tatlidede

Tanpınar'ın Mektupları - Zeynep Kerman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Tanpınar'ın Mektupları kimin eseri? Tanpınar'ın Mektupları kitabının yazarı kimdir? Tanpınar'ın Mektupları konusu ve anafikri nedir? Tanpınar'ın Mektupları kitabı ne anlatıyor? Tanpınar'ın Mektupları PDF indirme linki var mı? Tanpınar'ın Mektupları kitabının yazarı Zeynep Kerman kimdir? İşte Tanpınar'ın Mektupları kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 19.06.2022 16:00
Tanpınar'ın Mektupları - Zeynep Kerman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Zeynep Kerman

Yayın Evi: Dergah Yayınları

İSBN: 9789009919107

Sayfa Sayısı: 359

Tanpınar'ın Mektupları Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Ahmet Hamdi Tanpınar, Cumhuriyet devrinde yetişmiş, kültür ve sanat hayatımıza damgasını basmış değerli bir sanatkar ve fikir adamıdır.

Bu mektuplar şair, romancı, denemeci edebiyat ve sanat tenkitçisi Tanpınar'ın mizacını ve eserlerini aydınlatacak mahiyettedir.

Mektuplarda okuyucu bu değerli şahsiyetin iç dünyasına girecek, onu yakından, arzuları, merakları, dikkatleri, acı ve ızdıraplarıyla tanıyacak; eserlerindeki mükemmeliyete ulaşmak için geçirdiği çetin hazırlık devresinin buhranlarını yaşayacaktır.

Tanpınar'ın Mektupları Alıntıları - Sözleri

  • Çabalıyorum. Ölü bir kurbağa gibi kalıyorum. Bunaldım.
  • Bir gün lazım olur diye durmadan yığıyorum, çok okuyorum.
  • Heyhat o kadar az kendimiz oluyoruz ki.
  • Sakın mektuplarımı saklama. Hepsini yırt. Kimsenin eline geçmesin. Büyük bir şaire (!) yakışacak şeyler değil. Sana inşallah saklanacak gibi bir mektup da yazarım. Malum ya bu gibi şeyleri de temin etmek lazım.
  • Fakat artık hasretten bıktım. Özlüyorum, demeğe utanıyorum.
  • İster istemez kendi hayatımızı düşünüyorum. Bizler çocukluğu bedbaht geçtiği için hayatına ve etrafına küskün yaşayan, eşya ile dahi barışamayan biçarelere benziyoruz. Bu zinhi gerginlikten, inkâr ve hiddetten, dargınlıktan nasıl kurtulacağız?
  • Her muamma çözülene kadar mühimdir.

Tanpınar'ın Mektupları İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Ahmet Hamdi Tanpınar: Bir yazarı her yönü ile anlamak için okunacak en doğru şey sanırım onun mektuplarıdır. Sevdiğimiz yazarları yiyen, içen, hastalanan, maddi kaygılar çeken ve bu arada üreten gerçek kişiler olarak görmek okuyucu ile yazar arasındaki bağı kuvvetlendirir. (Emel)

Yazarın yurtiçinden yazdığı mektuplarda bir çaresizlik ve arkadaşlarına muhtaciyet göze çarpar. Mesela Ahmet Kudsi Tecer'e hep işlerini, tayinini vs halletmesi ricada bulunur. Ama yurt dışı mektuplarında muradına eren mutlu bir çocuğun neşesi ve şımarıklığı göze çarpar. (İbrahim Enes Bir)

Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Mektupları ve günlüklerinde hayal, hayal kırıklıkları ve keder üniversitede tez konumdu. Bu sayede kitabı okuma fırsatı buldum. Bir sanatçıyı tanımak için yazarın mektup, günlük ve anı türündeki eserlerini okumanın daha faydalı olduğunu düşünüyorum. Tanpınar'ın Mektupları'nı okurken sanatçının asıl duygu ve düşüncelerini, şiirlerindeki düzenlemeleri, dostlarını vs. pek çok konu hakkında bilgi sahibi oldum. Edebiyata ve özellikle Tanpınar 'a ilgisi olan herkesin okuması gereken bir kitap. Düzenleme çok iyi olmuş. (Gamze T. Yaşar)

Tanpınar'ın Mektupları PDF indirme linki var mı?

Zeynep Kerman - Tanpınar'ın Mektupları kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Tanpınar'ın Mektupları PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Zeynep Kerman Kimdir?

Yazar, araştırmacı. 1942 yılında İstanbul'da doğdu. Notre Dame de Sion ve Erenköy Kız liselerinde okudu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü 1968'de bitirdi. Türkiyat Enstitüsünde çalıştı (1970-1975). Mezun olduğu bölüme asistan olarak girdi. 1865-1910 Yılları Arasında Victor Hugo’dan Türkçe’ye Yapılan Tercümeler Üzerinde Bir Araştırma adlı teziyle doktor unvanını aldı (1973) ve ardından mezun olduğu bölümün Yeni Türk Edebiyatı Kürsüsü’ne asistan olarak girdi (1975).

1979’da üniversite kontenjanından yurtdışına gönderilen Kerman, Bruxelles Üniversitesi’nde Belçika Edebiyatı ve Mukayeseli Edebiyat derslerini takip etti. Halid Ziya Uşaklıgil’in Romanlarında Batılı Yaşayış Tarzı ile İlgili Unsurlar adlı teziyle 1980’de doçent oldu, 1984 yılında da profesör unvanını aldı. 1988 yılında İstanbul Üniversitesi’nden ayrılarak Mimar Sinan Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü başkanlığı görevini üstlendi. 1997’de emekliye ayrıldı.

Türk Dili ve Edebiyatı, Türkiyat Mecmuası, Türk Edebiyatı, Hareket, Dünya Edebiyatından Seçmeler, Tarih Dergisi ve Milli Kültür gibi yerlerde araştırma ve çevirileri yayımlandı. Samipaşazade Sezai'nin tüm eserlerini üç cilt halinde yayımladı. Ahmet Hamdi Tanpınar ve Mehmet Kaplan üzerine de çeşitli araştırmalar ortaya koydu. İnci Enginün'le beraber birçok araştırmada bulunup kitaplar yayımladı.

Öğrencileri arasında Prof. Dr. Handan İnci de bulunmaktadır ve onun yüksek lisans ve doktora danışmanlığını yapmıştır. Handan İnci de hocası için Zeynep Kerman Kitabı (2010) adlı eseri yayına hazırlamıştır.

Eserleri

- Ahmed Hamdi Tanpınar, Edebiyat Üzerine Makaleler (1969)

- Sami Paşazade Sezai, Sergüzeşt (sadeleştirme,1972)

- Ahmed Hamdi Tanpınar, Mektuplar (1974)

- 1865-1910 Yılları Arasında Victor Hugo’dan Türkçe’ye Yapılan Tercümeler Üzerine Bir Araştırma (1978)

- Sami Paşazade Sezai’nin Hikâye, Hatıra, Mektup ve Edebi Makaleleri (1981)

- Belçika Temsilciliği Vesikalarına Göre Milli Mücadele (1982)

- Ahmet Haşim, Bütün Şiirleri (İnci Enginün ile, 1987)

- Hikâyeciliğimizin 100 Yılında Yüz Örnek (S. K. Tural, M. K. Özgül ile, 1987)

- Prof. Dr. Mehmet Kaplan (1987)

- Mehmet Kaplan İçin (1988)

- Mehmet Kaplan’dan Seçmeler (İnci Enginün ile, 1988)

- Ahmet Haşim, Bize Göre (İkdam’daki diğer yazıları; İnci Enginün ile, 1991)

- Ahmet Haşim, Bütün Eserleri (İnci Enginün ile, 1991)

- Mehmet Kaplan, Ali’ye Mektuplar (İnci Enginün ile 1992)

- Süleyman Nazif’den Oğluna Mektuplar (1993)

- Halit Ziya Uşaklıgil’in Romanlarında Batılı Yaşayış Tarzı ile İlgili Unsurlar (1995)

- Kurtuluş Savaşı ve Edebiyatımız (İnci Enginün ve Selim İleri ile, 1998)

- Mehmet Kaplan: Hayatı ve Eserleri (İnci Enginün ile, 2000)

- Tanzimat Edebiyatı (Ahmet Bican Ercilasun, Abdullah Uçman, - İsmail Parlatır, Nurullah Çetin ve İnci Enginün ile, 2006)

- Günlüklerin Işığında Tanpınar’la Başbaşa (İnci Enginün ile, 2008)

- Yeni Türk Edebiyatı İncelemeleri (İnci Enginün ve Selim İleri ile, 2009)

Zeynep Kerman Kitapları - Eserleri

  • Tanpınar'ın Mektupları
  • Yeni Türk Edebiyatı İncelemeleri
  • Uşaklıgil’in Romanlarında Batılı Yaşayış
  • Osman Fahri Hayatı Ve Şiirleri
  • Belçika Temsilciliği Vesikalarına Göre Milli Mücadele

Zeynep Kerman Alıntıları - Sözleri

  • Her muamma çözülene kadar mühimdir. (Tanpınar'ın Mektupları)
  • Bir gün lazım olur diye durmadan yığıyorum, çok okuyorum. (Tanpınar'ın Mektupları)
  • İster istemez kendi hayatımızı düşünüyorum. Bizler çocukluğu bedbaht geçtiği için hayatına ve etrafına küskün yaşayan, eşya ile dahi barışamayan biçarelere benziyoruz. Bu zinhi gerginlikten, inkâr ve hiddetten, dargınlıktan nasıl kurtulacağız? (Tanpınar'ın Mektupları)
  • Sakın mektuplarımı saklama. Hepsini yırt. Kimsenin eline geçmesin. Büyük bir şaire (!) yakışacak şeyler değil. Sana inşallah saklanacak gibi bir mektup da yazarım. Malum ya bu gibi şeyleri de temin etmek lazım. (Tanpınar'ın Mektupları)
  • Fakat artık hasretten bıktım. Özlüyorum, demeğe utanıyorum. (Tanpınar'ın Mektupları)
  • Çabalıyorum. Ölü bir kurbağa gibi kalıyorum. Bunaldım. (Tanpınar'ın Mektupları)
  • Heyhat o kadar az kendimiz oluyoruz ki. (Tanpınar'ın Mektupları)

Yorum Yaz