İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, mülk edinme yoluyla Türk vatandaşlığı kazanan yabancı uyruklulara ilişkin bazı gayrimenkul satışlarının gerçeği yansıtmadığı bilgisi üzerine çalışma başlattı.
Soruşturma kapsamında Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğünden alınan kayıtlar, bilirkişi raporları, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) analizleri ve diğer bilgi ve belgeler incelendi.
Yapılan incelemelerde, Türk vatandaşlığı kazanılması için gerekli döviz girişinin gerçekte sağlanmadığı, gayrimenkul alım satım işlemlerinin ise aracı şirketler veya satıcıların kendi mali kaynakları kullanılarak gerçek dışı şekilde gerçekleştirildiği tespit edildi.
Soruşturma kapsamında bazı taşınmazlar için gerçeğe aykırı şekilde yüksek bedelli ekspertiz raporları düzenlendiği belirlendi. Bu yöntemle vatandaşlık şartlarının karşılanmış gibi gösterildiği ve yabancı uyruklu kişilerden haksız menfaat sağlandığı değerlendirildi.
Ekiplerin incelemesinde, söz konusu işlemler üzerinden 1.070 yabancı uyruklunun Türkiye vatandaşlığı kazandığı tespit edildi. Gerçeği yansıtmadığı değerlendirilen işlemlerin toplam tutarının ise 72 milyon 250 bin dolar olduğu belirlendi.
Usulsüz şekilde kazanıldığı değerlendirilen vatandaşlıkların iptaline yönelik idari sürecin başlatıldığı bildirildi.
Soruşturma kapsamında 88 şüpheli hakkında suç işlemek amacıyla örgüt kurma, yönetme ve örgüte üye olma, göçmen kaçakçılığı, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık ile belgede sahtecilik suçlarından yakalama kararı çıkarıldı.
İstanbul merkezli 13 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda 74 şüpheli gözaltına alındı.
Şüphelilere ait 78 ev ve iş yerinde yapılan aramalarda dijital materyallerin yanı sıra 2 bin 11 taşınmaz, Bağcılar'da bir otel, 86 motorlu araç, 2 yat ve 42 banka hesabına el konuldu.
Ayrıca 30 anonim şirkete yönelik tedbir uygulanırken, söz konusu şirketlere kayyım atandığı bildirildi.
Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 74 şüpheliden 26'sı çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.
Diğer 48 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Yorumlar
0 yorum