tatlidede

Odamda Yolculuk - Xavier de Maistre Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Odamda Yolculuk kimin eseri? Odamda Yolculuk kitabının yazarı kimdir? Odamda Yolculuk konusu ve anafikri nedir? Odamda Yolculuk kitabı ne anlatıyor? Odamda Yolculuk PDF indirme linki var mı? Odamda Yolculuk kitabının yazarı Xavier de Maistre kimdir? İşte Odamda Yolculuk kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 02.02.2023 10:00
Odamda Yolculuk - Xavier de Maistre Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Xavier de Maistre

Çevirmen: Işık Ergüden

Orijinal Adı: Voyage Autour de ma Chamber

Yayın Evi: Kırmızı Kedi Yayınevi

İSBN: 9786054927364

Sayfa Sayısı: 120

Odamda Yolculuk Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Dünyanın gizli saklı köşelerini, cennet mekânlarını ve zorlu güzergâhlarını dolaşan yolcuları şaşırtacak, genellikle küçümsenen ve göz ardı edilen bir coğrafyanın ilk gezi rehberini yazmıştır Xavier de Maistre: Odamda Yolculuk.

Çevresi otuz altı adımdan ibaret ‘kocaman’ odasında kırk iki günlük zorunlu bir hapse mahkûm edilen 18. yüzyıl sonu yazarlarından Xavier de Maistre, tutsaklığını ironik bir özgürlük metnine dönüştürmeyi becererek edebiyat tarihine geçmiştir. Kendisini kısıtlayan dış koşullara inat, insanın kendi bedeniyle ruhunu birbirinden ayrıştırmasının mümkün olduğunu öne sürer Maistre; ruhunu istediği her yere, görmeyi arzuladığı her türlü güzelliğe gönderebilmekle birlikte, bedeninin bu yolculukta karşılaştığı yataktan koltuğa, masadan duvarlarda asılı tablolara kadar odanın topografyasını da ayrıntılı biçimde anlatmaktan geri kalmaz.

Bir yolcunun özgürlüğünü esaret altında bile hissedebilenlerin gayet iyi anlayacağı metinlerden biridir Odamda Yolculuk.

“Gerçekten de, herkesten gizlenerek çekilebileceği küçücük bir odası bile olamayacak kadar bahtsız, terk edilmiş olabilir mi insan? İşte, yolculuğun bütün hazırlığı bundan ibaret.”

Odamda Yolculuk Alıntıları - Sözleri

  • Güzel bir ateş, kitaplar, kalemler sıkıntıya karşı bunlardan iyi çare olur mu!.
  • Güzel bir ateş, kitaplar, kalemler;sıkıntıya karşı bundan iyi çare olur mu?
  • Ben umudumu asla varsayımlara dayandırmıyorum.
  • Kalbine ve ruhuna uygun dost bulan kimse ne mutludur!.
  • Biz hatalarımızla mutluyduk. Ah, ya şimdi! Artık her şey değişti; başkaları gibi, bizim de insan kalbini okumamız gerekti..
  • “Belki de ruh bugünlerde acıklı manzaralar görmekten, karanlık düşüncelerden bunalmış olduğu için herşeyden kederlenmeye vesile arıyor…”
  • Kalbine ve ruhuna uygun bir dost bulan ne mutludur!
  • İnsan ordulara komuta etmek, akademilere başkanlık etmek ister; güzel kadınların hayranlığını kazanmak ister; ve eğer bütün bunlara sahipse, o zaman tarlaları ve huzuru özler, çoban kulübesine imrenir.
  • Ah, yüreğim bu kadar yükü nasıl kaldırıyor!

Odamda Yolculuk İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Başka bir kitapta adı geçen bu kitabı merak ederek, kısmen de ismi ile beni cezbettiği için okumak istedim. Beklentimde odadaki kitaplarla falan yazardan yazara, kitaptan kitaba atlayıp yeni şeyler keşfedeceğim sanıyorken çok aldanmışım. Yazarın gerçek hayatında yaşadığı 42 günlük oda hapsinde yazdığı bir eser. Odasında dolaşıp tablolara, kitaplara, pencereye falan güzellemeler yaptığı, kısa kısa denemelerden oluşuyor. Ben açıkcası beğenmedim. (CEYLAN)

"Dışarı çıkın, özgürsünüz, kralınızı tahtından indirin, Tanrınızı da tapınağından." 36 adımlık bir oda ve 42 gün süren oda hapsi. 18. yüzyıl yazarlarından Xaiver de Maistre, Fransız devrimci askerlerine karşı savaşırken 1794 yılında yakalanır ve oda hapsine mahkum edilir. "Odamda Yolculuk" bu 42 günlük oda hapsi sırasında yazılan bir eser. "Gerçekten de herkesten gizlenerek çekilebileceği küçücük bir odası bile olamayacak kadar bahtsız, terk edilmiş olabilir mi insan?" Yazar; yaşadığı tutsaklığı farklı bir şekilde ele alıyor kitabında. Aslında bu oda hapsine karşı insanın özgür olabileceğini anlatmak istiyor ayrıca ruh ile bedenin birbirinden ayrılabileceğini de öne sürüyor ve 42 günlük oda hapsi sırasında yaptığı hayali yolculuklara bizimde eşlik etmemizi istiyor. " Kalbim soğudu, buz kesti ve kendimi yeniden yerkürenin üzerinde ağırlık oluşturan ilgisizler kalabalığının arasında buldum." Farklı bir kitaptı benim için. Sıkılmadan okuyabileceğiniz bir eser diyebilirim. "Varsın yolcuğumu tamamlama izin vermesinler! Beni odama, dünyanın tüm nimetlerini ve zenginliklerini içeren o nefis memlekete cezalandırmak için mi sürmüşlerdi?... İşte hazırım, kapım açılıyor; Po Sokağı'nın geniş revakları altında geziniyorum, binlerce hoş hayalet gözlerimin önünde uçuşuyor... Ey, hayvanım benim, zavallı hayvanım, koru kendini!" Keyifli okumalar dilerim. (Gökhan Türkmen)

Kitabın yazılma yılı 1794. Yanlış duymadınız. Bir tarih okuyorsunuz öncelikle. Xavier de Maistre 42 gün boyunca odasının her köşesini adımlıyor ve bunu yaparken de düşüncelere dalıyor. Farklı çıkarımlar ve aforizmalar da mevcut. Enteresan ve farklı bir edebi metin. Bu arada Maistre bu kitabı hapisteki 42 gününde yazıyor. Yani birebir gerçek düşünceleri. Onun durumundaki birinin ruh haliyle ilgili de çok ilginç şeyler fark edebilirsiniz. (Burak Kuşcu)

Odamda Yolculuk PDF indirme linki var mı?

Xavier de Maistre - Odamda Yolculuk kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Odamda Yolculuk PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Xavier de Maistre Kimdir?

Savoie’da aristokrat bir ailede dünyaya geldi. Rus çarı I. Alexandr’ın ordusunda asker olarak görev yaptı. Aydınlanma ve Fransız Devrimi karşıtı düşünceleriyle tanınan ünlü monarşist Joseph de Maistre’in kardeşidir. 1794’te devrimci Fransız birliklerine karşı savaşırken yakalandı ve Odamda Yolculuk’u kırk iki gün oda hapsine mahkûm edildiği bu süreçte yazdı. Yazarın Le Lépreux de la Cité d’Aoste (1811), La Jeune Sibérienne (1820), Expédition Nocturne Autour de Ma Chambre (1825) ve Les Prisonniers du Caucase (1825) başlıklı eserleri de bulunmaktadır.

Xavier de Maistre Kitapları - Eserleri

  • Odamda Yolculuk
  • Odamda Seyahat - Odamda Gece Seferi
  • Sibiryalı Kız - Kafkas Tutsakları
  • Odamda Seyahat- Odamda Gece Seferi
  • Kafkas Esirleri

Xavier de Maistre Alıntıları - Sözleri

  • İnsanın kendi odasında seyahat ederken aldığı keyif, başkalarının kaygılı kıskançlığından uzak; paraya da bağlı olmayan bir keyiftir. (Odamda Seyahat - Odamda Gece Seferi)
  • "On beş yıllık iki eski dostu iki yabancı haline getirmek için birkaç dakika yetmişti. Ah insanlığın zavallı acınacak hali!" (Odamda Seyahat - Odamda Gece Seferi)
  • Ah, yüreğim bu kadar yükü nasıl kaldırıyor! (Odamda Yolculuk)
  • Talihsiz insanlar her şeye bel bağlarlar. (Sibiryalı Kız - Kafkas Tutsakları)
  • Beyefendi, kızının gözünde bir baba hiçbir zaman suçlu olamaz. (Sibiryalı Kız - Kafkas Tutsakları)
  • "Bazen istemeden yaptığım delilikler için sen beni bir bağışla, tüm dünya beni ayıplasa da umrumda bile olmaz." (Odamda Seyahat - Odamda Gece Seferi)
  • İnsanın kendi odasında seyahat ederken aldığı keyif, başkalarının kaygılı kıskançlığından uzak; paraya da bağlı olmayan bir keyiftir. (Odamda Seyahat- Odamda Gece Seferi)
  • Keçi ayaklı insanlar! Delilik bu! Gerçek şeylerin kıtlığı varmış gibi, dünyada var olmayan şeylerin resmini yapmak... (Sibiryalı Kız - Kafkas Tutsakları)
  • İnsanın hiçbir zaman tatmin edemediği ebedi arzusu yeteneklerini ve gücünü arttırmak, olmadığı yerde bulunabilmek, geçmişi geri çağırmak ve gelecekte yaşamak değil midir? (Odamda Seyahat- Odamda Gece Seferi)
  • Büyük kentlerdeki toplum işte böyledir; yoksulluk ve bolluk, mutluluk ve yıkım, orada hep karşı karşıyadır; birbirlerine rastlarlar ama birbirlerini görmezler. Bunlar aralarında hiçbir ilişki olmayan iki dünyadır. Ama Tanrı'nın da bildiği birkaç iyi yürekli insan, kimi zaman bu iki dünyanın birleştikleri noktayı oluştururlar. (Sibiryalı Kız - Kafkas Tutsakları)
  • İnsan ordulara komuta etmek, akademilere başkanlık etmek ister; güzel kadınların hayranlığını kazanmak ister; ve eğer bütün bunlara sahipse, o zaman tarlaları ve huzuru özler, çoban kulübesine imrenir. (Odamda Yolculuk)
  • Kalbine ve ruhuna uygun bir dost bulan ne mutludur! (Odamda Yolculuk)
  • “Dar bir kuyu şeklinde olan bu mahzenlerin üzeri bir tahta veya geniş bir taşla örtülü bulunurdu. Bu taşın yahut tahtanın üzerine de tekrar itina ile toprak dökerler; çimenin yeşil rengi arasında göze çarpar da kuyunun yeri belli olur korkusuyla bu mahzenleri daima yeşillik olmayan yerlerde yaparlardı.” (Kafkas Esirleri)
  • Kalbine ve ruhuna uygun dost bulan kimse ne mutludur!. (Odamda Yolculuk)
  • “Rusların Allah’ı büyüktür…” (Kafkas Esirleri)
  • Lopulof, akşamlan karısıyla kızına İncil'den bir bölüm okumayı alışkanlık edinmişti; anlamını bilmedikleri Slavonca sözcükleri onlara açıklardı; bu durum Praskovi'nin pek hoşuna gidiyordu. (Sibiryalı Kız - Kafkas Tutsakları)
  • "Bazen istemeden yaptığım delilikler için sen beni bir bağışla, tüm dünya beni ayıplasa da umrumda bile olmaz." (Odamda Seyahat- Odamda Gece Seferi)
  • "On beş yıllık iki eski dostu iki yabancı haline getirmek için birkaç dakika yetmişti. Ah insanlığın zavallı acınacak hali!" (Odamda Seyahat- Odamda Gece Seferi)
  • “…ölürsem de hiç olmazsa cesaretsizlik yüzünden ölmüş olmayayım…” (Kafkas Esirleri)
  • Güzel bir ateş, kitaplar, kalemler;sıkıntıya karşı bundan iyi çare olur mu? (Odamda Yolculuk)

Yorum Yaz