TÜVTÜRK

ABD ile İran arasında savaş gerilimi tırmanıyor

ABD ordusu İran'a yönelik askeri saldırılarını sürdürürken, İran sivil altyapıların hedef alındığını açıkladı.

  • 17.07.2026 21:12
ABD ile İran arasında savaş gerilimi tırmanıyor

ABD ordusu İran'a yönelik askeri saldırılarını altıncı gününde sürdürürken, İran yönetimi sivil altyapıların hedef alındığını açıkladı. İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ABD'nin köprüleri ve sivil yaşam alanlarını bombaladığını belirtilerek bu saldırılar uluslararası hukuka aykırı olarak değerlendirildi. ABD yönetimi ise saldırıların İran'ın nükleer ve askeri altyapısını hedeflediğini savunuyor. Bölgede gerilim her geçen gün tırmanırken sivil kayıpların sayısı artmaya devam ediyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise ABD ile İran arasında derhal ateşkes sağlanması çağrısında bulunarak Hürmüz Boğazı'nın sorunsuz işlediği döneme dönülmesi gerektiğini vurguladı. Lavrov'un açıklaması uluslararası kamuoyunda geniş yankı uyandırırken Avrupa Birliği de ateşkes çağrısına destek verdi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi acil olarak toplanırken İran'ın Ürdün'deki ABD üslerine misilleme olarak insansız hava araçlarıyla saldırdığı bildirildi. Saldırılarda hava savunma sistemlerinin devre dışı bırakıldığı öne sürülüyor.

Bölgedeki gerilim petrol fiyatlarını da olumsuz etkiliyor. Petrol tankerlerinin Hürmüz Boğazı'ndan geçişleri sınırlandırılırken küresel enerji piyasalarında ciddi bir belirsizlik yaşanıyor. Petrolün varil fiyatının yüz doları aşması beklenirken ekonomi uzmanları sürecin uzaması halinde küresel ekonomide ciddi hasar oluşabileceği uyarısında bulunuyor. Umman ise ateşkes için arabuluculuk girişimlerini sürdürüyor. Türkiye ise bölgede barışçıl çözüm çağrısını her platformda dile getirmeye devam ediyor.

İLKHA

Yorum Yaz