tatlidede

Siyasi Partilerin Seçim Çalışmaları Üzerine

Siyasi Partilerin Seçim Çalışmaları Üzerine

Siyasi partiler demokratik rejimleri anlamlandıran örgütlenmelerdir. Daha başka bir ifadeyle farkı düşünüş ve siyasal eğilimlere sahip olan kitlelerin gücünü devlet yönetimine taşıyan yasal kurumlardır. Bu bağlamda siyasal partiler yapısal olarak demokrasinin gereklerini şu veya bu şekilde temsil ederler, denilebilir.

Siyasal partilerin temel amacı halkı temsilen devleti ve onun temel kurumlarının yönetilmesini gerçekleştirmektir. Bu amacına varmak için siyasal partiler plan ve programlarla halka giderler ve çeşitli çalışmalar yaparak kendilerini halka anlatmaya çalışırlar. Dünden bugüne siyasal partilerin kendilerini halka anlatma adına bir dizi farklı etkinliklerin düzenlediklerini söyleyebiliriz. Yani halka gitmelerinde bir köprünün olması gerekir ki, bu da genel anlamda dünün ifadesiyle basın, bugünün ifadesiyle de medyadır.

Bilindiği üzere siyasal partiler devleti yönetmek için tek başına veya koalisyon ile iktidar olmayı amaçlarlar. Bu nedenle demokrasinin gerekli şartı olan millet meclisinde yeterli çoğunluğu sağlamaları gerekmektedir. Bu nedenle siyasal partilerin üyesinden genel başkanına kadar herkes seçim sathı mahallinde yollara düşer.

Seçim süreçlerinde siyasal parti liderleri genel olarak seçim bölgelerinde teşkilatlarının düzenledikleri miting, toplantı veya çeşitli ziyaretlere katılırlar. Her ilde il başkanlığı, her ilçede ilçe başkanlığı ve ona bağlı kadın ve gençlik kolları ile tüm üyeler çeşitli etkinlikler düzenleyerek hummalı bir şekilde çalışmaya katılırlar. Yine ilgili bölgenin adayları ve varsa milletvekilleri hazırlanan programlar kapsamında partili olan veya olmayan herkese ulaşmaya ve onlara kendilerini ifade etmeye çalışırlar.

Mardin’de Seçim Çalışmaları…

Yukarıda belirlediğimiz çerçeve kapsamında siyasal partiler seçim çalışmalarını sona getirmiş bulunmaktadır. Milletvekillerine sahip olan partiler bir yandan vekiller, öte yandan il ve ilçe teşkilatları ve adaylar aracılığıyla mutlu sona ermeye çalışıyorlar.

Mardin’de AK parti de il merkezi ve ilçelerde üç koldan seçmene ulaşmaya çalıştı. Vekiller Şehmus Dinçel ve Cengiz Demirkaya seçmene ulaşarak partilerinin icraatlarını ve Mardin’de yapmak istediklerini anlattılar. Köy köy dolaşan vekiller büyük bir efor sarfettiler. Keza İl ve ilçe teşkilatları da Büyükşehir Adayı Mehmet Vejdi Kahraman başta olmak üzere ilçe adayları için gecelerini gündüzlerine kattı desek abartı olmaz. Kızıltepe adayı Şükrü Cevheroğlu ve diğer ilçe adayları da hem basınla bir araya gelerek hem de gece-gündüz dolaşarak projelerini seçmene anlattılar.

HDP de büyükşehir aday Ahmet Türk ve diğer ilçe adayları ile beraber yine milletvekili destekli bir çalışma yürüttü. Önceki seçimlere oranla HDP’lilerin hummalı bir çalışma içerisinde olmadıkları gözlendi. Ama bu durum HDP’nin Mardin’de zayıf olduğu şeklinde yorumlanmamaktadır.

CHP de Mardin’de aday belirleyerek çalışmalar yaptı. Basınla bir araya gelerek adaylarını halka tanıtma yolunu benimsedi.

İyi Parti Mardin’de aday gösterdi ve anons aracıyla il ve ilçe merkezlerinde seçmene kendisini tanıtmaya çalıştı.

Yurtsever Demokrat İttifak…

Bu seçimi renklendiren öğe kuşkusuz, kendilerine Yurtsever-Demokrat İttifak diyen oluşumun seçime girmesi oldu. Mardin Büyükşehir için Abdulkadir Demir’i,, Kızıltepe için Şehmus Ünal’ı aday gösteren bu ittifakın mensupları yapabileceklerinin ötesine geçen bir çalışma temposuyla seçmene ulaşmaya çabaladı.

Mardin ve Kızıltepe’de seçim büroları açarak işe adım atan bu ittifak, bütün Kürtlerin oylarına talip olduğunu deklare etti. Kurdî oluşum olmaları sebebiyle başka partilerin giremedikleri yerlere girme avantajına sahip olan Yurtsever Demokrat İttifak kısa bir sürede bazı hazırlıklar yaparak seçime girdi. Şüphesiz eksik ve bir dizi olanaksızlıklara rağmen seçime girmesi bu ittifak adına önemli bir deneyim olur. Seçimde alacak oyları herkes merak etmektedir.

Mardinliler siyaset ve ideolojik anlayışın dışında hangi parti kazanırsa kazansın hizmet bekliyor.

Saygıyla…

Yorum Yaz