Katar'dan İran'a arabuluculuk ziyareti
Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Tahran'da İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile görüştü.
ABD ile İran arasında arabuluculuk yapan Katar'ın Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, İran'ın başkenti Tahran'da Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile bir araya geldi.
Görüşmede bölgedeki son gelişmeler, gerilimin azaltılması ve ABD ile İran arasında yeniden diyalog kurulması için yürütülen çalışmalar ele alındı.
Katar Dışişleri Bakanlığının açıklamasına göre taraflar, bölgesel güvenlik ve istikrarın güçlendirilmesi için diplomatik çabaların sürdürülmesini görüştü.
Al Sani, komşu ülkelerin egemenliğine ve deniz ulaşımının serbestliğine saygı gösterilmesi gerektiğini belirtti. Anlaşmazlıkların diyalog yoluyla ele alınmasının önemini vurguladı.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi de Katar'a gerilimin azaltılması ve diyaloğun desteklenmesi amacıyla yürüttüğü diplomatik girişimler nedeniyle teşekkür etti.
Görüşmenin önemli başlıklarından biri Hürmüz Boğazı oldu.
Taraflar, boğazda geçici ortak İran-Umman deniz koridoru oluşturulmasını içeren aşamalı planı görüştü.
Plan kapsamında ayrıca Hürmüz Boğazı'ndaki mayınların temizlenmesi için ortak bir proje yürütülmesi ele alındı.
İran ile Umman, Hürmüz Boğazı'nın kontrolü konusunda da görüşmeler yürütüyor.
İLKHA