tatlidede

Mercek – 5 (Mardin Artuklu Üniversitesi)

Mercek – 5 (Mardin Artuklu Üniversitesi)

Mardin Artuklu Üniversitesi çok durağan bir sürece girdi. Nedeni ne olursa olsun hiç içime sinmeyen bir durum…

Hocalarımız heyecanlarını kaybetti sanki. Öğrencilerimizin öğrenme şevkleri kırıldı. Üniversitedeki yöneticilerimiz ortalıkta görünmez oldu.  Anlamakta güçlük çekebiliriz ama otobüs şoförleri bile istemeyerek Kampüs’e giriyorlar.

 Kara bir büyü mü var üniversitemiz üzerinde. Yoksa Artuklu Üniversitesi olarak Dünya’daki ilk 100 üniversite arasına girdik de benim mi haberim yok. Çok rahatız, bu rahatlığımızı neye borçluyuz. Mardin olarak hiçbir derdimiz yok da Lale devrini mi yaşıyoruz acaba. Cevabı aşikâr Temel Hukuk sınavındaki E şıkkı: HİÇBİRİ… 

Bizler yoksul halklar olarak Tarih boyunca hep kandırılan taraf olduk. Yöre olarak yapılacak iş çok, dert çok ama bu insanların dertleriyle dertlenen bireyler yok. 

Dertlenmiyorsanız endişe etmenize gerek yok. Çünkü insanoğlunun azminin halledemeyeceği sorun yok gibi yani beşer bu kâinatta her sırrın çözümüne ulaşabilir. Gerçi Aristoteles  tam tersini söylüyor: “Biz bunu yapamayız” diyor ama korkmayın karşısında Cabir İbn-i Hayyan var. Cabir, “kainat, matematiksel ölçüler esasına göre yaratılmıştır” diyor. Yani “hisleri bile ölçebiliriz. Ölçebildiğimiz herhangi bir şeyin çözümü de mevcuttur. Mesela tuhafınıza gidecek ama İbn-i Hayyan’ın “tevlid” diye bir prensibi var. Diyor ki: “Allah beşere yeni şeyler üretme kabiliyetini vermiş. Allah bize bu kabiliyeti vermiş” diyor. “Halkullah, halkun lena” yani “Allah’ın yaratması ve bizim yaratmamız” diyor. Fakat bunu söylerken bu duruma dinden uzaklaşmak anlamında bakmıyor. Bunu 8. asırda söyleyebiliyor. Biz ise Kasım 2015’teyiz. “Biz taş teşekkül ettirebilir miyiz?” sorusuna “evet” diye cevap veriyor. “Biz cansız bir varlık oluşturabilir miyiz?” sorusuna “evet” diyor. “Nebat teşekkül ettirebilir misin?”, “evet” diyor. “Hayvan teşekkül ettirebilir miyiz?”, “evet” diyor adam. Kendine o kadar inancı var ki! Allah’ın insana o kadar büyük bir kudret verdiğine inancı var. 


Ey öğrenci arkadaşım ve Saygıdeğer hocam: İnsanın dertleriyle dertlenmek ve dertlenen öğrenci yetiştirmek zor mu?

Not: Her hafta yayınladığımız yazıların okunma sayısına baktığımızda 5-6’yı geçmemektedir. Bundan dolayı 2 haftada bir yazı yayınlamayı düşünüyoruz. Görüş ve önerilerinizi bekleriz.

Önümüzdeki yazıda buluşmak ümidiyle, kendinize mutlu bakın.



Yorumlar

Image
Bilal
25.12.2015 / 01:05

Hocam çok güzel bir yazı ama keşke bu yazıyı yazmanıza sebebiyet veren durumlar olmasada üniversitemiz ülke çapında bilinse ve örnek alinsa..

Image
kaliteye bak hele
25.12.2015 / 00:39

yahu ne günlere kaldık? iki sene önce görseydin ne yazardın acaba? üniversitenin yolu yol değildi. skandallar, ihaleler neler neler? şimdi yeni yeni toparlanıyor okul. herkes işine gücüne baksa sorun olmaz zaten. hoca dersine ve öğrencisine ve de akademik duruşunu bozmaz da devam ederse sorun olmaz.<br>aristoteles hangi kitabında bunu söylemiş olabilir? Aristoteles gibi öğrenmeye can atan bir inatçı için söylediğin laf pek de oturmamış. Kimden duyduysan bir teyit ettir de öğrenelim. Yazının başılığıyla içeriğini farklı zamanlarda mı yazdın? Yazık değil mi değerli zamanınımı çaldın şimdi

Image
Ruhi Su
24.12.2015 / 16:54

Efenim anlamadık. Yani ne demek istedin.

Image
çetin demircan
24.12.2015 / 16:42

şeyhmus bey tespitinize katılıyorum san genel olarak fırtına öncesi sesizliği yaşıyoruz ve bölgede fırtınalar kopuyor allah sonumuzu hayır etsin

Image
yazar bey
24.12.2015 / 16:32

rektörlük mevlit etkinliğini engelleme derdinde diğeri çok ta umurunda değil.

Yorum Yaz