matesis
dedas

Bölge halkının % 80’i Diyarbakır annelerini destekliyor

Temel Strateji Araştırma Merkezi Başkanı Abdurrahim Semavi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaptıkları araştırma sonucunda HDP önünde bekleyen annenlere bölge halkının % 80'nin desteklediğini söyledi.
  • 17.09.2019 18:36
Bölge halkının % 80’i Diyarbakır annelerini destekliyor

Gündemdeki olayları değerlendiren Temel Strateji Araştırma Merkezi Başkanı Abdurrahim Semavi, dağa kaçırılan çocukların annelerine PKK’nın iç infazları ile katledilen 16 bin çocuğun annesi de destek vermesini istedi.

Annelerin HDP il binası önünde toplanmalarının anlamlı olduğunu dikkat çeken Semavi, “HDP resmi bir parti görünümlü olmasına rağmen lojistik ve stratejik anlamda PKK’ye fiilen yıllardır her türlü desteği veren bir partidir.”dedi.

Annelere verilen desteğin de yeteri kadar olmadığını işaret eden Semavi, “Şuana kadar verilen destek sosyetik bir destekten öteye geçmiyor. Türkiye’nin dört bir yanından bu annelere destek verilmesi gerekiyor.”diye konuştu.

16 BİN İÇ İNFAZ VAR

Semavi’nin değerlendirmesinin satır başları şu şekilde:

“Yaptığımız araştırmalarda bölgemizin dört bir yanında annelerimize %75 - 80 lere kadar destek var. Tabi bu hacire anamızın başlangıcını yaptığı bu kutsi eylemin ötesinde aslında bu konuyla ilgili açık açık araştırılması gereken başka bir şey var. PKK’nin 40 yıllık tarihinde kendi iç infazları olarak gerçekleştirdiği yaklaşık 16.000 infaz var

Ve bu infaz edilen kendi dinamiklerin hiçbirisinin annelerinin kığı çıkmıyor. Bu anneler evlatlarının ne mezarlarını biliyorlar, ne akıbetlerini biliyorlar, ne hangi sebeple şerefle, haysiyetle hangi bir kimlikle öldürüldüklerini bilmiyorlar. Bu annelerin çığlıklarına çığlık olmak lazım, seslerine ses olmak lazım aslında. Farklı vesilelerle barış sürecinde ya da insan hakları aktivisti olarak değişik zamanlarda PKK unsurlarının içerisine girdiğimde, Kandil, Metina, Zagros vs bölgelerine gittiğimde çocuklar yaşta bir çok gencin varlığına şahitlik ettim.

ÜÇ DEĞERE SAVAŞ AÇTILAR

Yine uluslar arası bazı araştırma şirketlerinin yaptığı araştırmalarda 18 yaş altı savaşçı diye tabir edilen PKK içerisinde savaşçı olarak tabir edilen insanların sayısının 6000 civarında olduğu söyleniyor. Tabi 18 yaş altı ya da 18 yaş üstü anne yüreğinin ölçüsü değildir. Anne yüreği 20 yaşında da olsa 22 yaşında da olsa çocuğunun dağa çıkmasına rıza göstermeyen annelerin her türlü yanında olmak lazım destek vermek lazım. Hacire anamızın başlattığı eylemin doğurduğu başka bir sonuç da şudur; muhafazakâr kimliğe sahip olan Kürt toplumunun tartışılmaz değerlerinden birisi olan kadının onuru, haysiyeti ve şerefidir, kıymetidir Kürt toplumunda kadın çok eskiden binlerce yıldır üstün bir saygıyla çok üstün bir değerle anlamış yaşatılmış, onura edilmiştir fakat PKK hareketi pek terör örgütü PKK Siyaseti her ne isimle isimlendirilirsin, PKK denen örgütün hedeflediği değerlerden bir tanesi kadın kimliğini yok etmek oldu. Kadını dışarı çıkararak dağa çıkararak kimliğini yok etti. İlginçtir en büyük hedeflerinden bir tanesi Kürt ve Kürdistan coğrafyasındaki ulemanın itibarsızlaştırılması oldu. Üçüncüsü yine bu coğrafyada asaletin, yerle bir edilmesi hedeflendi. Yani aşiret yapısının soy sop yapısının ayaklar altına alınması hedeflendi. Bu üçlü ayak çok önemlidir. Kadının metaya dönüşmesi özgürlük adı altında istediği zamanda koca bile değiştirme özgürlüğüne götürülen anlayış annelik duygusunu da yok etti.

BÜTÜN TÜRKİYE DESTEK VERSİN

Bunun için PKK için annelik duygusu o kadar önemsenecek bir şey değil ama Türk toplumu, Türkiye’de yaşayan bütün etnik yapılar Türküyle, Arabıyla, Kürdüyle, Çerkezi ile Karadenizlisi ile bu toplumların toplulukların anne olgusu çok daha derin derinlemesine saygın bir makamdır. Desteğin azlığına kanaat getiriyorum. çok daha güçlü bir destek Türkiye’nin her yerinden her vilayetinden kadınların bizim Hacire annelerimize destek olacağını vereceğini umut ediyordum. Bu daha olmadı. Bunlar daha çok sosyetik bir destekten öteye gidemedi. Samimi desteklerin olduğuna inanmıyorum.

NEDEN HDP?

Neden HDP? HDP resmi bir parti görünümünde olmasına rağmen lojistik ve stratejik anlamda PKK’ye fiilen yıllardır her türlü desteği veren bir parti olduğu hem devlet makamlarında malumdur, hem de toplum yakından şahitliğini yapılmakta. Dağlara çıkan çocuklar tamamen bu partinin veya bu partinin farklı isimler de olsa arka bahçesi olan kurumların stratejik anlamda her türlü desteği veren yapılanmalar olarak bilindiği, göründüğüi yaşandığı için annelerimizin onların kapısına gitmesi gayet doğaldır. Bunun çözümü nedir HDP siyasal bir parti, Türkiye Partisi ya da gerçekten bir misyonun bir davanın kendi inançlarına ideallerine uygun bir davanın özgürlükçü, barışsever bir parti olduğunu ispatlamak istiyorsa arka bahçe olmaktan kurtulmanın reel işaretlerini vermek zorundadır.

KÜRT ANNELERİNDEN ÖZÜR DİLESİN

Çocukların iadesine özellikle çocukların iadesini aracı olmak zorundadır aracılık yapmak zorundadır ve Kürt annelerden özür dileyerek bunun telafisini zorlamak bunun telafisini hayata geçirmek zorundadır.

Barışsever bir siyasi parti olduğunu iddia ediyorsa ben diğer tarafları tartışmak istemiyorum ilk önce bu annelerin isteklerini yerine getirmekten başlamalıdır.

Hacire Analara özellikle Kürt coğrafyasındaki annelerin yoğun desteği umudunu taşıyorum. İç infazlarda çocuklarını kaybeden annelere seslenmek istiyorum Hacire Anneleri yalnız bırakmayın annelik görevini annelik mefhumunun kutsiyetini inanan bütün annelere sesleniyorum Hacire anneleri yalnız bırakmayalım.”

Yorum Yaz