matesis
dedas

TÜRK-İŞ açıkladı: Asgari ücret açlık sınırının altında kaldı!

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Eylül 2023'te açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarını açıkladı.
  • 29.09.2023 14:52
TÜRK-İŞ açıkladı: Asgari ücret açlık sınırının altında kaldı!

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) tarafından yapılan araştırmaya göre, Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin aylık sağlıklı beslenme maliyetini ifade eden "açlık sınırı," 13.334 TL olarak belirlendi. Ailelerin gıda harcamaları ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri zorunlu diğer masrafları içeren "yoksulluk sınırı" ise aylık 43.433 TL olarak hesaplandı.

Bekar bir çalışanın "yaşama maliyeti" ise aylık 17.336 TL olarak belirlendi. Eylül ayında, Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda harcamaları bir önceki aya göre yüzde 9,31 arttı.

Araştırmaya göre, süt fiyatları Eylül ayında ortalama yüzde 8 artarken, peynir fiyatlarında sınırlı bir düşüş görüldü.

Gıda fiyatları arttı

Ayrıca, dana eti fiyatları bir önceki aya göre yüzde 9 arttı. Diğer gıda ürünlerinde de fiyat değişiklikleri yaşandı. İrmik yüzde 13, pirinç yüzde 10, bulgur yüzde 9, makarna yüzde 5 artış gösterdi. İrmik dışındaki tahıl ürünlerinde fiyat artışları sınırlı oldu.

Pazar fiyatları cep yaktı

Semt pazarlarında, bazı yeşil yapraklı sebzelerin fiyatlarının arttığı görüldü. Kuru soğan ve patates fiyatları 20 TL'nin üzerine çıktı. Bazı sebzelerin fiyatları artarken, bazıları geriledi. Özellikle barbunya fiyatları yüzde 60 artış göstererek zam şampiyonu oldu.

Meyve Fiyatlarında mevsimsel düşüş

Meyve fiyatlarında ise nispeten düşüşler yaşandı. Nektarin, çilek, üzüm, şeftali ve armut fiyatları yükselirken, karpuz, kavun, muz ve erik fiyatları geriledi. Elma, en düşük fiyatlı meyve olarak belirlendi.

Yağ fiyatları uçtu

Gıda dışı ürünlerde ise margarin yüzde 17, zeytinyağı yüzde 8, ayçiçeği yağı yüzde 4 arttı. Tereyağı fiyatlarında ise değişiklik yaşanmadı.

Tuzun fiyatı yüzde 7 azalırken, ıhlamur yüzde 64, baharat yüzde 49, siyah zeytin yüzde 39, yeşil zeytin yüzde 34, çay ve reçel yüzde 7, salça yüzde 6, şeker yüzde 5, pekmez yüzde 4 artış gösterdi.

Editör: Gülten Akgül

Yorum Yaz