diorex

Mehmet Murat Çalık kimdir? Hastalığı ne? Ne ameliyatı oldu? Neden

Tutuklu bulunan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık'ın koroner yoğun bakıma alındığı bildirildi. Murat Çalık'ın yarın anjiyo olacağı öğrenildi. Peki ama Mehmet Murat Çalık kimdir?

  • 10.07.2025 11:39
Mehmet Murat Çalık kimdir? Hastalığı ne? Ne ameliyatı oldu? Neden

İstanbul Beylikdüzü başkanı Mehmet Murat Çalık, 2025 yılının mart ayından bu yana devam eden hukuki süreç ve sağlık sorunlarıyla Türkiye gündeminde yer alıyor. 2019 ve 2024 yerel seçimlerinde CHP’den Beylikdüzü Belediye Başkanı seçilen Çalık, 23 Mart 2025’te İBB’ye yönelik “yolsuzluk” ve “kent uzlaşısı” soruşturmaları kapsamında gözaltına alındı ve ardından tutuklanarak önce Silivri Cezaevi’ne, daha sonra İzmir Buca F Tipi Cezaevi’ne sevk edildi. Cezaevi koşullarında sağlık durumu hızla kötüleşen Çalık, geçmişte iki kez yendiği akut lösemi ve lenfoma hastalıklarının yeniden nüksetme riskiyle karşı karşıya. Boynunda tespit edilen kitle nedeniyle 4 Temmuz 2025’te ameliyata alınan Çalık’ın avukatları tahliye talebinde bulundu. Peki, Murat Çalık kimdir, ne ameliyatı oldu, hastalığı ne?

MEHMET MURAT ÇALIK KİMDİR?

Mehmet Murat Çalık, 1972 yılında Trabzon’un Maçka ilçesinde doğdu. Rizeli bir anne ve Trabzonlu bir babanın üç çocuğundan biri olan Çalık, ilk ve ortaokul eğitimini Maçka’da, lise eğitimini ise Trabzon Lisesi’nde tamamladı. 1997 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden mezun olan Çalık, 1998 yılında şehir planlama sektöründe kendi şirketini kurarak mesleki kariyerine başladı. 2008-2014 yılları arasında Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi’nde yöneticilik ve başkan yardımcılığı görevlerinde bulundu.

1999 yılından itibaren Beylikdüzü’nde önemli projelere imza atan Çalık, 2014-2018 yıllarında Ekrem İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde Teknik Koordinatörlük ve Başkan Yardımcılığı görevlerini üstlendi. 2019 yerel seçimlerinde CHP’den Beylikdüzü Belediye Başkanı seçilen Çalık, 2024 yerel seçimlerinde de büyük bir oy farkıyla yeniden seçildi. Zehra Evin Çalık ile evli ve iki çocuk babası olan Çalık, İstanbul’un ilk şehir plancısı belediye başkanı olarak biliniyor.

MURAT ÇALIK NE AMELİYATI OLDU, HASTALIĞI NEDİR?

Murat Çalık, 1999 yılında 9 ay süren akut lösemi tedavisi görmüş, 2006 yılında ise lenfoma teşhisiyle boynundan kitle alınarak yeniden ameliyat olmuştu. Bu sağlık sorunları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından askerlikten muaf tutulan Çalık, cezaevinde geçirdiği süre boyunca ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kaldı. Tutuklandığı 23 Mart 2025’ten itibaren yaklaşık 18 kilo kaybeden Çalık’ın boynunda yeni bir kitle tespit edildi. 23 Haziran 2025’te İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilen Çalık, Pet-CT taramaları ve biyopsi işlemlerinden geçti. 4 Temmuz 2025’te boynundaki kitle nedeniyle 2,5 saatlik bir ameliyat geçiren Çalık’ın patoloji sonuçları, lenfoma (lenf kanseri) şüphesi doğurdu. Kemik iliği biyopsisinde lösemiye işaret eden hücrelerin sınır değere ulaştığı, bağışıklık sisteminin ciddi şekilde zayıfladığı ve enfeksiyonlara açık hale geldiği belirtildi. Avukatları, cezaevi koşullarının Çalık’ın sağlığını daha da kötüleştirdiğini ve hayati risk taşıdığını vurguladı.

AVUKATLARINDAN TAHLİYE TALEBİ

Çalık’ın avukatları Cihan Ünal ve Melih Koçhan, müvekkillerinin sağlık durumunun cezaevi koşullarında kalmasına uygun olmadığını belirterek, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 103. maddesi kapsamında tahliye talebinde bulundu. Avukatlar, uzman hekim raporlarına dayanarak, cezaevi ortamının Çalık’ın hastalıklarının nüksetme riskini artırdığını ve hayati tehlike oluşturduğunu belirtti.

Editör: Neslihan Özkan

Yorum Yaz