tatlidede

Pazarlamanın 22 Kuralı - Al Ries Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Pazarlamanın 22 Kuralı kimin eseri? Pazarlamanın 22 Kuralı kitabının yazarı kimdir? Pazarlamanın 22 Kuralı konusu ve anafikri nedir? Pazarlamanın 22 Kuralı kitabı ne anlatıyor? Pazarlamanın 22 Kuralı PDF indirme linki var mı? Pazarlamanın 22 Kuralı kitabının yazarı Al Ries kimdir? İşte Pazarlamanın 22 Kuralı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 30.01.2023 06:00
Pazarlamanın 22 Kuralı - Al Ries Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Al Ries

Çevirmen: Murat Yaz

Orijinal Adı: The 22 Immutable Laws of Marketing

Yayın Evi: MediaCat

İSBN: 9799944383072

Sayfa Sayısı: 136

Pazarlamanın 22 Kuralı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

"Pazarlama konusunda yazılmış en iyi kitaplardan biri."

Bu yalnızca bizim değil pek çok pazarlama duayeninin ortak fikri. Pazarlamanın kuralları hiç bu kadar iyi özetlenmemişti.

Dünyanın en çok tanınan pazarlama danışmanları Ries ve Trout yapacaklarını yaptılar. Pazarlamanın kitabını yazdılar. Tüketicilerin zihnine, oradan da kalbine giden yolda sizin için bir el haritası hazırladılar.

22 Kuralı var pazarlamanın. Hepsi de bu kitapta. Net, kolay ve anlaşılır...

En iyi olmak mı ilk olmak mı? Ürün markası mı şirket markası mı? Bu ve daha pek çok sorunun cevabı bu kitapta.

Rakiplerinizin bu kitabı okumamasını dileyeceksiniz.

Pazarlamanın 22 Kuralı Alıntıları - Sözleri

  • Zihinlere ilk girmek, piyasalarda ilk olmaktan iyidir.
  • İlk olmanın bir çok yolu vardır. Dell, kalabalık bilgisayar sektörüne, telefonla bilgisayar satan ilk firma olarak girdi. Bugün piyasa değeri 900 milyon dolar.
  • Bir ürün yaşlandıkça, olumsuz çağrışımlarıda bünyesine toplamaya başlar. Özellikle de ilaç sektörü için geçerlidir bu. 1899’da üretilmiş bir ürünü, Aspirin’i ele alalım mesela. Yapılan binlerce bilimsel çalışmadan birinde bir kusur bulunacaktı elbet. Bulundu da zaten. Mide kanaması yan etkisi tespit edildi. Hemen 1955’tr de Tylenol sürüldü piyasaya.
  • Bir şirket, tüketicilerin zihninde bir kelimelik bir yer kapmayı başarabilirse çok büyük başarılar yakalayabilir. Kelime karmaşık olmamalı. İcat edilmiş bir kelime de olmamalı. En iyisi kelimenin basit olması, sözlüklerde yer alanlar gibi. Bu, odak kuralıdır. Tek bir kavrama veya kelimeye odaklanmasını sağlayarak tüketicinin zihnine kolayca giderseniz. Pazarlamadaki en faydalı feda hamlesidir bu.
  • Yeni bir ürün çıkarırken cevaplamanız gereken ilk soru "Bu ürün rakibinkinden iyi mi?" değil, "Neyin öncüsüyüz?" olmalıdır. Bir başka deyişle, bu yeni ürünümüz hangi kategorinin ik temsilcisi?
  • Kıyaslama işe yaramaz. Gerçek ne olursa olsun, insanların algı dünyalarında gördükleri ilk ürün daha üstündür. Pazarlama, algı için yapılan bir mücadeledir, ürün için değil.
  • 2.Dünya savaşı sonrasında Amerika’da isim yapam ilk ithal bira Heineken oldu. Aradan onlarca yıl geçti, ithal biraların birincisi hangisi? Tadı en iyi olan bira kı yoksa Heineken mı? Amerika da 425 ithal bira markası var. Bunların içinde tadı Heineken’den daha iyi olan vardır elbet. Ama bu bir şey değiştiriyor mu? Piyasanın yüzde 30’unu elinde tutan Heineken hala ithal biralar arasında bir numara. Amerika’nın ilk yerli light birası Miller Lite’tır. Peki, günümüzde Amerika’nın en çok satan light birası hangisidir? Tadı en iyi olan mı? Yoksa zihinlerde yer eden mi?
  • Pazarlama bie meşrutiyet savaşıdır. Kavramı ortaya atan ilk marka, rakiplerini gayri meşru taklitçiler olarak gösterir hep.
  • Pazarlama, ürünlerin savaşı değildir. Pazarlam, algılar uğruna verilen bir savaştır.
  • Her kullanım için uygun bir kelime vardır. Bunlar faydaya (çürük önleyici), hizmete (evlere servis), hedef kitleye (gençler) veya satışa yönelik olabilirler (tercih edilen marka)

Pazarlamanın 22 Kuralı İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Pazarlama dersine ve konusuna giriş niteliğindeki kitapta olmazsa olmaz kurallar açık ve anlaşılır bir şekilde anlatılmaktadır. Hem öğrencilerin hemde meslek profesyonellerinin çok işine yarayacak bir kaynak eser niteliğinde. (Girişimcilik Durağı)

Pazarlama alanında çalışan bir akademisyen olarak merakla okuduğum ve çok dersler çıkardığım, Al Ries ve Jack Trout tarafından kaleme alınan, pazarlama alanında çalışma yapanlar adına çok faydalı olduğunu düşündüğüm ve pazarlamaya ilgisi olan herkese tavsiye ettiğim kitaptır. Kitabın sloganı da şöyle: "rakiplerim inşallah bu kitabı okumaz" diyeceksiniz. Özellikle rekabetin çok kızıştığı günümüzde pazarlamada farklılık yaratacak fikirlerin yer aldığı kitap sizlere pazarlama farklı pencerelerden bakabilmeyi önerecektir. Pazarlamada yenilikçi bakış açısıyla ilk olmak çok önemlidir.İlk olmak, üstün olmaktan iyidir”. Çoğu kişi pazarlamanın, rakiplerinize göre daha iyi ürün veya hizmet sunduğunuz konusunda insanların ikna edilmesinden ibaret olduğunu düşünmektedir. Ancak asıl olan, belli bir kategoride insanların zihinlerine ilk olarak girebilmek, yani zihinlerde lider olabilmektir. İlk markanın liderliğini rahatça koruyabilmesinin bir diğer sebebi de, marka isminin ürün ismi gibi algılanmaya başlamasıdır. Bu duruma Türkiye’den Bankamatik, Sana, Selpak veya Pril örnek verilebilir. İnsanların algılarında ilk ürün her zaman daha üstündür. Pazarlama da aslında “ürünler” için değil, “algılar” için yapılan bir mücadeledir. İnsanların zihinlerine ilk giren olmayı başaramadıysanız bile pes etmeyin. Kendinize, ilk olabileceğiniz yeni bir kategori yaratın. Yeni bir kategori yaratıp ilk marka olduysanız markanızı değil, kategoriyi ön plana çıkartın. Çünkü insanlar “marka pazarlaması” konusunda direnç gösterir ancak yeni bir kategori herkesin ilgisini çeker. Yani insanların birçoğu “daha iyisi” yerine “yeni şeylere” daha çok ilgi gösterir. Mesela DEC, insanlara mini bilgisayar kullanmanın gerekliliğini anlatmıştı. Markası DEC olan mini bilgisayarların değil. Çünkü zaten rakipsizdi ve mini bilgisayar demek, DEC demekti. Pazardaki ilk marka olmak, zihinlere önce girebilmeyi sağladığı için önemlidir. Zira insanların zihinlerindeki ilk sırayı kapamamışsanız, pazardaki ilk marka olmanızın hiçbir anlamı yoktur. Mesela UNIVAC, aslında ana bilgisayar sektöründeki ilk markaydı. Ancak doğru pazarlama hamleleri ile zihinlerdeki ilk sırayı kapmayı başaran IBM oldu. İnsanlar kafalarında bir düşünceyi sabitlemişse, onu değiştirmek çok ama çok zordur. Sizin hakkınızda bir fikir edindilerse, onu beyinlerinin derinliklerine tanımlarlar ve çok mucizevi bir şey olmadığı takdirde de fikirlerini değiştirmezler. Metro Turizm’in “sürekli kaza yapan otobüs firması” olarak zihinlerde yer edinmesi gibi. Bu yüzden Zihin Kuralı pazarlama için çok önemlidir. Pazarlamacılar okumanızı tavsiye eder..İyi okumalar dilerim.. (AKADEMİSYEN GEZGİN OKUR)

Pazarlamacılık alanında ufkunuzu genişletici bir kitap. Kitabı okuduktan sonra sektörü tanıyorsunuz, büyük markalar neyi neden yapıyor daha net anlamaya başlıyorsunuz. (MrsYurt)

Pazarlamanın 22 Kuralı PDF indirme linki var mı?

Al Ries - Pazarlamanın 22 Kuralı kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Pazarlamanın 22 Kuralı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Al Ries Kimdir?

Al Ries Kitapları - Eserleri

  • Pazarlamanın 22 Kuralı
  • Konumlandırma
  • Pazarlama Savaşı
  • Focus
  • Aşağıdan Yukarıya Pazarlama
  • Markaların Evrimi

Al Ries Alıntıları - Sözleri

  • “Her şeyi birden savunmaya kalkan, hiçbir şeyi savunamaz.” II. Friedrich (Pazarlama Savaşı)
  • Pazarlama bie meşrutiyet savaşıdır. Kavramı ortaya atan ilk marka, rakiplerini gayri meşru taklitçiler olarak gösterir hep. (Pazarlamanın 22 Kuralı)
  • Bir kişinin zihnine girmenin en kolay yolu ilk olmaktır. Akıllarda yer edeb ilk kişinin, ilk dağın, ilk şirketin konumunu sarsmak son derece zor olacaktır. Fotoğrafçılıkta Kodak, kâğıt mendilde Kleenex, fotokobide Xerox, kolada Coca-Cola. Mesajınızı zihinde sabitlemek için ihtiyacınız olan ilk şey bir mesaj bile değildir. Zihindir. Masum bir zihin. Henüz başka birinin markasıyla işgal edilmemiş bir zihin. (Konumlandırma)
  • Dinliyorlar, okuyorlar, alkışlıyorlar fakat uygulamaya gelince hepsini unutuyorlar. (Konumlandırma)
  • Savaş, iş rekabetiyle aynı alandadır, her ikisi de insan çıkarları ve faaliyetleri arasındaki bir çatışmadır. (Pazarlama Savaşı)
  • Aşırı iletişim içindeki toplumumuzda kişinin sahip olduğu tek savunma aşırı basitleştirilmiş bir zihindir. Ortalama bir zihin artık zaten su damlatmakta olan bir sünger gibi; ancak var olanı gözden çıkarırsa yeni bir bilgiyi alabilir. Buna rağmen doymuş bu süngere daha fazla bilgi akıtmaya devam ediyor, mesajlarımız yerine ulaşamayınca da hayal kırıklığına uğruyoruz. (Konumlandırma)
  • İşin gerçeği, çoğu kişi kendi düşüncesinden çok başkalarının düşüncesine kulak verir. Sinemada her­ kes gülerse, filmin komik olduğunu zannedersiniz. Kimse gülmezse, filmin komik olmadığını sanırsınız. (Televizyondaki durum komedilerine kahkaha efek­ ti koymalarının nedeni budur.) (Pazarlama Savaşı)
  • Tarih kendini yineler. Yalnızca isimler değişir, o kadar. (Pazarlama Savaşı)
  • Kıyaslama işe yaramaz. Gerçek ne olursa olsun, insanların algı dünyalarında gördükleri ilk ürün daha üstündür. Pazarlama, algı için yapılan bir mücadeledir, ürün için değil. (Pazarlamanın 22 Kuralı)
  • Üretim çağında iş dünyası reklamı keşfetti. “Kit­ lesel reklamlar kitlesel talep doğurur, o da kitlesel üretime olanak sağlar” diyordu. (Pazarlama Savaşı)
  • Savaş alanı zihindir. Aldatıcı ve zor anlaşılır bir arazi. (Pazarlama Savaşı)
  • Bence başarının anahtarı "yaptığın işe bağlanıp kalmaktır." Ancak pazarın dar bir kesimine bağlanıp kalırsanız, tüketicilerin akıllarında yer edebilirsiniz. Başarının itici gücü fabrikalar, tesisler, ürünler veya kişiler değildir. Başarının itici gücü tüketicinin zihninde bir kelime edinebilmektir. Yarın bir gün Rolex fabrikası tarumar olsaşirket batmaz. Diğer tedarikçilerinin katkısıyla ayakta kalırlar. Geçici bir süreliğine üretimleri aksayabilir, ama Rolex markası, üst kesime yönelik saat pazarına hükmetmeye devam edecektir. Hatta Rolex kıtlığı şirketin işine yarayacaktır. Arz kıtlığı kadar hızlı talep yaratan başka bir şey yoktur. (Focus)
  • Bir şirket, tüketicilerin zihninde bir kelimelik bir yer kapmayı başarabilirse çok büyük başarılar yakalayabilir. Kelime karmaşık olmamalı. İcat edilmiş bir kelime de olmamalı. En iyisi kelimenin basit olması, sözlüklerde yer alanlar gibi. Bu, odak kuralıdır. Tek bir kavrama veya kelimeye odaklanmasını sağlayarak tüketicinin zihnine kolayca giderseniz. Pazarlamadaki en faydalı feda hamlesidir bu. (Pazarlamanın 22 Kuralı)
  • Bir ürün yaşlandıkça, olumsuz çağrışımlarıda bünyesine toplamaya başlar. Özellikle de ilaç sektörü için geçerlidir bu. 1899’da üretilmiş bir ürünü, Aspirin’i ele alalım mesela. Yapılan binlerce bilimsel çalışmadan birinde bir kusur bulunacaktı elbet. Bulundu da zaten. Mide kanaması yan etkisi tespit edildi. Hemen 1955’tr de Tylenol sürüldü piyasaya. (Pazarlamanın 22 Kuralı)
  • İlk izlenim için ikinci bir şansınız yoktur (Konumlandırma)
  • Başarıyı perçinle, yenilgiyi tasfiye et (Pazarlama Savaşı)
  • Şurası kesin­dir ki, zengin daha zengin olurken, yoksul daha da yoksullaşır. (Pazarlama Savaşı)
  • Zihinlere ilk girmek, piyasalarda ilk olmaktan iyidir. (Pazarlamanın 22 Kuralı)
  • Her kullanım için uygun bir kelime vardır. Bunlar faydaya (çürük önleyici), hizmete (evlere servis), hedef kitleye (gençler) veya satışa yönelik olabilirler (tercih edilen marka) (Pazarlamanın 22 Kuralı)
  • İlk olmanın bir çok yolu vardır. Dell, kalabalık bilgisayar sektörüne, telefonla bilgisayar satan ilk firma olarak girdi. Bugün piyasa değeri 900 milyon dolar. (Pazarlamanın 22 Kuralı)

Yorum Yaz