tatlidede

Ekmek israfına dikkat çekmek için kermes açtılar

Artuklu Hacı Suphiye Bölünmez imam hatip ortaokulu öğrencileri, ekmek israfına dikkat çekmek için bayat ekmekten yapılan yemeklerin yer aldığı kermes açtı.
  • 19.03.2019 16:28
Ekmek israfına dikkat çekmek için kermes açtılar

Artuklu'da bulunan Hacı Suphiye Bölünmez İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri, ekmek israfına dikkat çekmek için farkındalık etkinliği düzenledi.

Kermesin açılışına 22. dönem Mardin Milletvekili - Hayırsever İşadamı Süleyman Bölünmez, Artuklu İlçe Milli Eğitim Müdürü Şeyhmus Sümer, Mardin Gazeteci ve Yarlar Cemiyeti Başkanı Abdulkadir Üründü, Mardin Çevre ve Şehircilik il Müdürü Mesut Ağırakça, İl Müdür Yardımcısı Ahmet Seydaoğlu, Şube Müdürleri Alaattin Demirat, Erhan Ağalday ile Ramazan Uçar, İl Milli Eğitim Şube Müdürleri Tekin Oruç, Mahmut Alkan, Abdurrahim Omuk, ÖNDER Mardin İl Temsilcisi Abdulsamet Yılmaz, İşadamı İhsan Olcar,  Midyat Haşimoğulları Geri Dönüşüm’ün sahibi Mesut Haşimoğulları eğitim dernekleri, sendika başkanları, öğrenciler ve veliler katıldı.

Öğrenci ve öğretmenler, okul yararına bayat ekmekten yapılan yemeklerin yer aldığı kermes açtı. Öğrenci velilerinin de destek verdiği etkinlikte ekmek israfının sadece Türkiye'nin değil dünyanın bir sorunu olduğuna dikkat çekildi.

Okul bahçesinde düzenlenen kermese bayat ekmekten yapılan yaklaşık 20 farklı yemek vatandaşların beğenisine sunuldu. Bir gün süreyle açık kalacak kermeste öğrenciler, yaptıkları yemeklerin sunumunun yanı sıra kampanyayla ilgili broşürleri de gelen vatandaşlara dağıttı.

"Ekmeğinizi israf etmeyin"

Ekmek israfına dikkat çekmek için bayat ekmekten birkaç tane yemek yaptığını kaydeden öğrencilerden Dilara Özdemir, "Satışa sunduğumuz bayat ekmek tatlımız var. İçinde bayat ekmek ve fındık, fıstık, süt gibi malzemeler var. Gözlememiz var, gözlemenin hamuru bayat ekmekle açıldı, içinde ıspanak ve kıyma gibi malzemeler var. Sade ve ıspanaklı gözlememiz var. Bayat ekmekten yapılmış kekimiz var. Bayat ekmek israfını önlemek için bunları yaptık. Bildiğim kadarıyla çöpe atılan ekmek 80 ton, çok daha fazla da olabilir. Bayat ekmek çöpe atıldığı için bizler de böyle bir farkındalık etkinliği düzenledik. Bir de yaptığımız yemeklerin tariflerinin yazıldığı el broşürlerini de dağıtıyoruz." dedi.

"2 milyon 8 milyar bayat ekmek tasarruf edildi"

Öğrencilerden Nisanur Özdemir ise bayat ekmeği önleme projesi sayesinde 2 milyon 8 milyar bayat ekmek tasarruf edildiğini söyledi.

Öğrencilerden Hümeysa Sincar da yumurtalı bayat ekmek kızartması yaptığını ifade ederek, "Emeğini, ekmeğini, geleceğini çöpe atmayın! Ekmeğinizi israf etmeyin." dedi.

Bayat ekmekten yaptığı yemeklerin tariflerini anlatan öğrencilerden Ebrar Ağalday, herkesin bayat ekmek konusunda hassas olmasını istedi.

"Çok güzel sonuçlar aldık"

Hacı Suphiye Bölünmez İmam Hatip Ortaokulu öğretmeni ve proje koordinatörlerinden Kadriye Ağalday ile Meltem Erol, kermeste sunulan yemekler ile halkı bayat ekmek konusunda bilinçlendirmek istediklerini belirttiler.

Proje Koordinatörlerinden Meltem Erol, "Yılbaşında belirlediğimiz bir projemiz vardı. 'Bayat Ekmek Ağacı' diye. Projemizi bayat ekmekten yapılan yiyeceklerin bulunduğu kermese çevirdik. Bunu 'Çevreye Sıfır Atık' projesiyle organize ettik ve çok güzel bir etkinlik oldu. Bayat ekmekle yapılan yaklaşık 20 yemek çeşidini velilerimizin yardımıyla yaparak satışa sunduk. Çok güzel sonuçlar aldık, görüldüğü üzere bayağı yoğunuz. Emeği geçen ve yardım eden herkese çok teşekkür ediyoruz." dedi.

Ekmek israfının sadece Türkiye'nin değil dünyanın bir sorunu olduğuna dikkat çeken Okul Müdürü Şeyhmus Demir ise, öğrencilerin ve öğrenci velilerinin dikkatini çekmek ve farkındalık oluşturmak üzere yaptıkları etkinliğe katılıp konuya duyarlılık gösteren herkese teşekkür etti.

Demir, "Öğrencilerimize çevre bilincini aşılamak, ekmek israfı konusunda hassasiyetlerini harekete geçirmek için böyle bir etkinlik gerçekleştirmek istedik. Biz, öğrencilerimize her fırsatta evimizde yiyebileceğimiz kadar ekmeğimiz olsun diye uyarılarda bulunarak konuya duyarlı olmaya davet ediyoruz. Aynı duyarlılığı düzenlediğimiz kermeste bugün aramızda olan misafirlerimizle de paylaşarak konuya dikkat çekmek istedik. Dünya'da  milyonlanca insan açlıkla mücadele ederken, her gün milyonlarca ekmeğin israf edilmesine gönlümüz razı gelmiyor. İnancımızda nimet denince akla ilk çağrışım yapan şey ekmektir. İsraf edilen her bir ekmek aslında bir emek ve alın teridir. Ekmek israfının önüne geçtiğimizde bunun bize yol, okul, hastane olarak geri döneceğini şehirler kurulabileceğini anlatıyoruz. İnşallah hem öğrencilerimiz hem de etkinliğe katılan öğrenci velilerimize ve misafirlerimize bir nebze de olsa duyarlılıklarını pekiştirmiş olduk. Bu vesileyle bizleri yalnız bırakmayarak kermesimize katılan bütün misafirlerimize teşekkürü bir bor biliyoruz." diye konuştu.

Kermesin açılışına; 22. Dönem Mardin Milletvekili Süleyman Bölünmez, Annesi Subhiye Bölünmez'in adına yaptırmış olduğu okulun kermesine katılarak, örnek bir faaliyette bulundukları için Okul Müdürü Şehmus Demir'i okulun öğretmen ve öğrencilerini tebrik etti. Kermeste açılan bütün stantları gezen Bölünmez, Küçükken annesinin bayat ekmeklerden yaptığı yemeklerden söz etti, tüketen bir toplum olma hastalığından biran önce kurtulmamız gerektiğine dikkat çekti.
 
"Okula yeni su deposu sözü verdi"
Okul Aile Birliği Başkanı Adnan Köle, Hayırsever İşadamı Süleyman Bölünmez'den Annesi Hacı Suphiye Bölünmez adına yaptırdığı okulun su deposunun günün ihtiyacını karşılamayacak durumda olduğunu kaydederek, okula yeni bir su deposu yapılması yönünde talepte bulunması üzerine İşadamı Süleyman Bölünmez, rahmetli annesinin adını taşıyan okulda okuyan öğrenciler için hiç bir fedakarlıktan kaçınmayacağını ve talep edilen su deposunu mutlaka daha kapsamlı bir su deposuyla yenileyeceklerini sözünü vermesi okul idaresi ve okul aile birliği üyeleri tarafından sevinçle karşılandı.
 
Türkiye'de günlük olarak üretilen 120 milyon adet ekmekten 12 milyonu israf ediliyor. Bir yıl içinde 1,7 milyar ekmek çöpe atılırken, 214 milyar liralık gıda israfı yapıldığı ve 4 milyon 900 bin ekmeğin çöpe atıldığı tahmin ediliyor.

Türkiye Ticaret Bakanlığı'nca açıklanan 2018 İsraf Araştırması'na göre de ülkede haftada ortalama 2 ekmek israf ediliyor. Ekmekte israfın önlenmesine yönelik atılan adımlar ve alınan kararlar ise pek uygulanmıyor.

Yorum Yaz