matesis
dedas

İstanbul'da yaşamak artık lüks: Ortalama yaşam maliyeti 55 bin TL'yi aştı!

Mega kentte yaşayan vatandaşlar geçim derdi ile baş başa kaldı.
  • 06.03.2024 15:34
İstanbul'da yaşamak artık lüks: Ortalama yaşam maliyeti 55 bin TL'yi aştı!

Türk Lirasının hızla değer kaybetmesi iğneden ipliğe her şeyin zamlanmasına neden oldu. Hızla yükselen enflasyon rakamları İstanbul'da kendini daha ağır şekilde hissettirdi. İstanbul Planlama Ajansı tarafından yapılan araştırma mega kentte geçinmenin ne kadar zor olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından yapılan araştırma, İstanbul'da hayat pahalılığının boyutunu gözler önüne seriyor.

DÖRT KİŞİLİK  AİLE İSTANBUL'DA ZORLANIYOR

Araştırmaya göre, İstanbul’da yaşamanın maliyeti geçen yılın aynı ayına göre yüzde 81, bir önceki aya göre yüzde 4,26 arttı. İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 55.321 lira olarak hesaplandı.

KİRA VE GIDA FİYATLARI UÇTU

Araştırmada dikkat çeken bir diğer detay ise gıda ve kira fiyatlarındaki artış. Temel tüketim maddeleri arasında et-kıyma ürünlerinin yüzde 114,27'lik artışla zirvede yer aldı. 

ASGARİ ÜCRET YETMİYOR

Asgari ücretin net 17 bin 2 lira olduğu göz önüne alındığında, İstanbul'da yaşayan bir ailenin temel ihtiyaçlarını karşılamak için asgari ücretin yaklaşık 3 katına ihtiyacı olduğu görülüyor.

Editör: Gülten Akgül

Yorum Yaz