matesis
dedas

Musa - Cilt 1 - Gerald Messadié Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Musa - Cilt 1 kimin eseri? Musa - Cilt 1 kitabının yazarı kimdir? Musa - Cilt 1 konusu ve anafikri nedir? Musa - Cilt 1 kitabı ne anlatıyor? Musa - Cilt 1 PDF indirme linki var mı? Musa - Cilt 1 kitabının yazarı Gerald Messadié kimdir? İşte Musa - Cilt 1 kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 07.05.2022 18:00
Musa - Cilt 1 - Gerald Messadié Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Gerald Messadié

Çevirmen: Gülseren Devrim

Yayın Evi: Doğan Kitap

İSBN: 9789756817346

Sayfa Sayısı: 390

Musa - Cilt 1 Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Musa, dünya tarihinin devlerinden biridir. Üç bin üç yüz yıl önce insanlığa sunduğu tektanrıcı inanç, üç büyük 'kitaplı' dinin anası olmuş, böylece, Doğu'nun ve Batı'nın kaderi, bir daha geri dönmemecesine değişmiştir. Kişiliği, Eski Ahit'in ilk beş kitabından analtıldığı biçimiyle bir efsane yaratmış ve efsane insan Musa'yı öylesine sarıp kuşatılmıştır ki, bazı tarihçiler onun bir 'mit' olduğu kanısına varmış, Musa'nın gerçekten yaşamış bir tarihi kişi olduğundan bile kuşku duymuşlardır. Gerald Messadie, işte onu, gündelik hayatındaki Musa'yı, bir roman örgüsü içinde hayata döndürüyor. Tarihi verilerin ışığında yaptığı tahminlere dayanarak Musa'nın kişiliğini ve yaşadığı düşünülen dönemi Mısır toplumundaki adaletsizlikleri, yolsuzlukları ve kavgaları da gözler önüne seriyor. Kitabın sonuna, Kitabı Mukaddes ve tarih bilgisinden yoksun okurun sorularına cevap verecek dipnot bölümü de eklemiş Messadie. Kitap, Musa hakkındaki bazı benimsenmiş hayalleri yıkacak, ama okurun çelişkide kaldığı noktalara da açıklık getirecektir. L'homme qui devient Dieu (Tanrılaşan İnsan) adlı seri romanıyla Fransa'da büyük başarı kazanan gerald Messadie, üretken ve parlak bir romancı olduğunu kanıtlamıştır. Dünya toplumları ve kültürlerine karşı bitip tükenmez bir merakı olan yazar, bilimsel bir gazetede 25 yıl boyunca yazı işleri müdürlüğü yapmıştır ve Messadie'nin tarihe olan sorgulamacı eğilimi ve derin bilgisi de bundan ileri gelir.

Musa - Cilt 1 Alıntıları - Sözleri

  • - Sonunda , diye mırıldandı Ptahmos, tek tanrı ya da çok tanrı ... neyi değiştirir? Tanrılar bizim sorunlarımızla ilgilenmiyor. Onlarla ilgilenen biziz.
  • Adalet bir krallığın yapı harcıdır...
  • - Bu ülkede gerçekte üç iktidar vardır, dedi; kral, ordu ve din adamları.
  • Atı hırçın olan bincinin dizgini sağlam olmalı! Huyun, senin atındır, dizginlerinse, aklın!
  • İnsanlar değişikliği sevmez. Geride bırakacaklarının ne olduğunu bilirler ama neyle karşılaşacaklarını bilmezler.
  • ...sen; çakal, maymun, timsah, suaygırı, aslan ya da ibis suratlı tanrılara inanıyor musun? İlahi güçlerin insanların karşısına, hayvanların, bu ikinci sınıf yaratıkların görünümüyle çıkmak isteyeceklerine inanıyor musun?
  • Kadınlar erkekleri suçlamaktan başka bir şey bilmezler miydi?
  • Mısırlıların büyüyle çözmeyecekleri hiçbir sorun yoktu !
  • ...hiçbir insan Tanrı bilinci olmadan yaşayamaz. Böyle yaşayabileceğini sanan insan sonunda hayvanlar düzeyinde bir varlık olur.
  • İnsan, kafasındaki ve yüreğindeki sırları öğrenmeden bir yabancıya kapılarını açmaz.
  • Sadece tutsaklar kaçar!
  • " Kültürler zaman içinde değişir,duyarlılıklar da öyle..."
  • 1. IV. Amenofis olarak da bilinen Ahenaton, XVIII. Sülale’nin firavunlanndan biridir (MÖ 1337-1354?). İktidarında dinî bir ihtilal­le, büyük Aton dışındaki bütün tanrılar tasfiye edilmiştir. Dönemi­nin ikinci önemli olgusu, devletin, özellikle Filistin ve Suriye’de teh­likeli ölçüde güç kaybetmesidir. Amonhotep (“Amon ondan memnun”) olan adını Ahenaton (“Aton’un hoşuna gidiyor”) olarak değiştirdi. Beklenmedik ve ol­dukça da esrarlı ölümünden sonra, rahipler yeğeni genç Tutanhamon’u tahta çıkardılar. O da esrarlı bir biçimde öldü (çok da esrar­lı sayılmaz, çünkü 1997’de iskeletinin radyografik incelemesinde, enseye indirilmiş darbelerin izleri görüldü). Ahenaton’un tilmizle­rinden biri, Aye, Tutanhamon’dan sonra kısa süre iktidarda kaldı, sonra XVIII. Sülale, gene esrarlı ve karanlık koşullar altında sona erdi, iktidar, sıradan bir asker olan Horemheb’i tahta çıkaran hü­kümet darbesiyle el değiştirdi. Ve Mısır tarihinin en güçlü iki hü­kümdarını, I. Seti ve II. Ramses’i yetiştirecek olan XIX. Sülale Mı­sır’a egemen oldu. XVIII. Sülale’nin iktidarı kaybetmesinin ardından, ruhban sı­nıfı başkaldırdı. Sözde tektanncılann iktidarlarında devletten al­dıkları para yardımından yoksun kalan, sadece Aton kültüne ya­şama hakkı veren yasalar yüzünden açlığa mahkum olan Amon, Osiris, Ptah ve öteki tapınakların rahipleri ayaklandılar. Ve Horemheb’in desteğiyle eski tanrıları ve özellikle de gelirlerinin bü­yük bölümünü sağlayan Amon’u kaybettiği güce ve saygınlığa kavuşturdular. Ahenaton lanetlendi ve adı bütün anıt ve yazıtlar­dan kazandı. Ahenaton’un din devrimi, XX. yüzyılda, Freud’dan Velikovskiy’e kadar pek çok düşünürü, tarihçiyi meşgul ettiği gibi, saçma ve boş tartışmalarada yol açtı. Onu, bazen, tektanrıcılığın kurucusu, ba­zen İbranî tektanrılı inancının tilmizi olarak gördüler. Oysa “tektanrıcılık” kavramının Ahenaton’un ilkel teolojisiyle hiçbir ortak yanı yoktur. “Aton”, Güneş-Tanrı Ra’nın simgesi olan güneş kur­sunu ifade eder. Bu durumda, Ahenaton’un sözde tektanrıcılığı, gerçekte, totaliter bir putperestliktir. Bir İbranî etkisi ilk bakışta çekici görünse de, bu iddiayı çürü­ten önemli deliller vardır. En önemlisi şudur ki, İbranî tektanrıcılığı, Ahenaton devrinde, Musa’yla yüzyıl sonra kazanacağı bütün­lük ve güçten yoksunu. IV. Amenofis’in biyografisi incelendiğinde özel hayatı garip ve oldukça karmaşık olan kralın, onu güneşe tapınmaya kadar götüren mistisizm bunalımları geçirdiği düşünülebilir.

Musa - Cilt 1 İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Phatmos (Maşe, Mos, Mose, Musa) bilinen en yaygın tespit, Mısır Firavunu I. Seti kâhinlerden haber alır ve bir İbrani bebeğin dünyaya gelişini haber eder. Seti ise o vakitte doğan bütün çocukların öldürülmesini emreder, Musa bir şekilde doğar ve Nil Nehri’ne bırakılır. Bir Mısır prensesi onu sudan çıkarır ve bakımını üstlenir. - Hele ki bir Kral’ın bütün İbrani çocukları katlettiği zaman bir prensesin İbrani bir çocuğu muhafaza etmesi - Bu okuduklarınız bir hayal ürünüdür, dediğimde bir bilirkişi hemen karşıma Kasas Suresi 7. Ayetini çıkaracaktır. Lakin bunları ben demem kitap arkasındaki kaynakçada arkeologlar ve tarih bilimciler der. Hz. Musa’nın ne doğumu ne de nereden geldiği bilinmemektedir. Her şey bir imadan ibarettir. Hatta bazı arkeologlar ve tarih bilimciler Hz. Musa’nın “Mitoloji” kahramanı olduğunu dahi savunurlar. Biz ise Hz. Musa’yı Kasas Suresi’nden tanırız. Kuran’da geçen 9 mucizesi Tevrat’ta 10 tane olarak yer edinir. “Kuran’da geçenleri ‘siz’ elbet bilirsiniz.” Ben size Tevrat’ta geçenleri sıralayayım; Asa mucizesi, Kan mucizesi, Kurbağa mucizesi, Sivrisinek mucizesi, At sinekleri mucizesi, Hayvanların telefi mucizesi, Çıbanlar mucizesi, Dolu mucizesi, Çekirge mucizesi, Karanlık mucizesi ve İlk doğanların ölümü mucizesidir. Okuduğumuz kitapta bunlara da az olsa yer verilmiştir. “Bir gün Musa büyüdü, kendi insanlarını aradı ve onları en ağır işlerde çalışırken buldu.” Hz. Musa’nın hayatının kurgulanıp roman halini almasıdır, “Musa, Mısır Prensi.” Yazarın bir dünya araştırma sonunda kaleme aldığı kitap arkasında yazdıklarını desteklemek isteyen kaynakçayla bitiyor. Tur Dağı’ndaki (Sina, Horeb) yanan çalılıklara da değinen kitap, yazarın güzel betimlemeleriyle güzel bir anı-roman olarak sürekliliğini devam ettiriyor. İki cilt olduğundan kitap “Çıkış” başlamadan sona eriyor. Sözün özü; farklı bir bakış ile biraz anı, biraz tarih, biraz roman tadında bir kitap, okunulası ve tavsiye edilesi. Sevgi ile kalın. (Tayfun)

Tarih ve mitoloji konusunda yararlanılacak önemli bir roman-anlatı kitabı. Bir dönemi, bir tarihi, bir dini tüm doğrularıyla bilmek ne kadar önemliyse bir yanlışı, bir çarpıtılmış anlayışı, bir yanlış tarih ve din yazımını da bilmek o kadar önemlidir. Bu kitap böylesi bir yanlışın, çarpıklığı üzerine gidiyor. Kitap aynı zamanda 53 sayfalık bir kaynakça ve eleştiri notlarını da içinde bulunduruyor. (Üç Renk)

Musa - Cilt 1 PDF indirme linki var mı?

Gerald Messadié - Musa - Cilt 1 kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Musa - Cilt 1 PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Gerald Messadié Kimdir?

Gerald Messadié 1931'de Kahire'de doğdu. Sainte-Famille Cizvit Okulu'nda öğrenim gördü. Paris'teki gençlik yılları, öğrenim gördüğü Doğu Dilleri Okulu'ndan (Hintçe, Tamilce) çok Jean Paulhan'ın Nouvelle Revue Française'deki bürosunda ve sıkça yinelenen Almanya kaçamaklarıyla geçti. İlk romanı "Une personnage sans couronne"u 1955'te yayımladı, roman daha sonra "Combat"da tefrika edildi; üçüncü romanı "Le Chien de Francfort"un (1961) ardından on yedi yılını yolculuklara, bilim gazeteciliği çalışmalarına ve dostlarına ayırdı. Birilerince evlat ya da kardeş –hiç değilse manevî evlat– olarak bellenmiş, keşiflere, okumalara susamış Messadié, uzun bir dönem Roma ve New York'ta yaşadı, bu arada Sudan'dan Samoa'ya, Gana'dan Bolivya'ya koşuşturup durdu, böylelikle insanlar arasındaki kardeşliğin kültürlerden ve dinlerden daha üstün olduğuna ilişkin inancını sürekli pekiştirdi.

Messadié yıllar boyu "Sciences et Vie" dergisinin başyazarlığını da yürütmüştür.

Gerald Messadié Kitapları - Eserleri

  • Musa - Cilt 1
  • Sokrates'in Karısı
  • Musa Ulus Yaratan Peygamber Cilt 2
  • Şeytanın Genel Tarihi
  • Martin Heidegger'le Aşk ve Suç Yaşamım
  • 4000 Yıllık Tarihi Aldatmacalar
  • Davud
  • İskenderiye'nin Yazgısı
  • Gül ve Zambak 1. Cilt
  • 500 Yıllık Bilimsel Aldatmacalar
  • Kurtların Yargısı 2. Cilt
  • Amerika Çiçeği 3. Cilt
  • Nefertiti'nin Gözleri
  • Süleyman Paşa Sokağı Numara 25

Gerald Messadié Alıntıları - Sözleri

  • Bulutlar onu saklıyor diye, güneşi inkar edebilir misin? (Davud)
  • Aşk gece olmadan bir ağaca konmaya çalışan kuş gibidir. (Gül ve Zambak 1. Cilt)
  • " Hayatta en büyük değişimler çoğunlukla sessiz sedasız meydana gelir. " (Kurtların Yargısı 2. Cilt)
  • Ah, egzotik cennet hayalleri ve buralarda geçen aşk hikâyeleri! Kahramanlığın tatlı şanı ve şaşılacak servetlerin şehveti! (4000 Yıllık Tarihi Aldatmacalar)
  • [...] Herkesin doğrusu kendine. [...] (4000 Yıllık Tarihi Aldatmacalar)
  • Adalet bir krallığın yapı harcıdır... (Musa - Cilt 1)
  • Düş kırıklığı insanı yaşlandırır. (Davud)
  • Topraklar, derebeylerinin ellerinden, tüccarların ve dünün serfleri olan köylülerin ellerine geçer. Fernand Braudel'in, kapi­talizmin panayırlarda doğduğu tezi kanıtlanmıştır; ama bu kapi­talizmin hudutlardan ve siyasi çıkarlardan kurtulmaya başladığı daha az bilinir: Borç senedi, nakit para taşımadan hudutların ve durmadan değişen ittifakların ötesine önemli miktarlar transfer edilmesine imkan tanır. (Amerika Çiçeği 3. Cilt)
  • Kılıçların paslanmasına izin vermeyin! diyordu Davud belli belirsiz gülümseyerek. Kılıcınız köreldiyse, kınını değiş­tirin! Değişiklik iştahı azdırır. (Davud)
  • Güldüm. ‘’Ey akıl ! Bir harikasın sen!’’ dedim.‘’Sen konuştukça ben besleniyorum. Benim gibi tazsız tutsuz bir kadını nasıl sevebiliyorsun?’’ (Martin Heidegger'le Aşk ve Suç Yaşamım)
  • " Ölülerin sesini bir kez daha duymak için hayatını verirdi. " (Gül ve Zambak 1. Cilt)
  • Şeytan, Kötülük müdür? Hayır, Tanrı iradesinin gerektirdiği ıstıraptır o. (Şeytanın Genel Tarihi)
  • " Olmazsam,ölmüşüm demektir. " (Gül ve Zambak 1. Cilt)
  • Göz önündeki şeyleri görmek ne kadar zordu! (Amerika Çiçeği 3. Cilt)
  • - Bu ülkede gerçekte üç iktidar vardır, dedi; kral, ordu ve din adamları. (Musa - Cilt 1)
  • “Hepimiz her zaman bir başkasının Şeytan’ıyız.” (Şeytanın Genel Tarihi)
  • “Gençlik güzeldi. Yetişkini böylesine çirkin yapan şey kötü düşüncelerdi, kinler, alçaklıklar, yalanlar, pis kıskançlıklar, kendini evrenin merkezi sanan insanın kibirli bencilliği, tembelliğin mutlu edilgenliği, yürek yoksulluğu, ölümün unutuluşu ve daha da kötüsü, ölüm korkusu.”  (Musa Ulus Yaratan Peygamber Cilt 2)
  • Altın hırsı insana yolunu şaşırtır. (Amerika Çiçeği 3. Cilt)
  • “Tanrı lütfettiklerini sebepsiz geri almaz. Bizi onlardan yoksun bırakan hatalarımızdır.” (Musa Ulus Yaratan Peygamber Cilt 2)
  • İyilik tehlikelidir Ksantippi, çünkü çoğu insan iyiliği üstünlüğün belirtisi olarak görür. Acımasızlığa gelince... herkes onun, güçsüzlüğün itirafı demek olduğunu bilmelidir. (Sokrates'in Karısı)

Yorum Yaz