matesis
dedas

Kütüphanemi Toplarken - Alberto Manguel Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kütüphanemi Toplarken kimin eseri? Kütüphanemi Toplarken kitabının yazarı kimdir? Kütüphanemi Toplarken konusu ve anafikri nedir? Kütüphanemi Toplarken kitabı ne anlatıyor? Kütüphanemi Toplarken PDF indirme linki var mı? Kütüphanemi Toplarken kitabının yazarı Alberto Manguel kimdir? İşte Kütüphanemi Toplarken kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 06.05.2022 01:00
Kütüphanemi Toplarken - Alberto Manguel Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Alberto Manguel

Çevirmen: Yeşim Seber

Yayın Evi: Yapı Kredi Yayınları

İSBN: 9789750848292

Sayfa Sayısı: 128

Kütüphanemi Toplarken Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Çağımızın en yaratıcı okurlarından ve en kitapsever yazarlarından Manguel'in kütüphanesinin içtenlikle ve sevecenlikle anlatılmış bir hikâyesi.

Her kitap yaşantımızın yakaladıklarını bütünüyle elde tutmanın imkânsızlığını itiraf eder niteliktedir. Gelmiş geçmiş bütün kütüphanelerimizse bu başarısızlığın anlı şanlı bir kaydıdır.

Manguel, bürokratik bir pürüz yüzünden uzun yıllardır yaşadığı Fransa'dan ayrılmak zorunda kaldığında, 35 bin kitabını sığdırabildiği kütüphanesinden de ayrılmak zorunda kalır. Kitapların ayıklanma, kolilere doldurulma ve nakil süreci, çoğunu belki de bir daha görememe ihtimali, gitgide boşalan raflar ona bu kısa ağıtı esinletir.

Kütüphanemi Toplarken okuru kütüphanelerin tarihi, sözlükler, sözlük yazarları, rüyalar ve anılar hakkında hoş anekdotlar, sıra dışı düşünceler ve çağrışımlar arasında renkli bir yolculuğa çıkarıyor.

(Tanıtım Bülteninden)

Kütüphanemi Toplarken Alıntıları - Sözleri

  • Kütüphanem benim kaplumbağa kabuğumdur.
  • Günün ya da gecenin hiçbir anı yoktur ki, bizlere erişmek mümkün olmasın: Uykumuzda, yemek saatlerimizde, seyahatte, tuvalette ve sevişme esnasında kendimizi başkaları için ulaşılabilir hale getirdik. Tanrı'nın her şeyi gören gözünü yeniden icat etmiş bulunuyoruz.
  • Cooper eserini yarıladığında onun sürekli gecenin geç saatlerine kadar oturmasına öfkelenen karısı gizlice çalışma odasına girmiş, bütün notlarını alıp ateşe atmış.
  • Doymak bilmez bir yağmacı misali okuduğum kitapların kendime ait olmasını isterim.
  • İnsanlara kulak vermeye yahut bir el vermeye gönülsüz davrananlar vardır; benim için de bir kitabı ödünç vermek ender bir durumdur. Bir kitabı ödünç vermenin insanı hırsızlığa iten bir teşvik olduğu kanaatindeyim.
  • Toplamak ve toplananları kutularından çıkarmak aynı dürtünün iki tarafıdır ve her ikisi de kaos anlarına anlam katar. "İşte böyledir bir koleksiyonerin varoluşu."
  • Sözcükler neyin ihanet, neyin hakikat olduğunu anlamamızı sağlayacak kılavuzlardır.
  • Cennetin ve cehennemin yasaları değişkendir. Birine ya da ötekine gitmeniz minicik bir ayrıntıya bağlıdır, çünkü kırık bir anahtar yahut bir hasır kafes yüzünden cehenneme gitmiş insanlar tanıdığım gibi bir gazete sayfası yahut bir fincan süt yüzünden cennete gitmiş insanlar da tanırım.
  • Okumaya çalıştığımız ve içine bizlerin de yazılmış olduğumuz bir kitaptır dünya.
  • Bir zamanlar Cennet'te mutlu olduğumuz ama artık ekmeğimizi alnımızın teriyle kazanmak mecburiyetinde kaldığımız öyküsüyle tatmin olmadığımızdan etrafımız bize bir platin kredi kartının yardımıyla yeniden Cennet'e ulaşabileceğimizi ve bir moda tasarımcısının desteğiyle Havva kadar güzel görüneceğimizi anlatan reklamlarla sarılmıştır.
  • (...) şahsıma ait kitapların olduğum kişinin bir parçasını oluşturdukları hissiyatındaydım.
  • Kütüphanem benim için hem dört bir yandan varlığımı kuşatıp içine hapseden hem de bana ayna tutan son derece mahrem bir alandı.
  • Kütüphanem benim için hem dört bir yandan varlığımı kuşatıp içine hapseden hem de bana ayna tutan son derece mahrem bir alandı.
  • Kitaplar daima benim adıma konuşmuş ve pek çok şeyi, somut şekilde hayatıma girmeden çok önce bana öğretmişlerdir, ciltler benim gözümde yatağıma, yemeğime ortak olan ve nefes alıp veren yaratıklara benzeyen varlıklar olagelmişlerdir.
  • Kitaplar çoğu zaman onları yaratanlardan daha bilge ve daha cömert olmuşlardır.

Kütüphanemi Toplarken İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Kütüphanem benim otobiyografimdir manifestosu ile anılacak bir kitap ile karşımıza çıkıyor Alberto Manguel. Bunun altını da hem felsefi olarak hem de ara metinlerde değindiği konuların içeriğinde atıfta bulunduğu kitaplarıyla ve alıntılarla dolduruyor. Okumanın felsefesine daha derinlikli bir katkı olmuş mudur bilinmez ama okuma ediminin yazarın çabası ile ne kadar karşılık bulduğunu tartışıyor sık sık metin aralarında. Edebiyatı engin bir denizin önündeymişiz gibi önümüze seriyor bir çırpıda. Ve dahası, usulca bu büyülü denizin bir iç deniz olduğunu, ötelerde nice okyanuslar olduğunu fısıldıyor. Neden yazarız sorusuna eserler üzerinden cevap ararken Freud'a ve kadim metinlere mesafeli duruyor, daha çok Kitab-ı Mukaddes'in satır aralarında dolaşıyor. Kitabın sonunda yeni, adil ve bütünleştirici bir büyük kütüphane üzerinde kafa yormaya çağırıyor mesleki bir sorumluluk duygusuyla. Kitapta sıkça bahsi geçen İskenderiye Kütüphanesinin oluşum tarihi üzerinde durup, 'museon' kavramına çağdaş bir yorum getirmek çözümlerden biridir belki de. Yüzyılın bu büyük edebiyat insanının zor zamanlarda bile huzur battaniyesi gibi vazgeçemediği beş eserden birinin Nazım'ın şiirleri olduğunu öğrendiğimde neden derin bir yakınlık hissettiğimi anladım. (ulusal coşkun)

Kütüphanemi Toplarken #okudumbitti Mayıs ayının son kitabıydı. Bir bütünlük içinde yazılan denemeleri çok dolu ve kendi adıma verimli buldum. Yazarın diğer kitaplarını da ilerleyen zamanlarda okumayı düşünüyorum özellikle "Okumalar Okuması" ve "Tanpınar'ın İzinde Beş Şehir" i çok merak ettim. Kitapta yazarın kitaplar, okurlar, bibliyofili, kütüphanecilik, ünlü yazarlar, ile kitapları vb. birçok konuda isabetli ve eğlenceli tespitleri var. Kitaplarla içli dışlı herkes çok severek okuyacaktır. Alıntılar: Her okuma deneyimi kendi mekanı ve zamanıyla biriciktir ve bir eşinin daha oluşturulması mümkün değildir. Kitaplar çoğu zaman onu yaratanlardan daha bilge ve daha cömert olmuşlardır. Her diktatör, her totaliter hükümet ve kendini tehdit altında hisseden her yetkili kitapları yakarak, kitapları yasaklayarak, kitaplara sansür uygulayarak, kitaplara vergi koyarak, okuryazarlık davasına sahte bir bağlılık göstererek, okumanın seçkinci bir faaliyet olduğunu üstü kapalı bir şekilde hissettirerek ondan kurtulmanın yollarını arıyorsa eğer edebiyatın kendisinde var olan bir şey tehlikeli derecede etkili demektir. (Ceylân)

Kütüphanemi Toplarken PDF indirme linki var mı?

Alberto Manguel - Kütüphanemi Toplarken kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Kütüphanemi Toplarken PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Alberto Manguel Kimdir?

Alberto Manguel 1948'de Buenos Aires'te Arjantinli bir ana babanın çocuğu olarak doğdu. Çocukluğunu babasının diplomatik görevi nedeniyle İsrail'de geçirdi. Çek bakıcısından İngilizce ve Almanca öğrendi. Anadili İspanyolcayı, 1955'te Arjantin'e döndükten sonra öğrendi.

Öğrenciliğinde Jorge Luis Borges'e dört yıl süresince kitap okudu. Yaşamını Fransa, İtalya ve İngiltere gibi değişik ülkelerde sürdüren Manguel, 1988'den beri Kanada vatandaşı.

Yazarlığı yanında çok dilli bir çevirmen, antoloji yazarı ve yayıncı olarak uluslararası ün kazanan Manguel'in başlıca yapıtları arasında Hayali Yerler Sözlüğü (Çev. Sevin Okyay-Kutlukhan Kutlu, YKY, 2005), 1992'de McKitterick Ödülü'nü kazanan romanı News from a Foreign Country Came (Yabancı Bir Ülkeden Haberler Geldi) ve Kanada'da Kurmaca-Dışı dalında Genel Vali Edebiyat Ödülü'nü kazanan Reading Pictures: A History of Love and Hate (Resimleri Okumak: Aşk ve Nefretin Tarihi) sayılabilir.

Manguel'in Türkçeye çevrilen diğer kitapları şunlardır: Başka Ateşler: Latin Amerikalı Kadın Hikayeciler Antolojisi (Çev. Tomris Uyar, 1988); otuzdan fazla dile çevrilip uluslararası bir çoksatar olan, Times Literary Supplement tarafından Yılın En İyi Kitapları arasına seçilen ve Fransa'da Médicis Ödülü'nü kazanan Okumanın Tarihi (Çev. Füsun Elioğlu, YKY, 2001); Borges'e kitap okuduğu günlere ilişkin anılarını anlattığı Borges'in Evinde (Çev. Cem Akaş, YKY, 2002), Palmiyelerin Altında Stevenson (Çev. Cem Akaş, YKY, 2004), Okuma Günlüğü (Çev. Mehmet H. Doğan, YKY, 2007), Geceleyin Kütüphane (Çev. Dilek Şendil, YKY, 2008), Kelimeler Şehri (Çev. Esen Ezgi Taşcıoğlu, YKY, 2009).

Alberto Manguel Kitapları - Eserleri

  • Dönüş
  • Borges'in Evinde
  • Okumanın Tarihi
  • Ayrıntılara Aşık Adam
  • Kelimeler Şehri
  • Gezgin, Kule ve Kitapkurdu
  • Palmiyelerin Altında Stevenson
  • Bütün İnsanlar Yalancıdır
  • İlyada ve Odysseia - Homeros
  • Okuma Günlüğü
  • Kütüphanemi Toplarken
  • Tanpınar'ın İzinde Beş Şehir
  • Efsanevi Yaratıklar
  • Geceleyin Kütüphane
  • Okumalar Okuması
  • Yabancı Bir Ülkeden Haber Geldi
  • Merak
  • Hayali Yerler Sözlüğü
  • Ulises'in Dönüşü
  • Başka Ateşler
  • Resimleri Okumak

Alberto Manguel Alıntıları - Sözleri

  • Bir geri kalmışlık,bir çirkinlik.... "Geçmişin kayıpları ile malul bir kent" yani.... (Hayali Yerler Sözlüğü)
  • Her okur belli bir kitaba bir miktar ölümsüzlük getirmek için vardır. Okuma bir bakıma yeniden doğum ritüelidir. (Geceleyin Kütüphane)
  • Kimi okurlar Aineias destanının ikinci bölümünde biraz hayal kırıklığına uğramıştır; bunun nedeni Vergilius'un bu bölümü gereğince işleyecek zamanı bulamamasından çok, Peter Levi'nin ustaca altını çizdiği üzere, Vergilius'un "Homeros dünyasının birincil ilkesini, yani şiirin yeniklere ve ölülere aidiyetini," anlayamamasıdır. Vergilius'un şiirinde Aineias, bizzat Agustus'un mirasçılık ettiği hanedanın kurucusu ve haliyle muzaffer bir kahramandı. Oysa Homeros'ta gerçekten kazanan yoktu. (İlyada ve Odysseia - Homeros)
  • Yolsuzluk, açgözlülük ve şiddet tutkusunun sebep olduğu durumlar hakkında ciddi endişeler taşımak ile kimsenin sorumlu tutulmadığı, bizi bekleyen kötü talihimize yalancıktan yanmak arasında fark vardır. Gerçekten de korkunç şeyler olmuştur ve her gün ve her gece hala daha olmaktadır, ama bunun sebebi bir öğleden sonra başımıza düşüp bizi öldürecek olan bir kazma değil, daha çok, ahlak dışı hareket eden bir sürü kadın ve erkeğin eylemidir. (Efsanevi Yaratıklar)
  • Her şey bir tuzak olabilir. (Bütün İnsanlar Yalancıdır)
  • Ama yenik Troyalılara düşmanlarına karşı "ölümlerinden sonra" bir zafer kazandırarak, efsaneyi gerçek tarihe benzer bir şeye dönüştüren Vergilius'tur. (İlyada ve Odysseia - Homeros)
  • İspanyolca'da "bekleme" sözcüğü espera, "umut" anlamına gelen esperanza ile aynı kökten geliyor. Gide, Günlük'ünde şunu söylüyor: “Sala de espera. Ne güzel bir dil bu, beklemeyi umutla karıştırıyor!'' (Okuma Günlüğü)
  • "Okumak ve yazmak bana teselli vermiyor ama uzaklaştırıyor." Dünyanın gürültüsünden uzaklaşmak Düşünecek bir yer bulmak. (Geceleyin Kütüphane)
  • Çağdaş Türkiye’nin kurucusu Atatürk 1933’te yaptığı bir konuşmasında ‘’Tarih bir köprüdür.’’ demişti. ‘’Köklerimize inmeli ve olayların böldüğü tarihimizin içinde bütünleşmeliyiz. Onların bize yaklaşmasını beklememeliyiz. Bizim onlara yaklaşmamız gereklidir.’’ (Efsanevi Yaratıklar)
  • Terk edilmiş kütüphaneler orada çalışmış yazarların gölgelerini barındırır ve onların dalgınlıkla geldikleri uğrak yeridir. (Geceleyin Kütüphane)
  • Yüzümüz, ömrümüz boyunca değişir. Yaş, tecrübe, hisler, kazalar ve ışşığın değişimleri bize ait olduğunu düşündüğümüz özellikleri değiştirir, öyle ki, ayna durmadan şaşırtabilir bizi. (Resimleri Okumak)
  • Bilmem aşık olmak nedir bilir misiniz...Her şeyi kucaklayan gök kubbe altında, başka bir vaziyete bürünmek. Demek istediğim mutlak esaret,ellerin ve zihnin koşulsuz şartsız,geri döndürülemez biçimde teslimiyeti. (Bütün İnsanlar Yalancıdır)
  • Belle Epoque döneminin hoppaları, Dr.Johnson ile birlikte, suyun vücudu yumuşattığına, kirinse sağlıklı bünyeye işaret ettiğine inanıyordu. (Ayrıntılara Aşık Adam)
  • Cooper eserini yarıladığında onun sürekli gecenin geç saatlerine kadar oturmasına öfkelenen karısı gizlice çalışma odasına girmiş, bütün notlarını alıp ateşe atmış. (Kütüphanemi Toplarken)
  • Mutlu ve müşfik bir kadının elinden çıkmış gibiydi tabiat. (Resimleri Okumak)
  • MÖ yedinci yüzyılın İyonyalıları, Nil deltasının batı uçlarında ve İkinci Katarakt'ta dükkanlar açmış girişimci tacirlerdi; bunlar arasındaki en maceracıların adları Ebu Simbel'deki devasa heykellerin bacaklarında yazılıdır. Bu kişiler Mısır'dan harika bir icadı, papirüs tomarlarını getirmiş ve Herodot'a göre Yunanlar bunlara, kendi kitapları parşömenden yapıldığından diphteria, yani "deriler" demeyi sürdürmüşlerdir. (İlyada ve Odysseia - Homeros)
  • “Borges için gerçeğin çekirdeği kitaplardaydı; kitap okumakta, kitap yazmakta, kitaplar hakkında konuşmaktaydı. Binlerce yıl önce başlamış olan ve asla bitmeyeceğine inandığı bir diyalogu sürdürdüğünü, derinlerde bir yerde biliyordu. Kitaplar geçmişi yeniden kuruyordu.” (Borges'in Evinde)
  • "Tek bir satırı derinlemesine ve ayrıntısıyla okuma edimi Aziz Augustinus'a göre geçmişin, bugünün ve geleceğin butün kütüphanelerini aksettirir, her sözcük geriye doğru Babil'e ve ileriye doğru kıyamet borusuna kadar çınlardı." (Gezgin, Kule ve Kitapkurdu)
  • "Beni sevdin çünkü şeytan olduğumu düşündün," (Palmiyelerin Altında Stevenson)
  • Kelimeler bize, bir toplum olarak dünyanın ne olduğuna inandığımızı gösterir. (Okumalar Okuması)

Yorum Yaz