İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bekayi, Azerbaycan'da başörtüsüne yönelik kısıtlamalar ve Tahran’ın bu konuda neden resmî bir açıklama yapmadığına ilişkin soruyu şu yanıtı verdi:

Bekayi, “Azerbaycan halkı bilinçli ve olgun bir halktır. Başörtüsü de dâhil olmak üzere inanç ve değerlerini koruma konusunda, ülkelerinin çıkarlarını gözeterek seslerini yönetime en uygun şekilde nasıl duyuracaklarını kendileri bilirler.

İyi ilişkilerimizin olduğu ve iki ülke arasındaki kardeşlik ve sevgi bağlarının açıklamaya ihtiyaç duymadığı bir ülkede, bu meselenin anlayışa dayalı bir ortamda, ortak değerler göz önünde bulundurularak ve insanların temel haklarına saygı gösterilerek çözüme kavuşturulmasını umuyoruz."

ABD’nin İran’daki Kazma Dağı tesisini hedef alabileceği ve İran’ın buna karşılık vermeyeceği yönündeki iddialara değinen Bekayi, “ABD’nin İran’a saldıracağını söyleyip İran’ın sessiz kalmasını istediğine inanıyor musunuz? Saldırıp kaçma dönemi sona erdi. Eğer sadece bir tutum açıklaması olsaydı, biz pratikte hiçbir darbeyi cevapsız bırakmadığımızı göstermiştik; daha sert olmasa bile aynı ölçüde karşılık veriyoruz." ifadelerini kullandı.

Bekayi, İran'ın Hürmüz Boğazı'nda hâkimiyet kurmaya çalıştığı iddialarına tepki olarak şunları söyledi: "İran'ın bölgede hâkimiyet peşinde koşmadığı gün gibi ortadadır. Köklü bir ülke olarak, hâkimiyet için güç kullanmaya ihtiyacımız yoktur; yaklaşımımız her zaman barıştan yana olmuştur.

Hiçbir ülke, hegemon olma ve diğerleri üzerinde tahakküm kurma yolunda hareket etmemelidir. İran'ın kendini savunma konusunda kararlı olması, tahakküm arayışında olduğumuz anlamına gelmez. Bölgede kökü bulunmayan taraf, güç yoluyla herkesi kendine boyun eğdirmeye çalışandır; biz de bölge ülkelerine bu iddianın etkisi altına girmemelerini söylüyoruz."

Bekayi, Rusya'nın Araplarla İran karşıtı ortak bildirisi iddiasına tepki göstererek, "Bu, üretilen haber uydurmalarından biriydi. Esasen Rusya'nın Fars Körfezi ülkeleriyle toplantısında ortak bir bildiri yoktu. Yalnızca Fars Körfezi İşbirliği Konseyi bildiri yayımladı." diye konuştu.

Yemen sorununun çözümü diyalog yoluyla olmalıdır

Bekayi, Yemen'deki durum ve bazı ülkelerin Suudi Arabistan'ın saldırılarına katılımı hakkında şu ifadeleri kullandı: "Yemen meselesi, İslam İşbirliği Teşkilatı dışişleri bakanlarıyla görüşmeler de dâhil olmak üzere her görüşmede gündeme geliyor. Arap Yarımadası'nda güvenlik bizim için önemlidir; ancak daha fazla her türlü müdahalenin bölge güvenliği açısından faydalı olduğunu düşünmüyoruz.

Yemen sorununun çözümü, diyalog ve birkaç yıl önceki yol haritası çerçevesinde gerçekleşmelidir. Mısırlı mevkidaşımla görüşmede, İslam ülkeleri tarafından daha fazla her türlü müdahalenin durumu iyileştireceğini düşünmediğimizi vurguladık; aksine bu, durumu daha da kötüleştirecektir."

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Çin'in son gelişmelerden yararlanacağına dair spekülasyonlar hakkında ise şunları söyledi: "Ülkelerin kendi menfaatlerinin peşinden gitmesi doğaldır. Bir öğüt vardır: Düşmanlar ve rakipler hata yapmakla meşgulse, onları hiç durdurmayın."