matesis
dedas

Kutsal Gece - Tahar Ben Jelloun Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kutsal Gece kimin eseri? Kutsal Gece kitabının yazarı kimdir? Kutsal Gece konusu ve anafikri nedir? Kutsal Gece kitabı ne anlatıyor? Kutsal Gece PDF indirme linki var mı? Kutsal Gece kitabının yazarı Tahar Ben Jelloun kimdir? İşte Kutsal Gece kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 18.06.2022 23:00
Kutsal Gece - Tahar Ben Jelloun Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Tahar Ben Jelloun

Çevirmen: F. Gönül Akgerman

Orijinal Adı: La Nuit Sacrée

Yayın Evi: Kırmızı Kedi Yayınevi

İSBN: 9786054764730

Sayfa Sayısı: 160

Kutsal Gece Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

1987 Goncourt Ödülü

Fas'ın çöllerinden Marakeş pazarına gelen gizemli bir yolcu, masalcıların arasında kendi öyküsünü anlatmaya başlar: Kadir Gecesi'nde ölüm döşeğindeki babası, erkek gibi yetiştirilmiş Zehra'ya aslında bir kadın olduğunu söyleyince Zehra trajediyle masal arasında gidip gelerek kadınlığı, erkekleri ve Kuzey Afrika'nın tozlu yaşamını yeni baştan öğrenecektir. Zehra'nın, Kuzey Afrika'nın egzotik atmosferinde, hayallerle rüyaların birbirine karıştığı şiirsel bir itiraf gibi sunulan hikâyesi, yazarı Tahar Ben Jelloun'a 1987 yılında Fransa'nın en saygın edebiyat ödülü Goncourt'u kazandırmıştı. Sinemaya da aktarılan Kutsal Gece, yazarın bir önceki romanı Kum Çocuk'la birlikte ustalığının dünya tarafından tanındığı en önemli yapıtıdır.

"Yaşam öyküm işte burada yazılı: Her kırışık, bir yüzyıldır, kış gecesinde bir yoldur, sisli bir sabahta berrak bir pınardır, ormanda bir buluşmadır, bir kopuştur, bir mezarlıktır, kavurucu bir güneştir… İşte tam sol elimin üstünde bulunan şu kırışık, bir yara izi; ölüm bir gün geldi ve bana yardım elini uzattı. Belki de beni kurtarmak için. Sırtımı döndüm ve onu geri çevirdim. Her şey çok basittir, yeter ki ırmağın akışını değiştirmeye kalkışmayalım." 

Kutsal Gece Alıntıları - Sözleri

  • ...bizi birbirimize yaklaştıran içimizde kırılmış bir şeylerin olması.
  • Din, sessizlik ve saygı içinde yaşanmalıdır.
  • Özgürlük, içinde bedenimin kendini önce esintiye, sonra ışığa, daha sonra da güneşe verdiği şu mutlu yalnızlıktı.
  • “Yaşam öyküm işte burada yazılı: Her kırışık, bir yüzyıldır, kış gecesinde bir yoldur, sisli bir sabahta berrak bir pınardır, ormanda bir buluşmadır, bir kopuştur, bir mezarlıktır, kavurucu bir güneştir… İşte tam sol elimin üstünde bulunan şu kırışık, bir yara izi; ölüm bir gün geldi ve bana yardım elini uzattı. Belki de beni kurtarmak için. Sırtımı döndüm ve onu geri çevirdim. Her şey çok basittir, yeter ki ırmağın akışını değiştirmeye kalkışmayalım.”
  • Seni bir ışıktan, içten gelen bir sevinçten elde ettim.
  • Hiç bilmezdim suskunluklar ve dikilen bakışlarla dolu bir belleğin yürümeyi zorlaştıran bir kum torbasına dönüşebileceğini.
  • Gülmek çok önemlidir, korkunun, anlayışsızlık ve bağnazlığın duvarlarını yıkar.
  • ‘Biz neysek zaman da odur. Yüzümüzdedir, suskunluğumuzdadır, bekleyişimizdedir. Sabrın ve durgun günlerin süresini hak edelim.’
  • … başlangıçta insanoğlunun sahip olduğu hiçbir şey yoktur, sonunda da hiçbir şeye sahip olmaması gerekir. Oysa, insana sahip olma gereksinimi aşılanmıştır. Bir eve, akrabalara, çocuklara, mala mülke, paraya, altına, başka insanlara… Ben, hiçbir şeye sahip olmamayı öğreniyorum.
  • Üzüntümün bir sonu yok, ölene dek taşıyacağım bir taş torbasına dönüştü bu üzüntü.
  • Bizim günahımız, ruhumuzu kemiren, yıpratan, her an onun saflığından bir şeyler alıp götüren günahımız, yalnızlıktan kaçmamızdır.
  • En önemlisi doğruyu söylemektir. Artık yaşlandığımdan , yaşamak için tam bir duruluk var içimde. Konuşacağım, sözcükleri ve zamanı üstümden atacağım. Bir ağırlık hissediyorum kendimde. Yıllar değil ,bana en çok yük olan, tüm söylenmemiş şeyler ; sustuğum ve sakladığım her şey. Hiç bilmezdim suskunluklar ve dikilen bakışlarla dolu bir belleğin yürümeyi zorlaştıran bir kum torbasına dönüşebileceğini.

Kutsal Gece İncelemesi - Şahsi Yorumlar

İlginç bir kitap. Gerek konusu, gerek anlatım şekli ve gerekse psikolojik tahlilleriyle gerçekten farklı ve ilginç bir kitap. Faslı yazar Tahar Ben Jelloun bu kitabında, ömrünün ilk yirmi yılını kendi cinsiyetinden farklı bir cinsel kimlikle yaşamış olan bir insanın gerçek cinsiyet kimliğine büründüğü o kutsal geceden sonraki yaşantısını anlatıyor bize. O kişinin gerçek kimliğine alışma, onu sindirme, ruhsal olarak kabullenebilme ve verdiği hayatta kalabilme mücadelesini anlatıyor. Fas'ın toplum yapısını, sosyal yaşantısını, inançlarını, huraferelerini anlatıyor. Bize büyülü bir hikaye anlatıyor. Öyle bir hikaye ki gerçeklerle hayallerin, rüyaların, masalların, hallusinasyonların, hezeyanların iç içe geçtiği, öykü içinde öykülerin olduğu yer yer mistik, yer yer bilinmezlik, yer yer ruhani özellikler taşıyan müthiş bir hikaye. Ve final. Kitap başlarda biraz durağan olsa da daha sonra süper bir akıcılık ve sürükleyicilik içinde okunuyor. Aslında bu tür karmaşık kitapları pek sevmememe rağmen sanırım taşıdığı gizemlerden dolayı beğenerek ve keyif alarak okudum. Bu tür kitaplara ilgi duyanlara da okumalarını tavsiye ederim. (mehmet temiz)

#KitapAğacıDevrialemKulübü~~~: Kitapağacı Devrialem Kulübünün temmuz ayı kitabı olan "Kutsal Gece" Faslı yazar Tahar Ben Jelloun idi... Aslında yazari 2.defa okuyuşum , ilk defa okuduğum dönem yillar önce ilk kitap okumaya başladığım dönem, yani üniversite döneminde okumuştum tam da benim safaletimin de her anlamda doruk olduğu yıllar :-))))) ilk defa kitap okumaya başlayan 1i asla bu yazarla başlamamalı okumaya yoksa 1daha asla okumak istemeyebilir yazarı ( ben 1daha asla okumayacagm demiştim yazarı da etkinlik kitabı olunca elmecbur :-))) ) zira kendisi de yoksulluğu sefaleti ve toplumsal olayları hiç acımadan en derininden yazıyor, en gerçek ve sızlatan haliyle ki ilk okuduğum kitapta bukadar sefaleti okumamıştım, içimi daraltan 1kitap olmuştu hatta çok zor bitirmiştim bu yoksulluktan dolayı :-)))((( "Kutsal Gece" babasının ard arda kız doğan çocuklardan sonra, erkek yerine koyduğu ve tam 1erkek gibi yetiştirdiği (son çocuğu) genç 1kadının öyküsü olan bu roman, erkeklerin yönettiği 1dünyada Arap kadınının konumunu, durumunu ve kimlik arayışını yansıtırken, fantastik 1anlatımla 1masal diliyle anlatılıp tüm gerçek ayrıntılarıyla iç burkan kitap yine körlük durumunda yaşananların, birbirene dönüşmenin, cinsiyet rollerimizde üzerimize yapışan durumlarla yine coğrafyanın kader olduğunun ispatı niteliğinde... Kitabın özellikle hapishane kısmındaki anlatılanlar ekstra yürek sızlatırken, toplumsal gerçekliğinde Kadir Gecesi'nde ölüm döşeğindeki babasının konusmasiyla erkek gibi yetiştirilmiş kızının aslında 1kadın olduğunu söylemesiyle kızın yaşadığı trajediyle ilginç ruh hali çok güzel yansıtılmıştı ki bu 2 cinsiyet arasında gidip gelerek kadınlığı, erkekleri ve Kuzey Afrika'nın tozlu yaşamını yeniden öğrenmeye başlayacak ki bu 2 kısım kitapta en etkilendiğim yerlerdir. Fransızca olarak yazdığı "Kutsal Gece" Fransa'da 1987 Goncourt Ödülü'nü kazanan Tahar Ben Jelloun, bu büyük ödülü alan ilk Afrikalı yazar olup, Fas'ta doğan yazar önce felsefe öğrenimi görmüş, 1971' de Fransa'ya giderek sosyal psikoloji konusunda doktora tezi vermiş, o günden itibaren de yaşamını ve yazarlığını Fransa'da sürdürmektedir, tüm durumlarıyla, acısıyla ve en gerçek haliyle farklı coğrafyadan kitap okumak isteyenlere tavsiyemdir... (Ayşe...)

masal gibi başlayıp hayatın acı gerçek tarafıyla sonlandı.. sırf babasının öyle istemesi üzerine 20 yılını erkekmiş gibi yaşayan bir kadının öyküsü. gizli bir kılık değiştirmek değil sünnetten evliliğe her şeyiyle erkek-miş gibi yaşatılıyor. babasının ölümüyle gerçek kimlik/cinsiyet arayışına giriyor Zehra. çok hüzünlü ve sarsıcıydı. (z e n a)

Kutsal Gece PDF indirme linki var mı?

Tahar Ben Jelloun - Kutsal Gece kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Kutsal Gece PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Tahar Ben Jelloun Kimdir?

Tahar Ben Jelloun 1944 yılında Fas'ta doğdu. Ortaöğrenimini, ailesiyle birlikte gittiği Tanca'da yaptı; ardından Rabat'ta yükseköğrenim gördü. Tetuan ve Casablanca'da öğretmenlik yaptı. 1971 yılında Fransa'ya göç ederek sosyoloji ve sosyal psikiyatri okumaya başladı. Paris'e gider gitmez ilk şiir kitabı, 1973'te de ilk romanı Harrouda yayınlandı. Şair, romancı ve denemeci olarak göçmenler ve yersiz-yurtsuz kalmışlarla çokça ilgilendi.1985'te yayınlanan Kum Çocuk adlı romanının ardından bu romanın devamı niteliği taşıyan Kutsal Gece 1987 yılında yayınlandı ve Ben Jelloun bu kitabıyla 1987 yılında Goncourt Ödülü'nü alarak, Fransa’nın bu en prestijli edebiyat ödülüne layık görülen ilk Faslı yazar oldu. Yazarın Türkçe'ye çevrilen romanları: Tanca'da Sessiz Bir Gün, Hata Gecesi, Yoksullar Hanı, Bay Ahlak'ın Çöküşü, Kör Melek ve Kızıma Irkçılığı Anlatıyorum. 1984'te François Mitterand tarafından kurulan Fransız Yazını Yüksek Konseyi'ne de üye olan Tahar Ben Jelloun,karısı ve kızıyla birlikte Paris'te yaşıyor. Tahar Ben Jelloun'un romanlarında Fransız toplumundan çok, Faslı ya da Fas'tan gelme kahramanlar boy gösterir. İlk ürünleri, baskıya, adaletsizliğe başkaldıran şiirlerdir; şiir yazmaktan daha sonra da hiç vazgeçmedi. Romanlarının konusunun temelinde de çoğunlukla "adalet" kavramı vardır; ama bire bir kişiliklerin üzerinde denenen, onlarla yaşayan canlı bir kavramdır bu; çünkü Ben Jelloun'a göre yazarın bir görevi de birey olmadan özgürlüğün de, kültürün de varolamayacağını hatırlatmaktır. Ben Jelloun'un yapıtları daima Fas'ın sözlü geleneklerine bağlı kalmıştır; başka bir dilde yazsa bile, onu besleyen, ona yaratma gücü veren daima Fas'tır.

Tahar Ben Jelloun Kitapları - Eserleri

  • Işığın O Kör Edici Yokluğu
  • Kutsal Gece
  • Kum Çocuk
  • Ülkemde
  • Annem Hakkında
  • Beckett ve Genet - Tanca'da Bir Çay
  • Tanca'da Sessiz Bir Gün
  • Son Arkadaş
  • Yoksullar Hanı
  • Efsunlu Aşklar
  • Yoksullar Hanı
  • Jean Jenet: Yüce Yalancı
  • Bay Ahlak'ın Çöküşü
  • Kör Melek
  • Duygular Labirenti
  • Gitmek
  • Hata Gecesi
  • Kızıma Irkçılığı Anlatıyorum
  • Devenin Söylediği

Tahar Ben Jelloun Alıntıları - Sözleri

  • Zaman biziz, saatin kadranı değil, gözlerini kapatınca, geçmiştesin, bir kez daha kapatınca, geleceğe gidiyorsun, gözlerini açmaya karar verdiğinde, bunda bir gizem yok, şimdi zamandasın, o sigara kağıdı kadar incecik andasın, ne demek istediğimi anlıyor musun? (Ülkemde)
  • İkide bir belleğinde beliren bu geçmiş za­man anıları canını sıkıyor, tıpkı şu hayal me­yal gördüğü beyaz gökyüzü ya da uğultusunu duyduğu, kapıları çarptıran rüzgar gibi... (Tanca'da Sessiz Bir Gün)
  • … başlangıçta insanoğlunun sahip olduğu hiçbir şey yoktur, sonunda da hiçbir şeye sahip olmaması gerekir. Oysa, insana sahip olma gereksinimi aşılanmıştır. Bir eve, akrabalara, çocuklara, mala mülke, paraya, altına, başka insanlara… Ben, hiçbir şeye sahip olmamayı öğreniyorum. (Kutsal Gece)
  • Unutmak isterdim. Başaramadım. Şarlatanlarla eşkiyalarla karşılaştım. Kentleri işgal eden göçebeler arasında yolumu kaybettim. (Kum Çocuk)
  • Din, sessizlik ve saygı içinde yaşanmalıdır. (Kutsal Gece)
  • "Tehlikelere aşık, dingin cesarete şiddet derim ben. Bir bakıştan, bir duruştan, bir gülümsemeden anlarsınız ve içinizde çalkantılar yaratır. Sizi yere yıkar... (Beckett ve Genet - Tanca'da Bir Çay)
  • Sana uzun uzun ahlak dersi verenlerin içinde garsoniyer kiralayıp gencecik kızları,liseli kızları getirip onlarla yattıktan sonra ceplerine yüz dirhem koyup gönderenler vardır. (Efsunlu Aşklar)
  • Herkes en değerli yalnızlığı içinde çıkmalı karşımıza. (Beckett ve Genet - Tanca'da Bir Çay)
  • Hayallerimiz er geç suçüstü yakalanır. (Jean Jenet: Yüce Yalancı)
  • Artık bir şey söylemiyordum, kimsenin asla kapağını açmayacağı bir kitap olduğuma inanmıştım. (Işığın O Kör Edici Yokluğu)
  • ­Arkadaş edi­nemiyorum. Böylece düşlerimde yaşıyorum ve izin verilen ile yasaklanan şey ara­sında bir tür çarpışma çıkıyor. (Tanca'da Sessiz Bir Gün)
  • Onu düşünüyor ve gözlerinin dolduğunu du­yumsuyor. Ağlamamak için çeviriyor sayfala­rı. (Tanca'da Sessiz Bir Gün)
  • ... annem nerede? O oyuk onun ağzı değil, o küçücük yuvarlak baş onun başı değil, o tahta parçası onun yatağı değil. Evi büyük bir hızla yokluk kapladı, sonsuz bir yokluk. Eşyalar, bütün eşyalar gereksizleşti, eskidi, yıprandı, çirkinleştiren. (Annem Hakkında)
  • Benim çok endişeli olduğumu görünce, teskin etmek istercesine, birbirimize yaşamda da ölümde de bağlı olduğumuzu, hiç kimsenin dostluğumuzu bozamayacağını söyledi (Son Arkadaş)
  • İnsanların başka insanların canını yakmak istedikleri zaman neler yapabileceklerini biliyorum. (Işığın O Kör Edici Yokluğu)
  • "Vefat eden Sartre, öyle mi? Uçup giden hafif bir duman." (Jean Jenet: Yüce Yalancı)
  • Bize Allah sevgisi ile birlikte neredeyse dini denilebilecek bir anne baba sevgisi öğretilir. (Annem Hakkında)
  • Her hayat saygıyı hak eder. (Kızıma Irkçılığı Anlatıyorum)
  • Bizim günahımız, ruhumuzu kemiren, yıpratan, her an onun saflığından bir şeyler alıp götüren günahımız, yalnızlıktan kaçmamızdır. (Kutsal Gece)
  • ...bizi birbirimize yaklaştıran içimizde kırılmış bir şeylerin olması. (Kutsal Gece)

Yorum Yaz