İçsel Huzur İyi Yaşamın Kapısını Açar - Epiktetos Kitap özeti, konusu ve incelemesi
İçsel Huzur İyi Yaşamın Kapısını Açar kimin eseri? İçsel Huzur İyi Yaşamın Kapısını Açar kitabının yazarı kimdir? İçsel Huzur İyi Yaşamın Kapısını Açar konusu ve anafikri nedir? İçsel Huzur İyi Yaşamın Kapısını Açar kitabı ne anlatıyor? İçsel Huzur İyi Yaşamın Kapısını Açar PDF indirme linki var mı? İçsel Huzur İyi Yaşamın Kapısını Açar kitabının yazarı Epiktetos kimdir? İşte İçsel Huzur İyi Yaşamın Kapısını Açar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Epiktetos
Çevirmen: Cengiz Erengil
Yayın Evi: Koleksiyon Yayıncılık
İSBN: 9786055415136
Sayfa Sayısı: 83
İçsel Huzur İyi Yaşamın Kapısını Açar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
"Romalıların kölesi büyük filozof Epiktetos, bütün yaşamını mutluluk, doluluk ve sakinlik yolunda harcamıştır. Yetkinleşmek yerine gelişmeyi vurgular ve günden güne geliştirilen erdemli bir yaşamı savunur."
İçsel Huzur İyi Yaşamın Kapısını Açar Alıntıları - Sözleri
- "Bana değiştiremeyeceğim şeyleri kabul edebilmem için huzur; değiştirebileceğim şeyleri değiştirebilmem için cesaret; farklılığı bilebilmem için bilgelik bahşet."
- Artık büyüyün! Başka insanların sizinle ilgili ne düşündüklerinden size ne!
- "Sıradan olmaya ve size dayatılanları yapmaya daha ne kadar dayanacaksınız? Kendiniz olmak için pek fazla zamanınız yok."
- Eğer bilgelik dolu bir yaşam yaşamak istiyorsanız, kendi fikirlerinizle ve kendi gözlerinizle yaşayın.
- "Neyi düşünürseniz, o olursunuz."
- "Özgürlük her istediğinizi yapma hakkı ya da becerisi değildir."
- "Başınıza gelen iyi ve kötü olayların sorumluluğunu üstlenin. Dikkatiniz amacınızda ve ruhunuzda olsun."
- Ya gerçeğin yolunda aklınızı geliştireceksiniz ya da dayanılmaz arzular duyduğunuz dış faktörlerin peşinden koşacaksınız. Bu,sizin seçiminiz olacak,yalnızca sizin. İçsel çalışmalarla yeteneklerinizi geliştirebilir ya da kendinizi dış faktörlerde kaybedebilirsiniz.
- "Gerçekten kim olmak istiyorsanız o olmayı denemelisiniz."
- "Yönetici ilke, zihin huzuru, özgürlük ve sakinliktir."
- Yaşam rastlantısal olarak arka arkaya gelen anlamsız sahneler dizisi değil, fakat sonunda kavranabilir olan yasaları takip eden düzenli ve mükemmel bir bütündür.
- Eğer kendinizi depresyonda olan, incinmiş, kırılmış birisiyle konuşurken bulursanız, onlara şefkat gösterin ve "can kulağıyla" dinleyin. Ama onların olumsuz duygularının sizde de oluşmasına izin vermeyin.
- Epiktetos'un "iyi yaşam" kavramı, bir çamaşır yıkama listesi gibi sıralanmış emirlerin izlenmesiyle değil, edimlerimizin ve arzularımızın doğa ile uyumlu hale getirilmesiyle ilgiliydi. İyi edimler, tanrıların desteğini sağlamak ya da başkalarının hayranlığını kazanmak için değil, içsel huzura erişmek ve böylece ebedi kişisel özgürlüğü kazanmak için gerekliydi. İyilik, herkesin her zaman erişebileceği ve zengin ya da fakir, eğitimli ya da eğitimsiz herkesin erişebilmek için eşit şansa sahip olduğu bir şeydi. İyilik keşişler, azizler ya da münzeviler gibi “ruhsal profesyoneller”in özel uzmanlık alanı değildi.
- "Toplumsal kabullenilme ve konforlu bir yaşama ulaşma peşindeki birçok insan, ruhsal idealleri olan ve filozofça bir yaşam yaşamakta kararlı olan insanlara karşı kesin bir öfke gösterir. Böyle fakir ruhlara tepki göstermekle geçirmeyin yaşamınızı. Onlara karşı şefkatli olun ve aynı zamanda doğru bildiğiniz şeyi yapmaya devam edin."
İçsel Huzur İyi Yaşamın Kapısını Açar İncelemesi - Şahsi Yorumlar
İçsel Huzur İyi Yaşamın Kapısını Açar: Kitabı okumadan önce biraz ön yargılıydım. Her yerde yazan aynı sözlerin tekrarlanacağını düşünüyordum. Bir nevi her yerde duyduğumuz tavsiyeleri içeriyor aslında ama bir farkı var. Kitap sizi gerçekten düşünmeye itiyor. Hayatınızı ölçmeye başlıyorsunuz. " Neyi daha farklı yaparsam benim için daha iyi olur?" vb. sorular sormaya başlıyorsunuz. Özellikle son dönemlerde içsel bir arayışta olduğum için bu kitabı şu an okumuş olmam ayrı bir iyi geldi. Eğer sizde kendinizi keşfetmeye, kendinizi daha iyi tanımaya çalışıyor, hayatınızda bir şeyleri değiştirmek istiyorsanız mutlaka okuyun bu kitabı. Her cümlesini düşünün, tartın. Hayatınıza etkisi olacaktır. Kısacası tam bir başucu kitabı. Bu sözleri duymaya ihtiyacın olduğunda açıp sık sık okunabilecek bir kitap. kitap/icsel-huzur-iyi-yasamin-kapisini-acar--149823 yazar/Epiktetos (İrem Su)
Çok güzeldi bazı bölümlerini tekrar tekrar okuduğum ve hiç bitsin istemediğim bir kitap oldu nasihat ve akıl vererek ilerliyor tamda herkesin ihtiyacı olan şey ben sevdim ve kesinlikle tavsiye ederim Keyifli Okumalar... (Mihmandar)
Epictetos, stoa felsefinin önemli isimlerinden biri, bu sebeple kitabını aldım. Adını Marcus Aurelius'un Kendime Düşünceler kitabında duydum ve aklıma yazmıştım. Epictetos'un aslında kendi yazdığı kitapları yok. Öğrencilerinden Arrianus ders notlarını kitap haline getirmiş. Epictetosla ilgili olarak ilgimi çeken şeylerden biri; hayatını, gençliğine kadar köle olarak yaşamasıdır ve köle olduğu dönemde Stoa ile ilgilenmeye başlamış olmasıdır. Daha sonra kölelikten azat ediliyor. Sonra da zaten Domitianus tarafında diğer filozoflarla sürgüne gönderiliyor. Aslında bu sürgün Epictetos'un hayatında önemli bir nokta, çünkü sürgün sebebiyle gittiği Nicopolis'te bir felsefe okulu kuruyor (Keşke öğrencilerinden olsaydım diyorum) Epictetos, sadece, basit, gösterişsiz bir hayat sürmüş. İlke edinmeyi, erdemli olmayı, doğaya uyum sağlamayı, ahlaki değerleri önemsemeyi, az şeye ihtiyac duymayı, olaylar karşısında sakinliğimi koruyabilmeyi, kontrolümüz dışında gelişen olaylara fazla kafa takmamamız gerektiğini vurgulamış düşüncelerinde. Aslında üzücü, korkunç olaylar yoktur, bizim beklentilerimiz, tepkilerimiz ve inançlarımız onları bu şekilde sıfatlandırmamıza sebep olduğunu söylüyor. Bu en çok sevdiğim ve hayatıma uygulamaya çalışacağım güzel bir bakış açısı. "Dünya vatandaşlığı" kavramını da ortaya atan Epictetos'un bu fikrinin imkansız olduğu görüşündeyim, çünkü gruplaşmak insanın doğasında var ve millet, ırk kavramları da bunu imkansız kılıyor zaten. Kitabın içeriğiyle ilgili bir iki kelime söyliyeyim, Erdemli, güçlü bir insan olmanın neler gerektirdiğini anlatıyor. Dış olayların kontrolümüz altında olmadığının farkında olmamızın bizi içsel huzura götüreceğini vurguluyor. Arzularımızı kontrol altında tutarsak hayatımızı kontrol edebileceğmizden bahsediyor. Az şeye ihtiyaç duymamızın faydasından bahsediyor. Ölümün, kontrol dışı olduğunu ve kaçınılmaz bir gerçek olduğunu bilirsek, sevdiklerimizin ölümlerinden dolayı daha az acı çekeceğimizden bahsediyor. Aklıma gelenler bunlar, ama tabi bu kadar sıradan anlatmıyor. Klasik kişisel gelişim gibi görünebilir ama bir felsefeya dayalı olduğundan olsa gerek daha anlamlı geliyor insana. Okunması insana fayda sağlayaktır diye düşünüyorum. https://www.youtube.com/watch?v=k6YMeSRtqnw Şu belgeseli de şuraya bırakayım, yeterli olmasada konuyla ilgili bilgi sahibi olunabilir en azından. (Alperen Durmuş)
İçsel Huzur İyi Yaşamın Kapısını Açar PDF indirme linki var mı?
Epiktetos - İçsel Huzur İyi Yaşamın Kapısını Açar kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de İçsel Huzur İyi Yaşamın Kapısını Açar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Epiktetos Kimdir?
Epiktetos (d. 55 – ö. 135), Yunan stoacı filozof. Muhtemelen Hierapolis, Frigya'da köle olarak doğdu. Kuzeybatı Yunanistan'daki Nicopolis'e sürülene kadar Antik Roma'da yaşadı, hayatının büyük bölümü Nicopolis'de geçti ve orada da öldü. Şayet bir isim verilmişse, ailesince verilen ismi bilinmiyor. Epiktetos sözcüğü Yunanca'da en basit anlamıyla “kazanılmış, elde edilmiş” anlamına geliyor.
Bilindiği kadarıyla, Epiktetos hiçbir şey yazmadı. Çalışmalarından kalan her şey Anabasis Alexandri'nin yazarı, öğrencisi Arrianus tarafından yazıya döküldü. Temel eseri, orijinali 8 kitaptan oluşan konuşmaların muhafaza edilmiş 4 cildidir. Arrianus ayrıca Enkhridion ya da el kitabı olarak başlıklandırılan bir özet de derlemiştir. Arrianus Konuşmalar'ın önsözünde Lucius Gellius'a hitabında şöyle der:
“Ondan ne duyduysam, onun düşünce biçimini ve konuşmasındaki içtenliği kendim ilerde kullanmak üzere elimden geldiği kadar ve onun bir anı olarak muhafaza edilmesine çalışarak sözcüğü sözcüğüne yazıya döktüm.”
Epiktetos Kitapları - Eserleri
- Kendisinin Efendisi Olmayan Hiç Kimse Özgür Değildir
- İçsel Huzur İyi Yaşamın Kapısını Açar
- Düşünceler ve Sohbetler
- Enkheiridion
- Söylevler
- Kılavuz Kitap
- İnsan Nasıl Özgür Olur?
- Düşünceler ve Konuşmalar
- El Kitabı
- Yaşam Felsefesi
- Epiktetos’un Öğretileri
- Yarın Bambaşka Bir İnsan Olacağım Diyorsun. Niye Bugünden Başlamıyorsun?
- Discourses, Fragments, Handbook
- Kılavuz Kitap
Epiktetos Alıntıları - Sözleri
- "Fakat yarın bambaşka bir adam olacağım" diyorsun. Niye bugünden başlamıyorsun? (Düşünceler ve Sohbetler)
- "Öyleyse karşılaştığın her musibet karşısında elimizde olan şeylerden olup olmadığı yönünden incele ve eğer elimizde olmayan şeylerden ise senin için hiçbir şey ifade etmediğini söylemeye hazır ol." (Kılavuz Kitap)
- Yarın bambaşka bir insan olacağım diyorsun. Niye bugünden başlamıyorsun? (Epiktetos’un Öğretileri)
- Birinin hakkımda kötü konuştuğunu duyarsam itiraz etmem. Onun yerine ‘’Belli ki diğer yanlışlarımdan haberi yok, yoksa onlardan da bahsederdi’’ diye karşılık veririm.. (Kendisinin Efendisi Olmayan Hiç Kimse Özgür Değildir)
- Kadınlarla evlilik öncesi gayrimeşru birlikteliğe karşı tüm gücünle kendine engel ol; yine de bu duruma düşenlere acımasız veya şiddet dolu olma ya da aksini yapıyor olmakla da övünme. (El Kitabı)
- "Şeyleri, hiçbir zaman sana rahatsızlık verebilme gücüne sahip olacak kadar önemli görmemelisin." (Kılavuz Kitap)
- "Toplumsal kabullenilme ve konforlu bir yaşama ulaşma peşindeki birçok insan, ruhsal idealleri olan ve filozofça bir yaşam yaşamakta kararlı olan insanlara karşı kesin bir öfke gösterir. Böyle fakir ruhlara tepki göstermekle geçirmeyin yaşamınızı. Onlara karşı şefkatli olun ve aynı zamanda doğru bildiğiniz şeyi yapmaya devam edin." (İçsel Huzur İyi Yaşamın Kapısını Açar)
- “Sana ait olmayan şeyleri ararken bizzat sana ait olanları da kaybettiğinin farkında mısın?” (Söylevler)
- . Diğer her şeyi şekillendiren ve düzenleyen 'Akıl' olduğu için, kendisi düzensizliğe terk edilmemelidir. ... (Epiktetos’un Öğretileri)
- "Her şey kendini dinlemekle başlar çünkü insan, doğasını bilmiyorsa boşlukta devinmekten öteye gidemez." (Kılavuz Kitap)
- “Sana ait olmayan şeyleri ararken, bizzat sana ait olanları da kaybettiğinin farkında mısın ?” (Söylevler)
- Bir insanın bilgeliğe giden yolda olduğuna dair ilk göstergeler diğer insanları kötülememesi, hiç kimseyi met etmemesi, şikayetçi olmaması, önemli bir insanmış gibi kendisinden söz etmemesi, ya da bir şey biliyormuş gibi davranmamasıdır. (İnsan Nasıl Özgür Olur?)
- İnsanları rahatsız eden şeyler değil, o şeylerle ilgili fikirleridir. Örneğin ölüm korkutucu değildir, Sokrates de böyle düşünüyordu, buna karşın ölümün korkutucu bir şey olduğu fikrinin kendisi korkutucudur. Dolayısıyla engellendiğimizde, rahatsız edildiğimizde veya kederlendiğimizde kendimiz, yani fikirlerimiz dışında kimseyi suçlamayalım. Cahil insan sorunun kaynağı kendisi olduğu hâlde başkasını suçlar; insanın eğitimi kendisini suçlamasıyla başlar, kendisini veya başkasını suçlamamaya başladığında ise eğitimi tamamlanmış olur. (Enkheiridion)
- Epiktetos'un "iyi yaşam" kavramı, bir çamaşır yıkama listesi gibi sıralanmış emirlerin izlenmesiyle değil, edimlerimizin ve arzularımızın doğa ile uyumlu hale getirilmesiyle ilgiliydi. İyi edimler, tanrıların desteğini sağlamak ya da başkalarının hayranlığını kazanmak için değil, içsel huzura erişmek ve böylece ebedi kişisel özgürlüğü kazanmak için gerekliydi. İyilik, herkesin her zaman erişebileceği ve zengin ya da fakir, eğitimli ya da eğitimsiz herkesin erişebilmek için eşit şansa sahip olduğu bir şeydi. İyilik keşişler, azizler ya da münzeviler gibi “ruhsal profesyoneller”in özel uzmanlık alanı değildi. (İçsel Huzur İyi Yaşamın Kapısını Açar)
- Tanrım bana değiştiremeyeceklerimi kabullenmem için sabır, değiştirebileceklerimi değiştirmek için cesaret, farkı anlamak için akıl ver. (Kendisinin Efendisi Olmayan Hiç Kimse Özgür Değildir)
- "Başınıza gelen iyi ve kötü olayların sorumluluğunu üstlenin. Dikkatiniz amacınızda ve ruhunuzda olsun." (İçsel Huzur İyi Yaşamın Kapısını Açar)
- Ölmek değil, utançtan ölmek korkunç olan. (Kendisinin Efendisi Olmayan Hiç Kimse Özgür Değildir)
- Gerçekleşecek olan her şeyin senin istediğin gibi olmasını arzulama, aksine her şeyin olduğu gibi olmasını iste, böylece yaşamın huzurlu olacak. (Enkheiridion)
- Eşlik ettiğin kişi kirliyse, sen ne kadar temiz olursan ol, ona yakın olduğunda onun kirini paylaşırsın . (Enkheiridion)
- Eğer kendinizi depresyonda olan, incinmiş, kırılmış birisiyle konuşurken bulursanız, onlara şefkat gösterin ve "can kulağıyla" dinleyin. Ama onların olumsuz duygularının sizde de oluşmasına izin vermeyin. (İçsel Huzur İyi Yaşamın Kapısını Açar)