Şahabuddin'in istifasının ardından Bangladeş parlamento başkanı cumhurbaşkanlığı görevini üstlendi
Bangladeş Ulusal Parlamento Sekreterliği, Parlamento Başkanı Hafızuddin Ahmed'in, Muhammed Şahabuddin Çuppu'nun istifasının ardından Anayasa'ya uygun olarak cumhurbaşkanlığı görevlerini yerine getirmeye başladığını bildirdi.
Cumhurbaşkanlığı Basın Sözcüsü Md Sarvar Alam, yaptığı açıklamada, Şahabuddin'in ciddi bir hastalık gerekçesiyle istifa mektubunu imzalayarak Meclis Başkanı'na sunduğunu belirtti.
Bangladeş Anayasası'na göre, yeni bir devlet başkanı seçilene kadar meclis başkanı cumhurbaşkanının görevlerini yerine getirir.
Ahmed, Dakka'da düzenlediği basın toplantısında, "Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin cuma günü imzalı istifa mektubunu bana sundu. İstifasının ardından, Anayasa'ya uygun olarak cumhurbaşkanlığı görevlerini yerine getirmeye başladım." dedi.
Şahabuddin istifa mektubunda, şunları kaydetti:
"Ciddi şekilde hastayım. Kalp hastalığı, yüksek tansiyon, diyabet ve böbrek rahatsızlıklarım var. Kalp bypass ameliyatı geçirdim. Son yapılan tıbbi muayenede ayrıca otonom nöropati adı verilen bir rahatsızlığım olduğu teşhis edildi. Bu rahatsızlık nedeniyle bazen kısa süreliğine bilinç kaybı yaşıyorum."
Bu hastalıkların yol açtığı fiziksel ve zihinsel yetersizlik nedeniyle, cumhurbaşkanlığı gibi önemli bir anayasal görevin gereklerini yerine getiremiyorum. Uzun süreli tıbbi tedaviye ihtiyacım var."
Ahmad, meclis başkanı olurken ettiği yeminin, gerektiğinde cumhurbaşkanlığı görevlerini yerine getirmeyi de kapsadığını söyledi. Anayasal düzenlemenin, cumhurbaşkanlığı görevlerinin yerine getirilmesinde herhangi bir boşluk oluşmamasını sağladığını vurguladı.
Emekli yargıç ve eski Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu üyesi Şahabuddin, Nisan 2023'te Bangladeş'in 22. cumhurbaşkanı olarak göreve başlamıştı.
İLKHA