beklentilerimizden bağımsızdır. Olaylar olması gerektiği gibi olur, kendi kurallarımızı dünyaya dayatmak ya da dünyadan bunlara uymasını beklemek sonu hüsrana giden en garantili yoldur. (Bilişsel Terapi)
- "Epiktetos'a göre mutluluk ve özgürlük neyi kontrol edip neyi kontrol edemeyeceğimizi anlamamıza bağlıdır. Kişi bu gerçekliği, yani yaşamın bizim kontrolümüzde olan ve olmayan öğelerden oluştuğunu kabul ettiğinde ve ikisini birbirinden ayırmayı becerdiğinde hem iç huzura hem de iyi bir yaşama sahip olur. Epiktetos'a göre insanlara dış nesneler veya diğer insanlar zarar veremezler, ancak bizim kendi tutumlarımız veya inançlarımız bize zarar verme gücüne sahiptir. Koşullar bizim arzu ve beklentilerimizden bağımsızdır. Olaylar olması gerektiği gibi olur, kendi kurallarımızı dünyaya dayatmak ya da dünyadan bunlara uymasını beklemek sonu hüsrana giden en garantili yoldur." (Bilişsel Terapi)
- "Günleri saymayın; günlerinizi sayılabilecek günler hâline getirin." Muhammed Ali (Depresyondan Çıkış Yolu)
- Melankoli, ölümlülüğün karakteridir. (Depresyon)
- Davranışçılara göre insan, dünyaya her şeye uygun bir hammadde halinde gelir ve çevre onu inşa eder. Yani başlangıçta boş bir kağıt gibidir ve çevreyle ilişkisi içerisinde öğrendikleri o kağıdın üzerine yazılarak kişiyi oluşturur. (Fark Et Düşün Hisset Yaşa)
- İlk anılar, bireylerin zihinlerinde bir yerlere yerleştirdiği ve daha sonra hayatları boyunca kendilerine yol gösteren anılardır. (Bilişsel Terapi)
- Sıkılgan katillerdir intihar edenler. Sadizm yerine mazoşizm... (Depresyon)
- Yüzeyde gözün gördügünden çok daha fazla keşfedilmeyi bekleyen şey var. Ruhsal sorunların altında bilinçte ya da bilince çok yakın duran düşünce sorunları vardır. (Bilişsel Terapi)
- "Olayları olduğu gibi değil, algıladığımız gibi görürüz." (Fark Et Düşün Hisset Yaşa)