tatlidede

Şeytan Etkisi - Philip Zimbardo Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Şeytan Etkisi kimin eseri? Şeytan Etkisi kitabının yazarı kimdir? Şeytan Etkisi konusu ve anafikri nedir? Şeytan Etkisi kitabı ne anlatıyor? Şeytan Etkisi PDF indirme linki var mı? Şeytan Etkisi kitabının yazarı Philip Zimbardo kimdir? İşte Şeytan Etkisi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 07.12.2022 07:00
Şeytan Etkisi - Philip Zimbardo Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Philip Zimbardo

Çevirmen: Canan Coşkan

Orijinal Adı: The Lucifer Effect: Understanding How Good People Turn Evil

Yayın Evi: Say Yayınları

İSBN: 9786050204247

Sayfa Sayısı: 816

Şeytan Etkisi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

1971’de bir grup üniversite öğrencisi görünürde mahkûmiyet psikolojisinin araştırıldığı bir deneye gönüllü olarak katıldı. Rasgele seçilmiş öğrencilerden bir kısmına gardiyan, bir kısmına da tutuklu rolü verildi. Stanford Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nün bodrum katında oluşturulan yapay bir hapishanede rollerini oynamak üzere deneye dahil olan öğrenciler, deney başladıktan kısa süre sonra bambaşka bir gerçeklik algısıyla rollerini içselleştirdiler. Bundan sonra yaşananlar ise psikoloji tarihinde bir mihenk taşına dönüştü. Stanford Hapishane Deneyi olarak bilinen bu çalışmanın mimarı Prof. Philip Zimbardo, durumsal güçlere ve sosyal dinamiklere bağlı olarak insanların ansızın nasıl canavarlara dönüşebildiğini kanıtlamıştı. Daha da önemlisi, Stanford Hapishane Deneyi’nin ortaya koyduğu bulgular insanlık suçlarının bazı dinamiklerini açıklamaya yardımcı oldu. Aynı şekilde bu deney, Ruanda’daki katliamlardan Irak savaşında ABD askerlerinin özellikle Ebu Gureyb Hapishanesi’ndeki insanlık dışı zulümlerine kadar tarihimizde kayıtlı ve ne yazık ki önlenemez bir şekilde devamı gelen insanlık suçlarını sosyal psikolojik yönden, yetkenin ve güç algısının insan tutum ve davranışlarına zararları açısından ele alınabilir bir analiz seviyesine taşıdı. “İyi” insanlara kötülük yaptıran şey nedir? Philip Zimbardo Şeytan Etkisi ile okuru bir yolculuğa çıkartıyor ve bu sorunun cevabını okurla birlikte bulmaya çalışıyor. Filmleri çekilen, belgesellere konu olan, esinlenilerek romanlar yazılan Stanford Hapishane Deneyi’ni ve genel anlamda “kötülüğün psikolojisini” ele alan Şeytan Etkisi’ni okurken insanların nasıl başkalaşım geçirdiklerine tanıklık edecek, sizin de aslında o insanlardan farklı olmadığınızı düşündükçe tedirgin olacaksınız.

Şeytan Etkisi Alıntıları - Sözleri

  • Insanın insana yaptığı zulümlerle, soykırımlarla,katliamlarla,linçler ve işkencelerle dolu bir dünyada ,yılların iyimseri olarak benim ,insanlara dair düşüncelerim gittikçe olumsuzlaşıyor .
  • Kısaca, kötü­lük daha iyi olanı bilip daha kötü olanı yapmaktır.
  • Yaxşı adamlar niyə yaramaza çevrilir?
  • Konunun uzmanı olan Andrew Silke, "İntihar bombacılarıyla ilgili en tüyler ürperten şey de onların olağanüstü normallikleridir." diyerek analizini sonuçlandırıyor.
  • Bob Dylan'ın "George Jackson" şarkısında söylediği gibi, bazen dünya büyük bir hapishane avlusuna benziyor: "Bazılarımız mahkûm, Geri kalanımız gardiyan."
  • "Kendi kendime dedim ki Saddam Hüseyin'den kurtulmak için bir sebep vardıysa, o da Ebu Gureyb'dir. "
  • Adətən, biz şəxsiyyətimizin məkan və zamanda daima dəyişməz qaldığını düşünürük. Lakin bu heç də həmişə belə olmur. Tək işlədiyimizdə özümüzü kollektivdə olduğundan fərqli aparırıq, romantik şəraitdə özümüzü məktəbdə olduğundan fərqli göstəririk; tanımadığımız adamların əhatəsində dostlarımız arasında olandan fərqli davranırıq, xaricdə olanda evdəki davranışımızdan fərqli hərəkət edirik və s.
  • Kimliksizleşme grubunda olanlar insanca davranılan gruptaki öğrencilere kıyasla çok daha fazla çaldılar. Kibarlığın ödülü sandığımızdan büyük olabilir.
  • Yaşam bir iyi aldanma sanatıdır ve aldatmanın başarısı sıradanlaşmasına ve kesintisiz devam etmesine bağlıdır. -William Hazlitt
  • Her insanın hayatta kalma çabasının ötesine geçip insanlığını ilerletmesi için ihtiyacı olan becerilerini, yeteneklerini ve özelliklerini mükemmelleştirme potansiyeli vardır.

Şeytan Etkisi İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Sosyal psikolojinin en önemli temsilcilerinden olan Philip Zimbardo’nun 1971 yılında yaptığı Stanford Hapishane deneyinin en ince ayrıntılarına kadar anlatılması ile başlayan kitap, toplumsal normlara, iyi ve kötünün belirlenmesindeki kıstaslara, Ebu Gureyb hapishanedeki olayların açıklanmasına kadar pek çok konuya değinmekte. Kitapta kötü yönetilen kurumların insanların davranışları üzerindeki etkisi hem bu deneyle hem de pek çok farklı psikoloğun yaptığı deney ile detaylıca anlatılmış. Meslekten olmasanız bile kitabı çok rahat bir şekilde okuyup, anlayabilirsiniz. Çok fazla mesleki terim kullanmadan, herkesin anlayabileceği bir şekilde yazmış Zimbardo. Kötü olan davranışların, insanların karakterlerinden ziyade içinde bulundukları fıçıdan kaynaklandığını detaylıca anlatmakta. Psikoloji okumaları yapanlar veya bölümden olanlar bu kitabı severek okuyacaklardır. Herkese şimdiden keyifli okumalar diliyorum. (Merve Büker)

Merhaba dostlar ‍ "Şeytan Etkisi, iyi ya da sıradan insanların kötü ya da şeytani şeyler yaparken ortaya çıkan başkalaşım süreçlerini anlatmaya yönelik bir girişimdir," demiş yazar. "Kötülük" de, "daha iyi olanı bilip daha kötü olanı yapmaktır," diye tanımlanmış. Kitabın temel savlarından biri, kendi hakkımızda bildiklerimizin belli durumlar ve öğretilerle sınırlı olduğu. Bu kitapta, iyi insanların başkalarına karşı ne kadar kolay zalimleşebileceği deneylerle açıklanmaya çalışılıyor. Kötülük yapmayı meşrulaştırmak için kendimizi kandırıyor, başkalarını ötekileştirip insandışılaştırıyoruz. Başkalarını insan olarak görmediğimizde onlara zarar vermek "o kadar" önemli bir şey olmaktan çıkıyor. Yakın ve uzak tarihte gördüğümüz tüm katliamların, soykırımların temelinde bu psikoloji yatıyor. "Olanlara bakıp, ben bunu yapmazdım, diyorsunuz. Fakat o durumun içinde hiç kalmadıysanız o durumdayken ne yapıp ne yapmayacağınızı nereden bilebilirsiniz? Bilemezsiniz," demiş yazar. Mahkûm ve gardiyan olmanın psikolojik etkilerini ölçmek amacıyla Stanford Hapishane Deneyi isimli bir çalışma yürütülüyor (1971). Üniversite öğrencileri ve normal vatandaşlar arasındaki gönüllülerden seçilen kişiler, tesadüfi olarak gardiyan ve mahkûm olarak ayrılıyorlar. Bir hafta sürmesi planlanan deney, hem gardiyanların hem mahkûmların psikolojisindeki olağanüstü değişimler nedeniyle dördüncü günde bitiriliyor. "Stanford ılımlı bir hapishaneydi ama gardiyanlar sadist, tutuklular histerik hale geldi," diye açıklıyor deneyi. Kitapta daha sonra Amerikan askerlerinin Ebu Gureyb'deki esirlere yaptıkları insanlık dışı davranışlar inceleniyor ve açıklama getiriliyor. Konu çok ilgi çekici. Kitap, notlar hariç 750 sayfa. Büyük kısmını ilgiyle okudum. Fakat hem hapishane deneyi hem de Ebu Gureyb'le ilgili incelemeler neredeyse dakika dakika, âdeta günlük gibi aktarılmış. Sıradan bir okur olarak bu kadar detay beni boğdu açıkçası. Daha özet bir sunumla çok daha verimli bir okuma olabilirdi. Diğer yandan sosyologlar, psikologlar ya da bu konuya derinden ilgi duyanlar için gerçekten olağanüstü bir çalışma. okuyan_kadinlar_kulubu #birharfbirkitap etkinliğinde "ş" harfiyle başlayan kitaplar okuyoruz. (Filiz Çakır)

Birçok yerde zimbardo deneyi(stanford hapishanesi deneyi) olarak geçen ve das experiment filminin kitabı olan bu kitap ismi gibi insanın kısa sürede nasıl kötüleşebileceğini, soykırımları ve miligram deneyi gibi birçok deneyi anlamakta. 816 sayfasına rağmen akıcı olarak okuyabileceğiniz bu olağan üstü psikoloji kitabı bazı yerlerde insanın nasıl davranması gerektiğini de vurguluyor ve yine çoğu yerde ben ne yapardım diye düşündürüyor. (Oğuzcan Yeşilyaprak)

Şeytan Etkisi PDF indirme linki var mı?

Philip Zimbardo - Şeytan Etkisi kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Şeytan Etkisi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Philip Zimbardo Kimdir?

Philip G. Zimbardo, Stanford Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nün onursal profesörü olan, Zimbardo Yale Üniversitesi, New York Üniversitesi ve Kolombiya Üniversitesi’nde de öğretim üyesi olarak çalışmıştır. Yürütücüsü olduğu Stanford Hapishane Deneyi (1971) ile hem akademik dünyayı hem de popüler kültürü etkilemiştir. Yaratım sürecinde yer aldığı ve sunuculuğunu üstlendiği “Discovering Psychology” adlı 20 bölümlük belgesel serisinin hem ulusal hem de uluslararası düzeyde pek çok lise ve üniversitede ilgi görmesinden dolayı “Psikolojinin Yüzü ve Sesi” olarak da anılmaktadır. Zimbardo, 350’den fazla akademik ve popüler makale ile kitap bölümü ve farklı türlerde 50 kitap yayınlamıştır. 2004’te Ebu Gureyb Hapishanesi’ndeki Amerikan askerlerinin cezai durumlarına ilişkin bilirkişilik yapmış, Şeytan Etkisi-Kötülüğün Psikolojisi (Lucifer EffectPsychology of Evil) (2015) olarak dilimize çevrilen son kitabında da ünlü Stanford Hapishane Deneyi bağlamında Ebu Gureyb Hapishanesi’nde yaşananları ele almıştır. Şu anda Stanford’daki Terörizme Yönelik Disiplinlerarası Politika, Eğitim ve Araştırma Merkezi’nin (Director, Center for Interdisciplinary Policy, Education, and Research on Terrorism (CIPERT)) yöneticiliğini yapmaktadır. Aynı zamanda Heroic Imagination Project kapsamında sıradan kahramanların psikolojisine yönelik araştırmalarını sürdürmekte ve yeni eğitim materyalleri geliştirmektedir. Ayrıca, son yıllarda zaman yönelimi konusuna da odaklanan yazarın The Time Paradox (Zimbardo ve Boyd, 2009) adlı kitabında bireylerin içinde bulundukları zihinsel zaman boyutları kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır.

Philip Zimbardo Kitapları - Eserleri

  • Şeytan Etkisi
  • Psikoloji ve Yaşam
  • Zaman Paradoksu
  • The Choice

Philip Zimbardo Alıntıları - Sözleri

  • Bob Dylan'ın "George Jackson" şarkısında söylediği gibi, bazen dünya büyük bir hapishane avlusuna benziyor: "Bazılarımız mahkûm, Geri kalanımız gardiyan." (Şeytan Etkisi)
  • Aşk hepimizi mutlu ve mesut birer aptal yapar. Yarın bekleyebilir çünkü bugün aşığım. Aşık olmak bizi genişletilmiş bir şimdi zihnine sokar, çocukluğun büyüsüne ve mucizelerine geri götürür. Duygular akla hakim olur ve hisler düşüncesiz birer eyleme dönüşür. (Zaman Paradoksu)
  • Her insanın hayatta kalma çabasının ötesine geçip insanlığını ilerletmesi için ihtiyacı olan becerilerini, yeteneklerini ve özelliklerini mükemmelleştirme potansiyeli vardır. (Şeytan Etkisi)
  • Geçmişiniz şimdiki düşüncelerinizi, duygularınızı ve eylemlerinizi biçimlendirebilir ve şimdiki düşünceleriniz, duygularınız ve eylemleriniz de karşılığında geçmiş anılarınızı biçimlendirebilir. (Zaman Paradoksu)
  • Uydumculuk, kişilerin diğer grup üyeleri tarafından ortaya konan davranış ve fikirleri kabul etmeleri eğilimidir. Sosyal psikologlar uydumculuğa yol açabilecek iki çeşit gücü araştırmışlardır: • Bilgi etkisi süreçleri—belli bir durumda doğru olma ve doğru hareket etme şeklini anlama isteği. • Normatif etki süreçleri—başkaları tarafından hoşlanılma, kabul edilme ve onaylanma isteği. (Psikoloji ve Yaşam)
  • “Amerika'nın Orta Batısı'ndaki 400 öğrenciye sorulduğunda, arkadaşlıklarındaki sorunlar hakkında verilen en genel cevap romantik rekabet ve saygısız davranış olmuştur.” (Psikoloji ve Yaşam)
  • Mutluluk meselesini düşünelim : Evrimsel perspektif insan türünün genel olarak mutluluğu deneyimleme yetisini nasıl açıklayabilir? (Psikoloji ve Yaşam)
  • Konunun uzmanı olan Andrew Silke, "İntihar bombacılarıyla ilgili en tüyler ürperten şey de onların olağanüstü normallikleridir." diyerek analizini sonuçlandırıyor. (Şeytan Etkisi)
  • Kendine faydalı olma düşüncesi olmadığı zaman, insanlar hiçbir şeyi daha iyisine yönelik değiştiremeyeceklerini düşünürler. Ne varsa ona kendilerini teslim ederler ve daha iyisini yaratmak için çabalamazlar. (Zaman Paradoksu)
  • Sorumluluğun dağılımı: Acil durumlarda, ne kadar çok görgü tanığı varsa insanlar da yardım etmek için o kadar az sorumlu hissediyorlar. (Psikoloji ve Yaşam)
  • Bir grupta normlar ortaya konduğunda, kendilerini sürekli kılma eğilimindedirler. Daha sonra yapılan araştırmalarda bu otokinetik grup normları bir yıl sonra yapılan testlerde ve yargıları izleyen eski grup üyeleri olmadığında bile sabit kalmıştır (Psikoloji ve Yaşam)
  • "Kendi kendime dedim ki Saddam Hüseyin'den kurtulmak için bir sebep vardıysa, o da Ebu Gureyb'dir. " (Şeytan Etkisi)
  • Şair Milton'ın Kayıp Cenet'teki "Şeytan" karakterinin sözleri bize insan zihninin, varoluşu dönüştürme kapasitesini hatırlatır: "Zihin kendi kendinin mekanıdır ve başlı başına cehennemi cennete çevirebilir, cenneti de cehenneme." (Zaman Paradoksu)
  • şizofrenik hastaların beyinlerinde dopamin düzeyinin normalden yüksek olduğu sap tanmıştur. Tahmin edebileceğiniz üzere, bu hastalıktan muzdarip bireyleri tedavi edebilmenin bir yolu onlara beyindeki dopamin düzeyini düşüren bir ilaç vermek tir. İlaç tedavisinin ilk günlerinde ilginç, ancak talihsiz bir sorunla karşılaşılır. Şizofreniyi tedavi etmek için kullanılan ilacın yüksek dozda alınması motor fonksiyonun aksa masına neden olan ve yaşla birlikte ilerleyen bir hastalık olan Parkin son hastalığının semptomlarına yol açar. (Psikoloji ve Yaşam)
  • Yaxşı adamlar niyə yaramaza çevrilir? (Şeytan Etkisi)
  • Insanın insana yaptığı zulümlerle, soykırımlarla,katliamlarla,linçler ve işkencelerle dolu bir dünyada ,yılların iyimseri olarak benim ,insanlara dair düşüncelerim gittikçe olumsuzlaşıyor . (Şeytan Etkisi)
  • İnsanların aşk kavramlandırması üç boyuta ayrılıyor (Aron ve Westbay, 1996): • Tutku—cinsel tutku ve arzu • Yakınlık—dürüstlük ve anlayış • Bağlılık—adama ve fedakarlık (Ama merak etmeyin, henüz kimse aşkın tüm gizemini ortadan kaldırabilmiş değil!) (Psikoloji ve Yaşam)
  • Kısaca, kötü­lük daha iyi olanı bilip daha kötü olanı yapmaktır. (Şeytan Etkisi)
  • Eğer geçmişte takılı kalırsanız şansınızı deneme ve risk alma, yeni arkadaşlıklar kurma, yeni yiyecekleri tatma veya kendinizi yeni bir müziğin veya sanatın etkisine bırakma ihtimaliniz azalır. (Zaman Paradoksu)
  • Endorfinlere "cennetin anahtarları" da denir çünkü zevk-acı kontrolünü sağlama özellikleri vardır. (Psikoloji ve Yaşam)

Yorum Yaz