tatlidede

Piyanist - Wladyslaw Szpilman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Piyanist kimin eseri? Piyanist kitabının yazarı kimdir? Piyanist konusu ve anafikri nedir? Piyanist kitabı ne anlatıyor? Piyanist PDF indirme linki var mı? Piyanist kitabının yazarı Wladyslaw Szpilman kimdir? İşte Piyanist kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 19.06.2022 23:00
Piyanist - Wladyslaw Szpilman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Wladyslaw Szpilman

Çevirmen: Esin Sungur

Orijinal Adı: The Pianist

Yayın Evi: Everest Yayınları

İSBN: 9789752890640

Sayfa Sayısı: 197

Piyanist Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Eylül 1939; Varşova, Nazi bombardımanları sonucunda bir enkaz-şehir haline gelmiş. O saldırılardan birinde Polonya Radyosu, piyanist Wladyslaw Szpilman'ın yetenekli elleriyle son yayınını yapıyor: Chopin'in "do diyez minor noktürn"ü... 

Piyanist Szpilman altı yıl sonra radyo yeniden yayına başladığında hala hayatta kalabilmişse, bu gerçeği "mucize"yle açıklamaktan başka bir yolumuz yok. Bu mucize gerçekleşiyor ve bir getto sakini olan Szpilman, savaş yıllarını çatı katlarından tavan aralarına kadar Almanlardan saklanarak geçirerek hayatta kalmayı başarıyor. 

Sonra da, 1946'da, herkesin onu "Varşova'nın Robinson Crusoe'su" diye nitelendirdiği bir zamanda, halkının gettolarda uğradığı soykırımı, savaşın dehşet salan caniyane yüzünü ve kendisini kurtaran Alman subayı Will Hosenfeld'i şiirsel bir yoğunlukla anlattığı bu kitabı kaleme alıyor. Fakat savaş-sonrası sosyalist hükümet kitabın toplatılmasına karar veriyor ve bu metnin gün ışığına çıkması günümüze kadar mümkün olmuyor.

Amerika'da ve Avrupa'da yılın kitabı olarak değerlendirilen Piyanist, usta yönetmen Roman Polanski tarafından filme çekiliyor ve hemen ödüllere boğuluyor. Ama bizim zihnimizi kaplayan, Szpilman'ın tüm sevdiklerini ve hayat hakkında bildiği her şeyi kaybetti bu savaşın akabinde kendi kendine yönelttiği şu soru oluyor: "Ölümden nasıl bir hayat enerjisi elde edilir ki?" 

Arkasından, bu sorunun cevabını vermek üzere yıkık dökük radyo binasına gidiyor ve piyanosunun başına geçiyor. İşgalin ilk günü yarım kalan Chopin'in eseri, altı yıl sonra radyo dalgalarıyla ve şehir hoparlörüyle barbarlığı ilk elden yaşamış acılı insanların kulaklarında yankılanıyor...

(Arka Kapak)

Piyanist Alıntıları - Sözleri

  • İnsanların öldüğü hiçbir dava haklı değildir.
  • ../çocuklar insanların vicdanına seslenmeye çalışarak, yalvarırlardı. "Çok, çok açız. Ne zamandır bir şey yemedik. Bi­ze biraz ekmek verin. Ekmeğiniz yoksa bir patates ya da soğan, bizi sabaha çıkarsın yeter." Ama hemen hemen kimsenin soğanı yoktu, olanların da vermeye yüreği. Çünkü savaş, yürekleri taşa çevirmişti..
  • Bir ay önce sabit bir değeri olan her şeyin yıkıldığı bu yeni dünyada, en basit şeyler, daha önce fark edemediğiniz şeyler aşırı derecede önem kazanmıştı..
  • Şimdiye kadar hayatımı oluşturan her şeyden bir daha dönmemek üzere koptuğumun farkındaydım..
  • Her gün kimin sesi kimin sesini bastıracak diye yarışıyorduk.
  • Kendimizi suçlamak yerine başkalarını suçlamaya dünden hazırız. Tanrı kötülüğe izin veriyor çünkü insanlık kötülüğe teslim oldu, biz de şimdi kendi kötülük ve kusurlarımızın ağırlığını omuzlarımızda hissetmeye başlıyoruz.
  • " İnsanların öldüğü hiçbir dava haklı değildir."
  • "Masum insanların öldüğü hiçbir dava haklı değildir."
  • "Yalnızdım: Sadece tek bir binada hatta kentin tek bir bölgesinde yalnız kalmış değildim, koca bir kentte yalnızdım."
  • “Her mükemmel varlığın ardında da mutlaka bir trajedi vardı, sanki en sıradan çiçeğin açması için bile dünyanın şiddetli doğum sancıları çekmesi gerekiyordu.”
  • "İnsanlar iyilikten çok kötülük yapmaya yazgılı. Bu dünyada en büyük ülkü insan sevgisidir." Nazi Subayı Wilm Hosenfeld
  • "Olduğum söylenen kişi ile olduğumu bildiğim kişi arasındaki bir savaşın ortasında gibiyim."
  • İnsanlar iyilikten çok kötülük yapmaya yazgılı. Bu dünyada en büyük ülkü insan sevgisidir.

Piyanist İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Filmini seyretmiş çok beğenmiştim. Özellikle Adrien Brody 'nin oyunculuğunu. Kitabı olduğunu yeni öğrendim ve hemen alıp okumaya başladım. Wladyslaw Szpilman 'in 2. dünya savaşında hayatta kalma çabasını anlatıyor. Yaşadıkları gerçekten korkunç. Almanların, Ukraynalı ve litvanyalıların acımasızlıkları. Ailesinin ölüme gidişi. Saklanarak geçen seneler. Açlık, hastalık. Ölüm korkusuyla oradan oraya savrulmak. Alman yüzbaşı Wilm Hosenfeld 'in yardımıyla hayatta kalması mucize. Yüzbaşıya üzüldüm keşke hayatta kalabilseymiş. Kitabin içinde fotoğraflar ve sonda yüzbaşının günlüğü ekli. Kitap biraz soğuk gelebilir ama yazarın yaşadıkları düşününce akıl sağlığını koruması bile mucize. (derya turan)

İkinci dünya savaşı Hitler iktidarı dönemine ait sistematik bir şekilde yapılan Yahudi Soykırımı hakkında bir çok kitap ve film izledik. Bu kitabı diğerlerinden ayıran özellik ise kitabın yazarının edebiyatçı yada gazeteci olmayıp o dönemi büyük zorluklarla atlatıp, ölümden birkaç kez mucizevi tesadüflerle sağ kalmayı başarmış olan Polonya radyosunun piyanisti Wladyslaw Szpilman’ın otobiyografik bir eseri olması. Kitapta; Piyanistimiz bu satırları yazarken; kaybettiği ailesinin yasından, yaşadıklarının şokundan hala kurtulamamış gibi, bütün bu tanık olduğu ve yaşadığı; vahşeti, sefilliği, inanılmaz işkence ve katliamı yalın düz bir dille bize aktarmış. Ama bu anlatım kitaptaki ırkçılığın, soykırımın, katliamın, acımasızlığın savaşın getirdiği açlığın, hastalığın, sefaletin yüzünüze çarpmasına, tüylerinizin diken diken olmasına engel olmuyor. Kitabın son ek kısmında kahramanımıza yardım eden Alman yüzbaşı Hosenfeld’in oldukça etkilendiğim günlüğü yayınlanmış. “Almanya’da demokratik temsilin ortadan kaldırılmasından rahatsız olmadık, …….. Ülkülerinizi terk ederseniz bunun cezasını ödersiniz, işte şimdi bunun sonuçlarına katlanmak zorundayız.” Bu dünya tarihinin en bilinen insanlık suçunun anlatıldığı, öfke ve hüzün duygularıyla okuduğum kitabı etkilenerek okudum. Mutlaka hem kitabını hem filmini okumanızı tavsiye ediyorum. “Yüzyıllar içinde insanlığın katettiği ilerleme çöpe atılacak, yeniden Orta Çağ’a dönülecekti.” (Zeliha Demirci)

Piyanist PDF indirme linki var mı?

Wladyslaw Szpilman - Piyanist kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Piyanist PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Wladyslaw Szpilman Kimdir?

Władysław "Władek" Szpilman (d. 5 Aralık 1911 - ö. 6 Temmuz 2000), Yahudi asıllı Polonyalı besteci ve piyanist. Roman Polanski'nin 2002 yapımı filmi Piyanist'te, onun otobiyografik kitabında kendisinin nasıl soykırımdan kurtulduğu anlatılmaktadır. II. Dünya Savaşı sırasında Almanların Polonya'ya saldırması esnasında Varşova'dan kurtulabilmiştir.

Szpilman 1930'ların başında Varşova ve Berlin'de piyano eğitimi aldı. Adolf Hitler, Almanya'da 1933 yılında iktidarı ele geçirince hızla ünlü bir piyanist, klasik ve popüler müzik bestecisi olarak Varşova'ya döndü. 1 Nisan 1935'de Polonya Radyosu'na girdi. Polonya 1939'da Almanlar tarafından işgal edilince Polonya Radyosu yayınını kesmek zorunda kaldı. Nazi liderliğindeki Genel Hükümet Varşova dahil olmak üzere birçok Polonya kentinde gettolar kuruldu. Szpilmanların evi yoksul kesim alanında olduğu için yeni bir ev bulmaya ihtiyaç duymadı. Władysław Szpilman yoksul kesimde restoranlarda piyanistlik yapmaya devam etti. Piyano çalma yeteneği sayesinde ailesine (babası, annesi, iki kız kardeşi, bir erkek kardeşi) destek için yeterli para kazanmayı başardı.

Varşova sakinlerinin çoğunun sınır dışı edilmesi yürürlükten kaldırılıncaya kadar Szpilman Varşova'nın yoksul kesiminde kaldı. Birkaç kez Almanlar tarafından esir edilmekten ve öldürülmekten kurtuldu fakat Szpilman'ın aile üyelerinin hiçbirisi onun dışında savaştan sağ olarak çıkmayı başaramadı. Szpilman'ın Polonya radyosundan arkadaşları ve Alman bir ordu subayı olan Wilm Hosenfeld tarafından Varşova'da saklanması için yer bulundu ve bu sayede onların yardımıyla kurtuldu.

Wladyslaw Szpilman Kitapları - Eserleri

  • Piyanist

Wladyslaw Szpilman Alıntıları - Sözleri

  • Şimdiye kadar hayatımı oluşturan her şeyden bir daha dönmemek üzere koptuğumun farkındaydım.. (Piyanist)
  • "Masum insanların öldüğü hiçbir dava haklı değildir." (Piyanist)
  • " İnsanların öldüğü hiçbir dava haklı değildir." (Piyanist)
  • Bir ay önce sabit bir değeri olan her şeyin yıkıldığı bu yeni dünyada, en basit şeyler, daha önce fark edemediğiniz şeyler aşırı derecede önem kazanmıştı.. (Piyanist)
  • Kendimizi suçlamak yerine başkalarını suçlamaya dünden hazırız. Tanrı kötülüğe izin veriyor çünkü insanlık kötülüğe teslim oldu, biz de şimdi kendi kötülük ve kusurlarımızın ağırlığını omuzlarımızda hissetmeye başlıyoruz. (Piyanist)
  • "Yalnızdım: Sadece tek bir binada hatta kentin tek bir bölgesinde yalnız kalmış değildim, koca bir kentte yalnızdım." (Piyanist)
  • ../çocuklar insanların vicdanına seslenmeye çalışarak, yalvarırlardı. "Çok, çok açız. Ne zamandır bir şey yemedik. Bi­ze biraz ekmek verin. Ekmeğiniz yoksa bir patates ya da soğan, bizi sabaha çıkarsın yeter." Ama hemen hemen kimsenin soğanı yoktu, olanların da vermeye yüreği. Çünkü savaş, yürekleri taşa çevirmişti.. (Piyanist)
  • "İnsanlar iyilikten çok kötülük yapmaya yazgılı. Bu dünyada en büyük ülkü insan sevgisidir." Nazi Subayı Wilm Hosenfeld (Piyanist)
  • İnsanlar iyilikten çok kötülük yapmaya yazgılı. Bu dünyada en büyük ülkü insan sevgisidir. (Piyanist)
  • “Her mükemmel varlığın ardında da mutlaka bir trajedi vardı, sanki en sıradan çiçeğin açması için bile dünyanın şiddetli doğum sancıları çekmesi gerekiyordu.” (Piyanist)
  • "Olduğum söylenen kişi ile olduğumu bildiğim kişi arasındaki bir savaşın ortasında gibiyim." (Piyanist)
  • Her gün kimin sesi kimin sesini bastıracak diye yarışıyorduk. (Piyanist)
  • İnsanların öldüğü hiçbir dava haklı değildir. (Piyanist)

Yorum Yaz