Venezuela depreminde bilanço ağırlaşıyor: 920 ölü, 50 binden fazla kayıp
Venezuela’yı vuran iki büyük depremde can kaybı 920’ye yükseldi. Birleşmiş Milletler, 50 binden fazla kişinin kayıp olduğunu açıklarken, ülke büyük bir insani felaketle karşı karşıya.
Venezuela’da meydana gelen iki büyük depremin ardından ülke adeta yıkıma uğradı. Resmî açıklamalara göre can kaybı 920’ye yükselirken, yaklaşık 3 bin kişi yaralandı. Birleşmiş Milletler ise 50 binden fazla kişinin hâlâ kayıp olduğunu duyurdu.
ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS) ve uluslararası uzmanlar, ölü sayısının 10 bini aşabileceği uyarısında bulunurken, bölgede arama kurtarma çalışmaları zamana karşı yarış halinde sürüyor.
En büyük yıkımın yaşandığı La Guaira ve çevresinde, binaların tamamen çöktüğü, yolların parçalandığı ve altyapının büyük ölçüde kullanılamaz hale geldiği bildirildi. Kurtarma ekipleri, enkaz altında kalanlara ulaşmakta güçlük çekiyor.
Yerel yetkililer ve uluslararası ekipler, birçok bölgede elektrik, iletişim ve sağlık sistemlerinin çöktüğünü, hastanelerin kapasitesinin neredeyse tamamen dolduğunu açıkladı.
Birçok şehirde halk, yakınlarını kendi imkânlarıyla enkaz altından çıkarmaya çalışırken, bazı bölgelerde resmi ekiplerin saatler sonra müdahale edebildiği ifade edildi.
Görgü tanıkları, bazı mahallelerde yüzlerce kişinin hâlâ enkaz altında olabileceğini belirtirken, kayıpların gerçek sayısının resmi rakamların çok üzerinde olduğu değerlendiriliyor.
Uluslararası toplumdan ise peş peşe yardım açıklamaları geldi. Avrupa ve Latin Amerika ülkeleri başta olmak üzere birçok ülke arama kurtarma ekipleri ve insani yardım gönderdi.
Uzmanlara göre, Venezuela’da yıllardır süren ekonomik kriz ve zayıf altyapı, depremin etkisini daha da ağırlaştırarak ülkeyi büyük bir insani felaketin eşiğine getirdi.
İLKHA