tatlidede

Savaş Üzerine - Carl Von Clausewitz Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Savaş Üzerine kimin eseri? Savaş Üzerine kitabının yazarı kimdir? Savaş Üzerine konusu ve anafikri nedir? Savaş Üzerine kitabı ne anlatıyor? Savaş Üzerine PDF indirme linki var mı? Savaş Üzerine kitabının yazarı Carl Von Clausewitz kimdir? İşte Savaş Üzerine kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 02.02.2023 20:00
Savaş Üzerine - Carl Von Clausewitz Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Carl Von Clausewitz

Çevirmen: H. Fahri Çeliker

Yayın Evi: Alfa Yayıncılık

İSBN: 9786051717029

Sayfa Sayısı: 770

Savaş Üzerine Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Savaş Üzerine, 1831 senesinde basılmış ve pek çok dile çevrilmiştir. Günümüzde hâlâ tartışılan savaş kavramına dair yazılmış en etkili kitaplardan biridir. Hayatı savaş meydanlarında ve askeri akademilerde geçen Prusyalı General Carl von Clausewitz savaşın siyasal ve bilimsel yönlerini inceler.

Clausewitz’in savaş hakkındaki fikirleri ve stratejileri Karl Marx, Helmuth Karl Bernhard von Moltke, ve Mao Zedong gibi farklı siyasal ve sosyal görüşlerden liderler, askerler, siyasetçiler, düşünce adamları tarafından benimsenmiştir. Fransız Devrimi ve Napoléon Savaşları sonrasında değişen savaş koşullarını gören Clausewitz, savaşı politikanın başka araçlarla devamı olarak görmüştür.

Savaş Üzerine Alıntıları - Sözleri

  • Taarruz eden de dikkatli hareket etmek zorundadır; çünkü onun da emniyete alması gereken bir gerisi, irtibat ve ulaştırma hatları vardır. 
  • Cesaret, hiç kuşkusuz ,savaşçılığın zorunlu bir unsurudur. 
  • Nükte nasıl fikir ve tasavvurlarla yapılan bir kelime oyunu ise,hile de eylemlerle yapılan bir oyunbazlıktır.
  • Savaşta iki tarafın da zamana ihtiyacı vardır ve bütün mesele sadece iki taraftan hangisinin zamandan daha çok özel avantaj bekleyecek durumda olduğundadır.
  • Bu hattın kaybı ,tamamen bir meydan Muharebesinin kaybına benzer .Kordon tarzındaki bütün miydiler daima kolay parçalanır.
  • Taarruz odaklı muharebenin asıl özelliği kuşatma veya çevirmedir;yani muharebenin harekatla birlikte verilişidir.
  • Düşmanı mağlup etmediğim sürece onun beni mağlup etmesinden korkmalıyım; o halde artık ben, kendimin efendisi değilim.
  • Fazla acele etmek büyük tehlike doğurabilir; çünkü acele etmek kuvvet kaybına neden olur.
  • Bir darbenin savuşturulması ve atılmasıdır.
  • Düşmanımıza uygulayacağımız zorlayıcı önlemler, her iki tarafın politik isteklerinin boyutlarına göre olacaktır.

Savaş Üzerine İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Savaş Üzerine, Carl Von Clausewitz: İzlemek için: https://youtu.be/3wbCiW5Fe0g Selam kitapçokseverler. Bu bölümümüzde söz konusu savaş olunca referans kabul edilen, savaş hakkındaki fikirleri ve stratejileri Karl Marx, Helmuth Karl Bernhard von Moltke, ve Mao Zedong gibi farklı siyasal ve sosyal görüşlerden liderler, askerler, siyasetçiler, düşünce adamları tarafından benimsen, Prusyalı General Carl von Clausewitz'in savaşın siyasal ve bilimsel yönlerini incelediği Savaş Üzerine eserini konuşuyoruz. Fransız Devrimi ve Napoléon Savaşları sonrasında değişen savaş koşullarını gören, savaşı politikanın başka araçlarla devamı olarak tanımlayan Clausewitz üzerine sohbet ediyoruz. Keyifli dinlemeleriniz olması dileğiyle. (Okur Sohbetleri)

Savaş Üzerine: Öncelikle kitap çok ağır olaylar yavaş yavaş akıyor.Sekiz kitabın birleşiminden oluşuyor. Özellikle savunma kısmı anlaması pek kolay değil.Sun TZU gibi basit bir anlatım yok. Savunma sanatına,strateji,savaşa ilgi duyanlar için ideal bir kitap. (hakan özer)

Harp okulunda 3. yılında olan bir öğrenci olarak yazıyorum, bu kitap biraz felsefi biraz askeri ve çokça "Soyut Kavram" içeren bir kitaptır. Savaş felsefesi ve askeri stratejiye büyük bir ilginiz yoksa uzak durmanızı öneririm çünkü kitap anlatımda aşırı soyutlanmış durumda. Kitabı anlamak büyük bir zahmet istiyor ve bu zahmet için harcayacağınız süreyi kendi adınıza daha iyi değerlendireceğinize inanıyorum. (Doğukan Asrın Keser)

Savaş Üzerine PDF indirme linki var mı?

Carl Von Clausewitz - Savaş Üzerine kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Savaş Üzerine PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Carl Von Clausewitz Kimdir?

Orta dereceli feodal-aristokrat bir aileden geliyordu. Adındaki "von" sözcüğü onun aristokrat olduğunu gösterir. DevrimciFransa'nın ordularına karşı piyade askeri olarak çarpışmalara katıldı, ilk askeri tecrübelerini böyle kazandı. (NapolyonSavaşları.) Kısa süre sonra Prusya devletinin kalbinde askeri-siyasi bir kurmay subayı olarak görev aldı.

Babası da Prusya ordusunda subaydı. Clausewitz ilk muharebeye 13 yaşındayken girdi. 38 yaşında tuğgeneralliğe terfi etti. Aristokrat ailelerden birinin kızıyla evlendi. Askeri yetenekleri sebebiyle Berlin'deki merkezi askeri çevrelere girdi. 1812-1814 yılları arasında Rusya'daydı. Burada da Napoleon birliklerine karşı savaşlara katıldı.

Napoleon'un sonunu getiren Belçika'daki Waterloo Savaşı'nda önemli rol oynadı.

1818'de tekrar Prusya Savaş Akademisi yöneticiliğine getirildi. Bu görev başındayken öldü.

Carl Von Clausewitz Kitapları - Eserleri

  • Savaş Üzerine
  • Savaşın Esasları

Carl Von Clausewitz Alıntıları - Sözleri

  • Bir darbenin savuşturulması ve atılmasıdır. (Savaş Üzerine)
  • “...savaş politikanın başka araçlarla devamından ibarettir.” Carl von Clausewitz’in savaş hakkındaki bu yorumu, savaşı normalleştirdiği gerekçesiyle birçok kesim tarafından eleştirilmiştir. (Savaşın Esasları)
  • "belirsizliğin karanlığına cesaretle dalmak." (Savaşın Esasları)
  • Düşmanımıza uygulayacağımız zorlayıcı önlemler, her iki tarafın politik isteklerinin boyutlarına göre olacaktır. (Savaş Üzerine)
  • Düşmanı mağlup etmediğim sürece onun beni mağlup etmesinden korkmalıyım; o halde artık ben, kendimin efendisi değilim. (Savaş Üzerine)
  • Fazla acele etmek büyük tehlike doğurabilir; çünkü acele etmek kuvvet kaybına neden olur. (Savaş Üzerine)
  • Savaşta iki tarafın da zamana ihtiyacı vardır ve bütün mesele sadece iki taraftan hangisinin zamandan daha çok özel avantaj bekleyecek durumda olduğundadır. (Savaş Üzerine)
  • Fakat asla unutmayın ki, şimdiye dek hiçbir askeri liderin yürekli olmadan büyük olduğu görülmemiştir. (Savaşın Esasları)
  • Bu hattın kaybı ,tamamen bir meydan Muharebesinin kaybına benzer .Kordon tarzındaki bütün miydiler daima kolay parçalanır. (Savaş Üzerine)
  • Cesaret, hiç kuşkusuz ,savaşçılığın zorunlu bir unsurudur.  (Savaş Üzerine)
  • Taarruz odaklı muharebenin asıl özelliği kuşatma veya çevirmedir;yani muharebenin harekatla birlikte verilişidir. (Savaş Üzerine)
  • Nükte nasıl fikir ve tasavvurlarla yapılan bir kelime oyunu ise,hile de eylemlerle yapılan bir oyunbazlıktır. (Savaş Üzerine)
  • "belirsizliğin karanlığına cesaretle dalmak..." (Savaşın Esasları)
  • “Şimdiye dek hiçbir askeri liderin yürekli olmadan büyük olduğu görülmemiştir.” (Savaşın Esasları)
  • “...iki güç arasında diplomatik görüşmelerle çözüm üretildiği sırada ağırlıklı olarak yanıltma hareketleri ve silahlı nümayişlerle seyreden kısıtlı bir çatışma yaşanması da gündem dahilindedir. O halde, siyasi çıkar her zaman askeri girişimin ölçüsünü ve türünü geniş ölçüde belirler ya da belirlemelidir.” (Savaşın Esasları)
  • Taarruz eden de dikkatli hareket etmek zorundadır; çünkü onun da emniyete alması gereken bir gerisi, irtibat ve ulaştırma hatları vardır.  (Savaş Üzerine)
  • Güçlü bile olsak, yine de asıl taarruzumuzu yalnız tek bir noktaya yöneltmeliyiz. Bu yolla, bu noktada daha büyük güç kazanırız. (Savaşın Esasları)

Yorum Yaz