Avrupa Birliği’nden sağlanan fonları ve ulusal kaynakları kullanarak kırsal kalkınma programı kapsamında yatırımcılara destek olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) Mardin İl Koordinatörü Tahsin Aba’nın yaptığı açıklamada 10 Haziran’da sona eren "14. Başvuru Çağrı Dönemi" sonunda Mardin İl Koordinatörlüğü’ne 25 adet süt çiftliği projesinin kabulünün gerçekleştirildiğini söyledi.
İl Koordinatörü Aba, 14.Çağrı dönemi kapsamında alınan 25 proje hakkında detaylı bilgi verdi. Aba “Gelen projelerin tamamının süt üretimine yönelik olup toplam yatırım tutarı 67 milyon TL ve talep edilen hibe tutarı ise yaklaşık 40 milyon TL’dir. Söz konusu projelerin 14 adedi toplam kapasitesi 1600 büyükbaş ve tamamı yeni işletmelerden oluşmaktadır. 120 büyükbaş kapasiteli 1 işletme ise modernizasyon kapsamında başvurusunu yapmıştır. 10 adet yeni küçükbaş süt çiftliği projesinin ise toplam kapasitesi 4500 olup, bunların yarısı koyun yarısı keçi sütü üretimine yönelik olarak faaliyet gerçekleştirmeyi planlamaktadır.” dedi.
Aba, “Alınan bu projelerin incelemeleri Koordinatörlüğümüzce başlamış olup, Kurum Merkezimiz tarafından yapılacak nihai değerlendirme sonrasında onaylanan projelerin sahipleriyle sözleşme imzalayacağız” dedi. Aba, sözleşme imzaladığımız yatırımcılarımız yine hızlı bir şekilde yatırımlarını tamamlamalarının ardından hibe ödemelerinin de en erken şekilde yapılacağının altını çizdi.
İl Koordinatörü Aba, “Kurumumuza sunulan bu projelerle genel olarak ülkemiz ve ilimiz ekonomisine ve istihdamına katkı sağlanacak, kırsal alanda yaşayan vatandaşlarımızın gelir ve yaşam standartlarında artış olacak ve özellikle AB standartlarında, çevreci, hayvan sağlığı ve refahına duyarlı modern süt işletmeleri kurulmuş olacak.”dedi.
Aba, 14.Başvuru Çağrı dönemi sürecinde ülkemiz ve Mardin’imiz adına büyük bir fırsat olan IPARD destekleri kapsamında projelerini hazırlayarak kurumumuza sunan tüm girişimcilere teşekkür ettiğini, Mardin için hayırlı olmasını temenni ederek sözlerini sonlandırdı.