UNIFIL: Güney Lübnan'da evlerden hastanelere sivil altyapı ağır hasar gördü
Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü (UNIFIL), güney Lübnan'da sivil altyapının geniş çapta tahrip edilmeye devam ettiğini bildirdi. BM Barış Gücü, evler, okullar ve hastanelerin yanı sıra elektrik ve su şebekelerinin de zarar gördüğünü belirtirken, bölgedeki saldırıların son haftalarda yeniden yoğunlaştığına dikkat çekti.
UNIFIL Sözcüsü Kandice Ardiel, güney Lübnan'da sivil altyapının geniş çapta tahrip edildiğini belirterek, evler, okullar ve hastanelerin yanı sıra elektrik ve su altyapısının da zarar gördüğünü söyledi. Açıklamada, yıkımın evlerin yanı sıra okullar, hastaneler, elektrik ve su şebekelerini de kapsadığı belirtildi.
BM Barış Gücü'nün haziran ayında yayımladığı değerlendirmede de güney Lübnan'da sivil evler ve kritik altyapının yaygın biçimde tahrip edildiği, çatışmalardan on binlerce sivilin etkilendiği ve çok sayıda kişinin yerinden edildiği bildirilmişti.
Saldırılar altyapıyı da hedef alıyor
UNIFIL'in son açıklamaları, bölgede yaşanan yıkımın yalnızca konutlarla sınırlı olmadığını ortaya koyuyor. Elektrik ve su şebekelerindeki hasar, savaşın sona ermesinin ardından bölge halkının temel hizmetlere erişimini de güçleştiriyor.
BM Barış Gücü, haziran ayında güney Lübnan'daki hasarlı su şebekeleri ve derin kuyu pompalarının onarılmasına destek verdiğini açıklamıştı. UNIFIL ekipleri, bazı bölgelere içme suyu ulaştırırken hasarlı su altyapısının yeniden işler hale getirilmesi için de çalışmalar yürütüyor.
Evler yeniden hedef alınıyor
Son günlerde güney Lübnan'daki saldırı ve yıkımların sürdüğü bildiriliyor.
24 Ağustos'ta Lübnan'ın güneyindeki Mansuri, Hula ve Hayyam bölgelerinde topçu saldırıları, evlerin yıkılması ve tarım alanlarının ateşe verilmesi gibi eylemler rapor edildi. Hayyam'da bazı evlerin patlayıcılarla yıkıldığı, bölgede yoğun dumanların yükseldiği aktarıldı.
Bu gelişmeler, UNIFIL'in sivil altyapının tahribatına ilişkin son açıklamasının yalnızca geçmişte yaşanan yıkıma değil, bölgede devam eden güvenlik sorunlarına da işaret ettiğini gösteriyor.
BM: İnsani durum kırılgan
UNIFIL, bölgede ateşkesi ve güvenliği destekleme görevini sürdürürken, sivil halkın yaşadığı alanlarda geniş çaplı yıkımın devam ettiğini belirtiyor.
BM Barış Gücü, çatışmaların başladığı dönemden bu yana güney Lübnan'da on binlerce sivilin yerinden edildiğini ve çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini veya yaralandığını bildiriyor. Görev gücü, taraflar arasındaki gerilimin azaltılması ve insani yardım erişiminin sürdürülebilmesi için çalışmalarına devam ediyor.
Güney Lübnan'da evler, okullar, hastaneler ve temel altyapının gördüğü hasarın boyutu, bölgedeki çatışmaların siviller üzerindeki etkisinin saldırıların ötesine geçerek yaşamın temel unsurlarını da etkilediğini ortaya koyuyor.
İLKHA