matesis
dedas

Lokanta ve kafelerde KDV düzenlemesi

Resmi Gazete'de paylaşılan karar kapsamında lokanta ve kafelerde satışa sunulan yiyecek ve içeceklerde yüzde 8 olarak değerlendirilen KDV yüzde 10'a, yüzde 18 olan KDV de yüzde 20'ye yükseltildi.
  • 27.04.2024 08:32
Lokanta ve kafelerde KDV düzenlemesi

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği, Resmi Gazete'de yer aldı.

Tebliğ kapsamında; Bakanlığın 26 Nisan 2014 tarihli Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde bulunan "yüzde 8" ibarelerinin "yüzde 10", "yüzde 18" ibarelerinin "yüzde 20" şeklinde çıkarılması kararına varıldı.

Bu değişiklikle beraber lokantaların hizmetlerini, et, su, meyve suyu gibi gıda malzemesi satışı olarak yer vererek yüzde 10 yerine yüzde 1 KDV ile faturalandırması engellenecek.

DIŞARIDAN TEMİN EDİLEN ÜRÜNE DÜZENLEME

Taslak kapsamında hizmete koyulan lokanta, kafe, pastane gibi işletmeler kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilerek bu noktalarda satışa koydukları ürünler için yüzde 10 oranında KDV değerlendirmesi yapacak.

Bu işletmelerin telefonla veya internet aracılığıyla sipariş adı altında adrese gönderme, gel-al gibi işlemlerle elde ettikleri tüm satışlar da aynı kapsamda hesaplanacak.

RUHSATI OLMAYANI DA KAPSAYACAK!

Diğer bir yandan, yiyecek ve içecek hizmetlerine ilişkin işyeri ruhsatı olmamamasına rağmen müşterilerine masa, oturma yeri, tezgah gibi servis gerçekleşen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri yapanların bu yerlerde yaptıkları satışlar da bu kapsamda ele alınacak.

Karar Resmi Gazete'de paylaşılarak yürürlüğe geçti.

Editör: Beşir Şavur

Yorum Yaz