AHBİB'in ağustos ihracatı 148,4 milyon dolar oldu
Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB), ağustos ayında 148,4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
AHBİB'in ağustos ayı ihracat verileri açıklandı. Birlik, ağustos ayında 148,4 milyon dolarlık dış satım gerçekleştirdi. Geçen yılın aynı ayına göre ihracat miktarı yüzde 8 azalırken, değer bazındaki gerileme yüzde 2 olarak gerçekleşti.
Bakliyat ilk sırada, bitkisel yağda artış
Ağustos ayında ürün grupları arasında 42,4 milyon dolarlık ihracat ve yüzde 30 payla bakliyat ilk sırada yer aldı. Bu gruptaki ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 arttı.
Bitkisel yağlar ise 32,5 milyon dolarlık ihracat ve yüzde 23 payla ikinci sırada yer aldı. Bu ürün grubunda değer bazında yüzde 57 artış kaydedildi. Özellikle soya yağı ve fraksiyonlarında ihracat miktarı yüzde 195, değer bazında ise yüzde 226 artarak 16,5 milyon dolara ulaştı.
Pastacılık ürünlerinde ise ağustos ayında 28,2 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Bu grubun toplam ihracattan aldığı pay yüzde 20 oldu. Tatlı bisküvi ve gofretler 11,4 milyon dolarlık ihracatla ilk sırada yer alırken, makarna 6,4 milyon dolar, hububat esaslı kabartılmış mamuller 3,9 milyon dolar ve diğer pastacılık ürünlerinde 3,7 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.
Irak ilk sırada
Ülke bazında ağustos ayında en fazla ihracat 19,8 milyon dolarla Irak'a yapıldı. Birleşik Arap Emirlikleri'ne gerçekleştirilen ihracat ise geçen yılın aynı ayındaki 2,4 milyon dolardan 9,5 milyon dolara yükseldi.
Suriye, 9 milyon dolara yaklaşan ihracat hacmiyle öne çıkan pazarlar arasında yer aldı.
AHBİB Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Memiş, ağustos ayı verilerinin miktardan ziyade ihracat değerine odaklanan bir dönüşüme işaret ettiğini belirterek, ürün kalitesi ve pazarlama gücünün ihracat değerine yansıdığını ifade etti.
Memiş, Irak gibi geleneksel pazarların yanı sıra BAE, Libya, Yemen, Çin, Kenya, Kazakistan, Somali ve Polonya gibi farklı pazarlarda da yüksek oranlı artışlar kaydedildiğini belirtti.
AHBİB'in 2026 yılı ocak-ağustos dönemindeki ihracatı ise yüzde 3 artışla bir milyar 178 milyon dolar seviyesine ulaştı.
İLKHA