Başbakan Yardımcısı Akdoğan, temasları kapsamında ilk olarak Vali Mustafa Taşkesen'i makamında ziyaret etti. Vali Taşkesen, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'a Mardin fotoğrafının yer aldığı tabak hediye etti. Akdoğan, Valiliğin ardından Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'ü ziyaret etti. Türk ile bir süre görüşen Akdoğan'a gümüş işlemeli şekerlik hediye edildi.
Daha sonra AK Parti İl Başkanlığı'na geçen Akdoğan, partililerle görüştü. Akdoğan daha sonra TÜSİAD'ın bir otelde verdiği yemekte ildeki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.
Yemekten sonra Başbakan Yardımcısı Akdoğan, Sakıp Sabancı Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisini gezdi. Müzede kentin günlük yaşamına ait temaları inceleyen Akdoğan, un öğüterek tokmakla buğday dövdü. Müze bahçesinde kendisine ikram edilen mırra kahvesi ile üzüm sırasını içen Akdoğan, daha sonra Deyrulzafaran Manastırı’na geçti. Burada Manastır Başrahibi Cebrail Akkurt’tan manastır hakkında bilgi alan Akdoğan, manastırdaki kiliseleri gezdi.
Manastırdan sonra Kasımiye Medresesi'ni gezen Akdoğan, İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun’dan medrese hakkında bilgi aldı. Burada kısa bir açıklama yapan Akdoğan, sadece bölgenin değil, ülkenin de incisi olan Mardin'de bulunduklarını, Mardin'in sayısız medeniyetlere ev sahipliği yaptığını belirtti.
Mardin'in dünya insanlığının ortak mirası olan bir şehir olduğunu, taşında toprağında caddelerinde sokaklarında halen kadim kültürlerin bıraktığı nadide izler taşıyan bir bir şehir olduğunu anlatan Akdoğan, “Mardin insanının da aslında Mardin gibidir. O da kadim medeniyetlerin binlerce yıllık süzülerek oluşan saf ve duru ahlakın insanıdır. Mardin üzerinde yaşayan farklı dil, etnik köken, kültürden insanların huzur ve kardeşlik içerisinde yaşadığı barış ve kardeşlik şehridir. Türkü, Kürdü, Arabı, Müslümanı, Hristiyanı, Süryani ve Yezidisiyle halklar arasında hoşgörüyü egemen kılan Mardin dünyada eşine ve benzerine az rastlanacak bir huzur beldesidir. Türkiye'nin bütün renkleri sevgi ve saygı içerisinde Mardin'de bir arada yaşarlar. TÜSİAD'ın bu toplantıyı Mardin'de yaptıkları için tebrik ediyorum. Ben de doğrusu defalarca Mardin’e geldim. Ve her seferinde hayran olarak Mardin’den ayrıldım. Tabii bu bahsettiğim Medeniyet değerlerimizden devr aldığımız güzellikleri her türlü erozyondan kurtulmak Mardin’in o kadim kültürünü yaşatmak bizim görevimizdr. “dedi.
Mardin'deki temaslarını tamamlayan Başbakan Yardımcısı Akdoğan, İL Emniyet Müdürlüğü bahçesindeki pistten helikopterle Şanlıurfa'ya hareket etti.